Leiligheten til Åsne Alstad Hanto (28) ser ved første øyekast ut som alle andre sine. Hun har toppetasjen i en blokk øst i Oslo, men de øverste skapene på kjøkkenet står tomme og det er ingen reoler med ting man bare bruker av og til.
Soverommet fungerer som et slags kombinert kontor og systue. Mange syr av glede til håndverket, for Åsne er den helt nødvendig for at hun skal ha klær som passer.

Ny forskning avslører: Lykkelige par matcher på disse tre punktene
Tilfeldig
Når Åsne kommer til verden på Bærum sykehus, er hun jente nummer tre i rekken. Hun er yngst, men lenger enn noen av søstrene var da de kom til. Ganske lik andre spedbarn. Og kanskje hadde det gått en stund før noen merket at det var noe helt spesielt med henne, dersom ikke en av legene der hadde tatt imot en med hennes diagnose tidligere.
Åsne er kortvokst. For kortvoksthet er en genmutasjon og det finnes flere forskjellige typer av det. I Åsnes tilfelle har hun den vanligste formen, Akondroplasi. Den oppsto helt tilfeldig da hun har ingen kortvokste i familien. Hun forteller man ikke kan se det på ultralyd hvis man ikke leter spesifikt etter det.
Hun vokste opp i «det store gule huset», det første i gata, med en stor hage med epletrær og trampoline. Hun var også en ivrig hopper, selv om hun måtte passe på at hun ikke landet for hardt.
– Jeg har ikke følt at det har vært en veldig annerledes barndom. Noen blikk selvsagt, men det har gått greit, forteller hun.

Vanskelig å finne sko
Åsne har heldigvis ikke kjent på mobbing og utenforskap. Men hun måtte stadig vekk forklare hvorfor hun fikk lov å ha sykkel før alle de andre, for å lettere komme seg fra A til B.
– Har du følt bitterhet over det å være annerledes?
– Nei, jeg har ikke det. Men det er klart at jeg har jo av og til syntes at det har vært kjipt.
Og spesielt dette med klær har alltid vært en utfordring. Hun kan ikke bare dra i butikker og handle. For når man er 123 centimeter høy så må klær nødvendigvis tilpasses. Derfor er hun veldig glad for at hun har hatt en mamma som kan sy. Hun har brukt mange kvelder på å sitte bøyd over symaskinen slik at Åsne som tenåring kunne ha på seg det hun ville på skolen. Moren har også lært henne å sy, på den måten er hun mer selvhjulpet i klesveien og slipper utgifter til skredder. Også er det dette med sko, vel det er en helt egen sak.
– Jeg har har størrelse 33, som tilsvarer barnesko. Da er det ikke så lett å finne noe uten glitter eller bling eller blinkesko. Det er også en regel på hvor høye hæler det kan være på barnesko i Norge. Så jeg har aldri hatt på meg høye hæler. Så det er sånne ting jeg har syntes vært irriterende.
Problemstillinger som skostørrelse, men også det og rett og slett ikke rekke opp til ting er jo noe som folk flest ikke trenger å tenke så mye på i hverdagen. Og hvordan livet som kortvokste er, skal vi bli få et bedre innblikk i tiden fremover.
Åsne er nemlig en av fire unge og lave mennesker som er med i dokumentarserien «Kort og lovende». De tre andre vi får følge er forskeren Didrik, skuespilleren Alexander og kontoristen Hanna. De fire kjenner hverandre godt fra før og har mye historie sammen. Det er tydelig å se i programmet at det er mye omsorg dem imellom.

- Det var ensomt å være lam. Så ble det oss to mot verden

«Oi, kan du snakke? »
Åsne er leder i Norsk Interesseforening for Kortvokste (NIK), og hun forteller at hun ble kontaktet av produsenten av programmet, som ville vise frem annerledeshet på en positiv måte.
Da hun selv ble spurt om å være med, var det ingen tvil om hva hun ville svare.
– Jeg brenner jo for å synliggjøre oss kortvokste for at det skal bli mindre tabu og få vekk fordommene som kanskje folk har. Hvis jeg ønsker det å gjøre noe med dem, så må jeg jo bidra til å gjøre det, sier hun.
Åsne virker som en blid og positiv dame, men hun sier at hun har dårlige dager hun også. Men forskjellen fra mange andre er nok større i den grad at hun på en dårlig dag gruer seg til å gå i butikken. Fordi hun vet hun kommer til å få mange blikk for hvordan hun ser ut.
– Har du konfrontert folk med det?
– Nei, jeg har vel ikke det, men jeg sier noen ganger hei til dem når de stirrer, for da blir de litt sånn: «Oi, du kan snakke», ler hun.
Når man er kortvokst, er det flere tilstander som kan dukke opp i løpet av livet. Selv har Åsne tidligere hatt spinal stenose, som er typisk for hennes diagnose og gjør at ryggkanalene blir så trange at nervene går i klem. Som regel skjer det i korsryggen, og det var også det Åsne opplevde. Beina hennes kunne plutselig dovne når hun var ute og gikk.
– Jeg kunne gå ti meter også kjenne at jeg mistet følelsen i beina, så måtte jeg sette meg ned på huk for å kunne gå videre.
I 2018 ble hun operert for dette og hun kjenner ingenting til det i dag. Og selv om operasjonen var tøff og førte til at hun fikk en rift som gjorde at hun måtte ligge flatt i to dager, er hun veldig glad for at hun i dag kan gå så langt hun vil uten å miste følelsen i føttene.

– Da han dro til legen, måtte jeg spise ordene mine

Det ene som mangler
Og Åsne er en aktiv ung kvinne og sier det aldri har vært noe alternativ å ikke jobbe. For hun kan gjøre den samme jobben som de andre på kontoret. Forskjellen er bare at hun trenger en krakk.
Når hun ikke er på jobben sin som markedskonsulent i Kirkens Nødhjelp, driver hun med foreningsarbeid eller er ute med familie og venner. Men det er én ting som fortsatt mangler:
– Jeg er en sånn typisk jente som har lyst på mann og familie. Jeg har jo leilighet, bil, fast jobb, så det er bare det som mangler. Så det kan jeg ikke legge skjul på at jeg vil ha, nei.
Men det er ikke bare bare å finne kjærligheten når man ikke kan være sikker på intensjonene til dem man treffer. Åsne forteller at hun har blitt oppsøkt av menn som har fetisj for små jenter. Noe som gir en veldig bismak. Hun føler ikke at hun kan være sikker på at de som viser interesse for henne ikke bare prøver å huke av noe på «bucket-listen» sin.
– Hva er din type mann da?
– Det høres kanskje rart ut, men en som ser snill ut. Jeg vil ha en bestevenn, en jeg kan le med og som er ærlig, forteller hun.
Siden Åsne har en genmutasjon selv er det en viss sjanse for at hennes fremtidige barn kan arve det. Men det faktumet ikke har hatt noe å si for hva hun tenker om selv å få barn. Hun forklarer at dersom hun blir gravid med en som ikke er kortvokst vil det være 50 prosent sjanse for at barnet også blir det. Blir hun gravid med en som er kortvokst er det 75 prosent sjanse for et kortvokst barn.
– For meg har det ikke så mye å si. Hvis jeg får et kortvokst barn, så har jeg gått gjennom et liv som det selv og føler at det kan være positivt. Får jeg ikke det, ja så da slipper barnet de få dårlige tingene ved det. Som for eksempel den oppmerksomheten man får, som ikke alltid er så gøy.
Hun legger til:
– Jeg ser jo det at hvis ikke jeg hadde vært kortvokst, så hadde jeg aldri hatt det nettverket jeg har i foreningen og heller ikke vært med i den serien, men man hadde kanskje hatt noe annet, funderer hun.
«Kort og lovende» har premiere på TV2 søndag 14. august og består av fire episoder.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no
