Jan Thomas har sosial angst: - Dette monsteret kommer med mange ansikter

Makker Einar Tørnquist sier til KK at han først ikke trodde på at den utadvente kompisen slet med sosial angst.

GODE VENNER: Jan Thomas og Einar Tørnquist skal lage TV ut av podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner». Den sendes på Dplay til høsten. FOTO: NTB Scanpix
GODE VENNER: Jan Thomas og Einar Tørnquist skal lage TV ut av podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner». Den sendes på Dplay til høsten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Bli ny-general og kjendisstylist Jan Thomas (52) og podkast-makker Einar Tørnquist (36) skal nå gjøre TV ut av den populære podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner». Den har premiere på Dplay til høsten.

Vi møtte det energiske kompisparet i forbindelse med TVNorges høstlansering i juni, og beskrivelsene som gikk igjen under intervjurundene med pressen var «penispumpe» og «Paradise Hotel»-tilstander.

- TV-programmet har vel mer å by på enn dét, Jan Thomas og Einar?

- Penispumpe er det minst viktige. Det er en grunn til at vi har 30 000 fans på Facebook, som lever sammen med oss og som vi tar med på en reise hver eneste uke. Det er alltid et underliggende budskap. Det er alltid noe dypt, dersom du hører mellom linjene. Det er klart det er et marked for alt tullet, fjaset og galskapen, og mange synes det er kjempegøy, men dersom du lytter, finner du grunnpilaren i dette prosjektet er, forklarer Jan Thomas.

- Jeg er 52. Jeg er gay. Jeg har sosial angst

Ifølge Jan Thomas handler podkasten mye om det å finne vennskap på tvers av likheter og ulikheter. Men det er ingen lett oppgave i en hektisk hverdag.

- Jeg er 52. Jeg er gay. Jeg har sosial angst. Jeg er en travel gründer, som knapt nok har tid til meg selv. Hvordan skal jeg få beriket livet mitt? Det gjør man når man møter mennesker som man blir glad i, og som man lærer å kjenne. Det var det dette prosjektet var. Kan to tilsynelatende forskjellige mennesker bli venner? Og i så fall, hvordan gjør man det? sier Jan Thomas retorisk, før han selv svarer på spørsmålet.

- Jo, man setter seg ned, legger fra seg telefonen og så snakker man til hverandre - kall det gjerne dialogkompetanse. Man er nysgjerrig og man stiller spørsmål. Det er det dette prosjektet har vært. Det ser vi på Facebookgruppen vår også - blant disse 30 000 følgerne har det begynt å oppstå egne vennskap. Og det er dét som er kjernen i prosjektet vårt.

- Det er ganske få som vil tenke at du, som fremstår så utadvent og sosial, har sosial angst?

- Jeg trodde i hvert fall ikke at han hadde det, smetter Einar inn.

- Han er jo utrolig synlig i et rom. Men nå har jeg tilbrakt såpass mye tid med ham, at jeg har sett det.

Einar kommer på en gang han inviterte med seg Jan Thomas på pub, for å se på fotball og for å bli bedre kjent med Einars venner. Men det var enklere sagt enn gjort.

- Det var nye unnskyldninger hele tiden og han sendte meldinger til andre for at de skulle si at han ikke kunne komme. Det var et veldig stort apparat som ble satt i gang, for at han skulle slippe å bli med meg på pub for å møte mine venner og se på fotballkamp. Men så kom du til slutt, og brøyt gjennom, og hadde det veldig fint, minnes Einar.

Jan Thomas bekrefter at han følte seg ivaretatt av Einar og kompisgjengen. For det er ikke lett å sjonglere sosial angst når man er en offentlig person, skal vi tro 52-åringen.

- Dette monsteret kommer med mange ansikter, og i dette tilfellet her så handlet det ikke om at jeg har problemer med å gå på en offentlig scene og snakke, men mer det å være sosial i mindre grupper. Dersom du hadde spurt om jeg ville komme over en kveld med kompisene dine for å bli bedre kjent, da ville nok sperrene mine ha kommet, forklarer han.

HAR FUNNET HVERANDRE: Det er ingen tvil om at Einar Tørquist og Jan Thomas har etablert et nært vennskap - til tross for ulikheter. Til høsten blir vi bedre kjent med den på TV-skjermen. FOTO: TVNorge
HAR FUNNET HVERANDRE: Det er ingen tvil om at Einar Tørquist og Jan Thomas har etablert et nært vennskap - til tross for ulikheter. Til høsten blir vi bedre kjent med den på TV-skjermen. FOTO: TVNorge Vis mer

- Uansett hvor jeg går må jeg forholde meg til folk

Det er ingen tvil om at Jan Thomas har jobbet svært hardt for å komme dit han er i dag, og når han holder motivasjonsforedrag rundt om i Norge trekker han frem et slide hvor det står «hussle, until you don't have to hussle anymore».

- Det har jeg klart, sier han med stolthet i stemmen.

- Men når man har klart det, så er man aldri alene. Uansett hvor jeg går må jeg forholde meg til folk. Da kan den angsten noen ganger komme opp. Jeg klarer ikke å bare gi litt, jeg gir alltid 150 prosent, så jeg er så utmattet og sliten, men det går ikke an å skru av den knappen, sier Jan Thomas ærlig.

- Hva har dere lært av hverandre?

- Jeg har lært at selv små, ubetydelige ting i hverdagen er store, flotte, forgylte øyeblikk av stor betydning, dersom man bare ser på det på riktig måte. Det var jeg ikke klar over før jeg ble kjent med Jan. Mindfull, for å bruke et slikt øyeblikk. Han finner virkelig gull i alt, og er en slags livsalkymist. Du kan velge å se på verden på en måte som gjør deg lykkelig, forklarer Einar.

Har lært at han ikke trenger å være perfekt hele tiden

Til tross for at de to kameratene er kjent for å tulle og fjase, som de selv kaller det, er det ingen tvil om at de har stor beundring og respekt for hverandre. Hver gang den ene snakker, lytter den andre med oppriktig interesse.

- Einar har lært meg å bli bevisst på at jeg ikke trenger å være perfekt hele tiden, og at jeg kan slappe av og bare være Jan. Ta tid til meg selv, og nyte øyeblikk som for Einar er helt vanlige hverdagsøyeblikk. Men for meg bringer de ufattelig mye lykke. Det er Einar veldig flink til, og jeg synes jo at hans liv er som tatt ut fra en film, sier Jan Thomas og klapper makkeren på skulderen.

- Han har samboer, hus og lille Solveig. Det er så nydelige rammer. Jeg har nok lært det at ting også kan være litt nedpå, og at jeg kan senke skuldrene mine.

Det er umulig å ikke la seg påvirke av energien mellom Jan Thomas og Einar - for den er virkelig genuin. At Einar beskriver Jan Thomas som en livsalkymist begynner etter hvert å bli rimelig logisk.

- Størst av alt er kjærligheten, og den kommer i så mange ulike fasonger. Det er det viktigste budskapet Einar og jeg har. At vi kan vise det for hverandre, sier Jan Thomas poetisk, for han kommer på en annen ting den 16 år yngre kompisen har lært ham:

- Vi menn er som en løk; som du skreller av lag for lag. Vi er sensitive, vi er sårbare, vi er feminine, vi er maskuline. Det var vel det fantastiske med Einar, at da jeg satte meg ned, så ham i øynene og begynte å snakke med ham, så fikk jeg skrelt av de lagene. Han er like kompleks som en kvinne, og det er jeg også.

Einar trekker på smilebåndet, før Jan Thomas fortsetter med sin energiske røst.

- Det var så fint også, å tørre å se det. Det er ikke en svakhet å snakke om det. Man er ikke mindre mann. For meg så er det så viktig å innse det, for det er det som har båret meg gjennom hele livet. Det har kanskje tatt meg litt lengre tid å innse det, fordi jeg kanskje har vært litt mer kynisk på veien, men nå har Einar hjulpet meg med det også, sier han og ser bort på vennen.

«Jan Thomas og Einar blir venner» har premiere på Dplay til høsten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer