Zendaya:

– Jeg forstår godt at mange ennå ikke tror at jeg kan noe

På rekordtid har 22-åringen gått fra Disney-stjerne til en av Hollywoods mest ettertraktede skuespillere. Likevel mener hun at hun ikke har bevist hva hun kan.

ZENDAYA: 22-åringens rolle i HBO-serien Euphoria har virkelig vist frem skuespillerens talent. Foto: Scanpix
ZENDAYA: 22-åringens rolle i HBO-serien Euphoria har virkelig vist frem skuespillerens talent. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det går ikke an å ikke bli betatt av Zendaya. Ikke bare er hun slående vakker, hun er også avslappet, kul og skarp som bare det. Det er heller ikke rart man får prestasjonsangst når man ser hennes imponerende cv.

Det 22 år gamle multitalentet gjorde allerede i ung alder modelljobber og profesjonelle danseopptredener, og etter en tenåringskarriere med forskjellige Disneyfilmer- og serier, har hun kastet seg ut i de voksnes rekker.

Først var hun å se i «Spider-Man»-filmene med Tom Holland i hovedrollen og deretter i musikalfilmen «The Greatest Showman» med stjerner som Hugh Jacman, Michelle Williams og Zac Efron. I tillegg har hun fått status som moteikon og pryder forsider som Vogue og Glamour. Hun har også rundet 60 millioner følgere på Instagram.

SPIDER-MAN: Zendaya (t.v.) har en av rollene i de nyeste Spider-Man-filmene. Foto: Scanpix
SPIDER-MAN: Zendaya (t.v.) har en av rollene i de nyeste Spider-Man-filmene. Foto: Scanpix Vis mer

Akkurat nå er hun aktuell i HBOs kontroversielle ungdomsserie «Euphoria» hvor hun spiller videregåendeeleven Rue, som etter en overdose blir sendt på avrusningsklinikk.

Det er tøffe tak og mildt sagt langt vekk fra oppveksten i Disney-landskapet og hennes siste Hollywood-filmer.

– Jeg var klar for å ta det neste steget og prøve noe nytt, men jeg manglet det riktige prosjektet. Da «Euphoria» dukket opp, falt alt på plass og ga mening. Det var en rolle jeg umiddelbart kunne kjenne meg igjen i, og jeg er så takknemlig for at Sam Levinson (regissør og manusforfatter, red.anm.) trodde på meg.

– Det er tross alt begrenset hva jeg har medvirket i, så det at han så på alt jeg hadde gjort før, leste alle intervjuer jeg hadde gitt og faktisk så meg ... Det er jeg lykkelig for, forteller Zendaya og smiler takknemlig til regissøren som sitter ved siden av henne.

EUPHORIA: Akkurat nå er Zendaya å se som den rusavhengig tenåring Rue (t.h.) i HBO-serien Euphoria. Foto: Scanpix
EUPHORIA: Akkurat nå er Zendaya å se som den rusavhengig tenåring Rue (t.h.) i HBO-serien Euphoria. Foto: Scanpix Vis mer

Ingen begrensninger

Sam Levinson hadde allerede i starten av arbeidet med «Euphoria» en drøm om at Zendaya skulle ha hovedrollen. Hans største bekymring var om hun hadde mot nok til å ta på seg deg usedvanlige rå rollen. Det hadde hun heldigvis.

– Hun er så lysende talentfull på alle områder. Det er helt vilt. Det er som om hun kan alt. Det er ingen begrensninger. Hun kan være dramatisk og hun kan være morsom. Hun er jordnær og har samtidig en svært høy arbeidsmoral. Hver dag leverer hun en fullkommen fantastisk prestasjon, sier Levinson.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Men tviler Zendaya på seg selv? Har hun også følelsen av at hun ikke har noen begrensninger?

– Jeg har en gammel sjel. Jeg har alltid vært 75 år på innsiden, ler hun og fortsetter:

– Det høres ut som jeg tuller, men det er faktisk sant. Jeg har alltid hatt følelsen av at jeg har vært her før, og jeg tror det har hjulpet meg på mange måter. Det guider meg og gjør meg rolig. Men jo, selvfølgelig tviler jeg på meg selv innimellom. Men da jeg leste manuset til «Euphoria» var jeg sikker på at jeg kunne ta på meg rollen hvis jeg fikk sjansen. Det fikk jeg heldigvis, og det har vært den villeste opplevelsen.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Bare et Disney-barn

Zendaya har klart å få overgangen fra Disney-universet til det store lerretet og HBO til å virke lekende lett. Men hun forstår godt at noen lurer på om at virkelig har et talent som strekker seg utover målgruppen for barn og tenåringer.

– Noen ganger ser jeg på meg selv og tenker «ja, okei, jeg er jo bare et Disney-barn». Jeg har egentlig ikke gjort så mye og har ikke helt bevist hva jeg kan. Så jeg forstår godt at mange ennå ikke tror at jeg kan noe. Det respekterer jeg, sier Zendaya mens hun retter litt på den burgunderfargede buksedressen som strekker seg over hennes 178 centimeter.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Hun har gjort få filmer, men rosende anmeldelser regner over henne og jobbtilbudene strømmer inn. Et av hennes kommende prosjekter er en produksjon med Reese Witherspoon, hvor Zendaya skal spille hovedrollen i tillegg til å være med-produsent.

Selve berømmelse takler hun stille og rolig. Hun mener oppveksten i California-byen Oakland sammen med hennes lærerforeldre har gitt henne et solid fundament.

– Jeg hadde ingen forutsetninger for å forstå denne bransjen jeg er i, eller den livsstilen jeg har fått muligheten til å få. Jeg har hverken kart eller kompass til å guide meg, og på mange måter vet jeg ikke hva jeg gjør. Men sånn er det for alle - jeg er ikke spesiell.

– Selvfølgelig møter jeg på mange utfordringer underveis, men jeg prøver å gjøre mitt beste og finner ut av ting på veien, sier Zendaya.

LANG DISNEY-KARRIERE: Zendaya var blant annet å se i serien Shake It Up som barn. Foto: Scanpix
LANG DISNEY-KARRIERE: Zendaya var blant annet å se i serien Shake It Up som barn. Foto: Scanpix Vis mer

Designeryndling og moteikon

Kjærlighet for mote og design har alltid vært stor for Zendaya. Nå, 22 år gammel, er hun allerede en veteran å regne når det gjelder prisutdelinger, gallapremierer og den årlige Met-gallaen, som hun tross sin unge alder har vært med på flere ganger.

Takket være samarbeidet med sin nære venn og faste stylist, Law Roach, som hun har jobbet med siden hun var 13 år, får hun ekstra spalteplass og tv-tid med sine ekstravagante kreasjoner eller enkle, smakfulle antrekk.

På den røde løperen bruker hun gjerne klær fra favorittdesignere som Emanuel Ungaro, Dolce & Gabbana, Vivienne Westwood, Michael Kors, Valentino og Moschino. Men til årets Met-galla var det en spesialdesignet kjole fra Tommy Hilfiger som stjal all oppmerksomhet.

Da Zendaya tok de første skrittene ut på den røde løperen, hadde hun på seg en kjole som tilsynelatende ikke så så spesiell ut. Fargen var i en trist, grå nyanse som de enorme puffermene ikke klarte å overdøve.

Men ved hjelp av en tryllestav (ja, bokstavelig talt), forvandlet stylist Roach kjolen om til en lysende, blå prinsessedrøm. Det ble et passende farvel til Zendayas Disney-karriere.

MET-GALLAEN 2019. Foto: Scanpix
MET-GALLAEN 2019. Foto: Scanpix Vis mer
MET-GALLAEN 2019. Foto: Scanpix
MET-GALLAEN 2019. Foto: Scanpix Vis mer
MET-GALLAEN 2019. Foto: Scanpix
MET-GALLAEN 2019. Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer