Diane Keaton:

- Jeg er glad for at jeg aldri har vært noens kone

Diane Keaton har blitt influenser i en alder av 73 år og er klar for sin 69. spillefilm!

Diane Keaton er klar for sin 69. spillefilm, og har blitt fashion-influencer i en alder av 73 år (Foto: NTB/Scanpix)
Diane Keaton er klar for sin 69. spillefilm, og har blitt fashion-influencer i en alder av 73 år (Foto: NTB/Scanpix) Vis mer
Publisert

- Det er helt uakseptabelt, ler Diane Keaton (73), og sikter til påstanden om at hun drikker vin i nesten alle intervjuene du finner av henne på YouTube. Ofte er det rødvin med isbiter i. Det pleide i hvert fall å være en favoritt.

- Ja, men nå har jeg faktisk sluttet å drikke rødvin. Jeg har gått over til hvitt, forklarer skuespilleren.

Det var en varm sommer mens hun bodde i New York på 1970-tallet at Keaton oppdaget at kombinasjonen av vin med isbiter var en perfekt måte å kjøle seg ned på. I 2015 lanserte hun sin egen vin, «The Keaton», som i følge filmstjernen er totalt upretensiøs, og ikke noe fancy, akkurat som henne selv.

I dag titter Oscar-vinneren frem bak gråblå brilleglass. Håret er akkurat som det pleier, klippet rett av ved skuldrene. Hun bobler av energi og fniser jevnlig av sine egne svar.

Diane Keaton hylles for stilen, men føler seg ikke spesielt selvsikker. Foto: NTB/Scanpix
Diane Keaton hylles for stilen, men føler seg ikke spesielt selvsikker. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Du virker alltid så selvsikker, Diane. Hvor får du det fra?

- Selvsikker, gjentar Keaton, og ser forvirret ut.

- Spør du meg? Er du sikkert på at du ikke forveksler meg med en annen? Jeg er da aldeles ikke selvsikker.

Hun ler unnskyldende mens hun retter seg opp i stolen så det knaker i armlenene. Et bredt belte snurper sammen midjen og gir innsving på den frakke-liknende kjolen.

- Du kler deg i hvert fall selvsikkert ...

- Ah, ja jeg elsker stil og mote, utbryter Keaton, som nylig ble utnevnt til Instagrams nye fashion influenser av blant motebladene Vogue, Harper’s Bazaar og Glamour.

- Jeg elsker å legge ut bilder av antrekkene mine på Instagram. Det er så visuelt. Klær er jo et kunstverk. Det er i hvert fall slik jeg ser det, sier hun og innrømmer at hun ikke er helt oppdatert på teknologiske ting som hashtags.

- Jeg er ikke så superflink på det, så jeg får hjelp. Men jeg får ikke hjelp til å ta bilder og alt det kreative. Jeg elsker å leke meg på Instagram.

73 år gammel fashion-influencer

Keaton, som er spesielt kjent for sine mangfoldige hatter, dresser og høyhalsede gensere, er i dag ikledd sistnevnte under den frakke-liknende kjolen. Hun er dessuten veldig glad i lommer. Det gjør at hun slipper å ha med seg irriterende vesker.

- Hva syns du om at du har fått tittelen fashion influenser?

- Jeg kunne ikke tro det. Det skjedde bare ut av intet. En morgen tenkte jeg at jeg skal legge ut et bilde av hva jeg har på meg, og så vips. Er det ikke interessant hvordan livet er? Du vet aldri hva som kommer til å skje. Et valg leder til noe man ikke hadde forventet. Det trenger ikke nødvendigvis alltid å være bra, men det gjør livet likevel så spennende.

Akkurat nå er Keaton aktuell med sin 69. spillefilm. Motspillerne hennes i «POMS,» Rhea Perlman og Celia Weston kan fortelle at selv om filminnspillingsdagene ofte begynte klokken fem om morgenen, så stilte Keaton alltid på settet i de mest ekstravagante og gjennomførte antrekkene..

Ingen er mer New York enn Diane Keaton (Foto: NTB/Scanpix)
Ingen er mer New York enn Diane Keaton (Foto: NTB/Scanpix) Vis mer

- Det er fordi jeg er litt gæren, kvitrer Keaton, og unnskylder.

- Jeg kan ikke noe for det. Jeg bare elsker å pynte meg.

- Nå som du har vært i denne bransjen i så mange år. Blir du noen ganger litt nostalgisk?

Hun legger hodet på skakke.

- Nei, jeg tenker ikke på det. Men jeg reflekterte faktisk nylig over hvor mange filmer jeg har vært med i, og så gikk det opp for meg at dette er nummer 69. Er ikke det ganske spesielt?

Hun peker på en plakat som henger på veggen med reklame for filmen «POMS».

- Men nei, jeg tenker ikke tilbake på om filminnspillingene var tøffe, eller om jeg likte dem, sier skuespilleren, som mange husker spesielt godt fra filmer som «Annie Hall», «Gudfaren», «Førstekone klubben», «Manhattan», «Something’s Gotta Give» og «The Family Stone».

- Men jeg har hatt veldig mye flaks. Det er helt utrolig så mye flaks jeg har hatt.

Diane i en scene fra sin nyeste film P.O.M.S (Foto: NTB/Scanpix)
Diane i en scene fra sin nyeste film P.O.M.S (Foto: NTB/Scanpix) Vis mer

Hun smiler ydmykt. Fingrene er dekket av ringer i ulike fasonger og størrelser. Hun fikler litt med dem innimellom.

- Ser du noen gang på de gamle filmene dine?

- Nei, Gud. Det har jeg ingen interesse av. Jeg har sett nok, ha, ha.

Aldri noens kone

Keaton, som til tider har skapt like my interesse rundt sitt privatliv, som for filmene sine, har tatt noen uvanlige valg i livet. Blant annet har hun valgt å aldri gifte seg. Hun uttalte nylig at hun er glad for at hun aldri har vært noens kone.

- Jeg lurer på om jeg faktisk var helt ærlig med meg selv da jeg sa akkurat det, sier hun, og innrømmer.

- Jeg tenkte litt over det etterpå, og det er ikke helt sant. Hvis jeg ser på det objektivt så tror jeg at det kan være en god idé å gifte seg. Jeg syns det er en viktig og vidunderlig institusjon for to mennesker og møtes og bestemme seg for å forbli sammen. Men jeg tror kanskje ikke det passet meg som person.

- Hvorfor ikke? Er du ikke romantisk?

- Jo, men jeg tror det ville vært langtekkelig. Eller, jeg ville hatt den rollen som min mor hadde. Jeg ville ikke ende opp sånn. Jeg så at hun hadde masse ambisjoner. Men hun fikk aldri realisert dem på grunn av fire barn og en ektemann. Det var jo på 50-tallet så ting var annerledes enn i dag.

Stupforelsket i Al Pacino

Mange av Keatons romanser gjennom årene har vært med profilerte menn i bransjen. Hun har flere ganger snakket om hvor stupforelsket hun ble i Al Pacino da de to jobbet sammen i «Gudfaren» i 1971. Hun falt også pladask for Warren Betty under innspillingen av «Reds» i 1981.

Men det er kanskje forholdet til regissør Woody Allen som har gitt henne mest oppmerksomhet på kjærlighetsfronten. Han skrev blant annet “Annie Hall” basert på romansen dem imellom. Hun har spilt i syv av filmene hans, og de to er fortsatt nære venner. Keaton har også vært blant dem som har forsvart Allen offentlig i forbindelse med de seksuelle anklagene mot ham fra datteren Dylan Farrow.

Diane Keaton falt pladask for Al Pacino (og hvem kan klandre henne?) (Foto: NTB/Scanpix)
Diane Keaton falt pladask for Al Pacino (og hvem kan klandre henne?) (Foto: NTB/Scanpix) Vis mer

- Har din tanker om kjærlighet endret seg med årene, tror du?

- Vel, jeg opplever en annen type kjærlighet i dag. Jeg har to søstre og en bror som jeg elsker høyt. Og så har jeg to unge, voksne som jeg adopterte. De er alle utrolig viktige for meg.

Hun stopper opp litt.

- Og vennene mine så klart. Har du mange venner? spør Keaton, som ofte virker like nysgjerrig på hva jeg som intervjuer henne måtte føle om de ulike temaene vi snakker om.

- Venner er viktig, konkluderer hun, og tenker seg om litt om før hun spør.

- Tror du menn er opptatte av å bli gift?

Hun snur seg rundt i rommet

- La oss spørre de som er her og jobber i dag.

De to teknikerne som sitter på hver sin stol inne på Four Seasons i Los Angeles, er mer opptatte av sine mobiltelefoner så Keaton får ikke noe svar.

- Det virker som du har et veldig positivt syn på livet. Stemmer det?

- Vel, jeg er ekstremt energisk. Jeg har veldig mange hobbyer, og mye jeg liker å gjøre. Jeg var heldig med det også, konkluderer hun.

Samspillet med Jack Nicholson slo gnister i suksessen Somethings Gotta Give (Foto: NTB/Scanpix)
Samspillet med Jack Nicholson slo gnister i suksessen Somethings Gotta Give (Foto: NTB/Scanpix) Vis mer

- Hvilke hobbyer har du?

- Jeg har skrevet mange bøker. Ni stykker, tror jeg. Jeg skrev nylig en bok om broren min, sier hun og sikter til broren Randy, som er dement. Keaton har fortalt at han også slet med dårlig mental helse i mange år, et tema hun er svært opptatt av.

- Det er slike ting jeg får lov til å gjøre fordi jeg har vært så heldig i livet. Jeg har hatt en vedvarende, jevn karriere så det har hjulpet meg.

Tenker på døden hele tiden

Ja, det er langt fra Keaton til rollefiguren hun spiller i filmen «POMS». Vedkommende har nemlig nettopp fått vite at hun har kreft, og søker seg inn på et eldresenter for å dø i fred, langt borte fra dem hun elsker.

- Hun rømmer fra alt. Det gjør ikke jeg, men jeg tenker på døden hele tiden, innrømmer Keaton.

- Jeg er jo mye nærmere slutten nå. Det finnes et ganske sikkert gjennomsnitt. Er man heldig kan man leve veldig lenge, kanskje til man er over 80.

- Er du redd for å dø?

- Ja, så klart. Jeg er kjemperedd, sukker hun.

- Føler du at du har levd livet ditt til ytterste potensial bestandig?

- Nei, jeg har vært veldig usikker i perioder - noe som har stått i veien for meg. Men jeg tror jeg kan si at de siste 30 årene så har jeg levd det så godt jeg kan. Jeg vet at jeg er så utrolig heldig, og derfor så må jeg nyte så mye av det jeg kan. Jeg har mye flaks, vet du.

Selv om Keaton har prydet utallige magasinforsider i løpet av sin karriere, så har hun aldri likt sitt eget utseende. Hun føler heller ikke at skjønnhetsjaget har endret seg med årene.

- Det har alltid vært et sånt press, men i dag er det så klart mer injeksjoner tilgjengelig. Vi har alltid tenkt på hvordan vi kan se bedre ut. Er du ikke enig? Menn tar injeksjoner også.

Hun snur seg rundt for å få en reaksjon fra de to gutta som sitter lydløse og holder på med sitt.

- Menn tar også sprøyter. Jeg ser flere av dem her nå. Ha, ha.

Hun slår armene sammen i ekstase, men får ingen reaksjon fra de to teknikerne.

- Er du flink til å gi deg selv komplimenter?

- Er du gæren? Jeg hater ansiktet mitt. Gjør ikke alle det, mer eller mindre?

- Men du må jo se deg selv på film ...

- Ja, og det er ikke lett.

- Hvorfor ikke?

- Jeg vet ikke, men når du spiller en rolle så lever du i en slags fantasi. Man utleverer seg selv følelsesmessig, og når man ser det etterpå så føles det bare som at det er meg selv igjen.

Hun fniser litt.

- Jeg har sett nok av meg selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer