Jeanette Johansson

Jeanette (20) skulle bare spasere hjem etter eksamensfesten. Dit kom hun aldri ...

Husker du historien som rystet hele Sverige?

20-ÅRING FORSVANT: En kamerat slo følge med Jeanette Johansson (20) fra festen, men de skilte lag da Jeanette ville gå helt hjem. Foto: NTBScanpix
20-ÅRING FORSVANT: En kamerat slo følge med Jeanette Johansson (20) fra festen, men de skilte lag da Jeanette ville gå helt hjem. Foto: NTBScanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
FORSIDEN AV EXPRESSEN: Drapet på 20 år gamle Jeanette Johansson fra Järna ble slått stort opp i 1969.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
FORSIDEN AV EXPRESSEN: Drapet på 20 år gamle Jeanette Johansson fra Järna ble slått stort opp i 1969. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Jeanette Johansson (20) var ingen festløve. Hun tilbrakte timevis med bøkene sine hjemme hos foreldrene i Järna i Sverige. Hun var eldst av tre søstre og ble beskrevet som pliktoppfyllende og skole­flink. På en reise året før hadde hun truffet en nederlandsk gutt, og senere denne sommeren skulle hun dra til Haag som au pair. Nå hadde hun nettopp tatt eksamen på gymnaset i Södertälje. 

Fredag 14. juni 1969 var hun og kameratene inne i den tredje dagen med feiring. Hun var uvanlig taus den kvelden, har flere av vennene vitnet om i etterkant. Var det noe som tynget henne?

Rett etter klokken 02.00 forlot hun festen sammen med en klassekamerat. De skilte lag i sentrum av Södertälje. Kameraten reagerte på at Jeanette ville gå hele veien hjem til Järna, en og en halv mil sør for byen. Men hun gikk av gårde, kledd i sommerkjole og studentlue. Der slutter de sikre sporene etter henne.

LES OGSÅ: Her skjer det flest voldtekter

Da datteren ikke kom hjem, slo foreldrene alarm. Politiets første teori var at hun hadde kommet hjem, skiftet og haiket til kjæresten i Nederland. Det trodde overhodet ikke moren hennes på.

Store styrker ble satt inn i søket. 30 politimenn, heimevernet, ­frivillige, helikopter og hunde­patruljer var ute og søkte i terrenget rundt Järna. Hjemme hos Jeanette vokste fortvilelsen.

LETER ETTER 20-ÅRINGEN: Dette bildet viser politiet mens de leter i området rett ved der Jeanette ble funnet.  Foto: EXPRESSEN
LETER ETTER 20-ÅRINGEN: Dette bildet viser politiet mens de leter i området rett ved der Jeanette ble funnet. Foto: EXPRESSEN Vis mer

– Vi har mistet håpet om å finne henne i live. Det er ingen rimelig grunn til at hun skal holde seg borte hjemmefra om hun lever, uttalte moren til Läns­tidningen.

Ble funnet - slått i hjel

I døgnene som fulgte, strømmet det inn med tips. Et vitne hadde sett en ung kvinne som trolig var Jeanette på veien hjem, forfulgt av en mann. Under en av manngardene ble en mann i 25-årsalderen observert idet han flyktet unna da letemannskapene nærmet seg.

Tirsdag 1. juli fikk en privatperson øye på en liten tøybit under noe mose. Den stammet fra ­Jeanettes jakke. Nå ble også kroppen funnet, gjemt like i nærheten. Rettsmedisinerne kunne fastslå at kroppen var blitt flyttet 50 meter inn i skogen.

Litt senere fant man også det man antok var mordvåpenet – en blodig stein.

Litt senere fant man også det man antok var mordvåpenet – en blodig stein. Politiet gjorde også et annet funn – en kassett med to poplåter, blant annet The Hollies‘ «I’ve got a way of my own». Kunne kassetten tilhøre gjerningsmannen?

Avisene var fulle av stoff om mordet, og journalister overvåket hver busk i området. Men etterforskningen gikk i stå.

BLE FUNNET DREPT: Rettsmedisiner Sven-Olof Lidholm (tv) transporterer kroppen til Jeanette Johansson, etter at hun ble funnet drept i Södertälje. Foto: EXPRESSEN
BLE FUNNET DREPT: Rettsmedisiner Sven-Olof Lidholm (tv) transporterer kroppen til Jeanette Johansson, etter at hun ble funnet drept i Södertälje. Foto: EXPRESSEN Vis mer

LES OGSÅ: Ble utsatt for overgrep i 10 år

Tilstod drapet 

Så en dag, i 1974, fikk politiet tips fra kolleger sørpå om en mann som antastet kvinner. Han hadde vært i Södertälje den aktuelle natten. Kriminalinspektør Gösta Claesson avhørte mannen, uten resultat. Litt senere ringte mannen selv tilbake. Da var han innlagt på psykiatrisk sykehus og hevdet at det var en slektning av ham som hadde drept Jeanette. 

Slektningen hadde kjørt på ­Jeanette med bil, og da de så at hun var stygt skadet, slo de henne i hjel, påsto mannen. Det forteller Claesson i boken «Frihet förverkad» av Ivan Bratt.

Senere, i nye avhør, endret han forklaring. Nå forklarte han at det var han selv som hadde kjørt på henne. For å fortelle alt, ville han ha sigaretter og vingummi-godteri.

LES OGSÅ: Making a murderer-profilens eksforlovede: -Han er et monster!

ALLERS KRIM FRA VIRKELIGHETEN: I salg nå.
ALLERS KRIM FRA VIRKELIGHETEN: I salg nå. Vis mer

Det var som å dra proppen ut av flasken. Han fortalte detaljert. Han hadde latt Jeanette sitte på. Han hadde gjort tilnærmelser, og da hun gjorde anskrik, hadde han tatt strupetak på henne så hun besvimte. Så slo han henne i hjel med en rørtang, la henne i bagasjerommet for så å grave henne ned i skogen. Han fortalte også at det var ham manngarden hadde skremt opp i skogen, forteller Claesson i boken.

Fortsatt uoppklart

Det virket som politiet omsider hadde funnet Jeanettes morder. Den mistenkte hadde fortsatt den samme Volvoen, og til tross for at det var gått fem år, fant politiet hårstrå og rester av menneskeblod i den.

Dette var i 1975, og dna-teknologien var ikke kommet så langt at de kunne knytte mannen til mordet. Så til tross for funnene, og mannens tilståelse, ble påtalemyndigheten nødt til å frafalle siktelsen i september 1975. 

I dag er saken foreldet og ser ut til å forbli uoppklart. Jeanettes foreldre er begge døde og hviler i samme grav som sin datter. 

Denne saken har vært publisert på KK.no før, men er tatt opp igjen for nye lesere. Artikkelen har også vært publisert i bladet Allers Krim fra Virkeligheten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer