Jorun Stiansen

- Jeg dro ut store, klissete tuster med hår i dusjen. Da ble jeg redd

Jorun Stiansen har hatt flere hårsveiser enn folk flest, og på et tidspunkt var det bare tuster og fliser igjen av håret hennes.

JORUN STIANSEN VAR HEKTA PÅ HÅR: Jorun Stiansen har hatt det meste av hår. Nå ser hun tilbake og kaller seg selv hekta. FOTO: Truls Qvale
JORUN STIANSEN VAR HEKTA PÅ HÅR: Jorun Stiansen har hatt det meste av hår. Nå ser hun tilbake og kaller seg selv hekta. FOTO: Truls Qvale Vis mer
Publisert

De aller fleste kan nok kjenne seg igjen i lysten til å fikse på håret, støtt og stadig. Enten det er snakk om å freshe opp manken, eller gi seg selv en helt ny look - rett-ut-av-frisørstolen-følelsen er det lite som slår.

Det kan Jorun Stiansen, tidligere kjent fra både Idol og Skal vi danse, skrive under på. Selv dro hun den kanskje litt lenger enn de fleste.

Ifølge henne selv, var hun helt hekta på nye hårsveiser. Lenge.

- Det var bare tuster og fliser igjen av mitt eget hår. Da fikk jeg litt sjokk, må jeg innrømme, sier Stiansen til KK.

- Jeg var hekta

Nylig delte Stiansen et aldri så lite tilbakeblikk på et utvalg egne sveiser på Instagramkontoen sin. Den dag i dag, jobber hun fortsatt sammen med frisør for å bygge opp sterkt, sunt og naturlig hår igjen.

- Takk og pris for at det vokser ut igjen, for å si det sånn!

- Når jeg ser bildene fra da jeg gikk rundt med urin-bleket gult hår, dør jeg litt innvendig, innrømmer hun.

Men likevel minner hver sveis henne om en epoke og tid i livet som det er gøy å se tilbake på.

- Jeg husker følelsen jeg hadde etter at håret var tørka, og jeg sto der med ny farge eller klipp - klar til å erobre byen og klubbene med bestevenninnene mine, ler Stiansen.

Kjærligheten for hår og frisyrer startet tidlig. Allerede på barneskolen.

- Mamma fungerte som frisør i starten, og klippet meg blant annet helt pinnkort på barneskolen, og ellers tuppene mine hjemme når håret mitt var langt. Og det funka som fjell, forteller hun.

Men så, etter mye mas, fikk hun endelig lov til å få time hos frisøren. Da skulle det farges inn noen røde striper.

- Jeg var i ekstase. Frisøren var ikke så glad da jeg hadde enormt tykt hår på den tida, så det var alltid mye jobb når jeg kom på besøk!

- I åttende klasse fikk jeg lov å farge håret hjemme selv, og gikk direkte til Spar-butikken og kjøpte meg L’Oréal sin kullsvarte hårfarge. Jeg var hekta, forteller Stiansen.

Som 19-åring hadde hun langt fra fått nok av hårforvandlingene. Den berømte «Idol-sveisen» fra 2005, var det ei venninne som laget.

- Jeg husker jeg sa til mamma at jeg skulle ønske jeg hadde like mange parykker i ulike farger og stiler som jeg hadde sokker, husker hun.

En ny sveis eller en ny hårfarge ga alltid en god følelse og en skikkelig selvtillitsboost.

- Jeg ble vel litt for hekta på den følelsen back in the days, innrømmer hun.

IDOL-SVEISEN: Husker du? Idol-sveisen til Jorun Stiansen var tross alt ganske berømt. Foto: NTB/Cornelius Poppe
IDOL-SVEISEN: Husker du? Idol-sveisen til Jorun Stiansen var tross alt ganske berømt. Foto: NTB/Cornelius Poppe Vis mer

- Ble redd

Med så mange ulike looks, er det naturlig nok et par hun angrer på. Stiansen har ingen problemer med å trekke frem spesielt to vidt forskjellige:

- Det må bli den helbleika looken min, og en sveis som egentlig skulle være en lang bob. Jeg så ut som en lampeskjerm. Med mitt tykke hår!

Frisøren hadde nemlig aldri klippet en bob før, så det ble rett og slett til at Stiansens hår i brystlengde ble klippet rett av under haka.

- Jeg så ikke ut. Jeg grein i en time da jeg kom hjem, legger hun til.

Det er derimot like lett å trekke frem en favoritt blant de ulike sveisene. En viss sveis fra 2004-2005 tar kaka.

- Hanekam-hockeysveisen min - kort på toppen og langt bak. Jeg ville ha en rocka hanekam, men hadde ikke lyst å klippe meg helt kort for jeg var så glad i det lange, tykke håret mitt. Så da ble det en mellomting!

Stiansen sier hun elsket sveisen og husker godt hvordan det var.

- Jeg kunne få den største hanekammen fra toppen av luggen og helt ned til hårtuppene hvis jeg ville, og jeg husker ennå hvor rå jeg følte meg!

HOCKEY-KAM: I 2004-2005 hadde Stiansen en kombinasjon av hanekam og hockeysveis - og følte seg helt rå! Foto: Privat
HOCKEY-KAM: I 2004-2005 hadde Stiansen en kombinasjon av hanekam og hockeysveis - og følte seg helt rå! Foto: Privat Vis mer

Denne noe heftige livsstilen, gikk på bekostning av håret. Fra og med 2006, etter mange år med farging og bleking, begynte hun i tillegg med extentions. Dette hadde hun i fast frem til 2008. Og da var det mest «tuster og fliser» igjen av eget hår. Det var et sjokk.

- Rett før jeg deltok i Skal vi danse, hadde jeg bleket og farget håret helt vilt sommeren før programmet begynte. Da husker jeg at jeg stod i dusjen og dro ut store, klissete tuster med hår. Da ble jeg redd, innrømmer hun.

Det ble et vendepunkt som førte til bedre behandling av eget hår.

- De siste fire årene har jeg og frisøren min hatt ett fokus: la håret hvile, og bygge det opp til å bli et sunt og sterkt, langt hår igjen.

ANGRER: Jorun Stiansen innrømmer at denne helbleika looken er en av få hun angrer på. Foto: Privat
ANGRER: Jorun Stiansen innrømmer at denne helbleika looken er en av få hun angrer på. Foto: Privat Vis mer

Både treningstøy og paljetter

Det er ikke bare Stiansens hår som har gjennomgått mye de siste årene. Stilmessig har hun også vært på reise.

Likevel, sier hun at stilen hennes fortsatt er tro mot der det startet: i det sporty hjørnet.

- Foreldrene mine drev G-Sport i Vennesla hele oppveksten. Så stilen min gjennom hele grunnskolen var veldig preget av sporty-looken, forteller hun.

Gjengangere i klesskapet var merker som Adidas, Nike, Röhnisch, Frank Shorter og Asics.

- En favorittlook var knappebuksene fra Adidas i ulike farger, sammen med favorittskoene mine den gangen, Nike Cortez, og ulike hoodies og overdeler fra Adidas, Nike og Röhnisch. Jeg elsket det.

Det var ikke før under og etter Idol i 2005, som tjueåring, at hun begynte å utforske andre stiler i større grad.

I dag er hun fremdeles preget av sporty, men kan også fortelle om større spenn stilmessig:

- Jeg elsker fortsatt sporty-looken og er tro til den. Jeg går i klær som er veldig komfortable og holdbare, det er viktig for meg. Favorittfargen min er svart og ulike nyanser av brun. Og jeg digger paljetter!

I OPPVEKSTEN: Jorun Stiansen sverget til både sporty stil og kort hår, klipt av mor, i oppveksten. Foto: Privat
I OPPVEKSTEN: Jorun Stiansen sverget til både sporty stil og kort hår, klipt av mor, i oppveksten. Foto: Privat Vis mer

Hverdagsuniformen innebærer gjerne sneakers, sorte treningstights, trenigns-bh og en løs overdel med matchende jakke og caps. Stiansen trener mye - men ellers toner hun litt ned på det sporty.

- Når jeg kommer hjem skifter jeg til favorittbuksene mine fra Envelope1976 som heter Monaco, og hiver over en løs T-skjorte og noen smykker, forteller hun.

Og skal hun ut, er det sjelden uten hennes evige favoritt: den sorte blazeren.

- Jeg elsker blazere. Enten jeg går for et antrekk med kjole eller bukser, er alltid en sort blazer, høye hæler, bling i øra, fresh sminke og bølger i håret en sikker go-to for meg.

Hun er også bevisst på bærekraft når det kommer til stil og garderobe.

- Jeg har ikke så mye klær, men passer på at det jeg har kan jeg bruke om hverandre. Både når det kommer til farger og type plagg, forteller Stiansen.

På lik linje med mange andre, har de siste par årene med pandemi fått Stiansen til å ville pynte seg enda mer. Til både store og små anledninger. Livet er skjørt, så vi må feire de øyeblikkene vi kan, synes hun.

- Mange av oss fikk endelig tid til å sette oss ned og virkelig gå inn i oss selv under pandemien, på godt og vondt. Det å tørre å kjenne etter, og bli kjent med sitt eget indre og egen styrke - det er der den egentlige skjønnheten ligger, spør du meg, sier Stiansen.

PYNTER SEG MER: Stiansen mener pandemien har vært en påminnelse og inspirasjon om å pynte seg mer og feire de små tingene. Foto: Instagram @jorunstian
PYNTER SEG MER: Stiansen mener pandemien har vært en påminnelse og inspirasjon om å pynte seg mer og feire de små tingene. Foto: Instagram @jorunstian Vis mer

Og enten hun har brukt pandemitiden til å tenke over det eller ikke, er hun i alle fall ikke i tvil om hva hun aldri hadde gått med:

- Crocs. Jeg hater crocs, sier hun, og avskriver fullstendig en av årets største trender.

- Eller allværsjakke over kjole, og støvletter med rund tå og kitten heel som stopper ved leggen, legger hun til.

Mottatt!

- Gøy å jobbe med stylister

Når det gjelder sceneantrekk, setter hun pris på å få jobbe kreativt sammen med en stylist.

- Under Stjernekamp, for eksempel, jobbet vi tett med en stylist fra NRK som hadde kjempemange gode idéer og innspill til ulike artige looks, forteller hun.

- Jeg syns det er kjempegøy å bli inspirert av andre artister eller stylister. Hvis ikke jeg har ett bestemt antrekk jeg selv vil gå med, og som jeg har sett for meg, syns jeg det er gøy å se og høre hva stylisten tenker. Det blir som regel en salig blanding!

Og dronningen av sceneantrekk? Det er Miley Cyrus. Stiansen innrømmer at hun elsker å hente stilinspirasjon fra Cyrus sine looks.

VEIEN TILBAKE: Stiansen innrømmer at hun har jobbet med frisør i årevis for å få tilbake en naturlig look med sunt og langt hår. Foto: Privat
VEIEN TILBAKE: Stiansen innrømmer at hun har jobbet med frisør i årevis for å få tilbake en naturlig look med sunt og langt hår. Foto: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer