Den 12. mann:

- Jeg hadde kjempedårlig samvittighet fordi jeg ikke hadde vært der for min nyfødte datter

Forberedelsene til filmen «Den 12. mann» ble en tøff påkjenning for Thomas «Fingern» Gullestad.

DEN 12. MANN: Thomas «Fingern» Gullestad har sin første hovedrolle i filmen «Den 12. mann», hvor han portretterer den norske motstandsmannen Jan Baalsrud. Foto: NTB Scanpix
DEN 12. MANN: Thomas «Fingern» Gullestad har sin første hovedrolle i filmen «Den 12. mann», hvor han portretterer den norske motstandsmannen Jan Baalsrud. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Thomas «Fingern» Gullestad (37) har kapret rollen som den norske motstandsmannen Jan Baalsrud i regissør Harald Zwarts (52) spillefilm «Den 12. mann». (PSST: Vi har trillet terning på «Den 12. mann» - se hva den fikk!)

Deler av opptakene ble gjort på Sommarøy, i Lyngen og i Målselv-området i Nord-Norge, og dette innebar at Thomas måtte være borte fra kona Jenny Skavlan (31) og datteren Åse (født april 2016) i lange perioder.

Vi tok en prat med Thomas etter pressevisningen av «Den 12. mann» i midten av desember, og til KK forteller han at forberedelsene til filmen (han gikk ned 15 kilo på åtte uker) og den lange avstanden ble en påkjenning for ham.

- Det var en så intens innspilling at jeg faktisk nesten glemte Jenny og Åse litt underveis, og da jeg kom hjem så merket jeg hvor vondt jeg hadde det i hjertet mitt med tanke på den dårlige samvittigheten jeg hadde. Det at jeg var så langt borte, både fysisk og mentalt. Jeg ble grepet av kjempedårlig samvittighet for at jeg kunne stikke av på den måten.

- Hva hadde du dårlig samvittighet for?

- Fordi jeg ikke hadde vært der for min da nyfødte datter. Er det ett sted jeg har lyst til å være så er det jo sammen med henne. Da jeg var hjemme en helg annenhver uke så var jeg ikke til stede helt da heller på et vis. Selv om jeg hadde henne på armen så savnet jeg henne. Man kommer aldri nærme nok, sier han og legger til:

- Det er rart hvordan et prosjekt som dette tar all oppmerksomhet. Mange blir nesten deprimerte etter at et slik prosjekt er ferdig, og jeg synes det var veldig rart og trist, men også veldig deilig å skulle komme tilbake til familien. Det teller mest.

I mars fikk Thomas besøk av kona og datteren på filmsettet, det delte han med følgerne sine på Instagram:

Jennymor og Åsefar er filmcrew❤️❤️ #den12mann

Et innlegg delt av Thomas Gullestad (@fingern)

- Føler du at det er noe du har gått glipp av fra den første tiden med Åse?

- Nei, nå føler jeg ikke det, men da følte jeg jo på det. Jeg følte at jeg gikk glipp av hver eneste lille millimeter hun vokste, sånne ting. Men da var hun jo veldig liten. Hadde jeg skulle ha vært borte fra henne nå, så hadde jeg jo gått glipp av veldig mye mer og mest sannsynlig ville hun ha glemt meg litt. Dét er ganske grusomt å tenke på.

LES OGSÅ: Derfor legger ikke Jenny Skavlan ut bilder av datteren Åse på nett

- Det var nesten sånn at vi vokste litt fra hverandre

I mars i år dro kona Jenny og datteren Åse opp til den idylliske øya Sommarøy i Tromsø for å hilse på Thomas under innspillingen. Til KK forteller han at det var et forfriskende innslag i den intense boblen han var i. Men å ta med lille Åse på filmsettet var ikke helt innafor ettersom mange av de heftigste slagscenene ble spilt inn nettopp der.

- Vi spilte inn store slagscener på et iskaldt sted ved sjøen, så hun kunne ikke være med på det. Hun var ikke ett år gammel en gang. Det sto en fyr med titalls liter med bensin og fyrte av svære bomber, så det var ikke noe sted å være for en bitteliten jente. Men jeg fikk vært sammen med dem, og fikk vært til stede. Vi hadde litt fritid sammen, så det var veldig fint. Man blir jo så utrolig fokusert på det man gjør, men plutselig kom virkeligheten inn på besøk, og det var deilig å kjenne på at det også finnes andre ting å fokusere på, forklarer Thomas til KK.

INTENS INNSPILLING: Deler av innspillingen foregikk i Nord-Norge, men også på Vippetangen i Oslo. Foto: NTB Scanpix
INTENS INNSPILLING: Deler av innspillingen foregikk i Nord-Norge, men også på Vippetangen i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I månedene før innspillingen måtte Thomas gå ned flere kilo for å tilpasse seg rollen som Jan Baalsrud. Den dramatiske flukten fra nazistene etter det mislykkede sabotasjeoppdraget gjorde at den norske motstandsmannen Baalsrud raste ned i vekt og endte på 35 kilo. Selv havnet Thomas på 57 kilo på sitt tynneste. Dette var samtidig med at kona Jenny var høygravid.

- Vi var ikke på samme planet i det hele tatt. Det er hyggelig å skulle vente barn og sånn, men jeg var jo bare et beinrangel. Vi kunne ikke spise hyggelige middager sammen, for jeg spiste bare en ert her og et kyllingstykke der, så vi fikk liksom ikke det fellesskapet heller. Det var nesten sånn at vi vokste litt fra hverandre, så jeg måtte bare komme meg ut og bli ferdig med det rare greiene jeg holdt på med. Men det går jo over, og er bare for en begrenset tidsperiode, minnes han og legger til:

- Jenny syntes jo også at det var litt irriterende at folk ikke spurte henne: «hvordan går det med magen?», men heller: «hvordan går det med slankingen til Thomas a?». Det var dét som fikk fokuset da, ikke det fine og vakre med Jenny.

- Alle snakker om å gå ned i vekt, men hvordan var det å gå opp igjen?

- Jeg veide jo hvert eneste lille gram som jeg puttet i kroppen. Men da jeg var ferdig med det veide jeg ikke meg selv eller maten lenger, da spiste jeg vanlig igjen. Jeg hadde vondt i magen et par uker fordi det var en sjokkerende overgang fra ingenting til burgere og pizza som jeg hadde gledet meg til å spise. Men det gikk av seg selv, altså! sier han med et smil.

«Den 12. mann» har norgespremiere 25. desember.

LES OGSÅ: Slik gikk det med de beryktede nazi-kvinnene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer