Hilaria Baldwin

- Jeg har erfart at mine barn er så mye gladere når de ikke blir tvunget til å være innendørs

Yogainstruktør Hilaria Baldwin oppfordrer deg til å ta med barna ut - får støtte av norsk ekspert.

AKTIV MAMMA: Hilaria Baldwin er opptatt av at barna skal bruke kroppen så mye som mulig. Her sparker hun fotball med to av dem i Washington Square Park i New York i mars. FOTO: NTB Scanpix
AKTIV MAMMA: Hilaria Baldwin er opptatt av at barna skal bruke kroppen så mye som mulig. Her sparker hun fotball med to av dem i Washington Square Park i New York i mars. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hilaria Baldwin (35) er en travel småbarnsmor, med fire barn i alderen ett til fem år. Sammen med ektemannen Alec Baldwin (61) har hun barna Carmen (5), Rafael (4), Leonardo (2) og Romeo (1).

Hilaria er utdannet yogainstruktør, og har alltid vært svært opptatt av å holde seg i form og å promotere sunn livsstil gjennom sosiale medier. Nylig la hun ut en video av seg selv om to av barna på Instagram, som gjør yoga ute i hagen.

Formålet med videoen er å vise hvor enkelt og gøy man kan ha det sammen ute i naturen - og ikke minst hvor viktig det er både for store og små at man setter av tid til bevegelse og mosjon.

«Å ta barna med ut for å bevege på seg, er utrolig viktig. Ikke bare er det bra for kroppene deres, men jeg har erfart at mine barn er så mye gladere når de ikke blir tvunget til å være innendørs. Vi trenger ikke fancy leker eller kompliserte spill for å ha det morsomt - bare kroppene våre, litt nysgjerrighet og en smule humor», skriver hun til videoen.

En av utendørslekene hun anbefaler er en yoga-lek, som ikke krever noe utstyr.

«På rundgang skal hver og enkelt rope ut sitt favorittdyr, sin favorittleke, sin favorittmat eller lignende, og så skal man prøve å mime det som er blitt sagt. Det er supergøy, og det får oss til å bli mer bevisst på egen kropp. Det er ingenting som heter «riktig» eller «galt». (...) Det bringer oss alle sammen», skriver hun videre.

- Jeg tror noen foreldre synes det er vanskelig å få barna bort fra skjermen

For det er jo ikke til å stikke under en stol at stadig flere barn holder seg innendørs og bruker smarttelefoner og nettbrett for å underholde seg selv.

Merete Lund Fasting, førsteamanuensis i helse- og idrettsfag ved Universitetet i Agder, har tidligere sagt til KK at foreldre bør oppmuntre barn til å være mer utendørs - men at de slett ikke trenger å delta på organisert idrett for å leke med andre barn.

- Jeg tror noen foreldre synes det er vanskelig å få barna bort fra skjermen og da er det lettere å sende dem på trening. Å delta på trening eller annen organisert aktivitet et par dager i uka kan være fint for mange, men man må ikke være med på idrett for å treffe andre og bevege seg, mener hun.

Hun påpeker at foreldre for eksempel kan hjelpe barna med å arrangere lekegrupper som kan møtes en eller to dager i uka.

- Barna kan treffes i skolegården, i fotballbinger, skøytebaner eller på lekeplasser. Yngre barn vil gjerne være mer sammen med foreldrene sine, så det er fint å gjøre noe sammen, har Fasting sagt til KK.

OPPTATT AV UTELEK: Merete Lund Fasting, førsteamanuensis i helse- og idrettsfag ved Universitetet i Agder, mener foreldre bør oppmuntre barn til å være mer utendørs og at de slett ikke trenger å delta på organisert idrett for å leke med andre barn. FOTO: UiA
OPPTATT AV UTELEK: Merete Lund Fasting, førsteamanuensis i helse- og idrettsfag ved Universitetet i Agder, mener foreldre bør oppmuntre barn til å være mer utendørs og at de slett ikke trenger å delta på organisert idrett for å leke med andre barn. FOTO: UiA Vis mer

- Lærer du barna dine bevegelsesglede, har de det med seg hele livet!

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), gjengitt av Bufdir, viser imidlertid at norske barn i snitt bruker langt mer av fritiden sin på elektroniske medier enn de gjør på idrett og friluftsliv.

Barn i alderen 9-15 år har i snitt 7,5 timer fritid per dag. Av dette brukes 1,5 time på elektroniske medier, mens kun 0,5 brukes på idrett og friluftsliv. 1,1 time brukes på sosialt samvær.

SSBs tidsbruksundersøkelse viser også at ungdom bruker mindre tid på sosialt samvær enn tidligere. For ungdommer mellom 16 og 19 år gikk andelen som har sosialt samvær som hovedaktivitet en gjennomsnittsdag, ned fra 83 prosent i 2000 til 64 prosent i 2010.

- Både barn og voksne har godt av å komme seg ut en tur på ettermiddagen. Jeg har veldig sansen for aktiviteter vi selv gjorde som barn, som å hoppe strikk, kaste ball, turne i gresset, leke sisten eller å ta en sykkeltur sammen. Ofte er det ikke så mye som skal til; å gå ut i regnværet for å hoppe i søledammer kan være nok. Lærer du barna dine bevegelsesglede, har de det med seg hele livet! har Merete Lund Fasting tidligere sagt til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer