Lady Gaga til KK:

- Jeg fikk høre at jeg ikke var pen nok

Selv om Lady Gaga gladelig marinerer seg i ondskap for kunstens skyld, er hun mest opptatt av at vi skal være snille mot hverandre

LADY GAGA: Den siste tiden har Lady Gaga fått mye oppmerksomhet for i filmen «House of Gucci», hvor hun spiller rollen som kona til den avdøde motemonarken. FOTO: NTB

LADY GAGA: Den siste tiden har Lady Gaga fått mye oppmerksomhet for i filmen «House of Gucci», hvor hun spiller rollen som kona til den avdøde motemonarken. FOTO: NTB

Vis mer
Publisert

- Noen kaller meg Gaga. Andre kaller meg Stefani. For familien er jeg Steffie, sier popstjernen, som vi så klart kjenner best som Lady Gaga.

Hun smiler litt stivt mens den lille kroppen forsvinner inni en gigantisk, rød rysjebluse i «Zoom»-vinduet på skjermen. Leppene glinser vagt. Hun har lagt bort den italienske aksenten. Den hun fikk mye oppmerksomhet for i filmen «House of Gucci». Noen mente den var påtatt og hørtes mest russisk ut.

Gaga strutter likevel stolt når hun snakker om rollen som kona til den avdøde motemonarken.

- Rikdom og privilegium er noe av det ondeste i verden, sier hun, og sikter til Gucci-familiens evinnelige kamp om godene – noe som til slutt endte i total tragedie.

- Patricia fascinerte meg som person. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i henne - og slik jeg ser det, prøvde hun bare å overleve.

HOUSE OF GUCCI: Filmen viser hvordan Patrizia Reggiani (Lady Gaga) i 1978 sjekker opp Gucci-arvingen Maurizio Gucci (Adam Driver) på en fest i Milano. FOTO: NTB
HOUSE OF GUCCI: Filmen viser hvordan Patrizia Reggiani (Lady Gaga) i 1978 sjekker opp Gucci-arvingen Maurizio Gucci (Adam Driver) på en fest i Milano. FOTO: NTB Vis mer

«House of Gucci» er Gagas andre store filmrolle, etter suksessen med «A Star is Born», der hun blant annet vant Oscar for beste låt.

- Jeg vil så klart også gjøre flere filmer og skrive mer musikk, men for å være ærlig så er jeg veldig lykkelig akkurat nå, innrømmer Gaga.

Hun formulerer seg sakte. Stemmen er litt nasal. Ordene er fylt med følelser.

- Jeg er ikke besatt av å komme videre karrieremessig.

Sydde sine egne antrekk

Hun mimrer tilbake til den tiden hun bodde på Lower East Side i New York. Like før gjennombruddet. Hun visste allerede den gangen at hun kom til å bli en stor stjerne.

- Jeg var i en del av et miljø med mange andre artister og kunstnere. Jeg var ikke en stjerne på den tiden, men jeg følte meg som en stjerne på Rivington Street på Manhattan.

Gaga blir blank i øynene når hun snakker om fortiden. Den gang het hun Stefani Germanotta. Hun sydde sine egne antrekk og jobbet som go-go danser.

- Den aller første gangen jeg følte meg som en ordentlig stjerne var da jeg så inn i øynene til fansen min, og så meg selv, sier hun.

- Appellerte til meg

- Hva fikk deg til å bli interessert i å spille Patricia Gucci?

- Denne historien handler ikke bare om grådighet, skandaler og sex – eller om en kvinne som begår et mord. Det handler om en kvinne som fant kjærligheten, men som ble så såret gang på gang. Det appellerte til meg, sier Gaga som studerte dyr for å spille den italienske Gucci-konen.

- Hun gikk fra å være en huskatt til å forvandles til en rev på jakt. Jeg tror at vi som kvinner kan oppleve det som katastrofalt når vi mister utseende vårt - eller når vi skiller oss. For Patricia klikket det til slutt.

Patricia Gucci, som i dag er 74 år, ble dømt til 29 år fengsel for drapet på ektemannen, men hun slapp ut etter bare 16 år. I dag bor hun sammen med sin 89 år gamle mor i et lite hus i Milano - og er visstnok ute og går med papegøyen sin Bambi i helgene.

- Moren hennes pleide å vise henne bilder av hva slags menn hun burde date allerede da hun var 12 år. Det var tydelig at hun var ekstremt forelsket i Maurizio, selv før han hadde arvet Gucci. Men så følte hun seg etterhvert totalt oversett av familien mens de slåss om rikdommen og privilegiet, sier Gaga som jobbet møysommelig med å ikke bare finne ut av psyken til Patricia, men også prøve å likne henne mest mulig fysisk.

- Vi hadde store mood boards i traileren min - med alle bilder vi kunne finne av Patricia Gucci – både før og etter at hun giftet seg. Vi brukte produkter som var vanlige på den tiden vi skulle gjenspeile. Var det en scene fra 70-tallet, brukte vi hårprodukter fra den tiden. Vi hadde make-up fra 80-tallet. Jeg brukte en skallet protese på hodet hver dag så parykkene skulle se naturlige ut.

- Jeg ble avvist gang på gang

- Kan du kjenne deg igjen i ambisjonene til Patricia?

- Jeg tror ambisjoner generelt er som en ild med konstant tilførsel av oksygen som gjør den større og større. Hadde jeg ikke vært så ambisiøs, så hadde jeg aldri kommet dit jeg er i dag, så jeg kan forstå henne, sier Gaga, som alltid har vært åpen om hvor tøff veien til toppen har vært for henne.

- Jeg ble avvist gang på gang. Man gjør feil og man faller hele tiden – og man gjør show som man er stolt, og show man ikke er så stolt av.

IKKE PEN NOK: - Det ble foreslått at jeg burde ta en neseoperasjon før jeg spilte inn min første musikkvideo, men jeg sa nei, forteller Lady Gaga. FOTO: NTB
IKKE PEN NOK: - Det ble foreslått at jeg burde ta en neseoperasjon før jeg spilte inn min første musikkvideo, men jeg sa nei, forteller Lady Gaga. FOTO: NTB Vis mer

- Husker du første gang du følte deg anerkjent?

- Jeg husker første gang jeg fikk en telefon om at jeg var nominert til en Grammy. Jeg brast i gråt. Det var utrolig overveldende. Men ingen pris eller statuett kan fjerne den usikkerheten man bærer på - og jeg tror de fleste artister kjenner på den usikkerheten. Man prøver alltid å bli bedre, skrive bedre musikk og dykke dypere inn i sjelen sin. Så nei, trofeer fikser ikke noe, men man føler seg så klart beæret.

Gaga har lenge vært åpen om sin egen usikkerhet, noe vi fikk et dypere dykk inn i gjennom dokumentaren «Gaga: Five Foot Two» i 2017. Det dårlige selvbildet har bunnet mye i utseende hennes.

- Jeg fikk høre at jeg ikke var pen nok. Det ble til og med foreslått at jeg burde ta en neseoperasjon før jeg spilte inn min første musikkvideo, men jeg sa nei.

Hun sukker.

- Nå er jeg stolt av mine italienske røtter og av min italienske nese. Men jeg har ikke alltid elsket den jeg er. Det er noe jeg har lært meg.

Vil inspirere unge til å være snille mot hverandre

I dag er Gaga nesten like kjent for sine spektakulære kostymer og sceneshow, som for musikken og filmrollene sine. Man kan trygt si at hun vet hvordan man skal ankomme en rød løper. Noe hun beviste under American Music Awards i 2013, da hun ankom på ryggen til en slags menneskelig hest i hvit plast. Eller da hun ankom Grammys to år tidligere i et stort egg båret på påler av toppløse menn.

- Det har vært viktig for meg å være autentisk og gjøre ting på min egen måte, sier hun, og understreker.

- Dersom noen ville gjøre meg til en sexdukke, så reagerte jeg med å gjøre det motsatte. Jeg har alltid prøvd å endre normen for hvordan folk generelt ser på kvinner i musikkbransjen, men jeg har fremdeles en lang vei å gå i forhold til å bevise hvem jeg er.

LÆRT Å ELSKE UTSEENDET SITT: - Nå er jeg stolt av mine italienske røtter og av min italienske nese. Men jeg har ikke alltid elsket den jeg er. Det er noe jeg har lært meg. FOTO: NTB
LÆRT Å ELSKE UTSEENDET SITT: - Nå er jeg stolt av mine italienske røtter og av min italienske nese. Men jeg har ikke alltid elsket den jeg er. Det er noe jeg har lært meg. FOTO: NTB Vis mer

- Føler du deg som en stjerne i dag?

- Jeg har øyeblikk der jeg er veldig bevisst på det, men så er det andre øyeblikk der jeg føler meg som et menneske, som alle andre. Jeg er ikke her for å være en stjerne. Jeg er her for å ha en stemme. Det er viktig for meg å fremstå som autentisk, og å ha noe å si. Noe å si som kan hjelpe verden.

- Men har du den sammen drivkraften i deg fortsatt?

- Ja. Det er alltid bra å være ambisiøs, selv om det bare handler om å forbedre måten du føler deg på. Det trenger ikke å handle om karriere. Det kan være om deg selv som person. For meg handler det om å hjelpe mennesker i verden. Jeg har en plattform, og jeg vil bruke den til noe positivt, ved å promotere godhet, medmenneskelighet og inspirere unge mennesker til å være snille mot hverandre.

I 2020 ga Gaga ut boken «Channel Kindness» sammen med sin mamma Cynthia Germanotta. Boken er en samling historier med spesielt fokus på unge og mental helse.

- Jeg vil hjelpe barn i ung alder til å lære godhet så vi kan få lykkeligere barn som kan unngå og ende opp i en uheldig situasjon senere i livet.

- Hvordan kommer du deg selv på beina igjen etter tøffe perioder?

- Jeg har hatt fine folk rundt meg, som bryr seg om meg, og som tar hensyn til følelsene mine, sier hun og minner om at berømmelse kan ha en veldig mørk bakside.

- Det er så mange som sier at «du har bedt om det», men jeg føler ikke at jeg har gjort det. Jeg kan ikke forklare det egentlig, men helt siden jeg var liten har jeg alltid hatt en trang til å bli sanger og skuespiller. Det ligger dypt i meg, som noe Gud har gitt meg.

- Hun sukker.

- Jeg syns vi burde være snillere mot de som lever i rampelyset og behandle dem som medmennesker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer