«Pørni»:

– Jeg føler nesten at de er søsken på ordentlig

Henriette Steenstrup hyller sine unge kolleger før ny sesong av «Pørni».

PØRNI: Dette herlige trekløveret er aktuelle som mor og døtre i serien «Pørni» på Viaplay. Her er de sammen på førpremieren. F.v: Vivild Falk Berg, Henriette Steenstrup og Ebba Jacobsen Öberg. FOTO: BETH-KAJSA ELVEOS.
PØRNI: Dette herlige trekløveret er aktuelle som mor og døtre i serien «Pørni» på Viaplay. Her er de sammen på førpremieren. F.v: Vivild Falk Berg, Henriette Steenstrup og Ebba Jacobsen Öberg. FOTO: BETH-KAJSA ELVEOS. Vis mer
Publisert

Første søndag i advent slippes de to første episodene i tredje sesong av den populære Viaplay-serien, «Pørni».

Henriette Steenstrup er den som har skrevet og selv spiller hovedrollen i serien. Hun vant i år prisen for beste dramaserie under Gullruten og ble i 2021 kåret til årets inspirator i KK.

Den folkekjære skuespilleren og komikeren har i de tidligere sesongene ikke vært redd for å blande det humoristiske og det sårbare. Den kommende sesongen er heller intet unntak og vi skal innom temaer som kreft, mobbing og utestenging.

Har det forferdelig

Uten å avsløre for mye, er det Pørnis yngste datter Sigrid som går tenårene i møte med det man skulle tro er et slags ungdomsopprør. Det går etterhvert opp for mor i serien at det er noe ganske annet som foregår.

– Det er jo noe av det som er litt krevende med å få tenåringsbarn, at man ikke alltid helt kan vite hvordan de har det fordi de ikke er åpne som en bok lenger, sier Steenstrup til KK da vi møter henne under førpremieren for sesong tre av Pørni.

VANT PRIS: «Pørni» stakk av gårde med prisen for beste dramaserie under Gullruten 2022. F.v: Ebba Jacobsen Öberg Henriette Steenstrup, Vivild Falk Berg og Deniz Kaya. FOTO: NTB.
VANT PRIS: «Pørni» stakk av gårde med prisen for beste dramaserie under Gullruten 2022. F.v: Ebba Jacobsen Öberg Henriette Steenstrup, Vivild Falk Berg og Deniz Kaya. FOTO: NTB. Vis mer

Hun forteller at hele sesongen handler jo om at Sigrid holder på med noe som Pørni ikke vet hva er for noe. Hun vil slippe å være sammen med venner og skifter stil, men egentlig handler det om at hun har det ganske forferdelig.

Ville vært slemt

Man vet jo at mobbing og utestenging foregår, men det er nok noe annerledes i dag enn da Steenstrup var 13 år. Hvor har hun så hentet inspirasjonen fra?

– Det er en blanding av historier som jeg leser om og erfaringer fra folk jeg snakker med. Og ikke akkurat ting som ungene mine har opplevd, for det ville føltes litt dårlig gjort, men det kan være mer de små tingene. Jeg husker jo selv at man skiftet stil annenhver uke, det er noe jeg har sett litt hjemme. Så det er ikke direkte hentet fra noen av mine nærmestes liv, men kanskje heller små ting som jeg har kunnet spinne videre på, forteller hun.

I andre sesong begynner Sigrid å snakke svensk. Det var en vending de tok fordi Henriette hadde fått med seg at Ebba, som spiller Sigrid, snakker flytende svensk.

Ebba som i virkeligheten er 15år, og ikke 13s om i serien, mener den største forskjellen mellom Pørni som mamma og den ekte mammaen hennes, er at Pørni ikke bryr seg så mye om de store tingene, men klikker mer på de små tingene.

«Hun er et funn»

Det var moren til Ebba som tipset henne om audition til Pørni og etter en lang prosess, var det endelig klart at det var hun som fikk rollen.

– Det var veldig spesielt, jeg visste ikke hva det gikk ut på egentlig, sier Ebba.

– Men hun er et funn og det var helt tydelig fra starten. Det var ingen tvil om hvem som skulle ha den rollen, sier Henriette om sin unge kollega.

– Jeg føler at Vivild og Ebba er helt forskjellige, men jeg føler nesten de er søsken på ordentlig, ler hun og referer også da til Vivild Falk Berg som spiller Pørnis eldste datter Hanna.

Det er tydelig at det ikke bare er i serien de tre har et nært forhold, det klemmes og utveksles fine ord med hverandre både når Ebba og Vivild ankommer festen. Henriette legger ikke skjul på at begge «døtrene» er et funn.

I sesong tre får vi bli med Pørni og døtrene hennes på julefeiring. I virkeligheten er det ikke pinnekjøtt fra Voss som står på menyen for Ebba. Hun er halvt svensk og pleier å feire julen i nabolandet med mye forskjellig mat og sild.

Henriette på sin side kjører det mer tradisjonelt med pinnekjøtt og Bing Crosby på spilleren etter klokken 17 - og helst en skitur med pappa første juledag.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer