Prinsesse Dianas død:

- I 20 år stengte jeg av følelsene mine rundt min mors død, og det har hatt alvorlige innvirkninger på mitt privatliv

Nå er det 21 år siden prinsesse Diana døde i bilulykken i Paris.

PRINSENE MISTET SIN MOR: Prins William var bare 15 år og prins Harry var 12 år da de mistet sin mor, prinsesse Diana, i august 1997. Dette fotografiet er tatt av prinsene og Diana i Hyde Park i London to år før det tragiske dødsfallet. FOTO: NTB Scanpix
PRINSENE MISTET SIN MOR: Prins William var bare 15 år og prins Harry var 12 år da de mistet sin mor, prinsesse Diana, i august 1997. Dette fotografiet er tatt av prinsene og Diana i Hyde Park i London to år før det tragiske dødsfallet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

31. august er en spesiell dato for prins Harry (33) og prins William (36) - det var nemlig dagen da de mistet sitt ankerpunkt i livet, moren prinsesse Diana. I dag er prins William like gammel som det moren var da hun døde. I 1997, da Diana omkom i en bilulykke i Paris, var prinsene bare 15 og 12 år gamle.

Det har tatt lang tid for de to brødrene å bearbeide sorgen og tapet over sin mor. I podkasten Mad Wold, publisert 16. april 2017, har prins Harry åpnet opp om den tøffe tiden.

- Jeg kan med trygt slå fast at å miste min mor da jeg var 12 år, og derfor ha stengt ute alle følelsene mine over de siste 20 årene, har hatt alvorlige innvirkninger på både mitt privatliv og mitt arbeide.

Han erkjenner at han i tenåringsperioden var tett på et sammenbrudd etter å ha stengte alle følelsene omkring morens død ute.

ANKERPUNKT I LIVET: For prins William (t.v.) og prins Harry var det naturlig nok en vond erfaring å oppleve å miste sin mor da de var henholdsvis 15 og 12 år gamle. Her er brødrene fotografert med moren, prinsesse Diana, i Østerrike i mars 1994. FOTO: NTB Scanpix
ANKERPUNKT I LIVET: For prins William (t.v.) og prins Harry var det naturlig nok en vond erfaring å oppleve å miste sin mor da de var henholdsvis 15 og 12 år gamle. Her er brødrene fotografert med moren, prinsesse Diana, i Østerrike i mars 1994. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har mest sannsynlig vært i nærheten av fullstendig sammenbrudd flere ganger, når sorger og løgner og misforståelser og alt mulig har kommet mot meg fra hvert eneste hold, sier han til programleder Bryony Gordon i den 30 minutter lange podkast-episoden.

LES OGSÅ: Prins Charles ville gi sønnene helt andre navn, men da satte prinsesse Diana foten ned!

Hertuginne Kate beundrer brødrenes mentale styrke

Sammen med hertuginne Kate (36) har brødrene William og Harry tatt initiativ til veldedighetsorganisasjonen Heads together som tar sikte på å rette fokus mot barn og unges psykiske helse.

Brødrene har tidligere snakket om tapet i en samtale i regi av veldedighetsorganisasjonen, og med i samtalen var også hertuginne Kate. William og Harry innrømmer at det tok lang tid før de turte å snakke om sorgen, men begge er enige i at det har hjulpet dem å snakke om følelsene sine rundt tapet.

SKØYERPRINS: Prins Harry i mammas favn. Året er 1988. Han innrømmer at han brukte over 20 år på å takle sorgen. FOTO: NTB Scanpix
SKØYERPRINS: Prins Harry i mammas favn. Året er 1988. Han innrømmer at han brukte over 20 år på å takle sorgen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det har gjort at de har knyttet et sterkt bånd seg i mellom - og det er selvfølgelig også noe hertuginne Kate har lagt merke til.

- Tatt i betraktning av alt det vonde dere to har vært gjennom i oppveksten, og traumene dere opplevde, synes jeg det er utrolig å se hvor sterke dere er og hvordan dere har taklet det dere erfarte veldig tidlig i livet. Men også det utrolig sterke forholdet dere har etablert. Det er dessverre ikke alle som er så heldige som dere, og som har hatt muligheten til å dele ting som dere har gjort, sier Kate. (Se videoklipp fra samtalen nederst i saken)

I tillegg til samtaler, både med broren William og psykolog, har prins Harry også brukt trening som mental hjelp for å takle sorgen.

- I en periode tok jeg også opp boksing, fordi alle sa at boksing er godt for deg og en god måte å få ut aggresjon på. Og det reddet meg virkelig, fordi jeg var på nippet til å slå til noen, så det å ha muligheten til å slå til noen som holdt bokseputer var definitivt en bedre måte, innrømmer han i podkasten.

Vis mer Vis mer

LES OGSÅ: Slik var Dianas siste måneder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer