Maria Sharapova

- Jeg ga livet mitt til tennis, og tennis ga meg et liv

Superstjernen Maria Sharapova sier farvel til tenniskarrieren og avslører hva hun drømmer om i stort intervju.

FARVEL, TENNIS: Superstjernen Maria Sharapova annonser at hun legger opp i et velregissert rigg i motemagasinet Vogue. FOTO: NTB Scanpix
FARVEL, TENNIS: Superstjernen Maria Sharapova annonser at hun legger opp i et velregissert rigg i motemagasinet Vogue. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Med hele fem Grand Slam-titler og et utseende som unektelig har gjort henne til en favoritt blant internasjonale annonsører og dermed en av verdens aller best betalte kvinnelige atleter, har russiske Maria Sharapova (32) bestemt seg for å legge tenniskoene, rackerten og, ja i det hele tatt hele utstyret - på hylla.

I et personlig essay, publisert i Vogue og Vanity Fair, annonserer hun sitt farvel til tennis - og forteller om en tenniskarriere en hel verden har fulgt med på siden hun var tenåring.

Selve sporten fattet hun interesse for allerede for 28 år siden, og som seksåring tok hennes russiske far henne med til USA for å satse, visstnok med bare 700 dollar på konto.

Maria vant sin første Grand Slam-turnering som 17-åring, der hun overraskende slo Serena Williams i selveste Wimbledon-turneringen. Det endret livet hennes fullstendig.

- Jeg var en naiv 17-åring som fortsatt samlet på frimerker, og jeg skjønte ikke omfanget av den seieren før jeg var eldre. Og det er jeg glad for, sier Maria.

Som publikum ble man vitne til en stor idrettsprestasjon, og en pressedekning som var preget av utseendefokus. Selve finalen ble kalt «battle of the babes» i sportspressen, og Maria ble stilt spørsmål om hvordan man som publikum skulle holde fokus på ballen når hun så ut som hun gjorde.

OMFAVNET AVMOTEBRANSJEN: På første rad på Vera Wang-visning i år, med selveste Vogue-redaktør Anna Wintour ved sin side. FOTO: NTB Scanpix
OMFAVNET AVMOTEBRANSJEN: På første rad på Vera Wang-visning i år, med selveste Vogue-redaktør Anna Wintour ved sin side. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dette var i 2004, det høres ut som det er lenger siden, noe som blir kommentert i pressen etter kunngjøringen om at hun legger opp. The Guardian påpeker også at hun var en idrettsstjerne som fikk mer oppmerksomhet for utseendet sitt og pengene hun tjente, enn prestasjonene på banen. Når man er verdt nærmere 1.8 milliarder kroner er det kanskje ikke så rart?

Maria ble ranket som nummer én fem ganger i karrieren, noe som anses som en stor prestasjon med tanke på hvilke stjerner hun konkurrerte med i denne perioden. Hele 11 på rad var hun rangert som den kvinnelige idrettsstjernen med høyest inntekt.

Maria forteller om et liv der alt besto av tennis. Og en målrettethet som også kunne være krevende mentalt.

- Har du gjort nok for å forberede deg på din neste motstander? Du har hatt noen dager fri - har kroppen din forfalt allerede? Det ekstra pizzastykket du tok, du bør kompensere med en ekstra god morgenøkt.

VINNERSMIL: I 2014 vant Maria French Open. Med sine 1.88 meter over havet var hun en yndet fotoobjekt - og en atlet som svært mange merkevarer ønsket å inngå samarbeid med. FOTO: NTB Scanpix
VINNERSMIL: I 2014 vant Maria French Open. Med sine 1.88 meter over havet var hun en yndet fotoobjekt - og en atlet som svært mange merkevarer ønsket å inngå samarbeid med. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slike tanker er en del av gamet, mener Maria og framholder at hun har elsket livet hun har levd gjennom tennisen, og at tennisen har vist henne hva hun er lagd av. For slik hun ser det, har det alltid vært verdt det.

- Jeg ga livet mitt til tennis, og tennis ga meg et liv, skriver hun i teksten som kommenteres som det mest personlige hun noensinne har skrevet.

Nå gleder hun seg til en ny tilværelse.

MOTERIKTIG: På vei til nok en motevisning, med kjæresten Alexander Gilkes ved sin side. FOTO: NTB Scanpix
MOTERIKTIG: På vei til nok en motevisning, med kjæresten Alexander Gilkes ved sin side. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Nytt liv - nye gleder

- Jeg gleder meg til å kjenne på en ro med familien. Kose meg med morgenkaffen. Dra på en impuls-helgetur. Velge trening jeg har lyst til (hallo dansetime!) skriver tennisstjernen som mest sannsynlig har flere prosjekter på trappene.

Siden 2018 har hun vært i et forhold med den britiske forretningsmannen Alexander Gilkes, og fansen spekulerer nå om hvorvidt planen er å stifte familie. Gilkes og hans ekskjæreste er for øvrig antatt å være paret som introduserte prins Harry for Meghan Markle.

I forbindelse med at Maria annonserte at hun la opp, publiserte kjæresten følgende kjærlighetserklæring på Instagram:

Til den snilleste og mest profesjonelle personen jeg kjenner. ... Denne er til deg, og alt som venter deg i neste kapittel. Må du fortsette å inspirere oss med din ydmykhet, din styrke og ditt fokus, skrev han og la til at han han så for seg at hun ville gå inn i den nye tilværelsen med samme arbeidsmoral som i idretten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer