I anledning lanseringen av ungdomsmagasinet VIBRO (forkortelse for «Vi bryr oss») ble det i slutten av september arrangert lanseringsfest med paneldebatt på Parkteatret i Oslo. Kronprins Haakon (43) innledet paneldebatten sammen med Fredrik Mosis og Yvan Bayisabe, to av grunnleggerne bak VIBRO, og blant publikum satt hans kone kronprinsesse Mette-Marit (43).
Både kronprinsen og kronprinsessen har i en årrekke vist brennende engasjement for nettopp barn og unge, og da de to giftet seg for 15 år siden opprettet de Kronprinsparets Humanitære Fond, som i 2011 byttet navn til Kronprinsparets Fond. Dette fondet er én av støtteorganisasjonene bak det viktige prosjektet - som har som formål å opplyse og å kommunisere med ungdom. Magasinet (som både finnes som nettutgave og papirutgave) er utarbeidet av ungdom, med ungdom og for ungdom.

Temaet for førsteutgaven er «utenforskap». På scenen fortalte kronprinsen at det å føle seg utenfor er noe både barn, ungdom og voksne kan oppleve - i det virkelige liv, men også på sosiale medier.
KK.no tok en prat med kronprinsparet etter arrangementet, og på spørsmål om kronprinsen noen gang selv har følt seg utenfor svarte han åpenhjertig:
- Ja, det har jeg absolutt. Jeg tror alle kjenner på det innimellom. Det gjorde jeg også i min oppvekst, og kan fortsatt gjøre det innimellom i voksen alder. Dette snakker jeg mer om i VIBRO-magasinet. Ungdommene bak magasinet gjør en veldig fin jobb med tanke på målgruppen som nettopp er unge mennesker. Mange av dem er kanskje i en litt ekstra sårbar livsfase, så det er viktig at de får noen steder å dele sine tanker og kanskje også får litt støtte for hvem de er og støtte omkring sin identitet.
LES OGSÅ: Denne videosnutten av kronprinsesse Mette-Marit har du neppe sett før!
- Jeg måtte leve opp til de forventninger som var
I intervjuet med VIBRO-magasinet (som blir distribuert gjennom Narvesen i Oslo, Bergen og Trondheim - og er gratis) utdyper kronprins Haakon nettopp sine erfaringer med «utenforskap»:
«Det var litt sånn delt i ungdomstiden. Jeg følte meg som to personer med forskjellige personligheter. Det var den offentlige meg, som jeg var utad. Så var jeg den private Haakon da jeg var i klassen, sammen med venner og sånn ellers».
«I ungdomstiden var og er dette en realitet for mange. Man føler man er nødt til å balansere mellom to verdener, som aldri ser ut til å møtes. Det er som et veiskille, den ene veien peker mot samfunnets forventninger og den andre mot hvem man ønsker å være. Jeg måtte leve opp til de forventninger som var. Det var de mer vanlige forventningene, som handlet om innleveringer og skolen og alt det der, og det kan være vanskelig nok. Så var det noen andre oppgaver i tillegg. Slik som på 17. mai hvor jeg måtte stå på balkongen og vinke til folket».

Kronprinsparet har selv to barn som om noen år befinner seg i tenåringskategorien og ett barn som allerede gjør det.
- Hvordan forbereder dere barna deres på det som venter dem av utfordringer på sosiale medier og at de selv og kanskje også deres venner kan føle seg utenfor i noen sammenhenger?
- Det som først og fremst er viktig å forberede all ungdom på er at virkeligheten bor i oss selv som mennesker, og det er vi selv som definerer hvem vi er, hva vi står for og hvilke verdier vi har. Det å bygge et trygt fundament for det, og være komfortable med oss selv tror jeg er viktig for alle barn og ungdom som skal inn i en krevende tid med mange arenaer de skal fokusere på og med mange forskjellige roller som de skal forholde seg til, forklarer kronprinsessen til KK.no og fortsetter:
- Så jeg tror at i bunn av alt som heter sosiale medier, oppvekst og fremtid, så handler det veldig mye om å bygge en trygg og god identitet. Det bygger man ved å gi hverandre positive tilbakemeldinger, man må være snill med hverandre og bygge på de egenskapene folk har – og ikke minst å snakke mye med hverandre om ting som er utfordrende.

LES OGSÅ: Slik forberedes kronprinsbarna på de royale pliktene som venter
- For oss har det vært viktig å passe på at alle barn i Norge har gode oppvekstvilkår
- Vi er mange som beundrer kronprinsparets engasjement for barn og ungdom, hva er det som gjør at akkurat denne målgruppen står kronprinsparets hjerte nært?
- Uansett hva slags bakgrunn man har er ungdomstiden en veldig krevende fase.
- Det er mye sårbarhet i det å stå mellom å være barn og voksen, og det er uavhengig av hva slags posisjon man har, eller hvilken oppvekst man har – om man har flerkulturell bakgrunn eller norsk bakgrunn. Uansett hvilket utgangspunkt man har er det en fellesnevner. For oss har det vært viktig å passe på at alle barn i Norge har gode oppvekstvilkår og det prøver vi å jobbe med gjennom Kronprinsparets Fond og andre prosjekter. Det er et utrolig givende arbeid. Ungdommene bak VIBRO er en fantastisk gjeng, og vi er utrolig stolte av det samarbeidet vi har med dem, konkluderer kronprinsessen.