Sonja Henies dramatiske liv:

Ine Marie Wilmann: - Det må være veldig trist at alle dine nærmeste står på lønningslisten din

Filmen om Sonja Henie har premiere første juledag.

VANSKELIG: 33-åringen påpeker at det under innspilling har vært utfordrende å klare å stå i at de lager deres oppfatning av Sonja. Hun ser på det som en stor oppgave å yte et så stort ikon rettferdighet. FOTO: NTB Scanpix
VANSKELIG: 33-åringen påpeker at det under innspilling har vært utfordrende å klare å stå i at de lager deres oppfatning av Sonja. Hun ser på det som en stor oppgave å yte et så stort ikon rettferdighet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Første juledag er det kinopremiere på den norske storfilmen «Sonja» - om skøyteikonet og filmdivaen Sonja Henie, som gjorde internasjonal suksess i Hollywood på midten av 30-tallet.

Norske Ine Marie Wilmann (33) spiller skøytedivaen Sonja Henie. Hun beskriver henne som en ekstremt kompleks dame med mange baller i luften, og at man mest sannsynlig kunne ha fortalt veldig mange historier om henne og fått helt ulike filmer ut av det.

- Sonja er hardtarbeidende, ambisiøs og målrettet - og relativt egosentrisk. Det å leve et så ekstraordinært liv, hvor man ikke en gang fullfører skolen, i tillegg til at alt handler om karriere helt fra man er bare 10 år gammel - det gjør noe med et menneske. Denne rollen har lært meg mye, sier Wilmann til KK.

Utfordrende liv

Sonjas suksess er overveldende i filmen, og det er ingen tvil om at hun nyter «det gode selskap» med Hollywood-fiffen. Men etter hvert tar Sonjas ekstravagante livsstil overhånd, noe som går utover både helse, familierelasjoner og ikke minst prestasjoner foran kamera og på glattisen.

- Det må være veldig trist at alle dine nærmeste står på lønningslisten din. Du vet ikke om de er sammen med deg fordi de vil være sammen med deg, eller fordi de tjener penger på å være sammen på deg. Jeg kjente veldig på det da jeg spilte denne rollen, sier Wilmann og legger til:

- Jeg tror liksom ikke det var noen som kom helt innpå Sonja. Jeg oppfatter henne som et ensomt menneske - som ikke kjente seg selv, og heller ikke slapp noen inn i de mest personlige krokene. Hun var dramatisk, men også gøyal og veldig rett frem, tror jeg. Og så var hun modig. Hun turte å stå i ting, og passet virkelig ikke inn i datidens kvinneideal. Hun sprengte utvilsomt mange grenser.

33-åringen påpeker at det under innspilling har vært utfordrende å klare å stå i at de lager sin oppfatning av Sonja. Hun ser på det som en stor oppgave å yte et så stort ikon rettferdighet, og hadde hele tiden i tankene å formidle hennes sterke karakter med rettferdighet. Wilman ville at alt skulle være riktig - både når det kommer til hvordan Sonjas liv faktisk var, hvilke relasjoner hun hadde til folkene rundt seg og hvordan hun så ut.

- Men til slutt måtte jeg bare innfinne meg med at vår historie bare er en av hundre tolkninger, og at vi må få være frie i den tolkningen vi formidler videre.

LES OGSÅ: Trente syv dager i uken for den krevende rollen som Sonja Henie

OMSVERMET: På høyden av karrieren var Sonja Henie Hollywoods best betalte filmstjerne. Hun var gift tre ganger. Dette bildet er fra filmen. FOTO: Maipo/NFD // Filmweb
OMSVERMET: På høyden av karrieren var Sonja Henie Hollywoods best betalte filmstjerne. Hun var gift tre ganger. Dette bildet er fra filmen. FOTO: Maipo/NFD // Filmweb Vis mer

En frigjort kvinne

- Hva er din favorittdel av filmen?

- Jeg må si at jeg likte meg best da Sonja var gammel og sliten, for det var uten tvil vanskeligere å spille henne da hun var helt dronning. Jeg ble faktisk litt flau av å hele tiden skulle være midtpunkt og «prinsessen på ballet», hvis du skjønner. Det var når livet gikk på tverke, og jeg fikk lov til å skjelle og smelle litt, at det var ordentlig morsomt, sier hun og ler.

Og til tross for at Sonja-karakteren på mange områder er veldig ulik Wilmann, har hun likevel bitt seg merke i noen likheter som hun deler med det store skøyteesset. Blant annet når det kommer til å være ambisiøs og perfeksjonist.

- Ja, jeg kjenner jeg meg igjen i det å virkelig elske å jobbe. Jeg har høye ambisjoner for det jeg driver med, og Sonja drev aldri med venstrehåndsarbeid. Hun var liksom beinhard og gjorde alt hun kunne for å lykkes. Til tross for at livet hennes var preget av mye drama og alkoholisme, var hun inspirerende frigjort.

Ekstremt mye trening

I filmen får vis servert de mest spektakulære og fascinerende skøytescenene - hvor det i mange av dem faktisk er Ine Marie Wilman som blir filmet. Helt siden filmen fikk grønt lys lille julaften i 2016 har hun hatt 7-8 treningsøkter i uka. Hun har ofte trent to ganger om dagen - skøyter på morgenen og ballett på kvelden. Det siste halve året før innspilling registrerte hun i tillegg all maten hun spiste på en kostholdsapp på telefonen og dro frem og tilbake til ulike skøytehaller dagen lang.

- Jeg fikk jo etter hvert en kropp med muskler som jeg ikke en gang ante at jeg hadde. Treningen har vært beinhard, og jeg har faktisk gjort mange flere skøytescener enn noen hadde forventet på forhånd.

I enkelte krevende scener bruke de en europamester i kunstløp som stand-in.

- Jeg måtte jo bare erkjenne at uansett hvor mye jeg trente, så ble jeg ikke verdensmester i kunstløp på to år.

- Har de treningsrutinene du la deg til under arbeidet med denne filmen gjort noe med treningsgleden din nå i ettertid?

- Faktisk så har jeg blitt den personen som savner å trene om jeg ikke gjør det jevnlig - og sånn var jeg i alle fall ikke før, ler Wilman. Plutselig kan hun få abstinenser etter å gå på skøyter.

- Jeg har grått mye, skadet meg og har ikke akkurat syntes at det har vært bare gøy å være på isen. Etter en tolvtimers dag under innspillingen på en eller annen ishall i Romania, tenkte jeg at jeg skulle brenne de skøytene og aldri gå på isen igjen etter at denne filmen var over. Men det tok jammen ikke lang tid før jeg snek med meg skøytene mine til Frogner stadion bare for gøy.

KINOFILM: Ine Marie Wilman spiller kunstløper Sonja Henie i kinofilmen som har premiere i romjulen. Til KK forteller skuespilleren at hun trente syv-åtte ganger i uken i forkant av innspillingen. FOTO: Adi Marineci // Filmweb
KINOFILM: Ine Marie Wilman spiller kunstløper Sonja Henie i kinofilmen som har premiere i romjulen. Til KK forteller skuespilleren at hun trente syv-åtte ganger i uken i forkant av innspillingen. FOTO: Adi Marineci // Filmweb Vis mer

Stille men viktig

En annen sentral rolle i filmen er Sonjas assistent, Connie, spilt av den irske skuespilleren Valene Kane. Connie er en sammensatt karakter av flere personer som hjalp Sonja under storhetstiden.

Connie gjør alt hun kan for å få Sonja på rett kjøl igjen når det står på som verst, men «The White Swan from Norway» er blitt «The Black Swan in Hollywood». Kald, kynisk og manipulerende. I filmen blir man vitne til en ordentlig egoistisk og utakknemlig side av skøytedronningen, og det er ofte Connie som blir utpekt som skyllebøtte for disse utbruddene.

- Tidvis tror jeg det har vært så ille som man ser i filmen, sier Wilman.

- Hvordan var det for deg å spille «Connie», Valene?

- Det har virkelig vært en interessant og annerledes opplevelse for meg, spesielt siden alle scenene jeg deltok i gikk mest ut på å observere og være til stede. Det var en viktig rolle, samtidig som at hun var veldig mye stille. Connie pusher ikke filmen, men hun er sentral, og beskriver mye av hvordan relasjonene til Sonja var.

Det Kane syntes har vært aller mest annerledes med denne filmen, er at det for det meste er kvinner som står for budskapet. Både foran kamera, men også regissøren er en kvinne. Mennene i filmen blir mer som biroller.

- Det har vært deilig å kjenne på «girlpower», sier den irske skuespilleren.

Du kan lese vår anmeldelse av «Sonja» her!

LES OGSÅ: Her er traileren til filmen om Sonja Henie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer