Kongelig

- Jeg er ikke veldig god på å være farmor

Dronning Margrethe av Danmark fyller 80 år - og er fremdeles i fullt arbeid.

KONGELIG: Dronning Margrethe fyller 80 år 16. april 2020. VIDEO: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare én uke etter at Danmark ble angrepet og okkupert av Nazi-Tyskland - den 9. april 1940 - ble det født en liten prinsesse i kongeriket Danmark. Hun skulle bli et glede-tilskudd til familien, i den ellers så krevende tiden.

BABYLYKKE: Dronning Ingrid med sin førstefødte datter, prinsesse Margrethe, sommeren 1940. FOTO: NTB scanpix
BABYLYKKE: Dronning Ingrid med sin førstefødte datter, prinsesse Margrethe, sommeren 1940. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Prinsessen, som ble født på Amalienborg slott i København, fikk navnet Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingeborg - og grunnlovsendringen som trådde i kraft i 1953, sørget for at Margrethe, til tross for at hun var kvinne, fikk arve tronen etter sin far kong Frederick IX.

Den rollen gikk hun inn i etter farens død den 14. januar 1972. Da var hun 31 år.

Kong Frederick IX og dronning Ingrid fikk nemlig til sammen tre døtre, og ettersom familien på fem var blitt svært populære blant det danske folk, ble det sørget for at kongens bror prins Knut ikke ble tronarving på grunn av tronfølgerloven som ble innvilget i 1953.

- Vi syntes det var vanskelig. Og vi syntes at det var å legge et kjempeansvar på oss. Det var det også, et kjempeansvar. Men det var samtidig en tillitserklæring, sa dronning Ingrid i et intervju i 1985, gjengitt i DR-programmet Dronning til alle tider.

KONGELIG: Dronning Ingrid med døtrene kronprinsesse Margrethe (t.h.), prinsesse Benedikte (t.v.) og dronning Anne-Marie av Hellas i 1970. FOTO: NTB scanpix
KONGELIG: Dronning Ingrid med døtrene kronprinsesse Margrethe (t.h.), prinsesse Benedikte (t.v.) og dronning Anne-Marie av Hellas i 1970. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Gått sine egne veier

Dronning Margrethe har vært en regent med fokus på den tradisjonelle, kongelige sfæren, men som samtidig har hatt én fot i den mer moderne verdenen.

Hun har i mange situasjoner gått sine egne veier, og ikke vært redd for å si og gjøre ting som mange kanskje ikke har sett på som «en dronning verdig».

Margrethe har laget kunst under pseudonymet Ingahild Grathmer, gomlet i seg pølse i lompe på tribunen i Holmenkollen, og nå sist ut; skapt rabalder for sitt utsagn til Politiken om at hun ikke er «helt overbevist» om at klimaendringene er direkte menneskeskapt.

Men til tross for dette, har hun vokst seg inn i det danske folks hjerter.

Hun har også hatt en nær tilknytning til det norske kongehuset, og da spesielt dronning Sonja (82) og prinsesse Astrid (88).

Allerede i 1960 var kronprinsesse Margrethe over Atlanteren med prinsesse Astrid og svenske prinsesse Margaretha. De tre prinsessene, som alle var i 20-årene, fikk lagt inn et besøk hos Paramount Pictures Studios i Hollywood, hvor de overvar en innspilling av filmen G.I. Blues - med kvinnebedåreren Elvis Presley i hovedrollen.

DA PRINSESSENE MØTTE ELVIS: Sommeren 1960 dro de skandinaviske prinsessene Margrethe, Astrid og Margareta til Hollywood, hvor de blant andre møtte rockestjernen Elvis Presley. Det ble nok et uforglemmelig møte for de alle fire! FOTO: NTB scanpix
DA PRINSESSENE MØTTE ELVIS: Sommeren 1960 dro de skandinaviske prinsessene Margrethe, Astrid og Margareta til Hollywood, hvor de blant andre møtte rockestjernen Elvis Presley. Det ble nok et uforglemmelig møte for de alle fire! FOTO: NTB scanpix Vis mer

Etter innspillingen ble det tid til et lite backstage-besøk med Elvis, og det finnes et bilde av de tre prinsessene i lystig passiar med den ukronede rockekongen.

Nær venninne med dronning Sonja

Dronning Margrethe og dronning Sonja har delt felles interesse i kunst og kultur, og ikke minst har de to funnet hverandre i forkjærligheten for natur og friluftsliv. PSST: Derfor dekorerer vi utedoer med kongefotografier!

TURGLADE DRONNINGER: Dronning Margrethe og dronning Sonja fotografert etter en skitur i Nord-Norge i mars 1993. Foto: Erik Veigård/ NTB scanpix
TURGLADE DRONNINGER: Dronning Margrethe og dronning Sonja fotografert etter en skitur i Nord-Norge i mars 1993. Foto: Erik Veigård/ NTB scanpix Vis mer

De har ved flere anledninger vært på turer i skog og mark sammen, både offisielle reiser og private turer.

Da vår egen dronning Sonja feiret 80 år med brask og bram med gallamiddag på slottet i mai 2017, benyttet hun anledningen til å takke dronning Margrethe for det nære og gode vennskapet - som har vært der siden hun entret den norske kongefamilien på slutten av 60-tallet.

- Kjære dronning Margrethe. Du har støttet meg helt siden jeg ble en del av denne familien. I tillegg til å være en uvurderlig rådgiver, har du vært en nær venn som jeg deler interesser for naturen og kunsten med, sa dronning Sonja i talen, ifølge VG.

Dronning Margrethe skulle også ha slått på stortromma i anledning 80-årsdagen i år, men ettersom korona-krisen har satt sine restriksjoner på sosialt samvær denne våren, har dronningen avlyst festlighetene. I stedet for gaver, ønsker hun at folket skal sende blomster til de eldre og trengende rundt om i landet.

KUNSTNERE: Dronning Margrethe og dronning Sonja fotografert på åpningen av deres felles kunstutstilling "Fra fjell og kyst" i Hardanger i 2015. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix
KUNSTNERE: Dronning Margrethe og dronning Sonja fotografert på åpningen av deres felles kunstutstilling "Fra fjell og kyst" i Hardanger i 2015. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Hun rakk likevel å gjennomføre et intervju med det danske magasinet Alt for Damerne før Danmark ble stengt ned, og i intervjuet reflekterer hun over at hun nå entrer 80-årene.

- Tiden går, og så er man plutselig på vei mot å bli 80. Jeg kan ikke helt forstå det selv. Men når jeg tenker tilbake, så innser jeg jo at det har skjedd veldig mye. Det skjer mye på 80 år. Man er jo vant til å se på folk på 80 år som veldig gamle, og slik føler jeg meg ikke selv. Men det er jeg selvfølgelig nok, sier hun lattermild.

FLOTT: Nytt offisielt portrettfoto av dronning Margrethe ble sluppet i anledning 80-årsdagen i april 2020. FOTO: Per Morten Abrahamsen
FLOTT: Nytt offisielt portrettfoto av dronning Margrethe ble sluppet i anledning 80-årsdagen i april 2020. FOTO: Per Morten Abrahamsen Vis mer

Margrethe legger også til at hun ikke tror at hun kommer til å overleve neste tiår - til tross at hun er frisk og rask.

- Jeg tror ikke jeg har ti år foran meg. Det tror jeg ikke. Men det vil jo vise seg. Jeg følger ikke at tiden er på hell, men med en viss grad av realisme må man vel kunne si at jeg ikke har ti år foran meg.

- Jeg ser ikke barnebarna mine så ofte

Dronning Margrethe giftet seg med den franske diplomaten Henri de Laborde de Monpezat sommeren 1967, og sammen fikk hun og prins Henrik sønnene kronprins Frederik (51) og prins Joachim (50) i 1968 og 1969.

Hun var gift med prins Henrik frem til hans død i 2018.

Margrethe og Henrik har til sammen åtte barnebarn. Det er prins Christian (14) som en dag skal ta over tronen etter farmor Margrethe og faren kronprins Frederik.

TRE GENERASJONER: Dronning Margrethe med eldstesønnen kronprins Frederik og barnebarnet prins Christian i april 2020. FOTO: Per Morten Abrahamsen
TRE GENERASJONER: Dronning Margrethe med eldstesønnen kronprins Frederik og barnebarnet prins Christian i april 2020. FOTO: Per Morten Abrahamsen Vis mer

I biografien Dronning Margrethe, ført i pennen av den danske forfatteren Karin Palshøj og utgitt på tampen av 2019, åpner dronningen opp om rollen som farmor. Hun erkjenner at hun ikke har deltatt like mye i livene til sine barnebarn, som andre bestemødre kanskje gjør.

- Jeg ser ikke barnebarna mine så ofte, og jeg er veldig travel selv. Min unnskyldning, i forhold til andre bestemødre på min alder, er at jeg fremdeles er i arbeid. Det tar mye av tiden og oppmerksomheten min, sier hun i biografien.

Dette hadde hun allerede erkjent i et intervju med den svenske avisen Expressen høsten 2019, da hun kom med følgende uttalelse til Kvällsposten:

- Jeg er absolutt ikke verdens beste farmor. Jeg vet ikke hvorfor, men det er jeg ikke. Jeg er deres eneste farmor, og det blir ikke bedre enn det. Jeg synes det er fantastisk med mor- og farmødre som omfavner barna veldig mye. Jeg er ikke så god på det. Jeg er ikke en farmor som sitter og strikker, sa hun lattermild til den svenske Kvällsposten-sjefredaktøren Magnus Ringman.

FARMOR: Dronning Margrethe med ektemannen prins Henrik, og barnebarna prins Vincent og prinsesse Josephine på Gråsten slott i 2011. Svigerdatter kronprinsesse Mary til høyre. FOTO: NTB scanpix
FARMOR: Dronning Margrethe med ektemannen prins Henrik, og barnebarna prins Vincent og prinsesse Josephine på Gråsten slott i 2011. Svigerdatter kronprinsesse Mary til høyre. FOTO: NTB scanpix Vis mer

For ja, ulikt de fleste andre bestemødre er dronning Margrethe i full jobb i en alder av nå 80 år. Hun har ved flere anledninger uttalt at hun kommer til å bli ved sin dronning-post helt til hennes tid er utløpt - et verv hun lovet sine foreldre kong Frederick IX og dronning Ingrid å fullføre livet ut.

Se den søte 80-årshilsenen fra de åtte barnebarna hennes:

På spørsmål fra sjefredaktør Magnus Ringman, om det er noe som kan endre på denne innstillingen, svarte dronningen at det neppe kommer til å skje.

- Ikke som jeg kan forestille meg, nei, men kanskje om jeg blir alvorlig syk. Min innstilling er å sitte på livstid. Oppdraget som dronning er for livet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer