Jan Thomas heier på damene som nekter å føye seg for høye hæler-tvang

- Styrke og tilstedeværelse kommer ikke i form av høye hæler - det kommer i form av din indre kraft og hvem du er, sier Jan Thomas til KK.

HEIER PÅ DE JAPANSKE KVINNENE: Vi møtte Jan Thomas på TVNorges høstlansering i Oslo i juni - og måtte selvfølgelig spørre moteeksperten om hva han tenker om at flere kvinner blir tvunget til å bruke hæler på jobb for å fremstå mer velkledd og sofistikert ut. FOTO: NTB Scanpix
HEIER PÅ DE JAPANSKE KVINNENE: Vi møtte Jan Thomas på TVNorges høstlansering i Oslo i juni - og måtte selvfølgelig spørre moteeksperten om hva han tenker om at flere kvinner blir tvunget til å bruke hæler på jobb for å fremstå mer velkledd og sofistikert ut. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sommer skapte den japanske 32-åringen Yumi Ishikawa engasjement blant kvinner i Japan, som føler seg tvunget av arbeidsgiver til å bruke høyhælte sko i jobbsammenheng.

Som en del av kleskoden for Yumi, som jobber i et begravelsesbyrå, er altså hæler et krav - for på den måten ser hun både velkledd, sofistikert og seriøs ut. Skal vi tro arbeidsgiver.

Dette er hun nå mektig lei, og via Twitter-kampanjen #Kutoo har hun fått med seg over 30 000 medkvinner, som har skrevet under på en kampanje hvor de krever at myndighetene gjør noe med saken.

PÅDRIVER: Japanske Yumi Ishikawa (32) startet kampanjen #Kutoo - fordi hun mener kvinner har like mye rett som menn til å bruke flate sko på jobb. Kutoo er både inspirert av #Metoo-kampanjen og de japanske ordene «Kutsu», som betyr sko, og «kutsuu», som betyr smerte. FOTO: NTB Scanpix
PÅDRIVER: Japanske Yumi Ishikawa (32) startet kampanjen #Kutoo - fordi hun mener kvinner har like mye rett som menn til å bruke flate sko på jobb. Kutoo er både inspirert av #Metoo-kampanjen og de japanske ordene «Kutsu», som betyr sko, og «kutsuu», som betyr smerte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Dette heier jeg på!

Vi tok en prat med Bli ny-general, kjendisstylist og moteekspert Jan Thomas (52), da vi møtte han på TVNorges høstlansering i begynnelsen av juni, og han sier til KK at han er rystet over å høre at kvinner blir tvunget til å bruke hæler på jobb.

- Det er hårreisende situasjoner i hele verden på forskjellige grunnlag, og dette med de japanske kvinnene som tvinges til å gå i hæler på jobb er én av dem. Så dette heier jeg på! sier han entusiastisk, og legger til:

- La hælene være en metafor for resten av verden, med tanke på det å slå seg løs. Vi må slutte å si at «sånn har det alltid vært, og skal alltid bli». Vi må begynne å bruke stemmene våre. Det har vært en lang reise for kvinner - og er det ennå - både for kvinner, homofile, for mørke, og for våre nye landsmenn - det er en endeløs kamp hver eneste dag. Så uavhengig av hva temaet er, så må vi begynne å si noe, sier han engasjert.

- Du er jo moteekspert og stylist - må vi kvinner gå med hæler for å bli tatt seriøst og ser vi mer velkledd ut i hæler?

- Nei! Du ingen ting i det hele tatt. Jeg har vært berømt for å gi Hanne Krogh terningkast 6 da hun var ikledd en lusekofte under en konsert i Rondane. Styrke og tilstedeværelse kommer ikke i form av høye hæler - det kommer i form av din indre kraft og hvem du er. I den grad det er ønsket ditt, så kan du komme inn og ta et rom på den måten - uten hæler.

- Hvis du spør meg som fagperson, så er svaret at dersom man skal ut og holde et foredrag eller presentere noe, har selvfølgelig klær og snitt noe å si. Visse elementer kan forsterke budskapet ditt, eller svekkes, påpeker han.

GODE VENNER: Jan Thomas og Einar Tørnquist møtte KK under TVNorges høstlansering i juni. Nå skal de gjøre TV ut av den populære podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner». Den har premiere til høsten. FOTO: NTB Scanpix
GODE VENNER: Jan Thomas og Einar Tørnquist møtte KK under TVNorges høstlansering i juni. Nå skal de gjøre TV ut av den populære podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner». Den har premiere til høsten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Skjønner ikke at noen blir mer komfortabel av å ha på seg noe så ukomfortabelt som hæler

Jan Thomas befinner seg på TVNorges høstlansering fordi han og Einar Tørnquist (36) nå skal gjøre TV ut av den populære podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner». Den har premiere til høsten.

Heller ikke Einar Tørnquist skjønner hvorfor kvinner blir tvunget til å gå med hæler på jobb, og er blant dem som synes at kvinner som er komfortable i seg selv er på sitt aller mest sexy - med eller uten hæler.

- Jeg vil gjerne også bare skrive under på det - jeg kan ikke skjønne hvordan noen blir mer komfortabel av å ha på seg noe så ukomfortabelt som hæler. For meg er det ikke noe som er mer tillitsvekkende og - la meg bruke et vågalt ord - sexy, enn folk som er komfortable, sier Einar og får bekreftende nikk fra Jan Thomas.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer