Game of Thrones feirer 10 år

- Jeg hadde gått fra mannen min for begge karakterene

Vi har spurt 7 blodfans hva de savner mest med serien (og hva de synes om den mye omdiskuterte slutten!)

GAME OF THRONES: Angelica Bautista Prag (28) forteller at hun savner å få ukentlige «doser» av både Jon Snow og Daenerys Targeryen. Foto: Privat
GAME OF THRONES: Angelica Bautista Prag (28) forteller at hun savner å få ukentlige «doser» av både Jon Snow og Daenerys Targeryen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 17. april 2011, for nøyaktig 10 år siden, rullet første episode av HBO-serien Game of Thrones på skjermen - en serie som skulle engasjere, ryste, samle og forvirre TV-publikum verden over.

Skjebnen til det fiktive Westeros-kontinentet og kampen om jerntronen skulle avgjøres over åtte sesonger.

De karakterene du holdt med i det ene øyeblikket kunne vise seg å forråde i det neste - og ikke bare de andre rollefigurene, men også deg som TV-seer. Sjansen for at favorittkarakteren overlevde de neste scenene var minimale - for i fantasyserien, som er basert på forfatter George R.R. Martins prisbelønte bøker, kunne alt skje.

Selv for folk som ikke i utgangspunktet var fan av fantasy-sjangeren, ble Game of Thrones - eller GoT som det blir kalt blant fansen - en umiddelbar hit.

Ekstra stas var det også at to nordmenn var å se i sentrale roller. Kristofer Hivju (42) spilte wildling-krigeren Tormund Giantsbane, en elsket karakter av mange GoT-fans. Også Tromøsværingen Amrita Acharia (34) spilte i serien. Hun hadde rollen som Irri, en av Dothraki-herskerinnen Daenerys Targaryens mange tjenere.

NB! SPOILERE: Noe av det som skjedde med Kristoffer Hivjus karakter i siste episode av «Game of Thrones», skuffer Tronetid-panelet. Vis mer

Da serien hadde sesongavslutning 19. mai 2019 satt millioner av fans benket foran TV-skjermen - men mange av dem ble skuffet. Avslutningen innfridde ikke de skyhøye forventningene, og mange krevde en ny sesongavslutning. Den kom aldri.

4215 minutter med TV-titting

I anledning 10-årsjubileet for den aller første episoden, har vi snakket med syv blodfans, som alle har sett de åtte sesongene mer enn én gang. Felles for de alle er at de savner følelsen det ga å benke seg foran TV-skjermen, og diskutere seriehandling og karakterer med venner og bekjente (og andre GoT-fans de møtte på sin vei).

Heldigvis finnes alle de åtte sesongene tilgjengelig på strømmetjenesten HBO - så dersom du er én av dem som aldri har sett serien, er det bare å få det på. Du har nemlig gode 4215 minutter med TV-titting foran deg!

Sunniva Sollied Møller (30), innspillingsleder og tidligere ansatt på GoT-settet som statistansvarlig:

1. Hva er favorittscenen din?

- Favorittscenen min er uten tvil åpningsscenen i episode 10, The Winds of Winter, i sesong 6. Det er en ufattelig vakkert komponert scene, visuelt, musikalsk, og emosjonelt. Desto mer opprivende er det at den ender med at Cercei tar livet av en haug sentrale karakterer, og hennes egen sønn begår selvmord som resultat. Dette var vel siste episode før serieskaperne forlot bøkene til George R.R. Martin, og det er den siste scenen som minner oss på at denne serien, i alle fall i seks sesonger, ikke fulgte den klassiske oppskriften som gjorde det forutsigbart hvem som lever og dør i et fiksjonsunivers.

SKREKKULV: Sunniva med to av de originale direwolf'ene (kalt skrekkulv på norsk) fra GoT-serien. FOTO: Privat
SKREKKULV: Sunniva med to av de originale direwolf'ene (kalt skrekkulv på norsk) fra GoT-serien. FOTO: Privat Vis mer

2. Hvem er favorittkarakteren din?

- Favorittkarakter må være Tyrion Lannister. Han innehar en perfekt balanse av drittsekk og medmenneske, og man blir aldri helt sikker på hvor man har han.

3. Hva synes du om den mye omdiskuterte slutten?

- Sesong 7 og 8 var skuffende. Jeg synes likevel enkeltepisoder var gode, men det var et veldig tydelig skifte da serieskaperne ikke hadde flere bøker å basere serien på. Siste episode var for enkel, og jeg synes på en måte man kunne tatt seg mer tid med å finne en verdigere slutt på en så enestående serie.

4. Hva savner du aller mest med GoT?

- Det er mye jeg savner med serien! Jeg kunne nevnt i fleng fra innspilling og fra spesifikke episoder, men det jeg savner aller mest er å møtes med venner på mandager for å se den nyeste episoden. Har aldri opplevd lignende med noe kulturelt fenomen, og tror det blir en stund til neste gang.

Nikolai Holst-Jensen (33), brannmann:

BLODFAN: Nikolai Holst-Jensens favorittkarakter er, som han sier; den største, minste mannen - Tyrion. FOTO: Privat
BLODFAN: Nikolai Holst-Jensens favorittkarakter er, som han sier; den største, minste mannen - Tyrion. FOTO: Privat Vis mer

1. Hva er favorittscenen din?

Er egentlig umulig og urettferdig å skulle velge en favorittscene når det er så mange, men hvis jeg må velge en så er det scenen hvor Tyrion Lannister står tiltalt for drap på nevøen Joffrey. Hele den talen Tyrion holder hvor han sier alt hva han tenker og føler treffer hardt. Han sier at det eneste han er skyldig i er å være dverg og det har han stått tiltalt for hele livet. Klimakset er når han krever rettergang ved tvekamp.

2. Hvem er favorittkarakteren din?

- Her er det også vanskelig å velge en. Står mellom Tyrion og The Hound. Men får stå bak den største, minste mannen, Tyrion. Han er den personen i serien med mest dybde, og å få se hvordan han har utviklet seg har vært en fantastisk reise. Han er den morsomste, smarteste og den mest empatiske personen i serien og jeg håpet alltid å se han på tronen.

3. Hva synes du om den mye omdiskuterte slutten?

- Jeg føler det er tidenes antiklimaks. Så mange sesonger har de bygd opp til det som skulle være tidenes mest tilfredstillende avslutning, for så bare å rote til alt. Håper virkelig ikke det er sånn det ender i bøkene når de er ferdige.

4. Hva savner du aller mest med GoT?

- Det er så mye jeg savner fra tidenes beste serie. Selvfølgelig alt fra selve serien men også så mye rundt. Spekuleringene om hvem som kom til å ende opp på tronen og hvem som kom til å drepe hvem. Brukte nok noen timer på diverse fansider og podcaster hvor teoriene florerte. Men det jeg savner mest må være det når man hadde ventet et år på en ny sesong for så å sette seg ned og nyte den nesten to minutter lange introen med den fantastiske musikken fra Ramin Djawadi.

Angelica Bautista Prag (28), journalist:

BLODFAN: Angelica Bautista Prag sier til KK at hun kunne ha gått fra mannen sin, til fordel for både John Snow og Daenerys Targaryen! FOTO: Privat
BLODFAN: Angelica Bautista Prag sier til KK at hun kunne ha gått fra mannen sin, til fordel for både John Snow og Daenerys Targaryen! FOTO: Privat Vis mer

1. Hva er favorittscenen din?

- Her må jeg ikke tenke meg om ett sekund! Jeg elsker scenen hvor Daenerys frigjør The Unsullied i tredje sesong. Det er et stort øyeblikk for karakteren da hun gir fra seg en av dragene, som hun ser på som sine egne barn, i bytte mot en hær ... Men som hun sier selv: «A dragon is no slave». Etter å ha blitt fornærmet og kalt hore i flere dager av fienden som tror hun ikke forstår hva de sier, avslører hun at språket de snakker faktisk er morsmålet hennes. Så ber hun dragen sette fyr på alt og alle. For en rå dronning– nei, Khaleesi, mener jeg.

2. Hvem er favorittkarakteren din?

- Egentlig alle ulvene og dragene, men jeg regner med at vi skal frem til en menneskelig karakter her? Da blir det Arya. Hun er, helt grunnleggende, den samme jenta fra første til siste sesong og det synes jeg er skikkelig kult! Apropos favorittscene er det også ganske uforglemmelig når Arya får bruk for all treningen hun har vært gjennom, og til slutt setter dolken sin i The Night King. Snakk om forløsende!

NB! SPOILERE: Finalesesongen av «Game of Thrones» er halvveis, og slaget om Winterfell tok, for noen, en uventet vending. Tronetid-panelet forklarer alt som tydet på at det måtte ende slik det endte. Bli med i diskusjonen i Facebook-gruppa «Tronetid: Dagbladets Game of Thrones-program» Vis mer

3. Hva synes du om den mye omdiskuterte slutten?

- Jeg synes som veldig mange andre at slutten føltes litt forhastet – som den også var. I bøkene skjer jo progresjonen i både handlingen og for karakterene mye mer gradvis, for eksempel i Daenerys sitt tilfelle ... Det føltes nesten som å se en venn bli en fremmed når hun mistet kontrollen og satt hele byen, fylt med uskyldige mennesker, i flammer. Med dét sagt, så synes jeg ikke avslutningen var så utilgivelig forferdelig som visse andre. Det ble litt hast og litt for mye Hollywood over det hele, men jeg synes vi fikk tatt farvel med universet på en ålreit måte. Episk var det jo, uansett hvordan man vrir og vender på det. Jeg kaster en midt-på-treet firer på terningen!

4. Hva savner du aller mest med GoT?

- Det jeg savner aller mest er nok hele universet. Det var så godt laget og så forseggjort på alle måter. Man trodde liksom å at det fantes. Det var magisk å kunne ta en pause fra vår verden – som på den tiden innebar Donald Trump som president og lignende grusomheter – til fordel for en fiktiv versjon med drager, kongeriker og mystiske fortider. I tillegg savner jeg å få ukentlige «doser» av både Kit Harington som Jon Snow og Emilia Clarke som Daenerys Targeryen. Jeg hadde gått fra mannen min for begge karaktene.

Atle Syversen (28), kommunikasjonsrådgiver:

BLODFAN: Atle Syversen syntes GoT-slutten var kjedelig, men elsket den EPISKE Red wedding-scenen! FOTO: Privat
BLODFAN: Atle Syversen syntes GoT-slutten var kjedelig, men elsket den EPISKE Red wedding-scenen! FOTO: Privat Vis mer

1. Hva er favorittscenen din?

- Min favorittscene er The Red Wedding. Nå høres jeg jo helt psykopat ut, fordi folk ble jo helt knust av den scenen. Men snakk om å lage god tv hallooooo. Den representerer det jeg elsket med Game of Thrones: ingen er trygge. I all annen fantasy blir «heltene» ofte reddet i siste sekund. Det blir de ikke i denne scenen.

2. Hvem er favorittkarakteren din?

- Daenerys Targaryen, fordi hun er en badass dame og en kompleks karakter (som kunne blitt bedre fremstilt i siste sesong!).

NB! SPOILERE Det ser mørkere og mørkere ut for en av heltene i «Game of Thrones». Tronetid-panelet forklarer hvordan episoden «The Last of the Starks» underbygger noe seerne lenge har fryktet. Vis mer

3. Hva synes du om den mye omdiskuterte slutten?

- Slutten var egentlig litt kjedelig. Det virket som om de ikke visste helt hvordan de skulle avslutte denne serien, så ble litt fade out. Hvor kult hadde det ikke vært om de bare avsluttet serien etter at Jon Snow drepte Mother of dragons. Finito. Slutt. Takk for oss.

4. Hva savner du aller mest med GoT?

- Jeg savner å se en serie der tiden flyr og du trygler om mer, selv etter episoder med spilletid på over én time!

Marie Røssland (27), videojournalist og programleder for Tronetid på Dagbladet:

BLODFAN: Marie Røssland - her på «jerntronen»! FOTO: Privat
BLODFAN: Marie Røssland - her på «jerntronen»! FOTO: Privat Vis mer

1. Hva er favorittscenen din?

- Det er veldig vanskelig å svare på, da denne serien har stått for noe av det beste jeg har sett på tv. Kan jeg si hele sesong én til seks? Neida. Om jeg skal trekke fram én på topplista, må det være slutten på «Hold the door» (S6E5), hvor Hodor dør på en meget brutal måte, og vi får inntrykk av Brans voldsomme evner. Denne scenen var nok en WTF-scene som vitnet om hvor fantstisk dette universet var. Dessverre viste disse evnene seg å være helt unødvendige og tilsynelatende ubrukelige.

2. Hvem er din favorittkarakter?

- Ikke ubrukelige-Bran, i hvert fall. Cersei Lannister, kanskje? En man ikke helt klarer å la være å heie på, til tross for at hun er en av de beste skurkene vi har sett på TV. Mye skumlere enn Night king.

3. Hva synes du om den mye omdiskuterte slutten?

- Forbanna skuffende, og jævlig dårlig. Jeg blir nesten deprimert av å tenke på det. Tenk at det er mulig å kødde det til noe så voldsomt? Det blir bare verre jo mer jeg tenker på det. Jeg har knapt orket å tenke på GoT siden siste episode kom. Jeg orket bare å se siste episode én gang. Det sier sitt. Man kan kalle det en slags kjærlighetssorg.

BLEMME: I den fjerde episoden av sesong åtte av «Game of Thrones», ser det tilsynelatende ut til at serieskaperne har gjort en liten blemme. Se Tronetid hver mandag på Dagbladet TV. Vis mer

4. Hva savner du aller mest med GoT?

- Å sette seg ned og se på en serie jeg vet vil overraske. Jeg så de første sesongene før jeg leste bøkene, og har på den måten latt meg sjokkere av det som har utspilt seg på skjermen foran meg ved utallige anledninger. Jeg savner også å kunne legge teorier om hva som skal skje videre, i en naiv tro om at dette faktisk kan utspille seg. Nå vet jeg at jeg ikke lenger kan ha høye forhåpninger til en TV-serie. Det er bare trist.

Trude Gaustadsæter (34), lab.medarbeider:

BLODFAN: Trude og hunden Nila på hver sin jerntrone. - Toalettet er ikke permanent, dessverre, men settes opp så ofte jeg kan til glede for besøkende, sier Trude til KK. FOTO: Privat
BLODFAN: Trude og hunden Nila på hver sin jerntrone. - Toalettet er ikke permanent, dessverre, men settes opp så ofte jeg kan til glede for besøkende, sier Trude til KK. FOTO: Privat Vis mer

1. Hva er favorittscenen din?

- Sesong 3, episode 4 - And now his watch is ended - må være favoritten. Daenerys er i Astapor for å kjøpe en slavehær. Det er virkelig vendepunktet i karakteren hennes, fra å bli truet, solgt, voldtatt og baksnakket viser hun endelig sin makt og list. Ved å skjule at hun snakker valyrisk tar hun kontroll over Unsullid og dreper slavemesterne, for deretter å sette dem fri. Hun sier sitt berømte ord: «Dracarys», og hun viser hvor beinhard hun er i kampen om makt og rettferdighet. En scene som fikk meg til å hoppe og juble i sofaen.

2. Hvem er favorittkarakteren din?

- Daenerys Targaryen er absolutt favoritten. Fra å være en sjenert og undertrykket jente, så utvikler hun seg til å bli en sterk, selvsikker og modig jente. Hun klekker tre drager som hun bruker til å avslutte slaveri og urettferdigheter. Hun utvikler en indre styrke og mot, og fremstår som en naturlig leder - elsket av folket sitt. Hun står imot de som vil stoppe henne og er en skikkelig «badass» jente, som jeg tror mange ser opp til.

HAMAR: «Game of Thrones»-entusiasten Trude Gaustadsæter inviterer til finalefest med egen meny, mengder av pynt og et helt spesielt tronetoalett. Reporter: Mathilde Lea. Video: Bjørn Langsem Vis mer

3. Hva synes du om den mye omdiskuterte slutten?

- Avslutningen synes jeg var en skuffelse. Jeg hadde høye forventninger til handling, profetier og karakterene, den var også alt for forhastet og kunne fint vært laget to sesonger til. Hele GoT har jo ledet opp mot det store slaget mot den uovervinnelige Nightking, som var over på tre episoder. Mens angrepet mot Kings Landing ble hovedslutten. Historietrådene ble nøstet opp i hu og hast, og mistet mye av sin mening. For meg ble det også overraskende hvor fort Daenerys gikk fra å være heltinne til å bli seriens skurk. At historien mellom Jon Snow og Nightking skulle ende med at Arya ble redningen, og Bran ende opp som konge av Westeros. Men selv om avslutningen ikke svarte til forventningene så er dette verdens beste TV-serie, som jeg vil se om igjen og om igjen i mange år fremover.

4. Hva savner du aller mest med GoT?

- Da GoT avsluttet kjente jeg på en skikkelig kjærlighetssorg. Det ble plutselig stille, så tomt. Ikke flere episoder å glede seg til, ikke flere konspirasjonsteorier over hva som kom til å skje fremover. Jeg vil savne overraskelsene, du visste aldri hva som ville skje - som det at hovedkarakteren ble henrettet i første sesong. Jeg vil savne magien, dragene, zombiene, det å kunne drømme seg bort i et annet univers utenfor seg selv. Savne de fantastiske karakterene, alle hadde vi vår favoritt som vi fulgte og heiet på. Skuespillerne var som født til rollene sine, de gav alt av seg selv, for en prestasjon! Men det jeg vil savne mest er følelsene og felleskapet, sjeldent har jeg grått, ledd, vært frustrert, sint eller glad i løpet av en episode. Hele følelsesspekteret blir truffet. Aldri har jeg opplevd å være i et så stort fellesskap som det GoT-fans er. Det har vært debatter, klubber, konspirasjoner, et engasjement på tvers av alder, kjønn, kultur og landegrenser. Virkelig verdens BESTE TV-serie!

Ronja Rognmo (30), digitalansvarlig KK.no:

BLODFAN: Ronja Rognmo på Jerntronen. FOTO: Privat
BLODFAN: Ronja Rognmo på Jerntronen. FOTO: Privat Vis mer

1. Hva er favorittscenen din?

- Det er så mange ikoniske scener å velge mellom. Men den som virkelig satt standarden for serien i mine øyne, var scenen der Joffrey Baratheon beordret at Eddard «Ned» Stark skulle halshugges. Han hadde jo nettopp sagt at Ned skulle få leve hvis han tilstod sine synder - LØGNER! Jeg klarte nesten ikke ta det innover meg at han ble så brutalt revet bort fra skjermen allerede i første sesong! Vel, lite visste jeg at han bare var én av mange karakterer som skulle lide en altfor tidlig og uventet død.

2. Hvem er favorittkarakteren din?

- Jeg er fryktelig glad i alle karakterene – både de gode og de onde. Ja, til og med Joffrey og Ramsay Bolton. De var så forseggjort hele gjengen. Men hvis jeg skal trekke frem noen så er det evig lojale Brienne of Tarth og ydmyke Podrick «Pod» Payne. Jeg elsket samspillet deres og hadde alltid hjertet litt ekstra langt oppi halsen de gangene det så mørkt ut for dem. Et ordentlig sterkt og rørende øyeblikk var da Brienne ble slått til ridder av Jamie Lannister og Podrick avslutter episoden med å synge sangen «Jenny of Oldstones». Det er til å få gåsehud av.

VIDEO: Dagbladet Vis mer

3. Hva synes du om den mye omdiskuterte slutten?

- Jeg er vel ikke den eneste som følte at den siste sesongen, og da spesielt den siste episoden, var et stor slag i trynet. Jeg har ikke noe pent å si om avslutningen, men nå som jeg har fått den litt på avstand har jeg innsett at jeg hadde nok blitt skuffet uansett utfall. For når man har bygget opp skyhøye forventninger til en avslutning over flere år, er man nærmest dømt til å bli skuffet. Men jeg synes virkelig at serien, og ikke minst karakterene, fortjente en mer verdig avslutning enn som så.

4. Hva savner du aller mest med GoT?

- ALT! Jeg savner følelsen av å glede seg som en unge på julaften til neste episode. Å gå gjennom trailere bilde for bilde i håp om å finne et hint om hva neste sesong ville bringe. Å diskutere episodene med kolleger over en kopp kaffe. Å lese andre GoT-fans-teorier på nett. Å stalke skuespillerne på Instagram. Å se sesongavslutningene sammen med venner i tussmørket. Og sist men ikke minst: intromusikken!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer