Kansellering:

- Jeg er forskrekket over at jeg kunne si noe sånt

Kommentarene hagler etter at en 12 år gammel video av Emily Blunt har dukket opp.

KANSELLERING: Skuespiller Emily Blunt er i hardt vær etter at 12 år gammel talkshow-video har gjort comeback. Der sier hun noe lite hyggelig om en annen kvinne, og fansen raser. FOTO: Instagram @1eblnt

KANSELLERING: Skuespiller Emily Blunt er i hardt vær etter at 12 år gammel talkshow-video har gjort comeback. Der sier hun noe lite hyggelig om en annen kvinne, og fansen raser. FOTO: Instagram @1eblnt

Vis mer
Publisert

Det er liten tvil om det forventes at man – særlig som offentlig person – holder tunga rett i munn i dagens samfunn. I flere år har en slags kulturell oppvask preget oss. Det er sterke meninger om hva som er innafor å si, gjøre og mene i møte med andre – det er viktig å være woke.

Handler du på en måte som er støtende, kan reaksjonene bli store. Og får de virkelig vind under seilene, kan du bli cancelled. Kanselleringskulturen både forsvarer og skremmer.

En rekke kjente profiler har stått i kansellering – som Kanye West etter at han kom med antisemittistiske kommentarer, Will Smith etter at han dro til Chris Rock samt både Amber Heard og Johnny Depp som følge av den kaotiske rettssaken de gjennomgikk tidligere i år.

Nylig gikk Emily Blunt (40) ut med sine dypeste beklagelser etter at sosiale medier hostet opp en 12 år gammel talkshow-video av henne.

– Jeg er forskrekket over at jeg kunne si noe så lite sensitivt, sårende og irrelevant til hva enn slags historie jeg prøvde å fortelle på et talkshow, sier hun til People.

– Du er en trist, trist kvinne

Det er nemlig slik at Blunt, da hun fortalte om en hendelse på en restaurant, beskrev den kvinnelige servitøren som serverte henne mat som «enorm». Mens Blunt var gjest på det britiske showet Jonathan Ross Show, kommer hun og Ross i snakk om restaurantkjeden Chili's – og han sier at «om du drar på Chili's, kan du se hvorfor så mange av våre amerikanske venner er enorme». Blunt svarer: «Vel, hun som serverte meg var enorm. Jeg tror hun må ha fått gratismåltider på Chili's».

Fans har nå sørget for at comeback-klippet har gått viralt, og Oppenheimer-aktuelle Blunt legger seg helt flat. Instagramkontoen hennes er oversvømt av sterke reaksjoner på uttalelsene.

Under hennes to nyeste bilder, i skrivende stund, lyder kommentarer som disse:

«ENORMT slem», «Når du tror folk er greie, men egentlig suger!» og «Du er en trist, trist kvinne». En annen skriver: «Jeg hadde aldri trodd at du kunne være en så slem person. Å bruke en annen kvinnes størrelse for å gjøre fortellingen din morsommere var ganske dritt. Ser ut til at noen så perfekte som deg, bare er et enormt bedrageri. Jeg blir trist av dette».

Via People, sender Blunt sine dypeste beklagelser ut i verden:

FORELSKET: Niklas Klein Tangen hadde tatt med seg sin nye flamme på fest. Reporter: Thea Hope. Video: Nora Skavhaug/ Rød Løper Vis mer

Jeg må bare ta opp dette direkte, for kjeven min var nede på gulvet mens jeg så dette klippet fra 12 år siden, forteller hun.

Hun sier at hun ikke kan fatte hva som kom over henne i øyeblikket, og som fikk henne til å si noe sånt.

– Likevel skjedde det, og jeg sa det, og jeg er så lei meg for all smerte det har forårsaket. Jeg var absolutt gammel nok til å vite bedre, slår Blunt fast.

STERK KRITIKK: Oppenheimer-aktuelle Emily Blunt opplever sterke, negative reaksjoner på uttalelsene hennes i en 12 år gammel video. FOTO: UNIVERSAL PICTURES/NTB
STERK KRITIKK: Oppenheimer-aktuelle Emily Blunt opplever sterke, negative reaksjoner på uttalelsene hennes i en 12 år gammel video. FOTO: UNIVERSAL PICTURES/NTB Vis mer

– Må være greit å si

Hva sier wokehet og kansellering om tiden vi lever i? Bidrar det til en mer rettferdig verden?

KK spør Danby Choi, redaktør i Subjekt og aktuell med boken Kanseller meg hvis du kan, og Selma Moren, kommentator og debattjournalist i VG. Begge deltar de stadig i debatten om kansellerings- og wokekultur.

Ifølge Choi har kanselleringen vår allerede gått for langt og stiller seg kritisk til wokekulturen. Sånne feil som dette gjør alle mennesker, mener han.

Vi mennesker er feilbarlige og det er helt unaturlig å ha kanselleringskultur som utgangspunkt for vår livsutfoldelse, sier Choi til KK.

– Kansellering handler om mer enn bare enkelte tilfeller, men om en kultur hvor man hele tiden frykter en overhengende fare for å miste jobb, renommé eller karrieremuligheter på grunn av at man gjør små feil. Vi kan ikke hele tiden ha dette hengende over oss, mener Choi.

Han sier seg enig i at både kjente personer som Emily Blunt og andre personer med fordel kan skille noe på hva man sier når man snakker i offentligheten versus når man sitter midt i vennegjengen. Baksnakking er «ikke akkurat ulovlig», men det kan såre.

Men samtidig er det noe med det at vi ikke kan legge bånd på språket til folk i for stor grad. Jeg mener at det må være greit å si om mennesker at de er både små og store, tynne og tjukke, lave og høye, og sånne ting det er en del av vårt vokabular, sier Choi.

– Jeg mener at offentligheten skal prøve å speile våre reelle meninger så godt som mulig. At det ikke er et eget «offentlig språk», eller blir sånn at man må oppføre seg helt annerledes enn man gjør i det naturlige liv, forklarer han.

ANTI-WOKE: Danby Choi, redaktør i Subjekt, mener kanselleringskulturen allerede har gått for langt, og at det er avgjørende å motvirke den. FOTO: Dev Dhunsi
ANTI-WOKE: Danby Choi, redaktør i Subjekt, mener kanselleringskulturen allerede har gått for langt, og at det er avgjørende å motvirke den. FOTO: Dev Dhunsi Vis mer

Halvparten tør ikke si hva de mener i dag

Choi mener føringene kanselleringskulturen legger i samfunnet vårt må motvirkes. I ytringsfrihetens navn, og av hensyn til vår egen evne til å innta informasjon.

– Vi må virkelig ikke komme dit hvor vi skal pakke verden inn i bomull for å verne folk mot støtende ytringer. Jeg tror det gjør at vi får et svært dårlig immunforsvar for informasjon vi trenger. Vi trenger at noen setter oss på plass innimellom, og at både venner og offentlig personer tør å komme med kritiske innvendinger.

– At ytringer skal møtes med motytringer er jeg svært tilhenger av. At vi kritiserer, også en kritisk uttalelse, er helt på sin plass. Men at man må beklage og legge seg helt flat – til slutt er det så lite rom for å være, sier Choi.

Han minner om at flere undersøkelser viser at mange er redde for å ytre meningene sine i dag. Dette av frykt å få sterke reaksjoner, eller fordi det «ikke er politisk korrekt». Nylig undersøkelse fra Norstat viser at nær halvparten av unge mellom 19 og 39 år holder tilbake meningene sine eller kvier seg for å si dem høyt.

– I siste rekke, fører dette til at også kunstnere, forskere, journalister, komikere legger bånd på seg – og dette er fire instanser vi seriøst trenger at ikke legger bånd på seg, understreker Choi.

TØR IKKE MENE: Undersøkelser gjort av Norstat i år, viser at halvparten av dagens unge voksne holder tilbake meningene sine fordi de frykter reaksjoner. FOTO: NTB
TØR IKKE MENE: Undersøkelser gjort av Norstat i år, viser at halvparten av dagens unge voksne holder tilbake meningene sine fordi de frykter reaksjoner. FOTO: NTB Vis mer

– Noe av det verste

Kanselleringskulturen mener han har vokst ut av bevisstheten rundt det å være woke. Choi beskriver woke som en ideologi, og kanselleringskultur som verktøyet wokeister bruker for å vinne frem. Og for å tie meningsmotstanderne sine. Derfor er han svært kritisk.

Man kan kalle det for en slags snillisme det er bra å være snill, men det kan gå for langt. Det kan gjøre oss svært dårlig skikket til å behandle problemstillinger. Målet er ikke alltid å være snill, faktisk ikke, sier Choi.

Ifølge Choi, er noe av det verste med kanselleringskulturen at det stadig skal kjøres i revers.

– Jeg pleier å kalle dem for «wokearkeologer», disse aktivistene som skal tilbake i tid og fjerne alt som har vært støtende. Ta for eksempel Friends, som er homofobisk og rasistisk og alt som er – og derfor må fjernes fra alle skjermer. Eller litteratur fra gammelt av fra Roald Dahl, som må skrives om for å passe i vår tid, sier han.

Jeg mener dette er noe av det verste med kanselleringskulturen. Vi må vite om og lære av fortiden vår. Jeg mener det er mye mer konstruktivt å se tilbake på at sånn var det da og sånn er vi ikke nå, sier han.

Han poengterer at det å fjerne noe fordi det ansees som støtende, naturligvis er langt mer alvorlig enn å kreve en unnskyldning fra noen. Men verden er ikke perfekt – og det blir den heller aldri.

– Vi må tåle at folk sier feil og at folk støter. Jeg mener særlig kunst og kultur skal støte. Det er også litt av poenget, sier Choi.

– Hvem er det de snakker om som er så krenka hele tiden?

Selma Moren, kommentator og debattjournalist i VG, er stadig blitt plassert i «woke-boksen» av motstanderne sine. Dette er ikke noe hun selv er opptatt av, men det er heller ikke en merkelapp hun er redd for å få, forteller hun.

For det å være woke trenger ikke handle om kansellering.

Det finnes ikke noe positivt med kansellering, men jeg er ikke like redd for dagens betydning av det som anti-wokerne, slår hun fast.

Moren påpeker at sosiale medier tilspisser og polariserer debattene våre på en usunn måte, og at dette er noe vi må passe oss for.

– Vi ser at det øker – for eksempel ved at et klipp fra ti år siden kan gå viralt, eller at en stor gruppe plutselig skaper en bevegelse på nettet. Og at en stadig heftigere kulturkrig kommer på toppen, trekker hun frem.

Å kansellere noen, bør ikke være et mål.

– Det fører sjeldent til så kloke debatter, og det er synd. Det er et felles ansvar å finne en måte å hindre dette, mener Moren.

Begreper som wokehet og kansellering, stilles ofte opp mot hverandre, og det samme kan man si om tilhengerne. Moren mener det er mer komplisert.

– Jeg synes begge begrepene er litt kunstige, egentlig. Det er idéer om at vi er blitt veldig hårsåre, og at vi ikke liker meninger som utfordrer det «vi har blitt enige om at er riktig», mener Moren.

WOKE UTEN Å KANSELLERE: Selma Moren, kommentator og debattjournalist i VG, mener det ikke finnes noe positivt med kansellering - men vi skal være woke. FOTO: Privat
WOKE UTEN Å KANSELLERE: Selma Moren, kommentator og debattjournalist i VG, mener det ikke finnes noe positivt med kansellering - men vi skal være woke. FOTO: Privat Vis mer

– Jeg ser at mange debatter er så betente at det er vanskelig å si noe. Samtidig synes jeg det, til en viss grad, er fint at vi er litt forsiktige, for eksempel i debatter om kjønn og rasisme. Ikke at meninger ikke skal komme til, men at vi skal tenke over at det er sårbare grupper det snakkes om, at vi ikke skal bidra til steile fronter, sier hun.

– Det gjelder i aller høyeste grad «begge sider», legger hun til.

Moren tror nesten alle vanskelige debatter i dag står i fare for å bli polariserte. Hun mener at utfallet likevel kan ende opp med å bli noe annet enn kansellering. Her trekker hun fram Radioresepsjonens mye kritiserte innslag, hvor Tore Sagen leste opp et innlegg som handlet om både klima og rase, som et førende ekesempel.

– Det førte til heftig debatt, ja, men ingen mistet jobben. Tore Sagen er fortsatt en respektert komiker, sier Moren.

Selv om de høylytte stemmene synes best, så tror jeg folk flest er langt mer nyanserte. Ja, sosiale medier blåser opp og polariserer, men hvem er den store massen som er så krenka, som anti-woke-folka snakker om hele tiden? Jeg ser dem sjeldent, slår hun fast.

Moren tror det skal mer til før Emily Blunt blir kansellert som følge av at det stormer rundt henne. Den egentlige kanselleringen skjer tross alt når situasjonen får konsekvenser utover hatkommentarer og sjokk-overskrifter, som eksempelvis at hun mister roller.

– At hun beklager, og forklarer at hun ser det problematiske ved klippet, tror jeg er fint. Det gir mening at dette er fra 2012, vi oppdaterer oss, sier Moren.

Hun mener vi må vokte oss for internett-mobbere og tenke kritisk.

Vi skal ikke kansellere. Men vi skal kritisere. Og vi skal snakke på vegne av sårbare grupper, selv om noen kommer til å kalle oss krenka, slår hun fast.

– Og som regel tolke folk i beste mening når de sier unnskyld, sier Moren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer