Inger Ellen Nicolaisen

- Jeg er vokst opp i et hjem hvor vi ikke klemte hverandre. Jeg kan ikke huske at moren min ga meg en klem

Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen vokste opp i den lille bygda Misvær i Bodø, og ble gravid som 14-åring - det har satt sine spor.

INGER ELLEN NICOLAISEN: Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen åpner opp i «Dokument 2»-dokumentaren «Løvetannmillionæren». Foto: TV 2
INGER ELLEN NICOLAISEN: Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen åpner opp i «Dokument 2»-dokumentaren «Løvetannmillionæren». Foto: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun er blitt kalt «Jernkvinnen» og «Norges svar på Donald Trump», og det er ikke uten grunn. Men bak de velfriserte lokkene, de overdådige husene (både i Misvær og Miami) og de dyre smykkene skjuler det seg en sterk historie. Nikita-gründer og forretningskvinnen Inger Ellen Nicolaisen (58) er en hardbarka nordlending som ikke lar seg pille på nesen - og dette er nok mye av grunnen til at hun har gjort enorm suksess.

I «Dokument 2»-dokumentaren «Løvetannmillionæren», som sendes på TV 2 onsdag 19. april, blir vi bedre kjent med den knalltøffe forretningskvinnen fra nord. 

Inger Ellen vokste opp i den lille bygda Misvær i Bodø, og ble gravid med ungdomskjæresten Knut som 14-åring. I dokumentaren forteller hun om hvor vanskelig det var for henne å plutselig bli «den store snakkisen» i bygda - til tross for at ingen egentlig snakket med henne.

LES OGSÅ: - Som jente er det veldig viktig å tørre å ta plass i et mannsdominert miljø

UNG MOR: Inger Ellen Nicolaisen var bare 14 år da hun ble gravid, og fikk datteren Linda i en alder av 15 år. - Det var en blanding av sjokk og fortvilelse. Samtidig så jeg for meg en søt, liten baby, kanskje mer en dukke… Jeg var jo knapt ferdig med dukkestadiet på den tiden, fortalte den suksessrike gründeren i et åpenhjertig intervju med KK (utgave 37) i 2013. Foto:  Foto: TV 2
UNG MOR: Inger Ellen Nicolaisen var bare 14 år da hun ble gravid, og fikk datteren Linda i en alder av 15 år. - Det var en blanding av sjokk og fortvilelse. Samtidig så jeg for meg en søt, liten baby, kanskje mer en dukke… Jeg var jo knapt ferdig med dukkestadiet på den tiden, fortalte den suksessrike gründeren i et åpenhjertig intervju med KK (utgave 37) i 2013. Foto: Foto: TV 2 Vis mer

- Misvær er som bygder flest, og da det ble kjent at jeg var gravid som 14-åring gikk jeg jo rundt og tenkte på hva som kom til å skje. Kommer de til å hive meg i elva? Jeg tenkte på alle mulige kreative løsninger for hvordan jeg skulle komme meg ut av det her, sier hun ærlig og legger til:

- Jeg husker at den eneste opplevelsen jeg sitter igjen med fra de månedene jeg gikk gravid var taushet. Ingen sa noen ting. Så, fra at jeg var den store ugangskråka på skolen, ble det plutselig helt stille. De sa ikke et ord. Det var i ettertid at folk sa: «gud, du må passe på sånn at du ikke ender opp som Inger Ellen». De advarte jentene sine. 

Dette har gjort at 58-åringen i dag hater Janteloven. 

- Jeg hater alt ved dens vesen - at du ikke skal tro at du er noe, eller at du ikke skal tro at noen bryr seg om deg. Jantelov og «bygdedyr», dét har jeg kjent på, sier hun i dokumentaren.

På spørsmål fra KK.no om hun føler at hun på en måte «viser fingeren» til de såkalte bygdedyrene som kritiserte henne da hun ble gravid som 14-åring nå som hun har gjort slik suksess svarer hun ydmykt:

- Det kan være lett å tenke sånn, men sånn er det absolutt ikke. Jeg elsker Misvær! Det er en bygd som alle andre små bygder - hvor det er høyt under taket og det er lavt under taket. Når man er vokst opp i bygd så vet man hva jeg snakker om. Jeg har absolutt ikke noe hat-forhold til Misvær, heller tvert om. Et kjærlighetsforhold, kan man si. 

- Føler du noen gang på «snakkerier» fra bygda i dag, slik som du gjorde da du var yngre, eller er stemningen en annen i bygda nå?

- Det som er så fint er at jeg ikke merket det den gangen. Dersom de snakket om meg, gjorde de det bak ryggen min. Hvis de derimot ikke snakker om meg i bygda i dag så setter jeg ut et rykte sjøl, sier hun lattermild, og legger til:

- Jeg føler ikke at de snakker stygt om meg i dag. Derimot så føler jeg på en måte at jeg er «deres Inger Ellen». 

LES OGSÅ: Psykisk sykdom: - Et tabu er jo om all åpenhet om psykisk sykdom egentlig er positivt

Har adoptert 11 barnehjemsbarn

Det er nok derfor Nikita-gründeren kan tillate seg å bygge storslått hus midt i hjertet av Misvær, impulskjøpe luksushus i Miami til 2,9 millioner dollar og farte rundt fra sted til sted med privathelikopter.

Jeg tenkte ikke med hodet, men jeg tenkte med hjertet, så da tok jeg fem barn med meg hjem

For til tross for at den single milliardæren lever et materialistisk liv folk flest bare kan drømme om, er hun også bevisst på å gi tilbake. Og for Inger Ellen Nicolaisen har det handlet om å gi noe tilbake til vanskeligstilte barn. Barn som har hatt en tøff barndom - ikke ulikt henne selv. 

For noen år siden kom hun tilfeldigvis borti et barnehjem i Litauen, og begynte å reise dit hvert år. Hun har knyttet sterke bånd med barna, og flere av dem tok hun til seg. 

- Ingen valgte barn fra det barnehjemmet. Jeg tenkte ikke med hodet, men jeg tenkte med hjertet, så da tok jeg fem barn med meg hjem, og så har det på en måte bare blitt flere og flere. 

LES OGSÅ: Ting du gjør annerledes med barn nummer to

STORT HJERTE: I tillegg til sine tre biologiske barn har Inger Ellen Nicolaisen også adoptert 11 barn fra et barnehjem i Litauen. I dokumentaren forklarer hun at barna blant annet har lært henne hvor viktig det er å familie rundt seg. Foto:  Foto: TV 2
STORT HJERTE: I tillegg til sine tre biologiske barn har Inger Ellen Nicolaisen også adoptert 11 barn fra et barnehjem i Litauen. I dokumentaren forklarer hun at barna blant annet har lært henne hvor viktig det er å familie rundt seg. Foto: Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg fortalte dem at faren min var alkoholiker, og med ett var de rundt meg hele gjengen

I dag har hun 14 barn (tre biologiske og 11 adopterte) som kaller henne mamma og to barnebarn - i tillegg til mange som kaller henne «Tante Inger» på barnehjemmet i Litauen. I dokumentaren forteller hun om sitt første møte med barnehjemsbarna.

- Under den første turen var jeg veldig stiv, og ungene var veldig stive og avmålte, og lurte på hva det her var for noe. Så satte jeg meg ned midt på gulvet, mens de satt på stoler rundt meg, og så sa jeg: «faren min var alkoholiker.» Med ett var de rundt meg hele gjengen, for da hadde vi plutselig noe felles, minnes hun.

De har lært meg å gi klemmer. De har lært meg å holde i hånden

Det er ikke bare Inger Ellen som har gitt noe til de mange barnehjemsbarna, også forretningskvinnen har fått mye igjen for de nære relasjonene. 

- Jeg er vokst opp i et hjem hvor vi ikke klemte hverandre. Jeg kan ikke huske at moren min ga meg en klem. Så da jeg begynte å dra til Litauen, til ungene her, så lærte de meg å gi klemmer. De har lært meg å holde i hånden. De har lært meg om hvor viktig det er å familie, og etter hvert har jeg fått en veldig stor familie. Jeg har lært mye på turene mine til barnehjemmet. Jeg har lært mye om ungene, men jeg har også lært å være unge selv.

- Har det at du har tatt til deg barnehjemsbarna blitt en måte for deg «å gi noe tilbake» på?

- Det ble en ting som jeg måtte gjøre. Jeg identifiserte meg med ungene, i og med at jeg vokste opp med en alkoholisert far. Jeg følte det de følte. Jeg så det i øynene deres. Den håpløsheten. Jeg følte at jeg måtte gjøre noe for å få de ut av den situasjonen. Jeg tror nok at mange ville ha gjort det samme som meg, dersom de hadde hatt den muligheten som jeg har. Man tenker ikke med hodet, man tenker med hjertet.

- Hvordan klarer du å sjonglere et travelt forretningsliv med familieliv, som består av 14 barn og to barnebarn - hva er hemmeligheten din?

Utholdenhet er nøkkelordet. Man må planlegge i forkant og ha en iboende tro på det man gjør, sier hun til KK.no.

«Dokument 2: Løvetannmillionæren» sendes på TV 2 onsdag 19. april klokken 21.40.

LES OGSÅ: Thea Steens mor til KK.no: - Thea ville lage denne dokumentaren, men hun hadde tenkt seg en lykkeligere slutt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer