Kristine Riis:

- Jeg er mer opptatt av god søvn enn en bra jeansrumpe

Kristine Riis inviterte en rekke kjente kvinner til å snakke ærlig om alder. Det ble en real opptur.

Å BLI ELDRE: Kristine Riis mener vi kvinner trenger et rom for å snakke om alder. Foto: Podcast Hvor gammel er hun, egentlig?
Å BLI ELDRE: Kristine Riis mener vi kvinner trenger et rom for å snakke om alder. Foto: Podcast Hvor gammel er hun, egentlig? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Komiker og skuespiller Kristine Riis er lei av negativt fokus på aldring. Samtidig kjenner hun på blandede følelser når det kommer til det å bli eldre selv. I egen podcast vil hun nå snakke med ulike gjester om alder. Det mener hun er høyst nødvendig.

– Jeg ville ha en ærlig og uhøytidelig samtale med kvinner om det å bli eldre, forklarer hun til KK.

- Vanskelig å forsone seg

Riis er overbevist om at mange er opptatt av kvinner og alder.

– Jeg tror kvinner trenger å høre hva andre kvinner tenker om det å bli eldre, og hvordan hver enkelt dealer med det i livene sine, sier hun.

– Alle er i bunn og grunn er glade for å bli eldre, fordi alternativet er så fælt. Samtidig så er det kanskje overraskende vanskelig å forsone seg med hva alderen gjør med en, sier Riis.

Hun mener det er på sin plass med en arena hvor kvinner kan snakke åpent og ærlig om alt som hører til å bli eldre, uten at vi «trenger å være så politisk korrekte».

Riis tror podcasten kan fungere som en aldri så liten peptalk.

– Både fordi man hører at man ikke er alene om å kjenne på motstand mot årene som går, men også fordi mange av gjestene har mange gode erfaringer med å bli eldre. Det er masse som er helt topp med å bli eldre, minner hun.

– Verdsatte det aldri da jeg hadde det

Riis har akkurat bikket 40 år, og beskriver at hun har møtt på «den berømte førtiårskrisa».

Jeg kjente ikke på noe aldersnoia ved å bikke 30 eller 35. Men når jeg nå faktisk begynner å både se og kjenne på kroppen at jeg blir eldre, så gjør jeg meg noen tanker om det, innrømmer hun.

– Jeg kan ikke lenger lese på nært hold uten briller. Jeg velger å farge håret, og har akkurat vært hos tannlegen for å bleke tennene mine. Jeg er ikke ung og lovende lenger, jeg er en voksen dame, og det er en ny rolle som begynner å demre for meg!

FØRTIÅRSKRISA: Kristine Riis innrømmer at hun kjenner på førtiårskrisa for tiden. Foto: Podcast Hvor gammel er hun, egentlig?
FØRTIÅRSKRISA: Kristine Riis innrømmer at hun kjenner på førtiårskrisa for tiden. Foto: Podcast Hvor gammel er hun, egentlig? Vis mer

I jobbsammenheng er dette også noe som merkes, på flere måter.

– Det kommer noen tydelige tegn på at man ikke er purung lenger. Jeg spiller jo en trebarnsmor i Familien Lykke på NRK for eksempel, der eldstedatteren min er 19 år. Jeg er skikkelig «muttern» som maser om at barna skal rydde rommet og spille mindre Playstation!

Riis forteller at hun elsker rollen, men at hun jo tross alt ikke kunne spilt den for 10 år siden.

Samtidig er det klart at det er mye positivt med det å bli eldre i karrierelivet. Det erfarer både Riis og flere av podcastgjestene hennes.

Jeg har erfaring og kompetanse som gjør at jeg blir hørt på en annen måte enn da jeg var yngre, sier Riis.

Hun tror mye av det handler om å vende seg til en ny og annerledes versjon av seg selv.

Det er upløyd mark å være i førtiåra, tror jeg. Jeg synes livet er komplett hvis jeg har tom skittentøyskurv, samtidig så vil jeg gjerne at livet fremdeles skal være litt spennende, forteller hun.

Men samtidig – det som var spennende før, er ikke så spennende nå.

– Etter en dag på innspilling skal folk kanskje ut å ta en øl, mens jeg skal hjem å se på Brillebjørn og lage potetmos, og gleder meg til det, sier Riis.

Man forandrer seg, og jeg tror jeg tar inn og registrerer alt som er annerledes ved meg selv nå. Jeg har blitt opptatt av skiutstyr og ullundertøy, liksom!

Forskjellene som kommer fra aldringstegn på utseende, ser hun på med blandede følelser. Hun kan se hvordan forholdet til eget utseende har utviklet seg med tiden.

– På noen områder har jeg nok blitt rausere med meg selv – samtidig så er det jo litt rart og fascinerende å se at man blir eldre. Rynker og nye folder i ansiktet som gjør at man blir enda mer likt sitt opphav, sier hun.

– Jeg verdsatte aldri rynkefri hud da jeg hadde den, så jeg tenker at jeg skal være glad i meg selv der jeg er nå!

I dag kommer helse og velvære foran utseende.

– Jeg prøver å ta så godt vare på meg selv som jeg kan, og det handler om veldig mye mer enn utseende. Jeg er for eksempel mye mer opptatt av søvn enn at en jeans skal sitte bra over rumpa, sier Riis.

Og nettopp evnen til å se ting i perspektiv er noe av det deiligste med å bli eldre, synes Riis.

– Jeg kan zoome litt ut og være litt lugnere i mange situasjoner. Jeg tenker at det meste ordner seg, og tar ting litt mindre alvorlig, inkludert meg selv, sier hun.

– Deler raust

Riis vil være i godt lag mens hun utforsker temaene knyttet til aldring. En rekke kjente profiler, som blant annet Ine Jansen, Solveig Kloppen og Line Verndal, gjester podcasten.

Hva slags forhold har disse kvinnene til at de blir eldre, og hvordan har alderen påvirket karriere, utseende, opplevd attraktivitet, relasjoner og helse? Riis sier hun er veldig takknemlig for kvinnene som har ønsket å delta.

– De deler raust av seg selv, og det beundrer jeg. Det er kvinner som er godt synlige gjennom yrkene sine, og som har litt livserfaring, sier Riis.

DELER: Flere kjente kvinner deler raust i podcasten, blant annet Line Verndal. Foto: Instagram @frkriis
DELER: Flere kjente kvinner deler raust i podcasten, blant annet Line Verndal. Foto: Instagram @frkriis Vis mer

Man lærer tidlig at man ikke skal spørre om en kvinnes alder. Her gjør jeg det motsatte, jeg spør og graver om alder og alt den fører med seg i hver episode. Og det viser seg at det blir både morsomme og fine samtaler, lover hun.

Riis tror at noe av det vanskeligste med å bli eldre er at det er et sted man ikke har vært før. Det er upløyd mark som til tider kan føles skummelt, tror hun.

– Jeg håper at podcasten kan være en arena der kvinner får høre om hvordan andre kvinner tar aldring. Enten vi snakker om overgangsalder, relasjoner eller karriere.

– Det er fint at vi har det rommet, og ikke blir tilskuere til en debatt om kvinners markedsverdi.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer