Norges sprekeste

- Jeg har fått enda mindre ro i rumpa etter hvert som jeg er blitt eldre!

Norges sprekeste pensjonister avslører hemmeligheten bak et sunt og sprekt liv - og deler bilder med KK fra da de var yngre!

NORGES SPREKESTE PENSJONISTER: Dette er gjengen som skal kjempe om den gjeve tittelen Norges sprekeste pensjonist. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2
NORGES SPREKESTE PENSJONISTER: Dette er gjengen som skal kjempe om den gjeve tittelen Norges sprekeste pensjonist. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 Vis mer
Publisert

Denne sommeren er TV 2 aktuell med det splitter nye TV-konseptet Norges sprekeste, der treningsglade pensjonister skal konkurrere om - ja, nettopp å se hvem som er Norges sprekeste pensjonist.

GIR SEG ENDE OVER: Programleder Erik Solbakken er tydelig imponert over det pensjonistene får til i de ulike konkurransene. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2
GIR SEG ENDE OVER: Programleder Erik Solbakken er tydelig imponert over det pensjonistene får til i de ulike konkurransene. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 Vis mer

Konseptet er allerede blitt tatt godt imot av utenlandske TV-aktører, som ønsker å kjøpe sesongen. Et slags «Mesternes mester» fra NRK, bare med pensjonister på TV 2.

- Pensjonist-reality er det fint lite av, det samme med bilder og video av eldre mennesker som konkurrerer. Kjendiser og unge, halvnakne mennesker er det nok realitykonseptet for der ute, sa programleder Erik Solbakken til Kampanje i midten av juni.

Men ikke tro at deltakerne, som alle er over 70 år, minus én som er 68 år, slipper unna på grunn av alderen - under konkurransen får de testet seg i knalltøffe konkurranser, både til lands, til vanns og i høyden.

Under følger en oversikt over de spreke deltakerne, samt hvordan de så ut på sine yngre dager!

Orienteringsløper Linda Verde (72) fra Drammen

Linda er tidligere fylkesrådmann i Buskerud, og har drevet med orienteringsløp i mange år. Hun kan vise til både NM-medaljer og kongepokaler. I dag driver 72-åringen med orienteringsløp, og er en kløpper på jogging og ski.

Til KK forteller hun at hun liker å bruke kroppen og kjenne at den fungerer.

ORIENTERINGSLØPER: Linda Verde med kongepokal i hånden, etter å ha blitt norsk mester i orientering under NM på Kjellmyra i 1975. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 og Privat / Egil Johansen
ORIENTERINGSLØPER: Linda Verde med kongepokal i hånden, etter å ha blitt norsk mester i orientering under NM på Kjellmyra i 1975. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 og Privat / Egil Johansen Vis mer

- Jeg har med varierende innsats trent løping og skigåing siden ungdommen. Jeg var landslagsutøver orientering på 70- og begynnelsen av 80-årene, og tok opp igjen jevnlig trening da jeg pensjonerte meg.

Linda beskriver seg selv som utholdende, viljesterk og har utpreget konkurranseinstinkt.

- Var det noe du ble overrasket over ved deg selv etter deltakelsen i programmet?

- Jeg overrasket meg selv med å si ja til deltakelse i et så sprøtt opplegg med så mye mediefokus, for jeg trives ellers godt i kulissene! Dessuten at jeg kunne oppdrive en så stor mengde tålmodighet i gjennomføringen, pluss være åpen for alle slags rare påfunn i konkurranseoppsettene, sier Linda til KK.

Magedanser Ingrid Tuko (74) fra Hamar

Ingrid fra Hamar har drevet med dans store deler av livet, også som danseinstruktør. I ungdommen var Ingrid aktiv håndballspiller og turner. Etter at hun ble pensjonist har hun, sammen med ektemannen, holdt dansekurs for jevnaldrende.

Til KK forteller hun at hun ikke tror at hun er den sprekeste i gjengen, men at hun gjennom deltakelsen har lært masse om seg selv.

- De ville absolutt ha med en danser! sier hun med et smil, og legger til:

- Jeg lærte masse om meg sjøl. Programleder Erik Solbakken og de andre deltagerne fikk meg til mye jeg ikke hadde drømt at jeg skulle klarte.

MAGEDANSER: Ingrid Tuko har alltid elsket dans og musikk. På bildet til høyre er hun 13 år, hjemme i hagen i Hokksund. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 og Privat
MAGEDANSER: Ingrid Tuko har alltid elsket dans og musikk. På bildet til høyre er hun 13 år, hjemme i hagen i Hokksund. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 og Privat Vis mer

- Hvorfor trodde du at du ikke kom til å klare å gjennomføre øvelsene?

- Fordi jeg har høydeskrekk, vannskrekk og dårlig tro på meg sjøl, men det forsvant i iveren etter å gjennomføre!

- Hva er hemmeligheten din til en sprek pensjonisttilværelse?

- Hemmeligheten min er at jeg elsker musikk, sang og dans! Folkedans, gammeldans, Seniordans, Magedans og Swing gjennom 60 år har holdt meg i form.

Rolf Elling Smaadal (75) fra Krågstad i Ski

Den spreke 75-åringen er tidligere bokser, men trener fortsatt boksing hver dag - også som trener for både barn og voksne.

- Jeg er i en alder der jeg har lyst å oppleve noe spennende, og alder er ingen hindring for å konkurrere så lenge formen er bra! har Rolf tidligere uttalt i en pressemeldingen fra TV 2.

Når han ikke driver med boksing kjører han skolebuss i Ski.

BOKSEREN: Rolf Elling Smaadal har drevet med boksing hele livet. Nå er han trener både for barn og voksne. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 og Privat
BOKSEREN: Rolf Elling Smaadal har drevet med boksing hele livet. Nå er han trener både for barn og voksne. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 og Privat Vis mer

- Hvorfor sa du ja til å bli med i «Norges sprekeste»?

- Jeg ble med fordi jeg følte at jeg hadde noe der å gjøre, jeg er trener for kampsportklubb en i Ski og rører på meg hver dag, men har vel aldri tatt meg ut som jeg gjorde på de dagene der ute, sier Rolf til KK.

Kirsti Nordbyhaug Engh (73) fra Hvaler

Kirsti har vært jazz fitness-utøver og -instruktør i mange år, og har drevet eget treningsstudio i over 28 år.

Hun trener hver annen dag, både en halvtime på ergometersykkel og tilsvarende styrketrening. Kirsti bor på Hvaler med mann og hund, og går også lange turer med hunden for å holde seg i form.

I forkant av deltakelsen i TV 2-programmet erkjenner Kirsti overfor KK at hun fikk litt panikk da hun innså at hun skulle konkurrere sammen med verdensmestere og norgesmestere.

JAZZ-FITNESSUTØVEREN: Kirsti Nordbyhaug Engh har drevet eget treningsstudio i 28 år, og trent allsidig helt siden ungdommen. På bildet til høyre er hun 20 år. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 og Privat
JAZZ-FITNESSUTØVEREN: Kirsti Nordbyhaug Engh har drevet eget treningsstudio i 28 år, og trent allsidig helt siden ungdommen. På bildet til høyre er hun 20 år. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 og Privat Vis mer

- Og folk med kongepokaler! Selv har jeg ingen! For jeg har aldri stilt opp i en fysisk konkurranse, før nå! sier hun til KK.

- Lærte du noe nytt om deg selv etter deltakelsen i «Norges sprekeste»?

- Svaret er Ja! Med en vanvittig høydeskrekk og to relativt ferske hofteproteser, greide jeg å klatre både opp og ned en 30 meter høy mast. Er bare SÅ utrolig lykkelig for at jeg klarte å gjennomføre dette. Jeg lærte at man må prøve før man sier…. at, nei, dette greier jeg aldri!

73-åringen er sikker på at allsidigheten hun har fått gjennom ulike treningsformer helt siden ungdommen, har gjort at hun den dag i dag er i god form.

- Hemmeligheten er nok kontinuiteten i allsidig trening. Jeg har drevet eget treningssenter, og dermed vært «nødt» til å trene flere timer i uken, år etter år. Men det viktigste er nok at jeg har et godt humør! sier den blide 73-åringen til KK.

Mahinder Kumar Naveen (73) fra India, bosatt på Stovner i Oslo

Mahinder Kumar Naveen er opprinnelig fra India, men bor på Stovner i Oslo med familien. 73-åringen er glad i både turer i skog og mark, og yoga for kropp og sjel.

Han leder flere gåturgrupper gjennom Den Norske Turistforeningen for jevnaldrende på Stovner. Det var datteren som overtalte ham til å bli med på «Norges sprekeste».

YOGA - OG MEDITASJONSUTØVEREN: Mahinder Naveen fra Oslo er ekspert på meditasjon og yoga. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 og Privat
YOGA - OG MEDITASJONSUTØVEREN: Mahinder Naveen fra Oslo er ekspert på meditasjon og yoga. FOTO: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 og Privat Vis mer

Til KK forteller Mahinder at han har vært en veldig aktiv person hele livet, og at han både har svømt, syklet og drevet med yoga i mange år.

- De siste årene har det blitt mest yoga. Det er en flere hundre år gammel mosjonsform som er skånsom mot kroppen, og gir mye energi. Jeg mener at alle som blir eldre burde drive med yoga, det gir fleksibilitet og styrke. Det har også vært mitt fortrinn gjennom hele konkurransen. Jeg er kanskje ikke så stor, men jeg er rask, forteller han.

Mahinder har funnet en livsstil han trives godt med, og som har gitt utslag for helsa.

- Jeg spiser sunt, veldig mye vegetarmat og drikker alkohol med måte. Dette er en livsstil jeg trives godt med, og det har gjort at jeg føler meg frisk og rask. Jeg tar ingen medisiner foreløpig, og det tror jeg kanskje kan henge sammen med at jeg lever et aktivt liv.

- Er det noe du ble overrasket over underveis og etter konkurransen?

- Jeg ble overrasket over at konkurranse-grenene var så annerledes enn jeg hadde forestilt meg på forhånd. Jeg lært meg fort at jeg må trene mer enn bare yoga, styrketrening vil være en stor fordel i årene fremover! sier Mahinder med et smil.

Mariann Stenbakk (77), opprinnelig fra Kirkenes, men bosatt i Moss

Hele Moss' løpedronning, med utallige medaljer fra løpekonkurranser både i inn- og utland, kjemper om den gjeve tittelen Norges sprekeste. Men at hun er sprek, har hun for lengst vist - ettersom hun kan skilte med å ha blitt utpekt som norgesmester i løping hele 260 ganger.

LØPEDRONNINGEN: Marian Stenbakk har alltid vært en aktiv jente, og er kjent i Moss for sine mange løpemil på asfalt og i skogen, FOTO: Privat og Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2
LØPEDRONNINGEN: Marian Stenbakk har alltid vært en aktiv jente, og er kjent i Moss for sine mange løpemil på asfalt og i skogen, FOTO: Privat og Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 Vis mer

- Hvordan holder du deg så sprek, Mariann?

- Det kommer vel mye av at jeg trener meget. Jeg holder meg i form og trener, også en del på treningssenter. Dessuten konkurrerer jeg fortsatt. Det er viktig å komme seg ut og g røre på seg, og spesielt viktig når en blir eldre, sier den energiske 77-åringen til KK.

Hun forteller at deltakelsen i «Norges sprekeste» ble et minne for livet.

- Det var så gøy å konkurrere med så mange sprekinger! Jeg er et konkurransemenneske, og gir meg ikke, men måtte tåle å tape noen ganger. Jeg lærte mye om meg selv, både det å bo sammen med andre mennesker, og trives. Dette var en kjempegjeng, og deltakelsen har helt klart gitt meg minner for livet!

Nils Harald Moe (75) fra Tromsø

Da Nils Harald, en pensjonert lektor fra Tromsø, bikket 70 bestemte han seg for å begynne med fitness. Dette har gitt gode resultater, og han er virkelig blitt en inspirasjon for både yngre og eldre.

FITNESSUTØVEREN: Nils Harald Moe fra Tromsø startet med fitness da han var 70. Bildet til venstre er tatt på brakka da han var i militæret i 1970. FOTO: Privat og Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2
FITNESSUTØVEREN: Nils Harald Moe fra Tromsø startet med fitness da han var 70. Bildet til venstre er tatt på brakka da han var i militæret i 1970. FOTO: Privat og Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 Vis mer

En av motivasjonfaktorene for den spreke tilværelsen, er for å kunne opprettholde snømåking så vel som å kunne kjøre Harley-Davidson.

Nils Harald har også skrevet flere kostholdsbøker.

- Jeg har undervist i ernæring, så da må en jo sjøl leve som en lærer andre! sier Nils Harald til KK.

- Jeg trimmer noenlunde allsidig med svømming, er ute om vinteren, sykler, ror, samt flytter på jern. Kort fortalt ... sier 75-åringen.

- Noen overraskelser underveis?

- Vi gjorde vel lite av det som er nevnt over, men ble overrasket med helt andre gjøremål. Greit det! Om jeg lærte noe? Tja, har jo helst likt å ha alle føtter på jorda, men her klatret vi 30 meters stolpe. Hadde neppe gjort det ellers!

- Og hemmeligheten for et godt og helsemessig sunt liv?

- Ingen hemmelighet, men har vært heldig og fått være noenlunde frisk. Om jeg har gjort noe med det sjøl? Røyker ikke, drikker vin, spiser fornuftig, noe aktivitet. Det er jo mulig at noen av svaret ligger her. Da blir 75 bare et tall i rekken.

Nils Harald er også overbevist at det å fóre hjernen med kultur, også bidrar til et langt og godt liv.

- Jeg tror også det er viktig å oppleve kultur, som operaen Carmen jeg så i går. Reise og oppleve ting. Lese og følge med. Slike ting tror jeg også er viktig! sier han til KK.

Morten Kristiansen (71) fra Oslo

71-åringen er en svært habil langrennsløper, også etter fylte 70. Han har i tillegg bemerket seg innen bowling, der han har oppnådd gode resultater. I tillegg spiller han løkkefotball med «old-boysa».

- Hva er hemmeligheten, Morten?

- Hemmeligheten bak sprekheten min er at jeg trener målbevisst, allsidig og mye. Jeg er ikke plaget av skader og har gode resultater i min nåværende klasse. Jeg er rett og slett frisk og i god form!

LANGRENNSLØPEREN: Morten Kristiansen fra Oslo. Bildet til venstre er fra et skirenn i 1964, hvor han kom på tredjeplass. FOTO: Privat og Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2
LANGRENNSLØPEREN: Morten Kristiansen fra Oslo. Bildet til venstre er fra et skirenn i 1964, hvor han kom på tredjeplass. FOTO: Privat og Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 Vis mer

- Noe som overrasket deg under TV-innspillingen?

- Jeg ble overrasket over hvor engasjert jeg ble og hvor god kjemien var med alle deltakerne. Jeg lærte at jeg kanskje bør bli en bedre lytter! sier han humoristisk til KK.

Bjørg Kittelsen (68) fra Lillestrøm

Bjørg er den yngste av deltakerne. Hun elsker å gå på ski om vinteren, turer i skog og mark året rundt, og er en aktiv bordtennisspiller.

I tillegg er hun ivrig både når det kommer til interiør, men også å skru bil - en dame med flere talenter, med andre ord!

Når Bjørg ikke har spilt bordtennis, vært på stolpejakt, gått på ski eller vært ute i naturen, har hun jobbet bak kamera i NRK. Faktisk i hele 50 år.

- Jeg liker å konkurrere, og ikke minst - ha det moro! Og deltakelsen i Norges sprekeste var moro!

BORDTENNISSPILLEREN: Bjørg Kittilsen startet bordtennis-karrieren for nesten 50 år siden. FOTO: Privat og Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2
BORDTENNISSPILLEREN: Bjørg Kittilsen startet bordtennis-karrieren for nesten 50 år siden. FOTO: Privat og Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 Vis mer

Til KK forteller Bjørg at hun overrasket seg selv ved å i det hele tatt svare «ja» på å være med i programmet.

- Jeg hadde aldri regnet med å få et slikt spørsmål. Vi har jo blitt plukket ut - ikke bedt selv om å få være med. Det var hard konkurranse, og jeg lærte meg til å tøyle grenser for hva jeg kunne klare, og hva jeg turte i utgangspunktet. At det er mulig å hente ut mer enn man tror, forteller hun.

Bjørg har spilt bordtennis i nesten 50 år, og startet som bedriftsspiller gjennom NRK.

- Jeg liker å holde meg i form. Bordtennisen har bidratt til at jeg har hatt et ønske om ha god nok form til at det fortsatt skal være moro. Jeg elsker i tillegg å gå turer i naturen - sommer, som vinter.

Og med årene er hun faktisk fått mer energi og treningsiver.

- Jeg har fått enda mindre ro i rumpa etter hvert som jeg er blitt eldre! Vi vet ikke hva livet byr på, det eneste vi kan selv bidra med er å være aktiv - holde formen vedlike!

Inge K. Hansen (75) fra Oslo

75-åringen er tidligere landslagsspiller i håndball. Han var kaptein under Sommer-OL i München i 1972, da Norge kom på niende plass.

Den dag i dag er han svært aktiv, og trener opptil fire ganger i uken.

- Jeg er nok langt fra Norges sprekeste, men holder meg i brukbar form ved at jeg tar en løpetur på 45-60 minutter tre til fire ganger i uken. Alltid alene, forklarer han til KK.

HÅNDBALLKAPTEINEN: Inge Hansen deltok på Sommer-OL i München i 1972. FOTO: Privat og Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2
HÅNDBALLKAPTEINEN: Inge Hansen deltok på Sommer-OL i München i 1972. FOTO: Privat og Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2 Vis mer

Inge ser på «Norges sprekeste»-erfaringen som et minne for livet.

- Etter 76 år lærte jeg at det er gøy å være på feriekoloni på Filtvet i 11 dager sammen med ni ukjente personer!

- Hva er hemmeligheten, Inge?

- Regelmessige treninger som mental helse, spesielt i perioder hvor jeg har arbeidet mye.

«Norges sprekeste» sendes hver mandag på TV 2 og TV 2 Play, og består av åtte episoder.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer