«Cammo»:

- Jeg hadde aldri snakket med noen med Downs syndrom

Da skuespiller Caroline Glomnes (36) skjønte at jobben var blitt altoppslukende, tok hun et uventet grep.

«CAMMO»: Skuespiller Caroline Glomnes og gullvinner i Rytmisk Gymnastikk, Katelyn Garbin har utviklet et nært vennskap da de spilte mot hverandre i serien «Cammo», som har premiere på NRK torsdag 13. april. FOTO: Beth-Kajsa Elveos.
«CAMMO»: Skuespiller Caroline Glomnes og gullvinner i Rytmisk Gymnastikk, Katelyn Garbin har utviklet et nært vennskap da de spilte mot hverandre i serien «Cammo», som har premiere på NRK torsdag 13. april. FOTO: Beth-Kajsa Elveos. Vis mer
Publisert

- Jeg hadde jobbet som skuespiller i flere år og kjente plutselig på at jobben betød for mye for meg og det gikk opp for meg at jeg ikke kunne være en sånn person som skulle styres så mye ut fra jobblivets opp- og nedturer. Så da kjente jeg at jeg måtte få hodet ut av egen ræv, for å si det pent. Og rett og slett gjøre noe som ikke handlet om at jeg skulle prestere.

Det forteller Caroline Glomnes (36) om en tid i livet hun trengte å gjøre noe helt annerledes. Og lite visste den unge skuespilleren at det valget hun ta tok skulle bli avgjørende for det hun i dag er aktuell med.

Møtte sine egne fordommer

Hun lette rett og slett på «småjobber» på Finn i søken på avveksling. Ganske snart fant hun en ledig stilling som støttekontakt til en blid jente på 38 år med Downs syndrom.

«Hun liker teater, musikal, film, god mat, shopping og andre jenteting».

- Jeg falt veldig for det, men det var søknadsfrist den dagen og jeg tenkte at det rekker jeg ikke. Men jeg klarte ikke slutte å tenke på det, så jeg skrev en rask søknad, og sendte med min skuespiller-CV med mine «head shots» i svart-hvitt, noe som føltes veldig kleint da jeg søkte jobb i kommunen.

Caroline ble kalt inn på intervju og til slutt, med begrunnelsen at «det var hun som kom til å gjøre Lindas liv kulest», fikk hun jobben.

Selv om hun alltid hadde sett på seg selv om en veldig åpen og fordomsfri person, forteller hun at det ble helt annerledes enn hva hun hadde sett for seg. Som med alle relasjoner, tok det også sin tid før hun og Linda ble gode venner og fortrolige med hverandre.

- Jeg møtte mine egne fordommer i døra. Det syns jeg var gøy fordi da skjønte jeg hvor lite jeg visste i utgangspunktet. Caroline Glomnes
PREMIEREKLARE: Disse to er veldig spent på hvordan NRK-serien Cammo vil bli tatt imot av seerne. Caroline Glomnes spiller en influenser som får jobb som støttekontakt for Kamilla, spilt av Katelyn Garbin. FOTO: Beth-Kajsa Elveos.
PREMIEREKLARE: Disse to er veldig spent på hvordan NRK-serien Cammo vil bli tatt imot av seerne. Caroline Glomnes spiller en influenser som får jobb som støttekontakt for Kamilla, spilt av Katelyn Garbin. FOTO: Beth-Kajsa Elveos. Vis mer

Starstuck

Caroline er Lindas støttekontakt de neste fire årene og i dag er de venner som holder kontakten. Det er også Linda som får Caroline til å digge E-type.

Og E-type er noe vi kommer fort inn på i serien «Cammo» som har premiere på NRK 13. april. Det er Caroline som har skrevet manuset og som spiller hovedrollen som den bortskjemte og en smule overflatiske influenseren Cammo.

Hovedpersonen blir i serien tvunget til å ta et steg ut av Instagram-livet og inn i den virkelige verdenen når skattemyndighetene banker på døra hennes. I forsøk på å finne en jobb for å spe på inntektene, blir hun motvillig støttekontakt for Kamilla.

Serien er liksom blitt litt babyen til Caroline, og er basert på mange av de erfaringene hun selv gjorde seg i årene som støttekontakt. Noe av det viktigste i den innledende fasen, var å finne en god og stødig motspiller- og det er her Katelyn Garbin (30) kommer inn.

- Det var en helt overraskende god prosess. Katelyn var en av de første vi testet, og jeg visste at vi egentlig ikke trengte å teste noen flere etter henne, roser hun kollegaen sin.

- Dere kjente ikke hverandre fra før i det hele tatt?

- Nei, svarer Katelyn og legger til: Men jeg visste jo litt om Caroline fra før. Hun har jo være med i litt forskjellige ting før jeg ble kjent med henne. Blant annet i Hotel Cæsar, som jeg elsker å se på. Så jeg ble nesten starstruck da jeg kom på audition og så Caroline, ler Katelyn.

HYTTETUR: Radarparet i serien «Cammo» greier å rote seg inn i litt av hvert. FOTO: Pressefoto/NRK.
HYTTETUR: Radarparet i serien «Cammo» greier å rote seg inn i litt av hvert. FOTO: Pressefoto/NRK. Vis mer

TV-vant

Men det er også grunn til å bli starstruck av Katelyn selv. For hun har med seg et lass av gullmedaljer i bagasjen. Som tidligere aktiv i rytmisk gymnastikk (RG), har hun sanket over 40 gull og er i dag hovedtrener for RG i Stabekk turnforening.

I tillegg er hun ikke ukjent med å være på TV. Mange vil nok kjenne henne igjen fra NRK-serien «Verdens vakreste leker», Lindmo og Idrettsgallaen hvor hun blant annet har delt ut pris sammen med Karsten Warholm. Men hun sier det er stor forskjell på å være skuespiller og være seg selv på TV.

- Jeg så henne første gang på «Verdens vakreste leker», og da skjønte jeg jo at Katelyn er en som har disiplin og er vant til å jobbe hardt og det er det ikke alle skuespillere som er. Moren hennes, Brenda virket som en veldig god støttespiller. Så det var ganske godt utgangspunkt for å klare over 20 opptaksdager med masse replikker, forteller Caroline.

Ideen til serien kom til Caroline en dag hun var med Linda, jenta hun var støttekontakt for, på fotballtrening. Mens hun satt og så på de som trente, la hun merke til trenerne: Hvor gode de var til å motivere og hvor flinke de var med spillerne.

Da spurte hun seg selv hvordan en person som ikke er flink med folk som er litt annerledes enn seg selv håndtere den situasjonen. Og der i en liten gymsal på Furuset, ble frøet til «Cammo» sådd.

- Da jeg ble støttekontakt, hadde jeg en veldig klar tanke på forhånd om hvordan Linda var, uten at jeg noen gang hadde snakket med noen med Downs syndrom før. Og jeg tror veldig mange har fordommer mot influensere uten at de en gang har truffet dem. Det er to grupper som blir møtt med mye fordommer.

ROTET DET TIL: I serien er det influenseren Cammo som har rotet det til for seg selv og har mistet bakkekontakt. Da er det godt å få inn et menneske i livet sitt med verdiene i orden. FOTO: Pressefoto/NRK.
ROTET DET TIL: I serien er det influenseren Cammo som har rotet det til for seg selv og har mistet bakkekontakt. Da er det godt å få inn et menneske i livet sitt med verdiene i orden. FOTO: Pressefoto/NRK. Vis mer

«Det såret meg»

I serien er det Kamilla, spilt av Katelyn som har ting på stell, mens influenseren, som virker som hun har alt, er den som sliter.

Serien legger også vekt på hovedpersonenes relasjon til mødrene sine. Ingen av mødrene i serien lytter egentlig til døtrene sine.

- Hentet dere noe fra deres eget forhold til mødrene deres?

- Ja, de kan faktisk være litt like. Min mor pusher meg til å trene. Mødre er jo sånn, men på andre måter nei, sier Katelyn.

- Jeg har et veldig godt forhold til min egen mor, så jeg har ikke søkt løsrivelse, ler Caroline. Men i serien er Cammo veldig uselvstendig, mens Kamilla er mye mer selvstendig.

- Hva er det viktigste med serien?

- Jeg mener det handler om fasade og hvordan vi møter hverandre. Men også om menneskeverd. Det er så viktig å variere hvem vi henger sammen med for hvis vi bare omgås dem som er like oss selv, blir vi dummere rett og slett. Så det er nok kanskje hovedbudskapet, forteller Caroline.

- Cammo har en forutinntatt holdning til mennesker med Downs syndrom, har du opplevd å møte på de menneskene i virkeligheten, Katelyn?

- Ja, jeg har jo det, På barneskolen ble jeg en del mobbet på grunn av at jeg har Downs syndrom. Jeg er jo veldig følsom, så det var veldig frustrerende og jeg ble sykt lei meg. Derfor måtte ofte mamma trøste meg når jeg kom hjem fra skolen.

Hun forteller videre at det flere ganger ble varslet til skolen om hva som foregikk, men at mobbingen bare fortsatte. Til slutt var det Katelyn som måtte bytte skole.

- Hva ville du sagt til de som mobbet deg nå?

- Du skal vite at det såret meg. Jeg tilgir deg, men jeg vil ikke være din venn nå.

UBEHAGELIG: Det er mange scener i Cammo som viser mobbing, skam og utestening. Caroline Glomnes forteller det var til tider ubehagelig å spille inn disse scenene. FOTO: Pressefoto/NRK.
UBEHAGELIG: Det er mange scener i Cammo som viser mobbing, skam og utestening. Caroline Glomnes forteller det var til tider ubehagelig å spille inn disse scenene. FOTO: Pressefoto/NRK. Vis mer

Sårt og vanskelig

Mobbing er også et tema i «Cammo», der hovedpersonen bærer på en indre usikkerhet som følge av mobbing. Hun stoler ikke på noen og angrep er det beste forsvar.

Til tider er dialogen i serien ganske tøff å høre, men hvordan var det så for Caroline, som åpenbart er et empatisk menneske, å spille en slik rolle?

- Det var mange scener jeg syns var ubehagelig å spille inn. Fordi det å sitte foran deg (Katelyn red anm) og si så mange kjipe ting, var ekkelt. Men samtidig så tenker jeg det at når det blir ubehagelig å si det, så er vi på rett spor fordi da er man inne på noe som er sårt og vanskelig.

Caroline mener humor ofte kan være den beste måten å belyse og fortelle om mer alvorlige temaer. Men det var likevel flere ganger hun tenkte at hun hadde vært litt for tøff når hun satt hjemme i joggebuksa og skrev, for det som er skrevet, skal også ytres

I og med at det til tider var ganske såre dialoger, drodlet Caroline og Katelyn mye rundt hvem karakterene var og hvorfor ting ble sagt. Slik at de begge forsto under prøvefilmingen at de var i en rolle.

- Det gikk bra, men det var absolutt dager som jeg syns det bare var deilig å få overstått fordi det var ubehagelig, sier Caroline.

Bryllupsplaner

Det var også hardt arbeid og lange dager. Mellom hver takning øvde de på scener og replikker.

- Det var litt vanskelig å lære seg replikker i begynnelsen. Noen ting lærte jeg utenat og noe fikk jeg hjelp med i bakgrunnen, sier Katelyn.

Og innspillingen har virkelig gitt mersmak og den ferske skuespilleren har nå lyst å ta skuespillerfag på skole. Men det er ikke det eneste bærumsjenta har å se frem mot, for plutselig kommer Caroline med et lite hint:

- Og så er jeg invitert i bryllupet ditt.

- Skal du gifte deg, gratulerer så masse!

- Ja, det skal jeg, med en jente. Bryllupet står 26. mai, men før det er det utdrikningslag på «Wallmans». Og så blir det et stort amerikansk bryllup, med flere kjoler, på Ormøya utenfor Oslo.

- Jeg hadde jo kjent henne lenge, og kjente på at vi hadde veldig god kjemi. Også visste jeg jo at det var henne jeg ville ha. Katelyn Garbin

Katelyn avslører at hun og kjæresten har vært sammen i over ti år og at det var hun selv som fridde. Men hun var ikke nervøs for å poppe spørsmålet.

LANGE DAGER: Katelyn Garbin har vært en del ganger på TV før, men det var noe helt annet å skulle jobbe som skuespiller. Hun avslører at hun av og til måtte ta seg en lur mellom slagene. FOTO: Pressefoto/NRK.
LANGE DAGER: Katelyn Garbin har vært en del ganger på TV før, men det var noe helt annet å skulle jobbe som skuespiller. Hun avslører at hun av og til måtte ta seg en lur mellom slagene. FOTO: Pressefoto/NRK. Vis mer

Blitt fan av «E-type»

Men før både vielse og utdrikningslag, skal det være premiere på «Cammo». Hvordan står det så til med nervene før det?

- Jeg er nervøs fordi jeg føler liksom ikke at jeg kan skylde på noen i og med at det er jeg som har skrevet manuset. Så jeg håper at jeg lander riktig. Det blir jo som barnet mitt, og nå skal jeg få høre hva folk mener helt ærlig om det jeg har skapt. Og folk er jo nådeløse i sine tilbakemeldinger, deler Caroline.

Drømmen hennes er at folk skal bli berørt av serien og at den skal få folk til å tenke litt og kanskje bringe frem både latter og tårer hos seerne.

I forkant lot hun seg inspirere av mange forskjellige influensere, og hun tror det vil være en del som kan kjenne igjen sine egne sitater i serien. Samtidig er det en lett gruppe å gjøre research på og nå har hun fullt av influensere i feeden sin.

Katelyn forteller at hun hadde tendens til å sovne under innspilling. Og den ene scenen fra bilen, når Cammo og Kamilla drar på hyttetur, sover hun på ordentlig.

Det er også da vi blir introdusert for 90-tallsfenomenet E-type. Hva slags forhold har Katelyn til gruppa etter innspilling da mon tro?

- Jeg har også blitt fan av E-type etter jeg var med i serien, jeg måtte søke dem opp

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer