Michelle Obama i Oslo:

- Jeg elsker barna mine altså, men helt ærlig så blir alt bedre når de flytter ut

Den tidligere førstedamen Michelle Obama åpnet opp om morsrollen under Oslo-besøk.

I OSLO: Michelle Obama er på turné i forbindelse med selvbiografien «Becoming», som på norsk har fått tittelen «Min historie». Den ble sluppet i Norge i november 2018. Her fra samtalen i Oslo Spektrum i april. FOTO: NTB Scanpix
I OSLO: Michelle Obama er på turné i forbindelse med selvbiografien «Becoming», som på norsk har fått tittelen «Min historie». Den ble sluppet i Norge i november 2018. Her fra samtalen i Oslo Spektrum i april. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da den tidligere førstedamen Michelle Obama (55) gjestet København denne uken, i forbindelse med promotering av selvbiografien «Becoming» (2018), haglet kritikken langt utenfor de danske landegrenser.

Foredraget ble av noen betegnet som et useriøst vekkelsesmøte og en bisarr, overpriset forestilling. Det ble rettet kritikk mot moderator Rachael Ray (50), en amerikansk kokk, som mange mente hadde stilt urelevante spørsmål av typen «hva er din yndlingsfarge?» og «hvordan vil du innrede drømmerommet ditt?».

Ikke spørsmål en tidligere førstedame verdig, ble det sagt.

KKs utsendte journalist var derfor relativt skeptisk i forkant av foredraget i Spektrum - kom vi ikke til å få høre om hennes viktigste kampsaker eller noe om de svært private avsløringene hun kommer med i selvbiografien? For ikke å snakke om hvordan det har vært for henne å være historiens aller første afro-amerikanske førstedame i Det hvite hus?

Det var tydelig å se at Michelle Obama har et ekte og brennende engasjement for de unge

Men heldigvis gjorde Michelle Obama kritikken til skamme. Ved sin side i Oslo Spektrum hadde hun den amerikanske komikeren Phoebe Robinson (34) - som hadde fått det ærefulle oppdraget med å være moderator under den rundt to timer lange samtalen.

Phoebe klarte å få frem det beste i 55-åringen, og fra scenen fortalte Michelle Obama, som er gift med den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama, (57) om både viktigheten med å tørre å ta sjanser, tillate seg å ta et friår for å lære seg selv bedre å kjenne, og å innse at det ikke er et nederlag å feile.

Det var tydelig å se at Michelle Obama har et ekte og brennende engasjement for unge jenter og gutter - morgendagens ledere, som hun kalte dem. Hun delte av erfaringer fra da hun selv vokste opp, som en hardtarbeidende og smart ung jente - som hadde fått høre av sin far at hun kan få til akkurat hva hun vil, så lenge hun jobber for det. Men som av andre ble undervurdert siden hun var en mørkhudet jente med ambisjoner.

ÅPNET OPP OM MORSROLLEN: Michelle Obama delte mange private detaljer på scenen i Oslo Spektrum - både om ektemannen Barack Obama og døtrene Malia og Sasha. FOTO: Stine-Therese Strand
ÅPNET OPP OM MORSROLLEN: Michelle Obama delte mange private detaljer på scenen i Oslo Spektrum - både om ektemannen Barack Obama og døtrene Malia og Sasha. FOTO: Stine-Therese Strand Vis mer

I en introduksjonsvideo fikk vi også se glimt av Michelle og Barack Obamas to døtre Malia (20) og Sasha (17) - og da videoen rullet over skjermen gikk det opp for oss at dette er første gang vi faktisk hører de to Obama-døtrene snakke. Ingen tvil om at Michelle og Barack Obama har klart å skjerme døtrene fra det enorme presset!

De var tydelig stolte av sin hardtarbeidende mor, og Malia og Sasha fortalte i videoen at det er sterkt å se hvordan hun påvirker så mange liv med sitt engasjement.

Fra scenen åpnet Michelle Obama opp om foreldrerollen:

- Jeg tror det å være gode foreldre er det viktigste vi kan gjøre for barna våre. Å bringe et liv inn i denne verden og å oppdra barnet på en bra måte. Når du først har bestemt deg for at dette er en oppgave du skal ta fatt på, så må du gjøre det ordentlig. Det er ikke en valp, et spill eller en leke det er snakk om.

FIN FAMILIE: Michelle Obama med ektemannen Barack Obama og døtrene Malia (t.v.) og Sasha i 2013. FOTO: NTB Scanpix
FIN FAMILIE: Michelle Obama med ektemannen Barack Obama og døtrene Malia (t.v.) og Sasha i 2013. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hun påpekte også at man må være bevisst på og ta innover seg at hvert barn er forskjellig, og at de derfor må oppdras på ulike måter. Det er noe hun selv har følt på.

- Min tilnærming til Malia fungerer ikke på samme måte overfor Sasha. De er to totalt forskjellige mennesker som tilfeldigvis bor under samme tak, med de samme foreldrene og med de samme reglene å forholde seg til.

- Så ser jeg på ektemannen min og tenker: «Hvor har du vært de siste 21 årene?»

Hun innrømmet at perioden som døtrene nå er inne i, den til dels krevende tenåringsperioden, også hos familien Obama kan være en utfordring:

- Herregud, tenåringene prøver virkelig å ødelegge deg som foreldre. Det er alt de gjør, de har ikke jobb, og de har bare skolen og lekser å forholde seg til. Det eneste de prøver å finne ut av er hvordan å lyve for deg, og få ting fra deg. Denne frustrasjonen lar du så gå utover ektemannen din, fordi du kan jo ikke la det gå utover barna. Selv om du ønsker det, sa hun med glimt i øyet, og til hjertelig latter fra publikum.

- Men så en dag flytter de fra redet. Hurra, tenker man da! Jeg elsker barna mine altså, men helt ærlig så blir alt bedre når de flytter ut. Når jeg ser på ektemannen min nå så tenker jeg: «Der er du, Barack Obama! Du er så søt og jeg elsker deg! Hvor har du vært de siste 21 årene?». Men alt det der er det livet, ekteskapet og kjærlighet handler om.

For Michelle Obama har veien fra middelklassefamilien i Chicago til Det hvite hus vært lang, og preget av opp- og nedturer. Men Michelle Obama har brukt de negative erfaringene hun har støtt på underveis, som en pådriver for å vise egen styrke.

- Min bror og jeg har alltid blitt backet opp hjemmefra, og det var der det hele startet. Så møter man på en verden hvor noen forteller deg at du ikke er smart nok, at du ikke er Princton-materiale, at du ikke kommer til å duge som førstedame og at du er en ape i hæler. Det er akkurat det der som har fått meg til å bli en fighter - en «jeg skal søren meg vise deg!»-person, sa Michelle til stormende jubel fra publikum.

Stilte i norsk design

KKs moteansvarlig Stine Therese Strand var også til stede på foredraget i Spektrum, og hun syntes det var gøy at den tidligere førstedamen stilte i et antrekk fra den norske designeren Peter Dundas under Oslo-besøket. Han har tidligere kreert kjoler for Beyoncé, Kim Kardashian, Jennifer Lopez og Gisele Bündchen.

- Skandinaviabesøket ble avsluttet i Oslo, og fullført med nok en skreddersydd dress – denne gangen signert norske Peter Dundas. Dressen satt som et skudd, og snittet kledde Michelle utrolig godt! Beltet i midjen og de smale, lange buksene ga henne en nydelig silhuett, forklarer Stine.

Det er nemlig blitt en liten gest fra Michelle Obamas side at hun stiller i antrekk laget av designere fra det aktuelle landet hun gjester. I Danmark stilte hun i en spesialsydd buksedress fra Stine Goya, i Sverige var hun ikledd en buksedress fra svenske Acne og i Oslo kastet hun altså glans i et antrekk designet av norske Peter Dundas.

I NORSK DESIGN: Michelle Obama stilte i et antrekk designet av norske Peter Dundas, da hun sto på scenen i Oslo Spektrum torsdag 11. april. FOTO: NTB Scanpix
I NORSK DESIGN: Michelle Obama stilte i et antrekk designet av norske Peter Dundas, da hun sto på scenen i Oslo Spektrum torsdag 11. april. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Også KKs moteansvarlig Stine ble positivt overrasket - etter de noe krasse anmeldelsene fra København.

- Personlig synes jeg introduksjonen med bilder, videoklipp og musikk var noe av det beste med opplevelsen i Oslo Spektrum. Jeg ble positivt overrasket over temaene og budskapet hun formidlet scenen. Hun var inspirerende, hadde en god tilstedeværelse og var reflektert, samtidig som hun fortalte spøkefullt og uhøytidelig om både mann og barn.

Etter Oslo-besøket bærer det videre til London, Paris og Amsterdam. Det var for øvrig ikke første gang Michelle Obama gjestet Oslo. I desember 2009, da ektemannen Barack Obama ble tildelt Nobels fredspris, var hun på norsk jord. Den gangen ble hun tatt godt imot av kongeparet, kronprinsparet og var blant annet på audiens på Slottet.

GOD TONE: Det er 10 år siden sist Michelle Obama gjestet Oslo. Da var også ektemannen Barack Obama her, i forbindelse med Nobels fredspris-utdelingen. Her fra en samling før Nobelkomiteens bankett på Grand Hotel. Barack Obama var for øvrig i Norge i september 2018 i Nobelkomiteens bankett på Oslo Business Forum-konferansen for næringslivsledere. FOTO: NTB Scanpix
GOD TONE: Det er 10 år siden sist Michelle Obama gjestet Oslo. Da var også ektemannen Barack Obama her, i forbindelse med Nobels fredspris-utdelingen. Her fra en samling før Nobelkomiteens bankett på Grand Hotel. Barack Obama var for øvrig i Norge i september 2018 i Nobelkomiteens bankett på Oslo Business Forum-konferansen for næringslivsledere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer