Spiseforstyrrelser

Jane Fonda (78) avslører hvorfor hun utviklet spiseforstyrrelser

Ble fortalt at hun måtte slanke seg da hun vokste opp.

UTVIKLET SPISEFORSTYRRELSER: Skuespiller Jane Fonda pådro seg spiseforstyrrelser da hun vokste opp, og avslører at faren hennes oppmuntret besettelsen hennes om å være perfekt. 

 Foto: Reuters
UTVIKLET SPISEFORSTYRRELSER: Skuespiller Jane Fonda pådro seg spiseforstyrrelser da hun vokste opp, og avslører at faren hennes oppmuntret besettelsen hennes om å være perfekt. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et innlegg publisert i «Girls»-stjerne Lena Dunhams nyhetsbrev Lenny, avslører skuespillerveteran Jane Fonda (78) hva hun tror var årsaken til at hun utviklet spiseforstyrrelser i ung alder. Hun mener nemlig at faren - Henry Fondas, oppførsel ledet til at hun utviklet et komplisert forhold til mat.

 

Fonda, som i tillegg til skuespillerkarrieren har vært fitnessinstruktør og politisk aktivist, forteller også om hvordan hun ble feminist i brevet. 

ÅPEN OM SPISEPROBLEMENE: Jane Fonda slet med spiseforstyrrelser i mange år, og mener faren Henry Fonda var del av årsaken til at hun utviklet problemene.
ÅPEN OM SPISEPROBLEMENE: Jane Fonda slet med spiseforstyrrelser i mange år, og mener faren Henry Fonda var del av årsaken til at hun utviklet problemene. Vis mer

«Faren min sendte stemoren min for å fortelle meg at jeg måtte gå ned i vekt og bruke lengre skjørt», skriver hun. 

LES OGSÅ: Dette er de første tegnene på spiseforstyrrelser 

Ble fortalt at hun måtte forandre seg 

Skuespillerens mor, Frances Ford Seymor, led også av spiseforstyrrelser. Hun benyttet seg av plastisk kirurgi lenge før det ble vanlig, og sa til Jane at dersom hun noen gang la på seg, ville hun skjære det av med kniv. Frances begikk selvmord da Jane var 12 år gammel. 

«I likhet med tre av min fars fem koner, utviklet jeg spiseforstyrrelser (antakeligvis for å fylle tomrommet). Og gitt at det var, i alle fall delvis, en uekte versjon av meg selv som jeg viste til verden, så valgte jeg instinktivt menn som ikke ville legge merke til det på grunn av sine egne avhengigheter og problemer». 

SAMMEN MED PAPPA: Her er skuespiller Henry Fonda sammen med barna Jane og Peter i New York 25. juni 1957.  Foto: Ap
SAMMEN MED PAPPA: Her er skuespiller Henry Fonda sammen med barna Jane og Peter i New York 25. juni 1957. Foto: Ap Vis mer

Fonda forteller om at en av stemødrene hennes sa til henne at hun måtte forandre seg fysisk dersom hun hadde lyst på kjæreste, og legger til at jaget etter å være perfekt gjorde henne hul inni og at alt det interessante ved henne forsvant. 

LES OGSÅ: Dette er hemmeligheten til Jane Fonda 

Fikk bulimi 

Da hun var tenåring, utviklet hun bulimi, en lidelse som skuespillerpappa Henry Fonda altså gis mye av skylden for. Han skal stadig vekk ha gitt henne kommentarer på at hun var for stor. 

Fonda har tidligere fortalt at hun ble manipulert til å tro at hun ikke kunne bli elsket med mindre hun var perfekt. 

«Jeg fortsatte å forsøke å være perfekt, uansett hvilken mann jeg var med. Jeg var villig til å gi avkall på emosjonell intimitet og bedra min egen kropp og sjel hvis det å snakke ærlig ville bety å miste ham». 

LES OGSÅ: Jane Fonda (77) kopierte ikonisk «Barbarella»-look nesten 50 år etter 

Jane Fonda  Foto: SipaUSA
Jane Fonda Foto: SipaUSA Vis mer
SER UTROLIG BRA UT: Skuespiller Jane Fonda (77) er også blant filmstjernene som holder seg svært godt. Foto: NTB Scanpix
SER UTROLIG BRA UT: Skuespiller Jane Fonda (77) er også blant filmstjernene som holder seg svært godt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer