Vendela Kirsebom

- I begynnelsen var det bare tull, men så skjønte vi at det var noe mer

Nyforelskede Vendela Kirsebom (50) åpner opp om den tøffe skilsmissen, forholdet til Petter Pilgaard og framtiden.

VENDELA KIRSEBOM: Om forholdet til Petter Pilgaard: - Det var i hvert fall ikke et PR-stunt. Jeg trenger ikke mer PR.  Foto: Janne Rugland
VENDELA KIRSEBOM: Om forholdet til Petter Pilgaard: - Det var i hvert fall ikke et PR-stunt. Jeg trenger ikke mer PR. Foto: Janne Rugland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plutselig vet alle noe, og så oi, var det kanskje ikke det jeg mente, ville og tenkte. Stemmen på telefonen forsøker å forklare hvorfor hun og Petter Pilgaard (37) drøyde så lenge med å bekrefte at de var kjærester. Noen mente at det hele var en PR-gimmick, skapt for å dyrke kroner inn i geskjeftene deres. Men Vendela Kirsebom snakker om den sårbare tidligfasen i et forhold, som egentlig bør være hemmelig. En tid som kan være fantastisk, fin og kanskje flau. Mest av alt flau hvis alle går rundt og tror noe som kanskje ikke er sant.

Noen dager før, under dette intervjuet på Bølgen & Moi på Briskeby, pakket hun det inn så godt det lot seg gjøre, men forelskelsen nærmest boblet ut av de frekt få linjene i det 50 år gamle fjeset. «Vi er veldig, veldig gode venner», gjentok hun, men øynene skinte. Det så ut som om hun ville legge til «veldig» enda en gang da det blinket til i telefonen. Melding fra Petter Pilgaard. Hun skyndte seg å klikke den bort. «Vi koser oss med vennskapet», sa hun og holdt på å sprekke.

Så bestemte de seg likevel for å fortelle det hele til Se og Hør. Jo da, de er veldig forelsket.

– Men i begynnelsen var det bare tull. Vi var gode venner og glad i hverandre, men ellers var det tøys. Så skjønte vi at det var noe mer, men det var greit at vi var sikre før vi sa noe. Når man er forelsket, har man jo lyst til å fortelle det til alle, men «alle» i denne sammenhengen er jo offentligheten. Da måtte vi holde igjen. Dette involverer ikke bare oss, men familien også, sier stemmen i telefonen.

ENDELIG SAMMEN: Allerede under TV-innspillingen av «Farmen Kjendis» fant Vendela og Petter tonen. - Så skjønte vi at det var noe mer, men det var greit at vi var sikre før vi sa noe, forteller Vendela.  Foto: TV 2
ENDELIG SAMMEN: Allerede under TV-innspillingen av «Farmen Kjendis» fant Vendela og Petter tonen. - Så skjønte vi at det var noe mer, men det var greit at vi var sikre før vi sa noe, forteller Vendela. Foto: TV 2 Vis mer

Tilbake til restauranten, favorittstedet, i nabolaget. Kontoret hennes, faktisk.

– Skriv at vi elsker henne også, roper kelneren fra bak bardisken. Vendela Kirsebom sitter ved et bord med hvit duk og nipper til et glass chablis og småspiser skinke, ost og flatbrød. Eller, hun prøver å storspise, men maten på fatet skal ikke være annet enn smått og godt.

– Jeg sto opp klokken seks i dag. Jeg gjør ofte det for å lage matpakker til jentene.

– Men de er jo store?

– Ja. Det er helt håpløst, sier Kirsebom og ler, litt ør etter fotoopptaket på Hvalstrand bad i Asker.

For øvrig et herlig gjensyn. Det var her hun hoppet fra tier’n en sommer for lenge siden. Venninnen Kristin bodde i nabolaget, og hun var ofte på besøk i feriene. Hofstad skole fikk til og med en ekstraelev når skolen i Sverige var stengt, og Vendela reiste på besøk til venninnen i Asker. I dag var stupetårnet først innhyllet i tåke, deretter steg landskapet og betongkon- struksjonen fra 30-tallet fram som på fotopapir i fram- kallingsvæske.

LES OGSÅ: Vendela Kirsebom fikk klar beskjed fra datteren: - Du ser ut som en ugle!

– Jeg ville aldri hoppet nå, sier Kirsebom.

– Jeg husker at jeg var redd, men ville helst ikke klatre ned igjen. Skulle sikkert tøffe meg for noen. På sett og vis kan man si at de siste seks årene har vært en serie med slike hopp for Vendela Kirsebom. Det har vært avgjørende vendepunkt, noe tilnærmet skjebneøyeblikk fra en dramaserie.

- Jeg har stått på egne bein i hele mitt liv

I 2012 jobbet hun hardt for å bygge opp sitt eget hudpleiemerke og bodde i villa på Nesodden med sin daværende samboer. Senere samme år møtte hun for første gang faren sin, og fikk en ny familie med på kjøpet. I 2014 valgte hun å flytte fra samboeren i fred og fordragelighet, noe som skulle ende opp i over ett år med rettssaker. Saker hun for øvrig vant. Samtidig erklærte Kirsebom at hun var ferdig med menn.

– I bruddsituasjoner bruker jeg mye tid på å komme meg ut. Det siste bruddet var ikke særlig hyggelig. Det var en pågående sak lenge før bruddet og holdt på lenge etterpå. Man blir jo klokere, som det heter, sier Kirsebom.

Når du har hatt så mye styr lenge, blir du veldig sliten av det. Blir vanskelig å stole på folk. 

– Men jeg vet ikke hva jeg er blitt så jævlig mye klokere på … Skulle gjerne ha vært den erfaringen foruten. Men, det ble en del av livet mitt, og heldigvis kom jeg ut av det. Når du har hatt så mye styr lenge, blir du veldig sliten av det. Blir vanskelig å stole på folk. Eller man er så lei og ferdig at det bare er uaktuelt. Jeg skal aldri, aldri, aldri sitte i en sånn situasjon igjen.

LES OGSÅ: Vendela åpner opp om det å være tenåringsmamma og skilt i en alder av 50

– Man kan jo bli teit når man er forelsket?

– Absolutt. Kjempeteit.

– Er du blitt flinkere til å se folk?

– Jeg tror det. Jeg er veldig flink i jobben min til å se hva som funker og hva som ikke funker. Det er kanskje litt vanskeligere privat, liksom. Men jeg føler at jeg er blitt flinkere til det.

– Du har tidligere sagt at du før trodde at du trengte en mann?

– Jeg har det bra alene, men i forhold har jeg trodd at jeg ikke kunne klare meg selv. Jeg er blitt fortalt at jeg ikke klarer meg alene, og til slutt har jeg trodd på det. Jeg som har stått på egne bein i hele mitt liv. Som faktisk elsker å være alene.

Opp gjennom årene er det blitt timer med terapi.

Jeg er blitt så gammel nå at jeg ikke orker å være sammen med folk som ikke gir noe tilbake.

– Da jeg bodde i USA, var det helt normalt. Alle gikk jo til psykolog. Heldigvis er det helt vanlig i å gå i terapi her også nå. Det er skjedd ting i livet som jeg har hatt behov for å håndtere. Jeg har blant annet lært meg hvordan jeg skal beskytte meg mot dårlig energi fra mennesker som ikke vil meg vel. Jeg er blitt så gammel nå at jeg ikke orker å være sammen med folk som ikke gir noe tilbake. Selvfølgelig har jeg down-stunder, men jeg kommer meg ut av det takket være familie og venner. Tryggheten og kjærligheten er grunnleggende, og jeg har alltid et sted å gå.

- Familien min har gjort utrolig mye med meg. Mer enn alle terapitimene 

Denne gjengen med gode mennesker ble doblet da Vendela Kirsebom via et tv-program fant faren sin, Ahmet Özkal. Denne tyrkiske mannen med knallblå øyne som hadde sjarmert moren i Istanbul, sommeren 1966. De to var kjærester gjennom sommeren, men han svarte aldri på brevene hun sendte. Om han fikk dem eller ikke, vet ikke Vendela. Men det hun vet, er at det å bli kjent med ham snudde opp ned på livet hennes. Hun så likheten, kjente seg igjen i ham. Hun fikk to brødre, en bonusmor, svigerinner, tantebarn og nye venninner som lærte henne noe nytt – at det går an å ta imot hjelp, ikke bare være der for andre. Tårene lurer i våtkanten når hun snakker om dem.

– De har gjort utrolig mye med meg. Mer enn alle terapitimene jeg har gått i. De er der hundre millioner prosent, enten jeg vil eller ikke. Det er bare den kulturen, og det er ingenting skandinavisk over det.

Kirsebom har nærmest klippekort på Turkish Airlines’ rute fra Oslo til Istanbul, og snakker med bonusmoren sin ukentlig. Hun ringer alltid Sirin etter at hun har snakket med sin egen mor. Brødrene har hun løpende kontakt med.

– Nå er svigerinnen min gravid igjen, så det er mye. Jeg som storesøster har mye makt, og brødrene mine ringer og hører på meg. De skal ha råd om jobb, om konene sine. Hvis jeg ikke liker navneforslaget til det nye barnet, blir det ikke det, for å si det sånn, sier Kirsebom og ler.

Men hun blir raskt alvorlig igjen. For en sen fredag kveld i juli i fjor ble også familiens liv snudd opp ned. Etter oppholdet på «Farmen» hadde Vendela tatt med seg døtrene og noen av venninnene deres på ferie til farens yacht-klubb ved stranden i Marmaris, en bukt vest i Tyrkia. Etter at faren døde i 2013, har Sirin drevet klubben videre, dette stedet ved stranden som var helt øde da faren en sommerdag på begynnelsen av 70-tallet kom forbi i båt. «Her skal jeg starte noe», tenkte han, og slik ble det.

16. juli sist sommer satt Vendela med familien og spiste sen middag da mennene ved nabobordet plutselig reiste seg og løp ut til båten. Det skulle vise seg at de var medlemmer av Erdogans parti AKP, og hadde fått beskjed om at presidenten var angrepet. Erdogan oppholdt seg på en klubb i nærheten, et sted drevet av venner av Vendelas familie. At ikke Vendela og døtrene var der denne kvelden, var bare tilfeldig. Kort tid etter hørte de høye smell. Deretter lyden av rotorblader og jagerfly. Da de skrudde på tv-nyhetene, fikk de vite om kuppforsøket. I mange timer fikk de ikke kontakt med omverdenen. Det hun husker best fra dagene etterpå, er stillheten.

– Fra å være et myldrende sted var det bare oss igjen. Alle reiste. Nå vet ikke familien min om de kan drive stedet videre. De vurderer å stenge, flytte, emigrere. Turistnæringen er ødelagt. Norwegian har til og med sluttet å fly dit. Det er tragisk, for Tyrkia er et unikt land.

Men Kirsebom prøver å være der for dem, slik de var der for henne under rettssakene for to år siden. Det tyrkiske har ligget som en visshet i henne bestandig. Da hun kom til Manhattan for første gang som 16-åring, var det det boblende folkelivet hun følte seg mest hjemme i.

– Wow, dette er meg, tenkte jeg. Det samme føler jeg i Istanbul. Det kryr av mennesker, full fart, en voldsom energi. Jeg føler at jeg har alt dette i meg, sier hun og legger til at Sverige er mye mer stille enn Norge. Som barn var hun i Norge i alle ferier.

– Det var selve ferielandet?

– Alt som var morsomt, skjedde i Norge. Jeg tror faktisk at folk er rausere her enn i Sverige. Etter «Farmen» er det mange som sier og mener ting, men alt er bare hyggelig. Jeg har ikke opplevd noe ekkelt i det hele tatt. Nordmenn er mye mer åpne enn svensker.

Derfor er Kirsebom her ennå. Selv om mamma er i Sverige og søsknene i Tyrkia. Hun har flyttet tilbake til sitt elskede Frogner, like i nærheten av eksen Olaf Thommessen. Det er enklere for alle. Til tross for bekymringene om familien i Tyrkia har hun på mange måter gått inn for landing. Forretningen blomstrer. Kontrakten med Synsam ble avsluttet i september, en ny avtale med en annen brillekjede er på trappene. Kosmetikksalget går så det suser – særlig etter «Farmen».

LES OGSÅ: Vendela Kirsebom: - Det siste året har vært voldsomt krevende

VENDELA KIRSEBOM: I KK 30 kan du lese hele intervjuet og se de fantastiske bildene av Vendela. Magasinet er i salg fra fredag 28. juli.
VENDELA KIRSEBOM: I KK 30 kan du lese hele intervjuet og se de fantastiske bildene av Vendela. Magasinet er i salg fra fredag 28. juli. Vis mer

- Jeg kan stole på meg selv 

Selv påpeker hun at dette ville skjedd uavhengig av tv-serien. Det tar noen år å etablere noe i markedet. Men negativt for salget har vel ikke oppholdet på bondegården, med Lothepus, Pilgaard og de andre, vært. (Pssst: Lothepus mener at menn skal være menn!)

Nå reiser hun blant annet rundt og holder foredrag med titler som «Fra supermodell til merkevare» eller «Fra supermodell til gardskjerring», litt avhengig om det er næringslivet eller lokale bondelag som står som oppdragsgiver.

– Det er kjempespennende. Jeg møter mange folk med gode historier på disse arrangementene. Mye laks og næringsliv, da.

– Hva lærte du av «Farmen»?

– At jeg er en god leder. Det hadde jeg ingen anelse om. Jeg skjønte at jeg er flink til å motivere folk og få dem med meg. Slike ting. Jeg har alltid jobbet veldig hardt, og vet jo at jeg har stor kapasitet. Men det var ok å finne ut at jeg også er god med mennesker. Det største for meg var faktisk å jobbe med dyr. Arbeide med kortreist mat. For meg har det vært viktig å vite hvor mye tid bønder bruker, om arbeidet på gården. Det ligger mye kjærlighet i det for meg.

– Styrket du selvtilliten?

– Ja. Jeg kan stole på meg selv, og jeg vet at jeg kan ting selv om jeg ikke trodde at jeg kunne det. Alt vi fikk til, det er helt konge, liksom. Kjempegøy. Jeg har alltid klart meg selv. Alltid. Så det er veldig rart at jeg en periode trodde at jeg ikke kunne det.

«Liksom», sier Kirsebom ganske ofte. Et fyllord, et munnhell. For det er egentlig lite som er på liksom i livet hennes. Bortsett fra kioskjobber og avislevering som tenåring har hun aldri vært ordinær lønnsmottaker, men sin egen sjef.

– Mamma har alltid vært sånn. Jeg vokste opp med en mamma som var kunstner. Da skulle jeg ønske hun var hjemme og bakte boller, tok på seg andre klær, var litt sånn vanlig mamma. De fleste mammaene var jo hjemme. Min jobbet alltid. Det var uvanlig, og til tider var jeg flau over hva hun drev med. At hun var singel, var også pinlig. Alt var pinlig, liksom. Alt det har vel jentene mine også vært gjennom. Jeg husker jo at jeg veldig gjerne skulle ønske at hun gikk foran eller bak meg. Det er rart å tenke på nå.

– Ble hun et forbilde?

– Absolutt. Jeg tenker på hva hun fikk til alene, med en deltidsjobb. Det er ganske utrolig. Hun kunne oppgitt navnet på faren min til myndighetene og fått trygd, men det gjorde hun ikke.

- Det var ikke et PR-stunt

Så. Her er Vendela Kirsebom: livserfaren, lykkelig forelsket og med en forretning på vei opp. Til høsten kommer boken om henne, og en garnprodusent lanserer eget strikkemønster hun har designet.

– Om fem år? Da har jeg et kjempeimperium! Absolutt!

Hun høres ut som om hun så absolutt mener det. Men detaljene i planen vil Kirsebom ikke ut med. Som et cue flyter Kurt Nilsen «You are my guiding star» ut av anlegget. Kirsebom lytter.

– Den er så nydelig den sangen.

PR-rådgiverne spekulerte på om hun og Petter Pilgaard var kyniske og markedsrettede da de begynte å vise seg sammen, men det var heller ikke på liksom, skulle det vise seg. (Psst: Derfor trenger vi flere som Petter Pilgaard!)

– Det var i hvert fall ikke et PR-stunt. Jeg trenger ikke mer PR.

LES OGSÅ: - Petter er verdens vakreste, gladeste, mest positive person!

Denne saken står på trykk i KK 30. Der kan du også se alle de fantastiske bildene av Vendela! redaksjonen@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer