Kongelig

- Jeg er ikke veldig god på å være farmor

Dronning Margrethe av Danmark fyller 80 år - og er fremdeles i fullt arbeid.

KONGELIG: Dronning Margrethe fyller 80 år 16. april 2020. VIDEO: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare én uke etter at Danmark ble angrepet og okkupert av Nazi-Tyskland - den 9. april 1940 - ble det født en liten prinsesse i kongeriket Danmark. Hun skulle bli et glede-tilskudd til familien, i den ellers så krevende tiden.

Prinsessen, som ble født på Amalienborg slott i København, fikk navnet Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingeborg - og grunnlovsendringen som trådde i kraft i 1953, sørget for at Margrethe, til tross for at hun var kvinne, fikk arve tronen etter sin far kong Frederick IX.

Den rollen gikk hun inn i etter farens død den 14. januar 1972. Da var hun 31 år.

Kong Frederick IX og dronning Ingrid fikk nemlig til sammen tre døtre, og ettersom familien på fem var blitt svært populære blant det danske folk, ble det sørget for at kongens bror prins Knut ikke ble tronarving på grunn av tronfølgerloven som ble innvilget i 1953.

- Vi syntes det var vanskelig. Og vi syntes at det var å legge et kjempeansvar på oss. Det var det også, et kjempeansvar. Men det var samtidig en tillitserklæring, sa dronning Ingrid i et intervju i 1985, gjengitt i DR-programmet Dronning til alle tider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer