Nobel

- Jeg fikk regelrett abstinenser etter å ha sett de to første episodene

KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad fikk ikke nok av TV-serien «Nobel».

NOBEL: I serien møter vi blant andre løytnant Erling Riiser (Aksel Hennie) og hans kone Johanne Riiser (Tuva Novotny). Foto: Eirik Evjen for Monster Scripted // NRK
NOBEL: I serien møter vi blant andre løytnant Erling Riiser (Aksel Hennie) og hans kone Johanne Riiser (Tuva Novotny). Foto: Eirik Evjen for Monster Scripted // NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vel rundt halvannet år siden de første meldingene kom om at «hele Norges» Aksel Hennie (40) hadde fått hovedrollen i den kommende norske dramaserien «Nobel». Stikkordene som svirret på den tiden var «militæret», «spesialsoldater», og «Afghanistan» - og jeg skal innrømme at jeg tenkte «huff, hva er det for noen pompøse greier norske serieskapere prøver seg på nå da?» og «dette kommer nok til å bli en serie jeg ikke har så stor interesse av å se på». Lite visste jeg da at jeg kom til å ta grundig feil.

LES OGSÅ: Anmeldelse av «Kongens nei»

Det er ikke fordi at jeg ikke kan like en god dramaserie som omhandler krig og spesialsoldater - heller tvert om. Personlig er jeg veldig interessert i andre verdenskrig, og sluker alt som har med helter vs. bad guys å gjøre, men det er noe med det at når det er «lille Norge» som skal lage store serier så virker det hele litt påtatt. I alle fall i mitt hode. Men dette er en fordom og en holdning som (heldigvis) er på vei å forandre seg - og det takker jeg serien «Nobel» for.

NÆRE RELASJONER: Aksel Hennie spiller Erling Riiser som vender hjem til kona Johanne (Tuva Novotny) og sønnen Rikard (Amund Wiegand). Foto:  FOTO: Eirik Evjen for Monster Scripted // NRK
NÆRE RELASJONER: Aksel Hennie spiller Erling Riiser som vender hjem til kona Johanne (Tuva Novotny) og sønnen Rikard (Amund Wiegand). Foto: FOTO: Eirik Evjen for Monster Scripted // NRK Vis mer

Far-og-sønn-scenene berører meg mest!

Tematikken i serien er det å vende hjem. Kjapt resonnert handler det jo selvfølgelig om at løytnant Erling Riiser (spilt av Hennie) i Forsvarets spesialkommando (FSK) kommer hjem til familien i Norge etter et oppdrag i Afghanistan. Med seg i bagasjen har han ikke bare en drage til sønnen Rikard (spilt av Amund Wiegand), men også erfaringer og mentale minner som straks skal innhente ham. Og like mye som det handler om å komme hjem, handler det også om å alltid være borte. Borte fra det miljøet man trives best i og borte fra de pliktene man i utgangspunktet har påtatt seg. Første scene viser løytnant Erling Riiser i samtale med sønnen sin, og det er tydelig at det er vondt for ettbarnsfaren å være så langt unna guttungen sin. 

LES OGSÅ: Sjekk hvilken «SKAM»-skuespiller som dukker opp i ny film!

- Ingenting virker påtatt

Og det er faktisk disse far-og-sønn-scenene som berører meg aller mest i serien. For første gang i det norske serieuniverset føler jeg at vi er vitne til en troverdig, dagligdags dialog mellom en far og en sønn. Ingenting virker påtatt, og jeg synes faktisk at Aksel Hennie i disse spesifikke scenene klarer å vise sin allsidighet som skuespiller på en måte vi aldri før har sett. Jada, vi vet at Aksel Hennie er dyktig til å spille en barsk og staut actionhelt, men en «down to earth» pappa med full troverdighet? Den hadde jeg faktisk ikke sett komme. 

- Jeg fikk regelrett abstinenser 

All kred til manusforfatterne som også for én gangs skyld tar barnet på alvor. Barn er nysgjerrige vesener og får som kjent med seg mer enn man tenker over, og i «Nobel» stiller Rikard mange store og dype spørsmål til sin far om krigen han opplever i Afghanistan. Og det er så utrolig befriende at Aksel Hennies rollefigur tar sønnen sin på alvor og forteller ham sannheten om hvordan han har det og hva han opplever! Et forbilledlig eksempel som alle foreldre der ute burde ta til etterretning. 

LES OGSÅ: - Hvis jeg får griseslakt kommer det til å gjøre vondt

Etter å ha sett de to første episodene av «Nobel» under pressevisningen på Cinemateket i Oslo, godt og vel én uke før norgespremieren på NRK1, fikk jeg regelrett abstinenser. Da jeg satt i kinosalen glemte jeg alt om tid og sted. Jeg følte at det var en storslått Hollywood-produksjon jeg satt benket foran - så gleden var stor da jeg minnet meg selv på at nei, det er et produkt av noe «lille Norge» har fått til. Noe som gjør meg så stolt! 

MØTTE KK.NO: «Nobel»-skuespillerne Aksel Hennie og Tuva Novotny var til stede på Cinemateket i Oslo da de to første episodene av serien ble vist til pressen i midten av september. KK.no-journalist Malini slo av en prat med skuespillerne etter visning. Foto:  FOTO: KK.no
MØTTE KK.NO: «Nobel»-skuespillerne Aksel Hennie og Tuva Novotny var til stede på Cinemateket i Oslo da de to første episodene av serien ble vist til pressen i midten av september. KK.no-journalist Malini slo av en prat med skuespillerne etter visning. Foto: FOTO: KK.no Vis mer

Men det er ikke bare nordmenn som står foran kamera - i rollen som den kvinnelige spesialsoldaten Adella Hanefi finner vi den dansk-serbiske skuespilleren Danica Curcic (31). For en rå dame! Svenske Tuva Novotny (36) har rollen som løytnant Erling Riisers kone Johanne Riiser, som jobber som sekretariatsleder i Utenriksdepartementet. Til tross for at hun ikke er ikledd den karakteristiske militæruniformen som Adella bruker (og som automatisk gjør at den kvinnelige spesialsoldaten får en «hard attitude»), men klassiske drakter en sekretariatsleder verdig utstråler også Johanne Riise attitude og barskhet. Det liker vi!

- Får en til å tenke over de ulike sidene ved en krig

Som nevnt tidligere er jeg svært opptatt av andre verdenskrig, og det gleder også mitt hjerte at «Nobel»-skaperne har tatt med skjult andre verdenskrig-symbolikk i serien. Blant annet ved å hylle den avdøde motstandsmannen Gunnar Sønsteby ved å gi en av karakterene i serien navnet Sigurd Sønsteby.

De har også et par scener i serien som viser et militærfly som frakter spesialsoldatene fram og tilbake mellom Norge og Afghanistan, og jeg får med ett assosiasjoner til den ekstreme propagandafilmen «Viljens triumf» (1935) (jeg vet ikke om dette er bevisst fra serieskaperne sin side) - hvor flere av scenene viser Hitler som ankommer Nürnberg med fly. Så likt, men allikevel så utrolig store motsetninger og ulik symbolikk. Det får en til å tenke over hva det vil si å være på de ulike sidene av en krig.

Kort fortalt er «Nobel» en TV-serie som det er vel verdt å få med seg, ikke bare fordi det er interessant å være flue på veggen i dagens krigføring, men også fordi det menneskelige aspektet er så troverdig skildret. Enhver kamp er viktig å kjempe, enten den er personlig eller den handler om rikets sikkerhet. 

Terningkast: 6

Anmeldelsen er gjort på bakgrunn av seriens åtte episoder.

«Nobel» har premiere søndag 25. september klokken 21:10 på NRK1.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer