Annika Witt:

- Jeg er vokst opp i en skuespiller- og forfatterfamilie, men i mange år prøvde jeg å gå en annen vei

Annika Witt (29) la sjelen sin i dansingen, men så ble hun rammet av en kneskade.

NYTT STJERNESKUDD I NORSK TV-BRANSJE: Annika Witt kommer fra en familie med både skuespillere og tekstforfattere. Nå gjør hun karriere i Norge - i TV3-serien «Henrik Uber Alles». FOTO: Balder Skånström-Bo // Isak Hoffmeyer
NYTT STJERNESKUDD I NORSK TV-BRANSJE: Annika Witt kommer fra en familie med både skuespillere og tekstforfattere. Nå gjør hun karriere i Norge - i TV3-serien «Henrik Uber Alles». FOTO: Balder Skånström-Bo // Isak Hoffmeyer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Annika Witt (29) er datter av den anerkjente norske filmskaperen, produsenten og regissøren Karin Julsrud (65) og forfatter Bror Hagemann (65). Hun er også lillesøsteren til skuespiller Gitte Witt (35) og manusforfatter og regissør Julian Hagemann (33).

Til tross for at hun i mange år prøvde å gå sin egen vei, ville skjebnen at hun skulle følge i sin mor og søsters fotspor, og entre film- og TV-bransjen. Til KK forteller Annika Witt, som er aktuell med en rolle i TV3-serien «Henrik Uber Alles», at det i mange år var dansingen som opptok det meste av tiden hennes, inntil en kneskade gjorde at hun måtte skifte retning.

- Jeg er vokst opp i en skuespiller- og forfatterfamilie, men i mange år prøvde jeg å gå en annen vei. Jeg fokuserte på dansing, og tenkte at det var det jeg skulle gå for. Men så fikk jeg kneskader i begge knærne da jeg var 17-18 år, og da måtte jeg slutte. Da var jeg egentlig gått av lei dansingen, så det passet veldig bra at jeg ble «tvunget» til å slutte. Mye av min identitet lå i nettopp dansingen, så noen måtte på en måte stoppe det meg, for selv om jeg var drittlei så klarte jeg ikke å stoppe det selv, forklarer hun.

GOD STØTTE I MAMMA KARIN: - Mamma er en gammel traver i denne bransjen, sier Annika Witt til KK om filmprodusent-moren Karin Julsrud. Hun ringer ofte moren for å få tips og råd. FOTO: Privat
GOD STØTTE I MAMMA KARIN: - Mamma er en gammel traver i denne bransjen, sier Annika Witt til KK om filmprodusent-moren Karin Julsrud. Hun ringer ofte moren for å få tips og råd. FOTO: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Kjenner du igjen datteren til den verdensberømte skuespillerlegenden?

- Det er en tøff bransje med mye konkurranse

Som 19-åring pakket hun kofferten og flyttet til København for å gå på teaterlinjen ved den anerkjente folkehøyskolen Borups. Planen var å bli i et halvt år, men seks måneder er nå blitt 10 år.

- Det var i København at jeg begynte å bli mer interessert i teater og skuespill. Jeg prøvde mye forskjellig, men jeg synes helt klart at skuespill er noe av det gøyeste. Men jeg tror jeg alltid har hatt et behov for å gjøre mine egne ting. Jeg er jo lillesøster, så det er nok sikkert litt typisk lillesøstertrass, sier hun og ler.

- Har du følt noe press hjemmefra med tanke på det å bli skuespiller?

- EN TRAVER I BRANSJEN: Annika Witt er datter av filmprodusent Karin Julsrud. På 70-tallet var hun programleder for det populære ungdomsprogrammet «Halvsju». FOTO: NTB Scanpix
- EN TRAVER I BRANSJEN: Annika Witt er datter av filmprodusent Karin Julsrud. På 70-tallet var hun programleder for det populære ungdomsprogrammet «Halvsju». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Nei, egentlig har det nok vært det motsatte. Mamma og pappa har alltid vært veldig opptatt av at vi skal gjøre det som gjør oss glade. Mamma har kommet med råd, men hun har aldri pushet oss med noe innenfor bransjen, for hun har alltid ment at vi skal følge vår egen vei. Egentlig tror jeg hun har ønsket at vi ikke gikk inn i den bransjen, for det er på mange måter en tøff bransje med mye konkurranse, så jeg har aldri følt noe press fra dem.

Hun innrømmer at hun noen ganger faktisk hadde ønsket at hun hadde følt litt på presset, sånn at hun kunne ha startet skuespillerkarrieren tidligere. Rådene hun har fått fra moren Karin har gått ut på det å tørre å stille krav og å ikke være redd for å si ifra.

- Jeg er ofte altfor snill og unnskyldende, og redd for å be om for mye. Jeg har ikke hatt noen spisse albuer i det hele tatt, så mamma har rådet og hjulpet meg til å kreve litt mer. Hun er jo en gammel traver i bransjen, så hun har mye erfaring, og jeg ringer henne hele tiden for tips og råd, sier hun og tar en slurk av kaffen.

- Det har vært mye fuss rundt skuespillerbransjen etter #Metoo-bevegelsen, er det noe du er bekymret over?

- Der tenker jeg at jeg igjen har vært heldig som kommer fra en familie som driver med film. Jeg har fått mye inn under huden, så jeg tror jeg veldig fort ville vært klar over hva som er innafor og ikke. Så det er jeg ikke bekymret for i det hele tatt. I tillegg er det jo blitt så stor bevissthet rundt det, så jeg tror det er veldig få som tør å prøve seg på noe nå.

LES OGSÅ: Her er Jakob Oftebros 5 beste København-tips!

- Det var gøy at det endelig kom noe som satte Norge på verdenskartet

De siste årene har Annika brukt på å gå i lære hos danske skuespillere, og har vært tilknyttet en dansk teatergruppe. Hun har brukt tid på å lære det danske språket, noe hun mener kan være en stor fordel å ha med seg i bagasjen som skuespiller i Skandinavia.

Til KK forklarer Annika at hun har merket stor forskjell på bransjen etter at SKAM-bølgen rammet Danmark i 2017.

- Det er blitt en helt sykt stor forandring med tanke på norsk og dansk TV-bransje etter SKAM. Da SKAM kom hadde jeg bodd i Danmark i åtte år, og hadde aldri hatt venner som var spesielt interessert i norsk kultur eller å besøke Norge. Men plutselig fikk folk øynene opp for den norske kulturen. Jeg hadde noen venninner som kom med Oslobåten, som de kaller det, mens jeg spilte inn «Henrik Uber Alles», for å dra på SKAM-safari. Jeg måtte vise dem Nissen og sånn. Det var litt komisk og ganske absurd, minnes hun og ler.

- Det var gøy at det endelig kom noe som satte Norge på verdenskartet innenfor den bransjen, sånn at man kan få muligheten til å nå litt lenger ut med ting, legger hun til.

- Åpnet SKAM døren for deg som norsk skuespiller i Danmark?

- Kanskje. Det er i alle fall positivt å kunne snakke både dansk og norsk, tenker jeg.

LES OGSÅ: Dette var den mest populære filmen året du ble født

Har vært bevisst på å lære sønnen norsk

I København bor Annika sammen med sønnen Billy, som blir fire år i mai. Hun har vært bevisst på å lære sønnen norsk.

- Han snakker dansk, men med veldig mange norske ord. Når han er på besøk i Norge bytter han ut mange av de danske ordene med norske, men har fremdeles den danske aksenten. Jeg har snakket norsk til ham fra den dagen han ble født, og det har vært et bevisst valg. Jeg tenkte at dersom jeg ikke gjorde det fra starten av, så hadde han ikke så mye sjanse. Jeg er veldig glad for det, og nå er det helt naturlig, forklarer hun.

MORSLYKKE: Annika og sønnen Billy (4) bor i København - helt siden han ble født har hun vært bevisst på å snakke norsk til ham. FOTO: privat
MORSLYKKE: Annika og sønnen Billy (4) bor i København - helt siden han ble født har hun vært bevisst på å snakke norsk til ham. FOTO: privat Vis mer

Annika vokste opp i Ullevål Hageby i Oslo, sammen med foreldrene (som nå er skilt) og to søsken. Dersom man googler faren Bror Hagemann kommer det opp en beskrivelse av ham som «en som vokste opp rundt omkring på Østlandet i en akademisk nomadefamilie». Annika må le når hun får spørsmål om det er noe faren har overført til barna.

- Pappa flyttet vel rundt tretti ganger før han fylte 30 år. Både farmor og farfar var veldig fargerike. I hvert fall farmor, hun var en ekstremt fargerik type, som gjorde det stikk motsatte av hva folk gjorde på den tiden. Lagde pizza der andre lagde kjøttboller og poteter. Det tror jeg har preget pappa, og også min oppvekst. Det har vært veldig lite tradisjonelt, minnes hun.

Dersom man ser filmer og bilder fra barndomshjemmet da Annika og søsknene var små, så ser det ut som - ifølge henne - at det har eksplodert en bombe av farger og ting rundt dem.

- Vi ser jo ut som en liten hippiefamilie. Vi hadde perlekjeder, skjerf på hodet og hullete bukser. Mamma var jo likedan, og jeg tror det på mange måter har satt et positivt preg på oss barna.

- Hvordan er du selv som mamma?

- Mitt forbilde rent moderlig er mamma. Hun har vært ekstremt nær, varm og trygg. Mens pappa har vært veldig leken. Så jeg tror jeg har fått en god kombinasjon av dem. Jeg prøver å være varm og nær, samtidig som jeg også elsker å leke, sier hun med et stort smil.

Annika sammen med storesøsteren Gitte:

I mange år hevdet Annika hardnakket at hun ikke kom til å flytte hjem igjen til Norge. Men etter at hun ble voksen, fikk barn og har tilbrakt mer tid her hjemme, har ting endret seg.

- Nå har både broren og søsteren min også fått barn, så jeg har jo lyst til å komme hjem ofte for å se dem, men jeg føler meg veldig hjemme i Danmark, så jeg kommer til å bli der en god stund til. Nå har jeg jo det beste fra to verdener, egentlig. Når jeg kommer til Norge så ser jeg ting med nye øyne og nyter det skikkelig, men når jeg kommer tilbake til København igjen så nyter jeg det også.

- Tror du at du kommer til å flytte hjem igjen?

- I veldig mange år sa jeg at jeg aldri kom til å flytte tilbake til Norge igjen, men da jeg spilte inn «Henrik Uber Alles» var det første gang jeg faktisk jobbet og hadde en hverdag her som voksen. Da ble jeg forelsket i Oslo igjen. Jeg fikk sett byen med nye øyne, og da gikk det opp for meg at det ikke er uaktuelt å flytte tilbake, sier hun og smiler lurt.

LES OGSÅ: Disse navnene var mest populære i 2018!

- Det er kanskje den letteste rollen jeg har fått

I komiserien «Henrik Uber Alles», som er skrevet av komiker Henrik Thodesen (38), spiller Annika Henriks flamme Iben. De møtes når arbeidsløse Henrik (som spiller en fiktiv utgave av seg selv) er Uber-sjåfør og hun er passasjer. Rollen fikk hun etter at hun spilte inn en pilotepisode for serien sommeren 2017.

- Det er kanskje den letteste rollen jeg har fått. Piloten skulle brukes for å selge inn serien. Etter vi hadde spilt inn piloten hørte jeg ikke noe mer på en stund, så jeg tenkte at jeg bare skulle være med i den. Men den høsten så ringte de meg igjen, og sa at de hadde fått penger, og lurte på om jeg fortsatt ville være med videre. I forkanten av piloten hadde de funnet en castingtape til noe jeg hadde gjort tidligere, så jeg gjorde egentlig ingenting for å få rollen. Det var litt deilig, for ofte er de prosessene så nervepirrende, innrømmer hun.

- Hvordan blir det å nå få et norsk publikum som skal bli kjent med deg?

- Det har jeg ikke tenkt så mye over egentlig. Men dette er jo første gang folk kommer til å se noe som jeg ikke viser til dem selv, så da sitter man jo litt med en følelse av at det er litt ute av mine hender. Men jeg holder nok litt mer fast i den gode følelsen jeg gikk med da vi var ferdig med opptakene, i stedet for å fokusere på det å bli bedømt av andre senere. Sånt tror jeg er viktig.

AKTUELL: Annika Witt spiller den nye flammen til Henrik Thodesen i TV3-serien «Henrik Uber Alles». Serien er skapt av Thodesen, og han spiller en fiktiv utgave av seg selv. Dette er Annikas første, store rolle i Norge. FOTO: TV3
AKTUELL: Annika Witt spiller den nye flammen til Henrik Thodesen i TV3-serien «Henrik Uber Alles». Serien er skapt av Thodesen, og han spiller en fiktiv utgave av seg selv. Dette er Annikas første, store rolle i Norge. FOTO: TV3 Vis mer

Når vi spør henne om hun har noen eksempler på skuespillere hun inspireres ekstra av, forteller Annika at det som trigger henne mest er de skuespillerne som man ikke vet så mye om fra før.

- Det er ofte de jeg synes er mest spennende. Hvis det er en person som har snakket for mye som seg selv i forskjellige sammenhenger, synes jeg det kan være vanskelig å se vekk fra dette når man ser personen igjen i en rolle. De man ikke vet så mye av privatlivet til, de er ofte de jeg inspireres mest av.

- Er det en strategi du selv også har valgt?

- Nei, sier hun og ler.

- Det er ikke noe jeg egentlig har tenkt så mye over, men jeg synes det er lettere å kjøpe hver karakter når jeg ikke vet så mye om dem fra før.

«Henrik Uber Alles» har premiere på TV3 torsdag 24. januar klokken 21.30.

LES OGSÅ: Slik ser Emma fra «Friends» ut i dag!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer