Tuva Novotny

- Jeg driter i om jeg er kvinne eller mann

For Tuva Novotny er det karakter, dramatikk og samfunnsaspekt som har noe å si for rollene hun sier «ja» til.

NOBEL: Den svenske skuespilleren Tuva Novotny har rollen som Johanne Riiser, sekretariatsleder i Utenriksdepartementet, i NRK-serien «Nobel». KK.no møtte den blide 36-åringen under pressevisningen av serien i midten av september. Foto: NTB Scanpix
NOBEL: Den svenske skuespilleren Tuva Novotny har rollen som Johanne Riiser, sekretariatsleder i Utenriksdepartementet, i NRK-serien «Nobel». KK.no møtte den blide 36-åringen under pressevisningen av serien i midten av september. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske skuespilleren Tuva Novotny (36) er aktuell i hele tre norske produksjoner denne høsten: suksess-filmen «Kongens nei» hvor hun spiller kronprinsesse Märtha, kinofilmen «Rosemari» og NRK-serien «Nobel» hvor hun har rollen som Johanne Riiser, sekretariatsleder i Utenriksdepartementet. KK.no møtte den sympatiske skuespilleren i forbindelse med pressevisningen av sistnevnte TV-serie, og på spørsmål om hun bevisst har gått inn for sterke kvinneroller svarer hun nølende:

- Jeg vet ikke. Det er fort gjort å bli selvhøytidelig, men jeg synes ikke det er mange svake kvinneroller vi ser, og jeg vet ikke om jeg spesielt gjør mange sterke kvinneroller. Men det kan hende at det jeg står for og det jeg utstråler kommer gjennom i de rollene jeg gjør. Jeg vet ikke hva som er hva. Men jeg tror kanskje at ja, jeg tenker mer ut ifra et historisk mandig perspektiv. Jeg driter i om jeg er kvinne eller mann, men jeg tenker på karakter, dramatikk og samfunnsaspekt når jeg velger roller. Jeg tenker ikke så mye på å være pen, så sånn sett mener jeg et mandig perspektiv i min tilnærming til det. Men jeg vet ikke, det er vanskelig å svare på selv.

EKTEPAR: I «Nobel» spiller Aksel Hennie FSK-løytnant Erling Riiser som er gift med Johanne Riiser, sekretariatsleder i Utenriksdepartementet. Hun portretteres av den svenske skuespilleren Tuva Novotny. Foto:  FOTO: Eirik Evjen for Monster Scripted // NRK
EKTEPAR: I «Nobel» spiller Aksel Hennie FSK-løytnant Erling Riiser som er gift med Johanne Riiser, sekretariatsleder i Utenriksdepartementet. Hun portretteres av den svenske skuespilleren Tuva Novotny. Foto: FOTO: Eirik Evjen for Monster Scripted // NRK Vis mer

- Jeg følte ikke at Hollywood var meg i det hele tatt

Men det er ikke bare i Norden at den 36 år gamle skuespilleren har utmerket seg. I 2010 spilte hun i Hollywood-filmen «Eat Pray Love» med Julia Roberts (48) og Javier Bardem (47) i hovedrollene, men til KK.no forteller Tuva Novotny at Hollywood-opplevelsene ikke ble helt som hun hadde sett for seg.

- Apropos å vende hjem (som er tematikken i «Nobel»), så observerer vi at du, til tross for at du har hatt en fot innenfor Hollywood, de siste årene har holdt deg mer til nordisk filmbransje. Er dette bevisst?

- Ja, det er det. Jeg hadde noen turer til Hollywood, men følte at det ikke var meg i det hele tatt. Jeg følte at jeg mistet nærheten til kunsten. Jeg følte jeg mistet nærheten til å samarbeide med folk. For meg er det hele poenget med å jobbe med film, at man i fellesskap bygger opp noe som skal ut til publikum. Det er veldig viktig, sier hun og utdyper:

- Ellers kunne man bare ha laget en monolog på scenen. Filmkunst er et fellesskap mener jeg – og det føler jeg at jeg mistet litt i Hollywood. Men det handler nok også om hvilke prosjekter man velger. Nå har jeg akkurat vært over og gjort en film som heter «Annihilation», og det er Alex Garland som har gjort regien på den (som også har gjort «Ex Machina»). Den ble filmet i England, til tross for at det er en svær Paramount-produksjon, og det var utrolig nært og fint, med gode skuespillere og en fantastisk gjeng. Så det handler sikkert bare om hvilke produksjoner det er snakk om, men jeg mener at vi i Skandinavia har en sinnsykt god filmbransje med mange muligheter, så jeg kan ikke helt se hvorfor jeg skulle reise over dit. 

- Du har gjort film og TV i alle de nordiske landene, hvor trives du best?

- Jeg trives veldig godt å Norge! Det handler jo om klima her – det er morsomt og åpent, til tross for at det er lite. I Danmark også for så vidt, men de har jo markert seg veldig på det internasjonale markedet, så jeg tror at nærheten i bransjen er blitt annerledes. De er flinke til å ta tak i hverandre og er flinke til å ha fellesskapet, men det å komme utenfra som skuespiller til Danmark er vanskeligere enn å komme utenfra til Norge. I Norge er det åpne dører og igjen det fellesskapet som er viktig for meg. Jeg liker meg klart, klart best i Norge, altså!

DAG: Tuva Novotny forteller til KK.no at «Dag»-kollegene Anders Baasmo Christiansen (t.v.) og Atle Antonsen har hjulpet henne til å bli flinkere i norsk. Dette er fra sesong fire av den populære serien. Foto:  FOTO: TV2
DAG: Tuva Novotny forteller til KK.no at «Dag»-kollegene Anders Baasmo Christiansen (t.v.) og Atle Antonsen har hjulpet henne til å bli flinkere i norsk. Dette er fra sesong fire av den populære serien. Foto: FOTO: TV2 Vis mer

Lærte norsk av «Dag»-kollegene

Intervjuet med den svenske filmstjernen gjennomføres i en hyggelig sofakrok på Cinemateket i Oslo, og på ett tidspunkt går det plutselig opp for KK.no-journalist Malini Bjørnstad (som har vært fan av Tuva Novotny helt siden hun spilte i «Den osynlige» i 2002) at praten foregår på norsk! For den observante film- og TV-seer har det nok ikke gått hus forbi at den søte svensken faktisk snakker flytende norsk - og dansk! (Og tsjekkisk ettersom hun har en far fra Praha). 

- Hvordan har du lært deg norsk så bra?

-  Jeg tror kanskje ikke jeg var helt perfekt i norsk i første sesong av «Dag», der var det noe som skurret. Men Atle Antonsen og Anders Baasmo Christiansen tok grep og pirket i meg så snart det kom noen svorske fraser. Jeg har jo også levd med en nordmann i 10 år, så jeg har jo hatt muligheten til å høre det i hvert fall. Jeg måtte bare føle seg som en idiot i et halvt år, og så kom det.

Tuva liker ikke å snakke om privatlivet sitt, men dersom man gjør et kjapt lite Google-søk finner man raskt ut at nordmannen hun har bodd sammen med i 10 år er eventyreren Nicolai Bjerrum Lersbryggen. Sammen har de to barn og er bosatt i København.

MØTTE KK.NO: Vi tok en prat med den blide skuespilleren på Cinemateket i Oslo i forbindelse med pressevisningen av NRK-serien «Nobel». Foto:  FOTO: KK.no
MØTTE KK.NO: Vi tok en prat med den blide skuespilleren på Cinemateket i Oslo i forbindelse med pressevisningen av NRK-serien «Nobel». Foto: FOTO: KK.no Vis mer

- Snakker du norsk til barna dine?

- Hehe nei, det gjør jeg ikke, sier hun til KK.no med et smil.

Tobarnsmoren er tidligere blitt kåret til «Sveriges mest sexy kvinne», men selv bryr hun seg ikke om utseendefokusering. Selv om man skulle tro at hun fikk føle ekstra på dette da hun jobbet i Hollywood, forteller 36-åringen at dette presset befinner seg like mye her i Norden - og kanskje spesielt i Norge.

- Ja, men det er dessverre ikke bare Hollywood som sliter med det altså. Det føler jeg at jeg møter her hjemme også. Spesielt i Norge og Sverige. Danmark har en litt mer frigjort holdning. Danskene er fortsatt hippier, liksom. Jeg tror også at de hyller diversitet mer. Det er mer fokus på at man skal være seg selv, og med tanke på kvinneperspektivet merker jeg en klart større engstelighet i Norge. Man ikke vil skille seg ut. Jeg hører om mange som fikser på en liten rynke her og brystkorrigering der. Et vanskelig utseendeideal for unge jenter å forholde seg til!

- Research med UD ga veldig mye

I «Nobel» spiller hun kona til Aksel Hennies (40) rollefigur løytnant Erling Riiser, og forteller til KK.no at hun og de andre skuespillerne har gjort grundig research i forkant av innspillingen.

- Vi var så heldige at vi fikk lov til å komme inn på UD og snakke med flere ansatt der. Det ga utrolig mye med tanke på det å forstå en arbeidsdag, forstå hva de står med, forstå hva slags edderkopp i nettet denne Johanne Riiser-karakteren skulle være i kommunikasjonsgangene - så det var veldig givende. Så er det jo selvfølgelig familiemor-aspektet som ikke trenger så veldig mye research, for den vet vi jo «alle» hvordan er. Men UD ga veldig mye.

- I fjor spilte jeg i den danske filmen «Krigen», i den sammenheng møtte jeg både tilbakevendende soldater og konene deres. Så jeg har litt erfaring med dette. Samtidig er jo alle historier også individuelle, men at det er ting som skal bearbeides er vel kanskje felles for alle og noe som ikke forsvinner, og det tenker jeg at kommer frem i «Nobel» også.

ET MODERNE KRIGSDRAMA: Aksel Hennie spiller Erling Riiser som vender hjem til kona Johanne (Tuva Novotny) og sønnen Rikard (Amund Wiegand). «Nobel» har premiere på NRK1 søndag 25. september. Foto:  FOTO: Eirik Evjen for Monster Scripted // NRK
ET MODERNE KRIGSDRAMA: Aksel Hennie spiller Erling Riiser som vender hjem til kona Johanne (Tuva Novotny) og sønnen Rikard (Amund Wiegand). «Nobel» har premiere på NRK1 søndag 25. september. Foto: FOTO: Eirik Evjen for Monster Scripted // NRK Vis mer

- Skiller denne serien seg fra andre produksjoner du har arbeidet med tidligere?

- Det som tok tak i meg da jeg leste manus og møtte regissør Per Olav Sørensen var jo kombinasjonen av at de ville satse KJEMPESTORT – både utseendemessig, men også politisk og militært. De ville ta tak i noen store spørsmål og det er en ambisjon som jeg liker veldig godt. Uansett hvor man lander – det at man tør å ta tak i de tingene, det har jeg lyst til å være med på. 

«Nobel» har premiere på NRK1 søndag 25. september klokken 21:10.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer