Mina og meg:

- I natt må jeg nok sove i telt i hagen

«Mina og meg med hele sirkuset» har nylig kommet hjem. Dette har de savnet mest.

MINA OG MEG: ... og hele sirkuset. Familien på fem har nylig gjennomført en tur fra Oslo til Finnmark på 70 dager. Foto: Privat
MINA OG MEG: ... og hele sirkuset. Familien på fem har nylig gjennomført en tur fra Oslo til Finnmark på 70 dager. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Alexander Read (42), kjent fra TV-serien «Mina og meg» har vært på langtur i sommer, og han kom nylig hjem fra siste tur. Ekspedisjonen, kalt «Norge på snei», har hatt en varighet på 70 dager, og denne gang var hele familien med.

Femkløveret består av kona Kristin Victoria, og døtrene Mina Floriana (7), Lilje Olava (4) og Rose Caspara (11 måneder).

«Mina og meg med hele sirkuset» heter den nye TV-serien, som kommer på Altibox. Dato er ennå ikke fastslått.

Da KK snakket med Alexander sist, var de cirka halvveis i turen. Han forteller entusiastisk at siste halvdel av turen, hvor de til slutt endte opp i Finnmark, har vært veldig fin.

- Det ble en ekstremt innholdsrik tur – vi opplevde så mye, og fikk gjort mye spennende og gøy.

INNHOLDSRIK TUR: Alexander beskriver turen som veldig spennende og morsom. Foto: Privat
INNHOLDSRIK TUR: Alexander beskriver turen som veldig spennende og morsom. Foto: Privat Vis mer

Hadde lite forventninger

Etter mye dårlig vær, var familien omsider heldige med været, og de fikk dratt nordover like før uværet Hans rammet sørligere deler av landet. Alexander er godt kjent i nord, blant annet fordi han har jobbet i forsvaret, men kona hadde ikke vært lenger nord enn Tromsø, så han gledet seg veldig til å vise frem Nord-Norge til resten av familien.

- Det er så store forskjeller på mennesker, kultur og væremåte rundt omkring i landet vårt. Alle steder har sine unike sider og særegenheter. Vi hadde noen møter der oppe som var helt magisk, sier han.

- Har turen gått bedre enn forventet?

- Det er vanskelig å svare på, for jeg vet ikke hva jeg forventet. Et slikt prosjekt er mer enn bare en ferie – det er en familieekspedisjon, med sine mange lag med opplever på godt og vondt, men også usikkerhet. Man lurer jo på hvordan det blir å ta seg frem på sykkel i Steigen og rundt i Finnmark, og hvordan man skal klare å krysse Breheimen. Men alt i alt har vi fått utrolig mange fine øyeblikk sammen.

JENTENE PÅ TUR: Alexander er i sitt ess når han er med hele familien på tur. Foto: Privat
JENTENE PÅ TUR: Alexander er i sitt ess når han er med hele familien på tur. Foto: Privat Vis mer

Lærte raskt å gå

Minstemann, Rose Caspara, lært seg å gå i løpet av turen – i en alder av ni og en halv måned. Kanskje ikke så rart når man omtrent har vokst opp på tur.

- Nå løper hun omtrent rundt her, sier Alexander, før han korrigerer at det var en liten overdrivelse:

- Hun stabber seg bortover som en gammel tante. Hun har virkelig fått øvd seg i naturen, og det er så gøy å se hvordan hun har utviklet seg underveis. Vi har latt henne få holde på litt på egenhånd. Alltid under oppsyn, selvsagt, men om man snur seg bort noen sekunder sitter hun plutselig der og spiser tang og tare, eller tygger på en stein. Virkelig et naturbarn!

NATURBARN: Rose Caspara har sannsynligvis vært mer ute enn inne i sitt korte liv. Foto: Privat
NATURBARN: Rose Caspara har sannsynligvis vært mer ute enn inne i sitt korte liv. Foto: Privat Vis mer

Rose Caspara har vært mer ute i naturen enn de fleste andre på sin egen, veldig unge, alder. Da hun var 20 dager gammel var hun med på jakt i 10 dager, og hun var med på mange skiturer i vinter. I pulk, vel å merke.

Alexander er nok litt over snittet opptatt av at barna skal få utfolde seg i naturen. Han beskriver det som en av sine fanesaker, i et samfunn hvor stadig flere barn tilbringer tiden sin stillesittende foran en skjerm.

- Jeg mener at vi må verne om barndommen som etter min mening er utrydningstruet. Jeg heier på den frie leken, at barn skal få lov til å være barn, og være i aktivitet og bruke hodet sitt. Om det så innebærer at de faller og slår seg, eller spikker seg i fingeren, så er det noe som hører til barndommen, sier han bestemt.

MAGISKE NORD-NORGE: Familien var heldige med været da de kom til Nord-Norge. Foto: Privat
MAGISKE NORD-NORGE: Familien var heldige med været da de kom til Nord-Norge. Foto: Privat Vis mer

Overveldende å komme hjem

Det er kun noen få dager siden familien kom syklende hjem til Maridalen i Oslo.

- Det er litt overveldende å plutselig være hjemme, må jeg ærlig innrømme. En del av meg synes det er litt godt, mens en annen del av meg gjerne skulle vært på tur i et halvt år til.

Alexander forteller at han må omstille seg og finne tilbake til rutinene, nå som de er hjemme igjen.

- Jeg husker ingen rutiner, så de må lages på nytt. Det er en litt rar følelse. Jeg har måttet gå noen runder med meg selv for å komme tilbake til hverdagen, og vi kom jo rett tilbake til barnehage- og skolestart. Det er først når man kommer hjem at man skjønner hvor intens den tur-bobla faktisk er, forklarer han.

Underveis på turen har familien fått ekstremt mange tilbakemelding fra følgerne sine.

- Det er utrolig inspirerende, og det gir meg både lyst og motivasjon til å fortsette å formidle, dele og skape gode TV-øyeblikk og annet innhold. Jeg setter skikkelig stor pris på det, og jeg gleder meg til at alle skal få ta del i turen vår når det kommer på TV. Jeg tror mange kjenner seg igjen i det vi opplever, på godt og vondt. Og jeg kommer til å fortsette å dele så lenge jeg ser og føler at det har en verdi.

Lite å savne hjemme

- Merket du at du hadde savnet noe på tur, da dere først kom hjem?

Alexander tenker seg godt om, uten å komme på noe som helst. «Pute!» roper Kristin i bakgrunnen, før hun legger til: «Det er også godt å slippe å pakke ned alt utstyr hver dag. Og så har jeg savnet å sysle med hagen vår».

Alexander er delvis enig.

- Det er jo deilig å slippe pakkingen, men det går på automatikk stort sett, så det er ikke noe voldsomt savn for min del.

- Men det er vel godt å sove i sin egen seng?

- Nei, egentlig ikke. Jeg trives best i telt. Jeg er velsignet med et godt sovehjerte, og kan sove godt hvor som helst, men jeg sover ekstremt godt i telt, sier Alexander med en latter, før han legger til:

- Nå må jeg vel sove i hagen i natt, siden Kristin hører at jeg foretrekker teltet, ler han.

Blir flere turer fremover

Alexander understreker at selv om han trives best på tur, er det fint å være hjemme, og de er veldig glade i turer i nærområdet også.

- Barna ble ikke lei selv om vi var på tur såpass lenge, men det er klart de gledet seg til å se vennene sine igjen, og det er jo veldig sunt. Men vi skal fortsette med mange turer fremover – både korte og lengre turer, med og uten kamera.

GØY PÅ TUR: Mina Floriana (7) og Lilje Olava (4). Foto: Privat
GØY PÅ TUR: Mina Floriana (7) og Lilje Olava (4). Foto: Privat Vis mer

Å ta med barn på tur er som regel ingen stor utfordring, men når de kommer i tenårene, kan det bli en vanskelig oppgave.

- Er du redd for at barna ikke lenger ønsker å være med på tur når de blir tenåringer?

- Det kan være at jeg taper kampen mot en god fest når den tid kommer. Og det må det jo også være rom og tid for, så det skal jeg ikke nekte dem, sier Alexander.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer