Meghan Markle prins Harry:

- Jeg har aldri ønsket å være en typisk «lady who lunches», men heller «a woman who works»

Slik kapret Meghan Markle prins Harrys hjerte.

MEGHAN MARKLE PRINS HARRY: Lørdag 19. mai 2018 står bryllupet mellom amerikanske Meghan Markle og britiske prins Harry i Windsor Castle i England. Her fra forlovelsen i november 2017. FOTO: NTB scanpix
MEGHAN MARKLE PRINS HARRY: Lørdag 19. mai 2018 står bryllupet mellom amerikanske Meghan Markle og britiske prins Harry i Windsor Castle i England. Her fra forlovelsen i november 2017. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 4. august 1981 ble det født en liten jente inn i Los Angeles i California, og mamma Doria Radlan og pappa Thomas Markle kunne juble over at de hadde fått sitt første felles barn. Den lille jenta fikk navnet Rachel Meghan Markle.

Tre år senere, den 15. september 1984, ble det født en liten prins i Storbritannia. Denne fødselen fikk naturligvis en del mer oppmerksomhet enn den som skjedde på den amerikanske solkysten i 1981. Prinsen var den yngste sønnen til prins Charles og prinsesse Diana, og den lille krabaten med det rødlige håret fikk det staselige navnet Henry Charles Albert David - prins Harry, på folkemunne.

De to barna vokste opp i to helt forskjellige verdener. Meghan, som hun ble kalt, ble født inn i en arbeiderklassefamilie. Faren Thomas jobbet som filmfotograf og lysdesigner, mens moren Doria var sosialarbeider og yogainstruktør. Han var hvit, mens hun hadde afro-amerikanske røtter. Meghan fikk dermed innflytelse fra to forskjellige kulturer, og det skulle etter hvert sette preg på hennes tankesett og holdninger.

Allerede som liten jente innså hun at hun «var annerledes». Ved flere anledninger var det mange, med forutinntatte holdninger, som antok at moren Doria var Meghans nanny. Dette plantet et frø i den unge jenta, og hun ble bevisst på forskjellene der ute. Senere i livet skulle hun få bruk for disse erfaringene i arbeidet for de svakerestilte i samfunnet.

«Min multikulturelle bakgrunn har skapt en gråsone når det kommer til min selvidentifisering, og har sørget for at jeg har én fot på hver side av gjerdet - dette er noe jeg har lært meg å omfavne ved å si hvem jeg er, dele hvor jeg kommer fra, og å ikke legge skjul på at jeg er en sterk og selvsikker multikulturell kvinne», skrev Meghan Markle i en kommentar i britiske Elle i 2015.

UNGE MEGHAN: På dette bildet er Meghan Markle 11 år, og rir på en ponny i en fornøyelsespark utenfor Los Angeles. Bildet er tatt i 1993. FOTO: NTB scanpix
UNGE MEGHAN: På dette bildet er Meghan Markle 11 år, og rir på en ponny i en fornøyelsespark utenfor Los Angeles. Bildet er tatt i 1993. FOTO: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Meghan Markle svarer på rasismehetsen

- Veldedighetsarbeid gir energi og næring til sjelen min

Da hun var seks år valgte foreldrene å skille lag, og Meghan ble boende hos sin mor. Hun opprettholdt kontakten med faren, og hadde sporadisk kontakt med sine 15 år eldre bror Thomas Markle Jr. og 17 år eldre søster Samantha Grant.

Prins Harry på sin side vokste opp i overklassemiljøet han var en del av, ettersom han var den yngste sønnen til tronfølgeren av Storbritannia, og dermed den tredje i rekken til den britiske tronen etter sin far prins Charles og storebror prins William. På slutten av 80-tallet begynte foreldrenes ekteskap å rakne, og i 1996, da prins Harry var 12 år, var skilsmissen mellom prins Charles og prinsesse Diana et faktum.

Året etter skilsmissen opplevde prins Harry og prins William det verste to unge tenåringsgutter kan oppleve, nemlig at deres mor, prinsesse Diana, omkom i en bilulykke i Paris. Ulykken skjedde bare to uker før prins Harry fylte 13 år, og på oppfordring fra sin to år eldre bror gikk prins Harry i terapi for å få hjelp med å takle det han hadde opplevd.

- Min mor døde da jeg var veldig ung. Jeg ønsket aldri å være i den situasjonen jeg hadde havnet i, men etter hvert klarte jeg å ta hodet opp av sanden, og lytte til menneskene rundt meg. Jeg bestemte meg for å bruke min rolle til noe positivt. Jeg er nå svært engasjert, har funnet energien og elsker veldedighetsarbeid, å møte mennesker og å få dem til å le. Noen ganger føler jeg fremdeles at jeg lever i en boble, men nå vet jeg hvordan jeg skal takle det bedre. Jeg har fremdeles en rampete side, noe jeg trives godt med, og på den måten kan jeg relatere meg til mennesker som selv har havnet i trøbbel, uttalte prins Harry åpenhjertig i et intervju med Newsweek i 2017 - 20 år etter at hans mor gikk bort.

NÆRT FORHOLD: Prins Harry var bare 12 år da han mistet moren sin i en tragisk bilulykke i Paris. Her er han fotografert med storebror prins William og mamma prinsesse Diana under en ferietur til Niagara Falls i 1991. Da var Harry syv år, og prins William var ni år. FOTO: NTB scanpix
NÆRT FORHOLD: Prins Harry var bare 12 år da han mistet moren sin i en tragisk bilulykke i Paris. Her er han fotografert med storebror prins William og mamma prinsesse Diana under en ferietur til Niagara Falls i 1991. Da var Harry syv år, og prins William var ni år. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Etter studier i internasjonale relasjoner og teater ved Northwestern University, Illinois, bestemte Meghan seg for å søke lykken som skuespiller. Hun hadde ved flere anledninger vært med sin far Thomas på jobb, og hadde allerede dermed en fot innen showbiz i Hollywood. Hun fikk småroller i TV-serier som General Hospital, CSI, 90210 og Castle, men det var rollen som advokat Rachel Zane i TV-serien Suits som virkelig satte Meghan på stjernekartet i Hollywood. Rollen hadde hun fra 2011 til 2018.

Men det var ikke bare skuespilleri som fenget Meghan Markle. Også hun innså at hun kunne bruke kjendisstatusen til noe positivt. I tre år drev hun nettstedet The Tig, hvor hun fremmet sosiale prosjekter og satte fokus på veldedighetsarbeid.

«Jeg har aldri ønsket å være en typisk «lady who lunches», men heller «a woman who works». Denne type arbeid er det som gir energi og næring til sjelen min. Det at jeg kan gjøre dette både på og utenfor kamera er en av fordelene med jobben min», har hun forklart i et innlegg på The Tig (til informasjon ble denne nettsiden lagt ned etter forlovelsen ble inngått, journ.anm.)

Og det er nok nettopp dette engasjementet som prins Harry lot seg begeistre av da han møtte Meghan Markle for første gang under en blind date i 2016. Det var en felles venninne som introduserte de to for hverandre, på bakgrunn av felles interesser og engasjement.

LES OGSÅ: Meghan Markle og prins Harry: - Vi er to mennesker som er veldig glade i hverandre og veldig forelsket

Prins Harry innrømmer at han aldri hadde hørt om Meghan Markle før blind daten

Blind daten må ha gått veldig bra, for kort tid senere inviterte prins Harry med seg Meghan Markle på en romantisk tur til Botswana. Her tilbrakte de fem dager alene, og amors piler skjøt fart.

Mandag 27. november 2017 kom nyheten «alle» hadde ventet på - prins Harry hadde fridd til kjæresten Meghan Markle. Det var det gått bare to måneder siden Meghan og prins Harry viste seg offentlig sammen for aller første gang, da de deltok på åpningsseremonien til Invictus Games i Toronto, Canada.

Samtidig med forlovelsen åpnet paret opp i et eksklusivt intervju med den britiske TV-kanalen BBC. Her fortalte både Meghan og prins Harry at de ikke visste så mye om hverandre før blind daten.

- Siden jeg er fra USA er jeg ikke vokst opp med det samme forholdet til kongefamilien. Jeg forstår nå at det er en veldig stor global interesse for dem, men jeg visste ikke så mye om ham. Det eneste jeg spurte venninnen min om var om da hun ønsket å introdusere oss for hverandre var én ting: «vel, er han en bra fyr?». For dersom han ikke hadde vært det, hadde jeg ikke helt sett poenget, forklarer Meghan i intervjuet.

Prins Harry på sin side hadde heller ikke mye bakgrunnsinformasjon om sin kommende kone i bagasjen.

- Jeg hadde aldri hørt om henne før en venn sa: «Meghan Markle», og jeg bare: «ok, gi meg litt mer bakgrunnsinformasjon». Jeg hadde aldri sett på Suits, og hadde aldri hørt om Meghan før. Jeg ble positivt overrasket da jeg kom inn i rommet, og så henne sitte der. Jeg bare: «okay, jeg må virkelig steppe opp gamet mitt her, og passe på at vi har en bra samtale», minnes prinsen.

Se hele forlovelsesintervjuet med prins Harry og Meghan Markle under:

LES OGSÅ: 4 plagg som gir deg Meghan Markle-looken

Prins Harry var svært bekymret for hvordan pressens jakt på kjæresten skulle gå utover henne

Da forholdet mellom prins Harry og Meghan ble kjent høsten 2016 ville «alle» ha en bit av den amerikanske skuespilleren - og hun ble for øvrig mest googlet i 2016. Klok av skade publiserte prins Harry i november 2016, ganske nøyaktig ett år før forlovelsen ble inngått, en offentlig uttalelse via Kensington Palace hvor han ba pressen - og resten av verden - om å ta hensyn til kjæresten med tanke på trakasseringen som på det tidspunktet hadde florert i pressen og på sosiale medier.

Han var bekymret for hvordan pressens jakt på kjæresten skulle gå utover henne at han altså sendte en åpen pressemelding (les den i sin helhet her) hvor han påpekte at han håpet at pressen ville ta hensyn til kjærestens sikkerhet, før eventuelle skader kunne oppstå.

THE ONE: Det er ingen tvil om at prins Harry og Meghan Markle er svært forelsket. 19. mai 2018 ble de to mann og kone. Dette bildet ble tatt i forbindelse med forlovelsen i november 2017. Foto: NTB scanpix
THE ONE: Det er ingen tvil om at prins Harry og Meghan Markle er svært forelsket. 19. mai 2018 ble de to mann og kone. Dette bildet ble tatt i forbindelse med forlovelsen i november 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Prins Harry er bekymret for Ms. Markles sikkerhet og er dypt skuffet over at han ikke har klart å beskytte henne. Det er ikke riktig at hun bare noen få måneder inn i et forhold med ham skal bli utsatt for en slik storm. Han vet at man kommer til å si at «dette er prisen å betale» og «dette er en del av spillet». Men han er sterkt uenig. Dette er ikke et spill - det er hennes og hans liv.», sto det blant annet i pressemeldingen publisert 8. november 2016.

Det er tydelig at yngstesønnen til avdøde prinsesse Diana og prins Charles er stormende forelsket, og innrømmer i BBC-intervjuet at han allerede første gang han så henne visste at hun var den rette.

- Det at jeg falt for Meghan så utrolig fort ble en slags bekreftelse for meg om at alle stjernene samsvarte med hverandre og at alt var perfekt. Denne vakre kvinnen falt inn i livet mitt, og jeg inn i hennes, og jeg vet at hun kommer til å være utrolig dyktig i jobbdelen av ekteskapet også. Det er åpenbart en stor lettelse for meg, fordi jeg vet at hun kommer til å takle alt som følger med rollen. Vi er et fantastisk team, og det vet vi også godt selv, og vi håper at vi kommer til å ha en stor innvirkning på de tingene vi bryr oss om, sa prins Harry.

Det at prinsen nå er gift med en kvinne med afro-amerikanske røtter er altså en historisk begivenhet innad i det britiske kongehuset. Men det stopper ikke der.

For Meghan Markle er også en skilt kvinne. I 2011 giftet hun seg med den amerikanske filmprodusenten Trevor Engelson, men ekteskapet ble oppløst i 2013.

LES OGSÅ: Kronprinsesse Mette-Marit er en av få kongelige som har valgt å kommentere #Metoo-kampanjen

Heldigvis har tidene snudd - også innad i den tradisjonelle og konservative britiske kongefamilien

Skrur vi tiden tilbake til 1936 så ønsket daværende kong Edward VIII (som er onkelen til dronning Elizabeth) å gifte seg med den amerikanske kvinnen Wallis Simpson (1896 - 1986) - som hadde vært gift to ganger tidligere. Dette kom ikke på tale, og kongen valgte å abdisere.

Heller ikke Harrys far, prins Charles, fikk lov til å gifte seg med kvinnen han elsket. Camilla Parker Bowles oppfylte nemlig ikke kravet om å være uskyldsren, ettersom hun hadde vært i forhold før hun møtte prins Charles på 70-tallet. Dermed ble han gift med den 13 år yngre sosietetsjenta Diana Spencer. Som nevnt ble dette ekteskapet oppløst i 1996.

Men heldigvis har tidene snudd, også innad i den tradisjonelle og konservative britiske kongefamilien. I 2005 fikk endelig prins Charles lov til å gifte seg med kvinnen han hadde vært forelsket i over 30 år - og Camilla Parker Bowles ble hertuginne Camilla av Cornwall - og prins Harrys stemor.

Prins Charles har dermed vært med på å tråkke opp løypa, slik at yngstesønnen prins Harry nå kunne få lov til å gifte seg med sin hjertes utkårede - en halvt hvit, halvt afro-amerikansk, skilt skuespiller fra Amerika, med brennende engasjement for veldedighetsarbeid.

Etter forlovelsen ble kjent har Meghan Markle stadig oftere, naturlig nok, vært en del av offisielle tilstelninger sammen med de øvrige medlemmene av den britiske kongefamilien.

I 2016 ble Meghan Markle utnevnt til global ambassadør for World Vision Canada og dro til Rwanda for å rette fokus mot deres Clean Water Campaign. Hun har også engasjert seg sterkt i kampen for like rettigheter for transpersoner, og er talskvinne for FN-kampanjen HeforShe Gender Equality Campaign. Hun omtaler seg selv som feminist, og dette fikk vi blant annet se da Meghan lot royal etikette vike, og uttalte seg åpenhjertig om den pågående #Metoo-kampanjen - noe hennes svigerinne hertuginne Kate bevisst har latt vær å uttale seg om.

- Det er mange som sier at når man kjemper for jenter og kvinners rettigheter så hjelper man dem med å finne sin stemme. Det er noe jeg er fundamentalt uenig i, fordi kvinner trenger ikke hjelp til å finne sin stemme. De har en stemme. De trenger å føle at de har rett til å bruke den og folk trenger å bli oppfordret til å høre på dem, sa Meghan ifølge britiske Express.

TEAM: Det var en tydelig stolt prins Harry som satt ved siden av sin kommende kone under paneldebatten arrangert av The Royal Foundation Forum i februar 2018. Det var for øvrig den aller første offisielle opptredenen firerbanden hadde sammen. FOTO: NTB scanpix
TEAM: Det var en tydelig stolt prins Harry som satt ved siden av sin kommende kone under paneldebatten arrangert av The Royal Foundation Forum i februar 2018. Det var for øvrig den aller første offisielle opptredenen firerbanden hadde sammen. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Meghan Markle oppfordret publikum til å fortsette å støtte de kvinnene som omfavner #Metoo-kampanjen.

- Med tanke på den tiden vi er inne i akkurat nå, hvor vi ser alle disse bevegelsene som etableres - da tenker jeg på #Metoo og #Time’sUp - at det ikke er et bedre tidspunkt for å fortsette å kaste lys over kvinners rettigheter og fortsette å støtte dem - menn inkludert. Jeg mener, det utgjør en så enorm forskjell.

Det var en tydelig stolt prins Harry som satt ved siden av sin kommende kone under paneldebatten arrangert av The Royal Foundation Forum. Det var for øvrig den aller første offisielle opptredenen prins William, hertuginne Kate, prins Harry og Meghan gjorde sammen, og på agendaen sto blant annet kampen mot seksuell trakassering av kvinner.

- Personlig er jeg ekstremt stolt og entusiastisk over at min kommende kone, som er lidenskapelig opptatt av å bidra til positive endringer i verden, snart skal bli en del av vårt team og jobbe sammen med oss, sa han stolt.

Nå begynner altså et nytt kapittel i det britiske kongehuset, og vi gleder oss til å se det nygifte paret representere kongefamilien, skape engasjement og rette fokus på viktige samfunnsspørsmål.

LES OGSÅ: Meghan Markles bror: - Bryllupet med prins Harry har splittet familien vår

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer