Julie Bergan:

- Jeg håper unge jenter ser opp til meg fordi jeg jobber hardt, ikke fordi de synes jeg er pen

Popartisten Julie Bergan er aktuell med sitt aller første album.

JULIE BERGAN: Det å faktisk kunne leve av musikken er noe av det Julie Bergan er mest stolt over gjennom karrieren sin - i tillegg til å fortsatt stå for de samme verdiene som før gjennombruddet. FOTO: Adam Falk
JULIE BERGAN: Det å faktisk kunne leve av musikken er noe av det Julie Bergan er mest stolt over gjennom karrieren sin - i tillegg til å fortsatt stå for de samme verdiene som før gjennombruddet. FOTO: Adam Falk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var akkurat dette jeg ville gjøre da jeg var liten og fant ut at det var popstjerne jeg skulle bli. Nå har jeg lagt grunnsteinene for karrieren min, sier artist Julie Bergan (23) om albumslippet.

Mye energi. Glad musikk. Høyt tempo. Tre stikkord som beskriver det rykende ferske albumet «Turn On The Lights» godt - og som også gjenspeiler Julie som person.

- Albumet er på en måte en oppsamling av hva jeg har vært gjennom de siste årene - både når det kommer til følelser, tanker og meninger, men også stilen på låtene. Jeg har jobbet ekstremt mye med helheten for å få dette så meg som mulig, sier Bergan til KK.

23-åringen har akkurat lagt 2017 bak seg. Et svært travelt år ifølge henne selv. 2017 skulle nemlig vise seg å bli året hvor fulle timeplaner, haugevis av konserter og singelslipp ble en del av hverdagen. For etter at braksuksessen «Arigato» ble utgitt i fjor sommer, ønsket plutselig «alle» et glimt av den populære artisten.

- 2017 har vært et eneste stort liveår! Jeg har hatt mange konserter - og møtt enda fler mennesker.

LES OGSÅ: Plateaktuelle Ingebjørg Bratland åpner opp om hvorfor hun raste ned i vekt

REISING: Julie forteller at noe av det mest krevende med musikkbransjen er å være mye borte fra venner og familie. Helt siden hun var liten har hun hatt den samme vennegjengen fra Skien - nå har hun sjelden mulighet til å delta på jentekvelder og bursdager sammen med dem. Foto: Adam Falk
REISING: Julie forteller at noe av det mest krevende med musikkbransjen er å være mye borte fra venner og familie. Helt siden hun var liten har hun hatt den samme vennegjengen fra Skien - nå har hun sjelden mulighet til å delta på jentekvelder og bursdager sammen med dem. Foto: Adam Falk Vis mer

Mye ansvar

Noen låter fra «Turn On The Lights» er fra to-tre år tilbake i tid, så hele prosessen med å skape dette albumet kan ifølge Julie omtales som en periode hvor hun virkelig har funnet seg selv musikalsk - sånn på ordentlig.

- Det var en brå overgang da jeg gikk ut av videregående som en vanlig skoleelev, for så å skulle jobbe fulltid som artist. Den gangen visste jeg ikke helt hvem jeg var, verken som artist eller som person. Nå er jeg inspirert, og jeg vet hva jeg vil formidle.

Mer selvsikker, mer bevisst og mer voksen. Det er Julie Bergan i dag.

- Jeg har lært utrolig mye det siste året, med alt fra musikk til å starte eget AS. Sistnevnte fører med seg mye ansvar, og plutselig ble regnskap, administrasjon og styremøter noe jeg måtte kunne.

- Men til tross for full fart hele tiden har jeg fått tid til å reflektere over hva som faktisk skjer, i motsetning til 2016. Da fløy alt forbi i en rasende fart og det var nesten som at jeg ikke skjønte hva som foregikk. Jeg har blant annet lært at hvis jeg har mye å gjøre, så er det et tegn på at jeg gjør det bra. Et tall på Spotify er et tall på Spotify, det sier veldig lite. Når jeg derimot selger ut en konsert eller blir invitert til å reise hit og dit - da er det noe riktig som skjer.

Forbilde
Og det er liten tvil om at Julie faktisk gjør noe riktig. Som et kjent fjes på gata, med konserter på rekke og rad og låter på radio er det svært mange som ser opp til den håpefulle artisten.

- For meg er det rart å være et forbilde for så mange. Når unge jenter kommer bort til meg og begynner å gråte fordi jeg betyr så mye for dem... Ja, det føles fortsatt «crazy». Jeg er liksom en helt vanlig person med et normalt liv. Nå etterpå skal jeg på butikken, vaske klær og se på Kardashians liksom, ler Bergan og ser bort på manageren sin.

- Du sier at det er mange unge jenter ser opp til deg. Har du gjort deg opp noen tanker når det kommer til det å være et godt forbilde for disse?

- Jeg har alltid vært opptatt av å ville være et godt forbilde. Samtidig er det vanskelig å vite i hvilke retninger man påvirker folk - for grensen der er så uklar. Det at jeg bare er meg kan skape et press på noen, uten at jeg har gjort noe spesielt.

- Men det som jeg aller helst ønsker er å fokusere på de riktige tingene. At jenter ikke skal se opp til meg på grunn av ubetydelige ting som utseende eller klær, men heller fordi jeg er hardtarbeidende. Jeg vil inspirere og vise at hardt arbeid skaper resultater, og legge fokuset deres over på det som er bra med dem selv - istedenfor at de skal være akkurat som meg.

Musikalsk barndom

Julie er født og oppvokst i Skien i Telemark. I godt selskap med en over gjennomsnittlig musikalsk familie fant hun tidlig ut at det å stå på scenen og opptre var det eneste riktige for henne. Helt siden starten av skolealder bestod dagene av alt fra dans, cheerleading og musikk - og øving foran speilet med hårbørsten i hånda var fast øvingsarena hver kveld før leggetid.

- «Hvordan får man platekontrakt?». Haha, det googlet jeg da jeg var yngre. Da jeg var liten hadde jeg en helt normal hverdag som alle andre med lekser, fritidsaktiviteter og vasking av hus hver onsdag. Likevel husker jeg at jeg hele tiden hadde «sang, sang, sang» i bakhodet. Jeg brukte mye tid på å se hundrevis av «behind the scenen»-klipp fra andre artister på Youtube og var generelt veldig lite redd for å vise meg frem.

Støtte hjemmefra

- Hva synes foreldrene dine om artistkarrieren - og hvor langt du har kommet?

- Jeg har vært så heldig at jeg alltid har fått ordentlig støtte hjemmefra. Helt siden starten har de latt meg få prøve uten å sette noen spørsmålstegn. Jeg har jo et usikkert yrke, men siden både mamma og pappa har en kjærlighet for musikk så forstår de seg godt på hvordan det er å virkelig brenne for noe. De tenker likt som meg: «nå eller aldri».

Foreldrene til Julie liker det hun gjør, gir ros og tilbakemeldinger - men er likevel ikke redd for å være kritiske, spesielt når det kommer til sosiale medier.

- I dag har jeg klare grenser for hva jeg ønsker og legge ut eller ikke, men hvis jeg tidligere publiserte noe de ikke syntes var greit, så fikk jeg alltid jeg ærlige tilbakemeldinger. Det samme gjelder musikken; de er veldig tilstede når det kommer til kvaliteten på musikken min, i tillegg til at de følger opp både management og at jeg personlig er på et «bra sted».

Aktiv på Instagram

På bildedelingskanalen Instagram har 23-åringen hele 183 000 følgere. Hun er derfor opptatt av å gi «det lille ekstra» og vise litt av hvordan artistlivet er bak sceneteppet.

- Instagram er en fantastisk promoteringskanal for meg som artist. Selv om alt selvfølgelig blir litt mer «glossy» på Instagram, tror jeg det er viktig at fans kan relatere seg til meg. Jeg legger mye i det, og kanskje er det derfor de liker meg så godt også.

Planer fremover

​Nå som «Turn On The Lights» er ute, venter nok en fartsfylt og innholdsrik vår for artisten. 10. mars er hun klar for turnè, og skal besøke hele 14 steder i Norge. Neste mål: fortsette å gjøre karrieren både større og bedre.

- Å stå på scenen og gi ut låter er premien for en artist. Det er resultatet av all jobbinga man gjør, så det blir spennende å høre tilbakemeldingene fra publikum. Mitt mål er å utvikle meg hele veien, og å gi de som kommer på konsertene mine noe nytt.

- Hvor ser du deg selv om fem år?

- Da håper jeg først og fremst at jeg kan jobbe mer internasjonalt. I tillegg vil jeg bli enda mer etablert, som igjen vil medføre mer kunstnerisk frihet til å lage den musikken jeg ønsker. Og ikke minst så håper jeg at jeg er lykkelig!

LES OGSÅ: «Broen»-stjernen Sofia Helin: - Oppveksten min var ikke uten tragedier. Noen av dem var store

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer