Cindy Crawford:

- Jeg er takknemlig for å bli eldre

At tenåringene hennes, Kaia og Presley, nå tar over stafettpinnen, plager ikke supermodell Cindy Crawford.

CINDY CRAWFORD: - Jeg ser ikke ut som jeg gjorde på toppen av karrieren. Og det skal jeg heller ikke, jeg er over 50 og har to store barn. FOTO: NTB Scanpix
CINDY CRAWFORD: - Jeg ser ikke ut som jeg gjorde på toppen av karrieren. Og det skal jeg heller ikke, jeg er over 50 og har to store barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Lyset blir slukket, det blir helt mørkt. Og stille. Som om hele salen holder pusten fordi de vet at noe stort skal skje. Musikken begynner igjen, det er lyden av 1990-tallet – George Michaels klassiker «Freedom».

Klikk. Lyset kommer på igjen, og der står de. Cindy, Naomi, Claudia, Helena og Carla. Damene som ikke behøver etternavn for å etablere hvem det er snakk om. Damene begrepet supermodell ble skapt for.

Iført metalliske kjoler og løst hår står de fem gasellene på podiet, og publikum fomler febrilsk etter telefonene for å filme. De er vitne til et stykke motehistorie.

– Det var fantastisk! Det var veldig rørende for oss alle sammen, forteller Cindy Crawford da vi møter henne en liten stund etter hun har vært på catwalken i Milano for å hylle avdøde Gianni Versace sammen med Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Helena Christensen og Carla Bruni.

– Vi elsket alle Gianni, han hadde en stor rolle i karrierene våre. Han forgudet kvinner. Det er det Versace er kjent for – å hylle sterke kvinner. Da vi sto der på podiet, var det som om tiden hadde stått stille, sier Cindy om øyeblikket som fikk internett til å koke.

Hun smiler. Hun vet godt at tiden ikke har stått stille, det er mye som er skjedd. Cindy har nettopp fylt 52 år, og på moteukene i New York, Paris og Milano er det ikke lenger hun selv, men tenåringene hennes, Kaia og Presley Gerber, som viser motehusenes nyeste kolleksjoner. Hyllesten til Gianni Versace var en liten tidslomme.

– Vi sto alle sammen og var nervøse før teppet skulle gå opp. Og da det var ti sekunder til showet skulle starte, sa jeg: «Ok, dere, vi har gått moteshow før. Kom igjen!» for å roe ned meg selv og de andre.

LES OGSÅ: - Et strategisk trekk av motehuset å bruke disse modellene

SUPERMODELLENE SAMLET: - Da vi sto der på podiet, var det som om tiden hadde stått stille, sier Cindy etter at hun i september igjen gikk på catwalken med sine supermodellkolleger i Milano. Fra venstre: Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campell, Cindy Crawford og Helena Christensen. FOTO: NTB Scanpix
SUPERMODELLENE SAMLET: - Da vi sto der på podiet, var det som om tiden hadde stått stille, sier Cindy etter at hun i september igjen gikk på catwalken med sine supermodellkolleger i Milano. Fra venstre: Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campell, Cindy Crawford og Helena Christensen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Datteren har lekt modell så lenge hun kan huske

Det er mange år siden den amerikanske skjønnheten sa farvel til en fulltidskarriere som modell, men innimellom dukker hun opp i en reklame eller på en magasinforside.

I 2016 var hun på coveret av franske Vogue sammen med sin datter Kaia, som nå er 16 år. Modellkarrieren hennes hadde nettopp begynt å få vind i seilene, men Cindy forteller at datteren har lekt modell så lenge hun kan huske.

– Jeg skulle ønske jeg kunne ha utsatt det hele til senere. Da hun var 14 år, sa jeg at hun måtte vente til hun ble 16, men da hun ble 16, skulle jeg ønske at jeg hadde sagt 18! Men hun ville det virkelig. Og jeg har hatt en fantastisk tid og karriere i denne bransjen. Jeg har unngått de verste fallgruvene, så jeg kan være en mentor for henne, sier Crawford.

Og selv om hun gjerne skulle sett at datteren ventet med å tre inn i modellverdenen, eller kanskje funnet på noe helt annet, er det også fint å ha noe å dele med tenåringen.

– Ungdom i den alderen sier ofte at «det der vet du ikke noe om» til foreldrene sine. Men begge mine barn vet at jeg kan en ting eller to om motebransjen, smiler hun lurt.

Hun prøver likevel å ikke overdrive de gode rådene, men spesielt én ting vil hun lære datteren når det gjelder catwalken:

– Modellene har ikke noe uttrykk eller glimt i øyet lenger. Det er nesten som å se på roboter. Jeg sa til henne: «Hvis det var jeg som bestemte, hadde jeg villet at du skulle ta med deg personligheten din og utstråle selvsikkerhet på runwayen.» Jeg tror folk vil se personlighet. De vil se hvem modellene er.

LES OGSÅ: Madeline (18) har Downs syndrom - nå er hun modell under New York Fashion Week

KAIA GERBER: Denne våren har Kaia Gerber gjort kampanjer for Versace, Calvin Klein, Marc Jacobs og Omega. Her er hun på catwalken for Chanel. FOTO: NTB Scanpix
KAIA GERBER: Denne våren har Kaia Gerber gjort kampanjer for Versace, Calvin Klein, Marc Jacobs og Omega. Her er hun på catwalken for Chanel. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dagen etter at jeg hadde fylt 50, hadde jeg det helt fint

Cindy selv er kjent for sin smittende energi og karisma – både på og utenfor catwalken. Ingen divanykker eller likegyldighet her i gården. Det er også følelsen vi får da vi sitter her med henne. Hun er vennlig og konsentrert. Hun er her for å gjøre en god og profesjonell jobb. Det er noe tidløst over henne som ikke bare bunner i at hun er like vakker som for 25 år siden, det handler også om måten hun er på.

Hun virker jordnær, og sier selv at sosiale medier skremmer henne. Hun setter familien først, og mener at hun «aldri har vært supertrendy». Det brune håret bølger seg rundt ansiktet med den ikoniske skjønnhetsflekken. Det er tydelig at det ikke affiserer henne at hun har gitt stafettpinnen videre til Kaia og Presley, mens hun selv lever et mer tilbaketrukket liv utenfor rampelyset i strandbyen Malibu utenfor Los Angeles.

– Nedtellingen til å fylle 50 var sånn «48 år, 49 år og så … argh!». Men dagen etter at jeg hadde fylt 50, hadde jeg det helt fint, og tenkte at jeg fortsatt er meg selv. Det er klart at som modell blir fokuset ofte på hvordan du ser ut. Plaggene sitter ikke på samme måte som de pleide å gjøre, og jeg legger merke til alle små endringer som skjer i speilet. Jeg ser ikke ut som jeg gjorde på toppen av karrieren. Og det skal jeg heller ikke, jeg er over 50 og har to store barn. Men jeg kan fortsatt synes at det er vanskelig. Det er viktig for meg å utvikle andre områder i livet som gjør meg lykkelig. For meg har det vært familien og barna mine, samt å jobbe med noe jeg elsker. Og veldedighetsarbeid, sier Cindy.

LES OGSÅ: Ingrid er fotomodell med pose på magen

PRESLEY: Også sønnen Presley har gjort sitt inntog i motebransjen. På visningen til Balmain for høsten 2018 var han å se som modell. FOTO: NTB Scanpix
PRESLEY: Også sønnen Presley har gjort sitt inntog i motebransjen. På visningen til Balmain for høsten 2018 var han å se som modell. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Glad for at tiden som ung og uerfaren modellspire er forbi

Hun har kjent ektemannen sin, Rande Gerber, i 25 år og snart vært gift med ham i 20.

– Vi flyttet til Malibu for barnas skyld. Det er mer avslappet her. Alle går i jeans og sandaler og sminker seg ikke – og det er befriende. Selv nå, når jeg reiser med Kaia til storbyer i forbindelse med moteuker, kan jeg bli usikker og føle at jeg ikke strekker til, sier kvinnen som er blant de i verden som har tjent mest penger på eget utseende.

Samtidig som usikkerheten kan komme snikende fra tid til annen, er Cindy glad for at tiden som ung og uerfaren modellspire som hele tiden blir målt og veid – både i bokstavelig og overført betydning – er forbi.

– Når man blir eldre, blir man også tryggere på seg selv. Man kjenner seg selv bedre. Jeg vet for eksempel at «dette er jeg god til» og «dette er jeg ikke så god til», og «dette er viktig for meg», mens «dette bryr jeg meg ikke om». Jeg er takknemlig for å bli eldre, det er ikke alle forunt. Jeg har venninner som døde av brystkreft. Og når sånt skjer, går det virkelig opp for deg hvilken gave det er å få bli eldre. Jeg er også heldig som fortsatt har begge foreldrene mine. Og jeg hadde begge mine bestemødre inntil nylig. Hun ene ble 98 år, og den andre er 94 og klarer så godt som alt selv. Hun nyter livet med oss i familien, det er veldig inspirerende, sier Cindy.

Familien som hun stadig nevner, er også viktige forbilder for henne i livet. Spesielt moren og søstrene.

– Moren min har hatt det veldig tøft i perioder, hun har mistet et barn og gått gjennom en skilsmisse. Likevel forsøkte hun alltid å få til det beste ut av situasjonen. Det er først etter at jeg ble voksen, at jeg forstår hvor sterk hun har vært. Søstrene mine minner meg veldig om henne. De er begge fantastiske, gode mødre, og jobber begge som lærere. Det tror jeg kanskje at jeg også hadde gjort om jeg ikke hadde begynt som modell, avslutter hun.

LES OGSÅ: 10 damer som har fått vesker oppkalt etter seg

Cindy Crawford om ...

Mangfold i motebransjen: – Jeg håper at idealet blir bredere, slik at det er plass til alle slags kropper, hudfarger og hårtyper. Jeg skulle ønske begrepet skjønnhet ble mer nyansert.

Den første Vogue-forsiden: – Jeg kan huske at jeg gikk på en flyplass og så bladet i hylla. Det var så stort for meg at jeg kjøpte tre eksemplarer. Damen bak kassen kjente meg ikke igjen, hun kikket ikke opp engang. Men for meg var det så stas!

Barnas framtid: – Mannen min sier alltid til dem: «Hvis du elsker det du jobber med, så er det ikke jobb. Du driver jo bare med det du elsker.» De skal begge få tid til å finne ut av hva de vil arbeide med. Kaias karriere blir uansett annerledes enn min, fordi verden er annerledes nå. Vi hadde ikke sosiale medier og alt det der. Sønnen min liker også å være modell, men han elsker klokker og biler. I tillegg kan han tenke seg å gå i sin fars fotspor og bli forretningsmann.

Kjærlighet: – Da jeg møtte mannen min, var vi tiltrukket av hverandre, men vi var også gode venner. Vi respekterer hverandre. Livet og barn kommer i veien innimellom, men vi liker virkelig å omgås og har stor forståelse for hverandre og den andres meninger.

LES OGSÅ: Cindy Crawfords datter debuterte på catwalken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer