- Jeg følte på å være hvit og privilegert

TV-profil Kash King og kjæresten Anoushka dro til Rwanda for å drive bestemorens familiehotell. Resultatet får vi se på NRK til høsten.

FLYTTET TIL RWANDA: Kjæresteparet Kashfa King Gashamura og Anoushka Nordby flyttet til hans hjemland Rwanda, for å drive familiens hotell. Det bød på både positive og negative erfaringer. FOTO: NTB Scanpix
FLYTTET TIL RWANDA: Kjæresteparet Kashfa King Gashamura og Anoushka Nordby flyttet til hans hjemland Rwanda, for å drive familiens hotell. Det bød på både positive og negative erfaringer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne høsten blir vi med når Kashfa King Gashamura (29) - bedre kjent som NRKs barne-TV-onkel Kash King - og kjæresten Anoushka Nordby (23) reiser til Rwanda for å forsøke å drive bestemorens familiehotell.

Kash King kom til Norge fra Rwanda da han var to år gammel.

Til KK forteller Anoushka at Kash fortalte om hotelldrømmen allerede på første gang de møttes for fire år siden. Han hadde nemlig glemt igjen en jakke på en festival, og en kompis hadde lagt den igjen hos Anoushka i Moss. Derfor måtte han kjøre innom henne for å hente jakken - og da hun åpnet døren sa det «pang».

- Det var noe jeg ble gira på å være en del av med én gang jeg hørte om planene. Jeg synes kultur er veldig viktig og spennende, og synes det er viktig å reise ut for å få flere perspektiver. Siden Kash er født i Rwanda, og har mye av den kulturen med seg, så synes jeg det er veldig fint å kunne beholde det som en del av oss. Slik at vi har en del av livet vårt der, og bringe det videre til våre fremtidige barn en eller annen gang, sier Anoushka med et smil.

Har følt veldig mye på det sosiale ansvaret

Under NRKs høstlansering i juni fortalte kjæresteparet om samarbeidet og reisen til Rwanda, og Anoushka åpnet opp om problematikken rundt sin egen hudfarge - at hun følte på det å være hvit og privilegert.

- Jeg synes det er trist at man skal ha disse stereotypiene om hudfarge, fordi vi er jo alle mennesker. Det virker litt sutrete i det klippet som ble vist, det synes jeg selv i hvert fall, men det har vært en pågående debatt overfor meg selv. Hvilket ansvar har jeg? Jeg ønsker ikke å komme ned dit å sitte med afrikanske barn på fanget, og at man skal tenke «stakkars lille». Jeg synes det blir så feil. Jeg har følt veldig mye på det sosiale ansvaret, sier hun ærlig til KK.

ET EVENTYR: Kjæresteparet Anoushka og Kash King snakket om å dra til Rwanda allerede første gang de møttes. Nå er det en realitet, og resultatet få vi se på NRK til høsten. FOTO: NTB Scanpix
ET EVENTYR: Kjæresteparet Anoushka og Kash King snakket om å dra til Rwanda allerede første gang de møttes. Nå er det en realitet, og resultatet få vi se på NRK til høsten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Under oppholdet i Rwanda opplevde hun at flere ropte «mzungu», som betyr «hviting», til henne.

- Jeg ble jo lagt merke til. Men ikke på en negativ måte, det skal sies. Ja, selvfølgelig havnet vi i situasjoner der det ble et poeng at jeg er hvit, men ikke på en negativ måte. Jeg har følt mer på akkurat det selv. Hvilke budskap man ønsker å sende ut. Og jeg ønsker definitivt ikke å sende et budskap om at jeg er der for å redde «stakkars, små afrikanske barn», sier hun videre.

Anoushka forteller om en episode der Kash delte ut kjærlighet på pinne til barna, noe hun syntes var problematisk for sin egen del.

- Jeg har vært bevisst på at jeg ikke skal ta del i ting som putter meg selv over disse barna. Å fremstille dem som mennesker som trenger hjelp, uten at de har bedt om hjelp.

Kash hadde for sin egen del ikke tenkt over at det var en problemstilling, og at de bevisst derfor diskuterer dette temaet i serien.

- For meg så er det sånn at jeg deler ut kjærlighet på pinne til barna i Rwanda, på akkurat samme måte som jeg ville ha gjort til barna i Norge. Jeg ser ikke fargeaspektet ved det, og tenker at Anoushka selvfølgelig skal kunne gi kjærlighet på pinne til afrikanske barn uten å føle på det. Det kommer jo fra et godt sted, sier Kash til KK, og legger til:

- Jeg har derfor vært motstanderen hennes der, og sagt at hun ikke skal tenke på det og bry seg om det. Men etter hvert har jeg jo skjønt at dette er blitt en stor greie for henne. Jeg har lest meg opp på det, og sett disse bloggerne som reiser med veldedighetsorganisasjoner til u-land, så jeg skjønner hvor det kommer fra. Jeg sier til Anoushka at hun må drite i det, for meg er det jo unaturlig at hun ikke har et barn på fanget eller deler ut kjærlighet på pinne til dem.

Anoushka sier seg enig med Kash, fordi faktum er jo at man begynner å se farger fordi man blir så bevisst på det.

- Da handler jeg jo igjen ut ifra folks hudfarge, og det er ikke riktig det heller. Mennesker er mennesker, og hudfarge skal ikke ha noe å si. Men det er veldig idealistisk, og realistisk sett hadde jeg følt det veldig unaturlig hvis jeg skulle ha gått rundt og delt ut kjærlighet på pinne til barna. Det hadde ikke falt meg naturlig å gjøre det i Norge, så hvorfor skal jeg da gjøre det i Rwanda. Jeg hadde ikke spurt et barn på gata i Norge om vi skal ta bilde sammen, så hvorfor skal jeg spørre et barn i Rwanda om det? sier hun og ser på kjæresten.

- Jeg vil ikke at folk skal sitte igjen med et inntrykk av at det er synd på barna

Hun mener at man da bruker dem som et verktøy eller en gjenstand i et bilde.

- Og da anerkjenner man dem ikke som mennesker. Man bygger opp om en stereotypi jeg er veldig uenig i. Det har vært en vanskelig debatt, nettopp fordi jeg er blitt så bevisst på det at det har nesten blitt litt for ekstremt. Jeg vil ikke at folk skal sitte igjen med et inntrykk av at det er synd på barna og at de trenger hjelp. Sette dem i en offerrolle, sier Anoushka videre.

Kash har alltid drømt om å vise Afrika fra et positivt sted, og at dette er mye av grunnen til at de har valgt å lage serien.

- Det handler om at man skal se Afrika for det det virkelig er - for nesten første gang i Norge - som ikke er fremstilt på en «det er så synd på dem»-måte. Vi vil vise at de lever som alle andre barn, selv om de kanskje ikke har noen penger. De har det gøy for det, de danser, de drar på fest og det er helt normale barn og ungdommer. Folk er mer like enn det man tror! sier han med et stort smil.

«Hotell Kash King» har premiere på NRK i september.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer