Jane Fonda

Jane Fonda åpner seg opp i nytt intervju

- Jeg har fått sparken fordi jeg ikke ville ha sex med sjefen min, forteller 79-åringen.

JANE FONDA: Skuespilleren åpner seg opp om sin tøffe oppvekst. Foto: AFP
JANE FONDA: Skuespilleren åpner seg opp om sin tøffe oppvekst. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av sitt 79 år lange liv har fitnessinstruktør, skuespiller og aktivist Jane Fonda opplevd en hel del, og i et intervju med The Edit åpner hun seg opp til kollega Brie Larson (27) om noe kanskje ikke alle vet. 

- Jeg har blitt voldtatt, og jeg har blitt seksuelt mishandlet som barn. Jeg har fått sparken fordi jeg ikke ville ha sex med sjefen min. Og jeg tenkte alltid at det var min feil - at jeg ikke gjorde eller sa de rette tingene. 

8. mars er den internasjonale kvinnedagen og det er en kjent sak at Fonda betegner seg selv som en feminist. Et ord som både er misforstått og for mange negativt ladet.

- Jeg vokste opp på 50-tallet og det tok lang tid før noen form for feminisme kom inn i livet mitt. Mennene i livet mitt var fantastiske, men samtidig utsatt for et patriarkalsk trossystem. Jeg følte meg redusert, og etter hvert bestemte jeg meg for at jeg ikke lenger skulle gi opp meg selv for å gjøre mannen jeg var sammen med fornøyd. Jeg er oppdratt med sykdommen av å tilfredsstille. 

LES OGSÅ: «Makeup-Malin»: - Jeg har jeg hatt et anstrengt forhold til ordet feminist

Jeg har fått sparken fordi jeg ikke ville ha sex med sjefen min

Utviklet spiseforstyrrelser

I et innlegg publisert i «Girls»-stjerne Lena Dunhams nyhetsbrev Lenny, avslører Fonda hva hun tror var årsaken til at hun utviklet spiseforstyrrelser i ung alder. Hun mener nemlig at faren - Henry Fondas, oppførsel ledet til at hun utviklet et komplisert forhold til mat.

«Faren min sendte stemoren min for å fortelle meg at jeg måtte gå ned i vekt og bruke lengre skjørt», skriver hun. Skuespillerens mor, Frances Ford Seymor, led også av spiseforstyrrelser. Hun benyttet seg av plastisk kirurgi lenge før det ble vanlig, og sa til Jane at dersom hun noen gang la på seg, ville hun skjære det av med kniv. Frances begikk selvmord da Jane var 12 år gammel. 

TRENINGSDRONNING: Jane Fonda har gjort stor suksess med sine fitnessvideoer. Foto: Scanpix
TRENINGSDRONNING: Jane Fonda har gjort stor suksess med sine fitnessvideoer. Foto: Scanpix Vis mer

«I likhet med tre av min fars fem koner, utviklet jeg spiseforstyrrelser (antakeligvis for å fylle tomrommet). Og gitt at det var, i alle fall delvis, en uekte versjon av meg selv som jeg viste til verden, så valgte jeg instinktivt menn som ikke ville legge merke til det på grunn av sine egne avhengigheter og problemer»

Fonda forteller om at en av stemødrene hennes sa til henne at hun måtte forandre seg fysisk dersom hun hadde lyst på kjæreste, og legger til at jaget etter å være perfekt gjorde henne hul inni og at alt det interessante ved henne forsvant.

Da hun var tenåring, utviklet hun bulimi, en lidelse som skuespillerpappa Henry Fonda altså gis mye av skylden for. Han skal stadig vekk ha gitt henne kommentarer på at hun var for stor. Fonda har tidligere fortalt at hun ble manipulert til å tro at hun ikke kunne bli elsket med mindre hun var perfekt. 

«Jeg fortsatte å forsøke å være perfekt, uansett hvilken mann jeg var med. Jeg var villig til å gi avkall på emosjonell intimitet og bedra min egen kropp og sjel hvis det å snakke ærlig ville bety å miste ham»

LES OGSÅ: Jane Fonda kopierte ikonisk «Barbarella»-look nesten 50 år etter

- Det er enklere å være modig når du føler deg sterk

I et intervju med Dujour, som hun var covermodell for et par år tilbake, forteller Fonda at hun ikke lenger så opptatt av hva alle måtte mene og tenke om henne. Og hun synes det er hyggelig, men samtidig litt rart at folk fortsatt spør hvordan hun holder seg så godt. 

- Folk sier alltid «Herregud, hvordan klarer du å holde deg så..blah blah blah». Jeg har gjennomført plastisk kirurgi. Jeg har snakket om det. Det er ikke viktig, forteller hun:

- Det som virkelig er viktig, er å skjønne at du alltid kan bli bedre. Du må fortsatt ha troen. Det blir vanskeligere jo eldre du blir, men du må være modig og prøve å presse deg ut av komfortsonen og se hva du faktisk trenger for å bli personen du er ment å være. 

Det som virkelig er viktig, er å skjønne at du alltid kan bli bedre

Skuespillerveteranen, som snart er 80 år, forteller at dersom du vil holde ut i lang tid må du lære å ta vare på deg selv. 

- En av grunnen til at jeg starter treningsmetoden min var fordi jeg visste at dersom jeg skulle føle meg helt styrket, måtte jeg føle at kroppen min var sterk. Ei dame skrev en gang til meg og sa: «Da jeg pusset tennene mine en morgen fant en muskel i armen min jeg aldri hadde sett før. Jeg dro på jobb den dagen og for første gang sa hva jeg mente til sjefen min». Det er enklere å være modig når du føler deg sterk, sier hun til The Edit.

LES OGSÅ: Emma Watson: - Kritikerne sa at jeg ikke kunne være feminist og ha pupper. Det viser igjen bare hvor mange misforståelser det er rundt hva feminisme er

Jane Fonda.   Foto: Scanpix
Jane Fonda. Foto: Scanpix Vis mer

Dette angrer hun på

Videre i intervjuet med The Edit og Brie Larson forteller Fonda om hvordan hennes «karriere» som aktivist startet og motstanden hun har møtt på sine mange reiser, men det er ikke noe av dette hun angrer på å ha gjort. 

- Jeg angrer på at jeg ikke var en bedre forelder. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Men du kan lære deg det, så jeg leste meg opp på hvordan jeg kunne bli en god mor. Det er aldri for sent. Jeg prøver så godt jeg kan å gjøre opp for det jeg ikke visste før. Når jeg dør vil jeg at familien min skal være rundt meg. Jeg vil at de skal elske meg, og jeg vil fortjene deres kjærlighet. Det jobber jeg fremdeles med.

- Hva er det beste rådet du har fått? spør Brie Larson.

Det tok meg 60 år å lære meg å si nei

- Det er bedre å være interessert enn interessant. Også det de sier i «Alcoholics Anonymous»: «’Nei’ er en fullstendig setning». Jeg skulle ønske jeg visste det da jeg var yngre. Det tok meg 60 år å lære meg å si nei. Hvis noen tilbydde meg noe ville jeg alltid si ja. Jeg tok jobber som ikke var rette for meg og jeg ble utnyttet. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle stå opp for meg selv. Nå ville jeg ha sagt: «Nei, ikke noe mer av dette tullet. Jeg liker ikke måten du behandler meg på», og gå derifra. Hvis jeg bare hadde visst da hva jeg visste nå. 

LES OGSÅ: Rachel Nordtømme: - Jeg er blitt en slave i mitt eget hjem

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer