Lissie Norge

- Jeg har brukt så mye tid av livet mitt på å være lei meg, fordi gutter jeg har likt ikke har likt meg tilbake

Den amerikanske artisten Lissie ser tilbake på de siste ti årene med opp- og nedturer.

BRUDD BLE MUSIKK: Elisabeth Corrin Maurus, bedre kjent som artisten Lissie, fikk det store gjennombruddet med låten «When I'm alone» i 2010. Den skrev hun på bakgrunn av et destruktivt forhold hun hadde i 20-årene. FOTO: Finn Deen
BRUDD BLE MUSIKK: Elisabeth Corrin Maurus, bedre kjent som artisten Lissie, fikk det store gjennombruddet med låten «When I'm alone» i 2010. Den skrev hun på bakgrunn av et destruktivt forhold hun hadde i 20-årene. FOTO: Finn Deen Vis mer
Publisert

Hadde det ikke vært for den umodne karen Elisabeth Corrin Maurus (36) innledet et destruktivt forhold til i 20-årene, hadde verden kanskje aldri kjent henne som singer-songwriter'en Lissie.

Det er nemlig slik hun selv forklarer det når vi møter henne i forkant av turneen hun denne våren har lagt ut på, i forbindelse med albumet When I'm Alone: The Piano Retrospective.

For snart 10 år siden kom låten When I'm Alone ut, og ble en umiddelbar hit - og denne låten handler om nettopp dette forholdet, med den umodne mannen som Lissie mener at knuste hjertet hennes.

- Den handler om at jeg elsket en person som ikke elsket meg tilbake igjen. Eller, han elsket meg, men ikke like mye som jeg elsket ham. Jeg var knust av kjærlighetssorg, sier hun ærlig til KK, når vi møter henne over en kaffe på en solfylt vårdag i Oslo.

- Den smerten jeg var i på den tiden ble denne sangen, som siden satte i gang karrieren min

Men nå, ti år senere, har hun reflektert over hva hun gikk gjennom da hun skrev låten. På det nye albumet har hun sunget inn gamle låter, og byttet ut både gitar og band med et enkelt piano.

- Noe av det fine med dette, som jeg har tenkt mye på i det siste, er jo at den smerten jeg var i på den tiden ble denne sangen, som siden satte i gang karrieren min. Den forandret hele livet mitt.

Hun tar en slurk av kaffen før hun fortsetter:

- Nå er jeg egentlig veldig takknemlig for dette forholdet, for hadde jeg ikke gått gjennom dette tapet, og vokst som person, så hadde jeg aldri hatt denne sangen. Da hadde jeg nok heller ikke vært like populær her i Norge, sier hun og ler.

I 2013 kom albumet Back to Forever ut, og på årets samlealbum er låten Sleepwalking med. Dette var et album som kom i kjølvannet av at hun mistet tanten sin.

- Jeg tittet gjennom en del gamle fotoalbum, og det fikk meg til å begynne å gråte. Jeg var i slutten av 20-årene og hadde kommet til et punkt i livet hvor det plutselig gikk opp for meg at folk forandrer seg, at man blir eldre, at man skal miste folk man elsker.

Lissie sier at hun synes det er vanskelig å sette ord på det hun mener.

- Alt føltes på en måte helt likt frem til jeg bikket 30, og det slo meg at jeg skal bli gammel og det samme skal de rundt meg som jeg elsker. Det er selvfølgelig ikke en dårlig ting å bli eldre, for jeg elsker å være i 30-årene, men når man er på vei ut av barne- og ungdomsårene og 20-årene, så slår realitetene inn over en.

BACK IN THE DAYS: Dette bildet er fra den tiden da Lissie promoterte sitt aller første album Catching A Tiger. Låten When I'm Alone var en del av albumet, og ble en stor hit i Norge. Bildet er tatt i London. FOTO: NTB Scanpix
BACK IN THE DAYS: Dette bildet er fra den tiden da Lissie promoterte sitt aller første album Catching A Tiger. Låten When I'm Alone var en del av albumet, og ble en stor hit i Norge. Bildet er tatt i London. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Hvordan har du forandret deg disse ti årene?

- Jeg tror jeg har forandret meg både på godt og vondt. Jeg er nok blitt mer moden og mer komfortabel med meg selv. Jeg er mer bevisst enn noen gang på hvor heldig jeg er som har en så fantastisk familie som jeg har, og gode venner som jeg har hatt helt siden jeg var barn. Venner som jeg kanskje føler meg mer knyttet til nå enn da jeg var i 20-årene, for da var jeg mest opptatt av å gjøre andre ting.

Men hun legger ikke skjul på at hun også føler at hun er blitt mer kynisk med årene.

- Det prøver jeg veldig hardt å jobbe med det, for jeg vil ikke fremstå som bitter. Jeg tror ikke at jeg er det i veldig stor grad, altså, men jeg noen ganger kan jeg være litt sånn at jeg distanserer meg eller ikke tør å prøve nye ting, fordi at jeg tror at jeg vet hva jeg liker og ikke liker.

Retorisk spør hun om det kanskje kan ha noe med alderen å gjøre.

- Det kan jo være veldig fint å ha sterke meninger, men det kan også føre til at man går glipp av nye erfaringer, som man kanskje hadde satt pris på. Samtidig føler jeg meg akkurat slik jeg gjorde for ti år siden.

- Jeg hang med en fyr fra New York som gjorde meg helt skrullete

I 2016 kom albumet My Wild West og to år senere slapp hun Castle. I løpet av disse årene går Lissie gjennom en personlig transformasjon. Hun velger å flytte fra solfylte California, som hun har bodd i siden midten av 20-årene, til fordel for et gårdsliv i Iowa og Midtvesten.

Her skal hun ta fatt på et nytt kapittel av livet - på den nyinnkjøpte gården.

- My Wild West handler om at jeg løsriver meg fra livet i California og flytter tilbake til røttene mine i Iowa. Castle er en form for detour, fordi jeg møtte en kar fra New York som tok meg med storm. Han fikk meg til å lære meg veldig mye om meg selv, men også dette var et veldig dysfunksjonelt forhold, sier hun ærlig.

Nok en gang lar hun seg blende av en stormende kjærlighetsrelasjon.

- Jeg klarte ikke å se det på den tiden, men han ble en form for distraksjon. Folk lurte på om jeg var på gården med banjoen min og spilte inn nye låter, men neida, jeg hang med en fyr fra New York som gjorde meg helt skrullete, sier hun og ler, mens hun tar hendene til ansiktet.

- Derfor var Castle så utrolig bra for meg å lage, fordi jeg fikk prosessert forholdet og tok eierskap over meg selv. Jeg lærte utrolig mye av den erfaringen.

Alle disse erfaringene har fått Lissie til å innse at ting ordner seg.

- Note to future self: «Du trenger ikke frike ut over ting, for uansett hva som skjer så kommer du til å takle det». Arbeidet med When I’m Alone: The Piano Retrospective, og de gamle låtene, har vært en veldig fin måte for meg å få mulighet til å ta et dypdykk i alle disse følelsene igjen.

- Hvis du skulle komme med noen råd, basert på de siste ti årene med erfaringer, hva ville det vært?

- Det er vanskelig å komme med råd. Jeg er på en måte veldig glad for alt det jeg har opplevd, for på den måten kan jeg lære av de erfaringene jeg har gjort meg. Man kan komme med råd, men man forstår det nok ikke selv før man har erfart det på egenhånd.

Men dersom hun likevel skulle ha kommet med noen råd til andre, så handler det om at man burde slutte å bruke så mye energi på gutter.

- Jeg har brukt så mye tid av livet mitt på å være lei meg fordi gutter jeg har likt ikke har likt meg tilbake. I stedet kunne jeg heller bare bruke tid på andre ting. Dette er noe jeg fremdeles jobber med. Men jeg fikk jo samtidig veldig mange bra låter ut av det, sier hun og ler igjen.

NY FLAMME: Lissie har funnet lykken med en bonde fra Iowa. FOTO: Finn Deen
NY FLAMME: Lissie har funnet lykken med en bonde fra Iowa. FOTO: Finn Deen Vis mer

Har funnet kjærligheten igjen

De få gangene Lissie er alene hjemme på gården i Iowa, og ikke på turné rundt om i verden, bruker hun mye av tiden på hagearbeid - og å se på TV. Blant favorittprogrammene hennes er Friends og den amerikanske versjonen av The Office.

Men i det siste er det ikke blitt mye tid til TV-titting og hagearbeid - for det er nemlig en ny flamme i Lissies liv.

- Den siste tiden har jeg datet en kar, og det tror jeg kanskje har endret litt på akkurat det med hvor mye jeg liker å være alene. Når vi ikke er sammen, så blir jeg liksom litt nedfor og savner ham.

- Er han norsk?

- Nei, sier hun og ler høylytt.

- Han er en bonde fra Iowa!

Lissie har tidligere fortalt til KK at etter at hun fikk et nært forhold til Norge (mye takket være albumet Catching a Tiger fra 2010, som ble svært godt tatt imot her til lands), så har hun også møtt på et par nordmenn som hun har datet.

- Den første karen «ghostet» meg, og med den andre så bare fadet det ut. Hvem vet, kanskje jeg ender opp med en nordmann en dag? Men akkurat nå har jeg det veldig fint med bonden fra Iowa, altså, sier hun med et lurt smil.

- Jeg er definitivt usikker på meg selv

Lissie har ikke tall på hvor mange ganger hun har vært i Norge, og hun har lagt sin elsk på både Frognerparken, Trollstigen, Verdens Ende og Svalbard. Når hun er i Norge bruker hun også et gullsmykke hun har fått av en fan, som visstnok skal symbolisere nettopp det at hun er en såkalt «Norgesvenn».

Denne gangen har hun valgt å hoppe over de aller største byene i Norge, til fordel for små og intime scener i Asker, Porsgrunn, Drammen, Haugesund og Randaberg. Men hun innrømmer at hun faktisk kan bli litt pinlig berørt når hun tenker på hvor mange ganger hun har holdt konserter i Norge.

- Noen ganger kan jeg faktisk bli litt flau, fordi jeg føler at folk tenker: «hvorfor er hun i Norge hele tiden?», men jeg trives så godt her! Jeg føler at denne turneen viser litt av min kjærlighet for det norske publikumet. Det er jo gjerne sånn at de fleste utenlandske artister og band som regel legger konsertene sine til de aller største byene, men denne gangen skal jeg opptre på små steder - og dét gleder jeg meg til! sier hun entusiastisk.

- Hvordan holder du deg i form for å få den energien som du utstråler på scenen?

- Takk for at du sier det, for jeg føler meg ikke komfortabel når jeg prøver for hardt med tanke på utseendet. Halvparten av tiden føler jeg at jeg ser ut som et takras. Håret mitt er bustete og jeg har ingen klær i klesskapet som funker på scenen.

Nok en gang sitter latteren løst.

- Jeg er definitivt usikker på meg selv. Noen ganger ser jeg på meg selv i speilet og tenker: «fy søren, jeg begynner å bli gammel!», men så tar jeg meg selv i det og bare: «hvem bryr seg!». For meg er det musikken det handler om. Hadde jeg ikke kunnet synge, så hadde jeg kanskje prøvd å veie det opp med å kle meg i en form for kostyme for å rette fokuset mot det.

Som mange andre er Lissie i perioder veldig flink til å fokusere på trening og sunt kosthold, og da lager hun grønne juicer, går lange turer og gjør yoga. Mens hun andre ganger legger treningsrutinene på hylla.

- Nå om dagen tar jeg nok ikke hånd om meg selv så godt som jeg burde. Dersom jeg er i en god periode, og får gjort alt det jeg vil, føler jeg meg ekstra bra og har masse energi på scenen. Det skal sies at jeg også pleier å ta meg et par glass vin før hver konsert, sier hun og ler.

ENERGI PÅ SCENEN: De som har vært på Lissie-konsert har fått med seg at hun har en helt unik energi på scenen - det sier hun til KK er fordi hun ofte får adrenalinkick - og fordi hun som regel pleier å ta seg et par glass vin før hun går på. FOTO: Finn Deen
ENERGI PÅ SCENEN: De som har vært på Lissie-konsert har fått med seg at hun har en helt unik energi på scenen - det sier hun til KK er fordi hun ofte får adrenalinkick - og fordi hun som regel pleier å ta seg et par glass vin før hun går på. FOTO: Finn Deen Vis mer

Hun kan plutselig få det for seg at hun skal slutte å drikke i noen måneder, for å detoxe.

- Men to uker inn i dét prosjektet gir jeg opp. Jeg er i en fase nå hvor jeg merker at jeg har behov for å ta opp treningen og smoothie-lagingen igjen.

- Har du den samme energien og adrenalinet i kroppen på hver eneste konsert?

- For det meste - foruten de gangene jeg har PMS, da. Da har jeg vondt i korsryggen og føler meg ekstra sliten. Men nå som jeg er blitt klar over at det er det som gjør at jeg har mindre energi, så tar jeg mer hensyn til det i forkant. Til syvende og sist er det jo ingenting man kan gjøre med det, så da må jeg bare prøve å gjøre det beste ut av situasjonen.

Lissie forteller at hun en gang, under en konsert hun holdt i New York, fortalte publikum fra scenen at hun hadde PMS og at det kanskje kunne gå utover fremføringen på scenen. Det angret hun på.

- Etterpå var jeg skikkelig flau over at jeg hadde sagt det, men så var det så mange som kom bort til meg og sa at de elsket at jeg hadde vært så åpen om det. Det var skikkelig fint!

Vurderer å fortelle eksen om historien bak låten

En av de låtene som fansen garantert kommer til å få høre under årets norgesturné er den tidligere nevnte hiten When I'm Alone. Da den ble sluppet i 2010 havnet den på fjerdeplass på VG-lista, og ble liggende i ni uker.

- Vet den umodne karen at låten handler om ham?

- Ja, det tror jeg. Det skal sies at han ikke var en veldig dårlig fyr, altså. Han var bare en fjollete kar. Nå er han gift og har barn. Vi hadde ikke kontakt på mange år, men jeg møtte ham kort i et bryllup for noen år siden. Så om vi sees, så utveksler vi bare korte høflighetsfraser. Jeg tror han så på meg som litt smågal også, men det er jo så typisk gutter.

Lissie ler, men blir raskt litt mer alvorlig.

- Kanskje jeg én dag må fortelle ham om historien bak låten... For det tar jo som kjent to for å danse tango. Det må man huske på.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer