Mina og meg

- Jeg er ingen superpappa!

Nå blir lillesøster Lilje Olava (3) med pappa Alexander og storesøster Mina (6) på tur i 17 dager.

MINA OG MEG: Til høsten blir vi flue på veggen når pappa Alexander Read og døtrene Mina Floriana og Lilje Olava skal ut på tur i 17 dager. FOTO: Privat
MINA OG MEG: Til høsten blir vi flue på veggen når pappa Alexander Read og døtrene Mina Floriana og Lilje Olava skal ut på tur i 17 dager. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Femåringen Mina Read imponerte stort da hun og pappa Alexander Read (40) i fjor, la ut på en 24 dager lang tur fra Vardø til Alta - med ski på beina.

Nå er det lillesøster Lilje Olavas tur til å bli med på ferden, og denne gangen skal de krysse Langsua nasjonalpark på langs, og vandre inn til porten av Jotunheimen. Dette er en tur på rundt 150 kilometer, og som strekker seg over 17 dager.

Sesongen, som sendes til høsten, har fått tittelen «Mina, Lilje og meg».

Gode dager, og mindre gode dager

Fjorårets seersuksess «Mina og meg», er nominert i kategorien «Beste karakterdrevne dokumentarserie» under årets Gullruten-utdeling i Bergen 7. mai, side om side med «Märtha», «Team Ingebrigtsen» og «Hodet i klemme».

KK møtte pappa Alexander i forbindelse med nominasjonslansering, og det var en stolt tobarnsfar som representerte familien Read.

På spørsmål om hva det er han tror har gjort at programmet fenger så mange av TV-seerne, svarer han nærheten og ærligheten de forhåpentligvis viser gjennom TV-skjermen.

- Og de små øyeblikkene i mellom, og ikke turen i seg selv, som vi hele tiden har vært bevisst på å fange. Det føler jeg at Teddy TV har vært gode til å få frem, sier han til KK.

UT PÅ TUR: Pappa Alexander med døtrene Mina og Lilje Olava. FOTO: Privat
UT PÅ TUR: Pappa Alexander med døtrene Mina og Lilje Olava. FOTO: Privat Vis mer

Han gleder seg nå til å vise frem både de gode dagene, og de mindre gode dagene, og alt det som skjer mellom ham og døtrene på ferden.

- Det ble jo en litt annerledes tur, for nå var lillesøster med. Da har man plutselig en treåring og en seksåring å skulle passe på.

- Hvordan var det å ha med seg to barn på tur, kontra «bare» ett?

Alexander ler.

- Nei, det ble jo en heisatur, kan man si! Lilje er jo tre år, og da står det i stillingsbeskrivelsen hennes at hun skal være urasjonell og klikke i tide og utide over de rareste ting. Det er en del av pakka, det.

Ikke alt gikk på skinner

Han erkjenner at det var stunder på turen som ikke gikk på skinner.

- Men sånn er det jo i livet ellers, og det er noe jeg er opptatt av å få kommunisert ut gjennom TV-skjermen, at det å være på tur ikke bare er en dans på roser, hverken med eller uten barn.

Alexander fremstår som en «superpappa» på TV-skjermen, og mange seere har latt seg fascinere av pågangsmotet og utholdenheten hans på tur alene med et lite barn.

Men han fnyser når vi spør om han betrakter seg selv som en «superpappa».

- På ingen måte. Jeg er ikke noe bedre enn noen andre!

Alexander trekker frem at noe av fordelen for ham, er at de er i fjellet.

- Det er min aller beste lekeplass, og jeg vet ikke om noe annet sted hvor jeg har det bedre. Det gjør at jeg forhåpentligvis blir en litt bedre versjon av meg selv.

STERK TRIO: Mina gikk på ski, mens Lilje Olava vekslet på ski og pulk. FOTO: Privat
STERK TRIO: Mina gikk på ski, mens Lilje Olava vekslet på ski og pulk. FOTO: Privat Vis mer

Dessuten er det ifølge tobarnsfaren massive turforberedelser mange måneder i forveien, både mentalt og logistikkmessig, som gjør at man er bedre rustet når man legger ut på tur.

- Det er en setting hvor materielle ting får mindre fokus enn i hverdagen. Det viktigste er å være sammen. Konteksten og rammen der oppe, i verdens beste lekeplass, gjør at det blir lettere å være en god versjon av seg selv som forelder.

- Hva når savnet etter mamma blir for stort, eller barna er lei av å være på tur?

- Savnet etter mamma var der, og så får det den plassen den trenger når det skjer. Det er en veldig fin anledning til å snakke om savn, som en veldig naturlig del av følelsesregisteret til oss mennesker.

Skape robuste mennesker

Han ser på det som en fin mulighet, når det butter litt imot, å kunne snakke ut om det med barna.

- Forhåpentligvis på en god måte, sånn at vi alle tre kan lære litt av det. På den måten er jeg med på å skape litt mer robuste mennesker, som står støtt i eget liv etter hvert som de vokser opp, sier han med et smil.

- Hvordan har dynamikken mellom lillesøster og storesøster vært på tur?

- Jeg vil ikke røpe for mye, men jeg kan si at de hadde, som hjemme, veldig stor glede av hverandre!

Dette med dynamikken mellom storesøster Mina og lillesøster Lilje Olava er noe pappa Alexander gleder seg spesielt til å se selv, med egne øyne.

- Jeg satte nemlig opp et kamera, og gikk litt unna dem og gjorde andre ting, mens de holdt på med sitt. Jeg gleder meg veldig til å se noe av den helt nakne og ærlige dynamikken mellom disse små menneskene, uten at hverken Kristin eller jeg er til stede.

- Hva tar du med deg av lærdom fra første tur, på denne turen?

- Bruke så lite energi som mulig på de kjedelige voksentingene oppi det voksenhodet mitt, og så mye energi jeg kan tillate inn i Mina og nå også Lilje Olavas verden!

«Mina, Lilje og meg» sendes på TV 2 og TV 2 Play til høsten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer