Kort og lovende:

- Jeg har jo også lyst på mann og familie

På dårlige dager kjenner Åsne at det er kjedelig å skulle gå ut og vite at hun får blikk fordi hun er annerledes.

FÅR BLIKK: 123 centimeter høy er Åsne Alstad Hanto vant til å få blikk når hun er ute blant folk. Mange ganger har hun lyst å bli værende inne på dårlige dager. FOTO: Geir Dokken.
FÅR BLIKK: 123 centimeter høy er Åsne Alstad Hanto vant til å få blikk når hun er ute blant folk. Mange ganger har hun lyst å bli værende inne på dårlige dager. FOTO: Geir Dokken. Vis mer
Publisert

Leiligheten til Åsne Alstad Hanto (28) ser ved første øyekast ut som alle andre sine. Hun har toppetasjen i en blokk øst i Oslo, men de øverste skapene på kjøkkenet står tomme og det er ingen reoler med ting man bare bruker av og til.

Soverommet fungerer som et slags kombinert kontor og systue. Mange syr av glede til håndverket, for Åsne er den helt nødvendig for at hun skal ha klær som passer.

Tilfeldig

Når Åsne kommer til verden på Bærum sykehus, er hun jente nummer tre i rekken. Hun er yngst, men lenger enn noen av søstrene var da de kom til. Ganske lik andre spedbarn. Og kanskje hadde det gått en stund før noen merket at det var noe helt spesielt med henne, dersom ikke en av legene der hadde tatt imot en med hennes diagnose tidligere.

Åsne er kortvokst. For kortvoksthet er en genmutasjon og det finnes flere forskjellige typer av det. I Åsnes tilfelle har hun den vanligste formen, Akondroplasi. Den oppsto helt tilfeldig da hun har ingen kortvokste i familien. Hun forteller man ikke kan se det på ultralyd hvis man ikke leter spesifikt etter det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer