MAYA VIK: - Jeg har aldri hatt noen plan B, musikken er det jeg skal drive med, forteller Maya som for første gang synger på norsk. FOTO: Ole Martin Halvorsen
MAYA VIK: - Jeg har aldri hatt noen plan B, musikken er det jeg skal drive med, forteller Maya som for første gang synger på norsk. FOTO: Ole Martin Halvorsen Vis mer

Maya Vik:

- Jeg har lært meg å prioritere, og fått en annen ro

Musiker og modell Maya Vik har blitt mamma og flyttet fra New York til Nesodden. I dag slipper hun sin første singel på norsk.

Publisert

Du kjenner henne kanskje igjen som hun med den blonde afroen, stående litt i bakgrunnen med bassen mot hoften, i band som Montée, Furia og Savoy?

Hvis ikke - her er kjapp info: Maya Vik har spellemannspris på badet, et klesskap fylt med de underligste plagg (- Jeg liker nok mye andre syns er for rart), kommer fra Os, ble mamma til lille Lotte for litt over et år siden, er for øyeblikket synlig i butikkvinduene til Lindex som modell i en stor internasjonal kampanje OG slipper i disse dager ny musikk. Først ute er singelen «Ilden» der Maya for første gang synger på norsk.

- Jeg synes det er gøy å leke med nye uttrykk og teste ulike retninger. Det å synge på norsk er jo egentlig en naturlig ting. Låten føles mer personlig på norsk enn hva den ville gjort på engelsk, forklarer Maya og legger til:

- Føl dere som hjemme, det er kaffe på kanna, sier Maya med mild stemme.

LES OGSÅ: Da skuespiller Gørild Mauseth sendte bilder av seg selv fra «Monster»-settet fikk ektemannen regelrett sjokk

Huset på Nesodden har mennesker i alle rom, et KK-team breier seg med styling og fotoutstyr, og Mayas egen søster har påtatt seg jobben som barnevakt mens mor poserer i ulike festantrekk.

Overraskende nok er det ikke full partystemning og funkmusikk (Mayas yndlingsmusikk) som møter oss - selv om temaet for intervjuet kommer til å pense innom både hvordan hun selv kommer i festhumør, hva hun foretrekker å kle seg i, og om hun er en vors-eller nachspiel-jente.

For øyeblikket er hun først og fremst mamma i snart avsluttet permisjon som venter på barnehageplass, i et nyinnflyttet, moderne hus på Nesodden. Antakelig en skikkelig overgang, hun som blant annet har bodd flere år i New York og ellers har hatt holdt til i en leilighet midt i Oslo sentrum.

LES OGSÅ: Tone Damli om «Hver gang vi møtes»: - Det er som å sitte hos en psykolog

Nesodden ja, men ingen vaksinemotstander

- Jeg har faktisk alltid drømt om hage og å være i nærheten av sjøen. Men jeg er ikke vaksinemotstander! sier Maya da vi kommenterer den nye adressen.

- Tidligere bodde vi på Tøyen, og det var supert det, men etter at Lotte kom ble behovet for plass etterhvert større, og vi tenkte at dette er fint sted å vokse opp. Også kan jeg faktisk se over til Oslo. Nesten som å være i Williamsburg og se over til Manhattan, smiler Maya.

Tiden hjemme med Lotte har gått overraskende fort, synes hun selv.

- Jeg er nok en av dem som trodde jeg skulle bruke permisjonen til å få jobbet litt samtidig. Men jeg fikk ikke skrevet en eneste tekstlinje, og det har vært veldig deilig egentlig, innrømmer Maya.

Å få Lotte har unektelig endret tilværelsen på en rekke områder både for henne og for samboeren Øyvind som driver plateselskapet Oslo Records, der Maya også er tilknyttet.

- Jeg har lært meg å prioritere. Og fått en annen ro. De rammene som har kommet til med Lotte har i grunn bare vært positive, mener Maya.

- Hva opplever du som den største forskjellen på deg selv, etter at du selv ble mamma?

- Kanskje dette med at jeg har blitt mindre rastløs. Samtidig bekymrer jeg meg for alt mulig, og har kjent på en helt irrasjonell frykt for at noe skal skje med henne. At verandaen skal kollapse når hun sover i vogna der ute, for eksempel. Det er jo helt tullete, men sånne tanker kan dukke opp, sier Maya og ser ut mot nettopp verandaen.

LES OGSÅ: Dette er spørsmålene som fanger opp fødselsdepresjon

LEKER MED STILUTTRYKK: Ville ikke idolet Prince ha elsket disse støvlene? Mest sannsynlig ja. Foto: Ole Martin Halvorsen Hår og makeup: Eonora Olsen Styling: Cecilie Mevatne
LEKER MED STILUTTRYKK: Ville ikke idolet Prince ha elsket disse støvlene? Mest sannsynlig ja. Foto: Ole Martin Halvorsen Hår og makeup: Eonora Olsen Styling: Cecilie Mevatne Vis mer

Viktig å si ja - til skumle oppdrag

Hun beskriver ikke seg selv om noen tøffing - i ordets mest tradisjonelle forstand. May Britt som er døpenavnet, var så sjenert på skolen at hun rødmet nærmest konstant, og det å lese noe høyt i klassen var en ulidelig øvelse. Flyskrekk har hun også. Og da hun for noen år siden skulle ta en tatovering på innsiden av håndleddet endte seansen i et lite punktum. Det gjorde rett og slett for vondt.

Likevel, tøffhet er så mangt. Det er også å tørre å satse på et usikkert musikerliv. Være sin egen sjef og takke ja til oppdrag man kanskje gruer for. Og der er Maya rå.

- Jeg syns det er viktig å si ja til ting man tenker er skummelt. Det er først da man utvikler seg, og blir tøffere til neste gang. Det for eksempel flere nei enn ja i musikkbransjen, og man må være tøff nok til å tåle kritikk på både musikken, hvordan man ser ut og hva man gjør, ganske så ofte.

Nå har hun altså blitt mamma, og selv om frykten kan komme over henne for at noe kan skje med datteren, er hun ikke overbeskyttende av den grunn.

- Først og fremst har det vært veldig gøy å få Lotte. Det er jo så mye å glede seg over og følge med på. Og det er noe jeg har gledet meg til, sier Maya som har vært åpen i intervju med KK tidligere, om at hun gjerne vil ha barn.

Da har hun også snakket om at det å stifte familie kanskje vil være vanskelig å kombinere med den omreisende og uforutsigbare musikertilværelsen. Og hva om selve lysten til å lage musikk skulle bli borte?

- Ettersom jeg aldri har hatt noen plan-B har jeg noen ganger vært redd for at det bare skal stoppe opp. Hva gjør jeg da liksom? Heldigvis opplever jeg ikke det nå, etter å ha fått Lotte, forklarer Maya som har spilt i ulike band siden hun var 19 år, og før den tid satt mest og øvde på gitar hjemme på jenterommet på Os. (Aller først var det faktisk tverrfløyte).

Gitar ble til bass, og det musikalske gjennombruddet kom med jentegruppa Furia som vant Nrks Urørt-konkurranse i år 2000. Ifølge Maya selv slapp noe av det hun selv betegner som en ekstrem sjenanse taket etter noen år med Furia.

- Alle konsertene og intervjuene gjorde at jeg etterhvert turte å snakke. Mange har tatt meg for å være en mystisk type, i virkeligheten var jeg bare dritredd for å si noe.

Senere skulle hun bli medlem av det som ble kalt supergruppa Montée, der hun uten tvil var det visuelle blikkfanget med bassen på hoften, kule antrekk og lyse krøller. Etterhvert kom ønsket om laget noe helt eget. Det handlet ifølge Maya først og fremst om å få full kontroll over eget liv og karriere, samt mulighet til å stifte familie og få bo i andre byer. Alt som ikke så lett lar seg kombinere med en bandtilværelse. I 2011 går hun på scenen foran 800 publikummere, klar for å vise både presse og andre frammøtte hva hun var god for, med låter fra debutplata Château-Faux-Coupe.

- Uff, det var helt fryktelig. Det var så stort, og så mye som sto på spill. Jeg hadde drukket sprit for å døyve nervøsiteten. Og jeg husker bare deler av det, og det er at jeg ikke sang der jeg skulle og at jeg ser familien min sto helt inntil scenen og... Jeg følte at jeg hadde ødelagt alt.

Maya rister på hodet når hun forteller. Også hun da, som stort sett går hjem først fra fest. Som har jobbet i årevis i bar, men aldri vært en nachspiel-jente. Og som tok med joggesko på turné for å holde noen sunne rutiner ved like. At hun skulle blacke ut på egen konsert var liksom så langt unna hvem hun egentlig var. Likevel var det bare de aller nærmeste som kunne ane at det ikke gikk helt etter planen. Og snart sto konsertoppdragene i kø.

Et spark i rumpa

- Den konserten ble egentlig bare et kick i ræva til å gjøre dette prosjektet så bra som mulig, og det føler jeg at jeg fikk til, sier Maya som blant annet har spilt klubbkonserter og festivaler over hele verden, turnert i Japan og varmet opp for Lenny Kravitz. I tillegg har hun høstet behørig med ros for talentet sitt som låtskriver, etter at låta hun skrev for artisten Dawn Richard ble kåret til årets nest beste låt av selveste Time Magazine i fjor.

Nå som ny musikk er rett rundt hjørnet har hun i alle fall bestemt seg for én ting. Det blir ikke noen ny giga konsert med høye skuldre.

- Nei! Jeg vil ha det mer «nedpå». Jeg liker best klubbstemning. At folk danser og koser seg. Jeg trenger ikke få all oppmerksomheten liksom.

Fortsatt er funken en tydelig inspirasjon. Kjærligheten til blant andre Prince er tydelig både i det musikalske uttrykket, og i det visuelle. I hvert fall er det lett å tenke det når hun drar på seg noen spektakulære lilla lårhøye støvletter i anledning fotoshoot. Prince ville ha elsket dem.

- Jeg ønsker at klærne skal henge sammen med musikken. Man trenger ikke være helt Lady Gaga, men jeg er personlig veldig glad i å leke med ulike stiluttrykk. Som artist er det viktig for meg å være gjennomført i alle ledd, sier Maya.

LES OGSÅ: Da skuespiller Gørild Mauseth sendte bilder av seg selv fra «Monster»-settet fikk ektemannen regelrett sjokk

7 kjappe

Hva føler du deg finest i på fest?
- Helst kjole. Og gjerne noe i farger, ikke sort. Og jeg sminker meg stort sett alltid etter at jeg har valgt antrekk, legger Maya til.

Beste kleskjøp?
- En Carven-kjole som er åpen på skuldrene, den har jeg brukt mye. Og en gul Acne-kjole. Jeg foretrekker å investere i litt færre ting som jeg vet kommer til å bruke mye, enn å kjøpe for mye. Når det er sagt har jeg faktisk store mengder klær i garasjen. Kanskje det blir et bakgårdssalg?

Beste partymusikk?
- Alt av Prince! Og Janet Jackson.

Vors eller nasj?
- Defintivt vors. Jeg er veldig sjelden sistemann hjem.

Hæler eller flate sko?
- Hæler!

Yndlingsfarge?
- Blå.

Diamonds or pearls?
- Ja,takk begge deler.

Hvem vil du synge duett med?
- Jeg har litt for mange døde idoler, kanskje? Av nåtidige artister tror jeg Bruno Mars ville vært gøy. Jeg tror vi ville funnet tonen.

LES OGSÅ: Tone Damli om «Hver gang vi møtes»: Som å sitte hos en psykolog

Til info: Denne saken er hentet fra KK37 som er i salg fra fredag 3. november.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer