Ny sesong av Sex Education:

- Jeg husker ingen seksualundervisning, og det sier jo sitt

Emma Mackey om dristige scener, avslag fra teaterskolen og hva hun har lært av Maeve.

SEX EDUCATION SESONG 3: Emma Mackey er aktuell med en tredje sesong som Maeve Wiley i Netflix-serien Sex Education. FOTO: NTB
SEX EDUCATION SESONG 3: Emma Mackey er aktuell med en tredje sesong som Maeve Wiley i Netflix-serien Sex Education. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Netflix-serien Sex Education er aktuell med en tredje sesong. Den populære serien, som ble sluppet i 2019, fikk raskt mye oppmerksomhet for sin uredde, humoristiske og usensurerte måte å både snakke om og vise sex, seksualitet, kropp og følelser på.

Fransk-britiske Emma Mackey returnerer som tenåringsjenta Maeve Wiley, en av seriens kvinnelige hovedroller. Sesong tre hinter om akkurat like mye sex, følelser og konflikter som de tidligere sesongene - og vel så det. Heldigvis!

NY SESONG: Mye er forandret når populære Sex Education returnerer med en tredje sesong. Foto: Sam Taylor/NETFLIX © 2020
NY SESONG: Mye er forandret når populære Sex Education returnerer med en tredje sesong. Foto: Sam Taylor/NETFLIX © 2020 Vis mer

Når hverdagen på Mordale videregående skole starter opp igjen etter sommerferien, tar det ikke lang tid før man merker at mye mer enn man kanskje skulle tro er forandret.

- Vi kommer til å få ser mer av Maeve og Aimee, og deres vennskap. Personlig er dette noe jeg er veldig glad for! Vi får også se mer av Maeve's forhold til lillesøsteren sin, som hun besøker mer nå i hennes nye fosterhjem. Så dette er en helt ny og spennende dynamikk i Maeves liv, røper Mackey til KK.

- Vi gir folk lov til å være rare

Det er ikke rart at Sex Education har falt i smak hos en hel verden. Kombinasjonen av scener du kjenner deg igjen i, scener du blir flau av, scener du beundrer og scener du lærer noe av - er forfriskende.

Takket være sin frie, naturlige tilnærming til sex og seksualitet treffer serien også en bred aldersgruppe. Mackey setter særlig pris på å få være en del av en såpass viktig serie.

- Jeg tror det er en betryggende serie, og det er en tanke jeg liker skikkelig godt. At den kan få folk til å tenke: «Åja okei wow - det finnes folk der ute som går gjennom dette og dette, interessant» eller: «Nå føler jeg meg litt mindre rar og litt mindre alene».

– Dette gjelder også om du er litt eldre. Jeg tror serien har gitt en slags sinnsro rundt sex til mange, også folk i førti-, femti, sekstiårene. Det er som om vi gir folk tillatelse til å føle seg rare, og å ha spørsmål, forklarer Mackey.

VIKTIG: Fransk-britiske Emma Mackey tror seriens måte å vise og snakke om sex på er viktig - for folk i alle aldre. Foto: NTB/ JOEL SAGET/AFP)
VIKTIG: Fransk-britiske Emma Mackey tror seriens måte å vise og snakke om sex på er viktig - for folk i alle aldre. Foto: NTB/ JOEL SAGET/AFP) Vis mer

Når det er sagt, er det klart at denne måten å være helt åpen om sex på krever sitt av skuespillerne. Mange som har sett serien kan antageligvis si seg enige i at de hadde vært ganske flaue eller ukomfortable i flere av scenene.

- I den første sesongen var jeg ganske forsiktig. Jeg trodde ikke det kom til å være noe for meg, for det var ganske skremmende! Det var jo også min første jobb, og det var flere ganger jeg sa: «Jeg skal gjøre hva, sa du?». Ja, noe av det er ganske sykt!, ler Mackey.

Heldigvis kan hun forsikre at det har blitt lettere - og viktigst av alt at de får god coaching. Takket være god støtte, føler de seg trygge og komfortable - og skulle det være noe, kan de si ifra og bli hørt.

En annen viktig og avskrekkende faktor, er de gode vennskapene på settet. Det er kanskje vanskelig å innbille seg noe annet ut ifra det man ser på skjermen - men Mackey kan forsikre at de alle er skikkelig gode venner. Det er hun takknemlig for.

- Det er en del av det fine ved denne serien, synes jeg. Det er nok også en del av grunnen til at den gjør det så bra. Vi bryr oss virkelig om hverandre.

GOD KJEMI: Mackey og Butterfield har god kjemi i det virkelige liv - akkurat som på skjermen som Maeve og Otis. Fra første sesong av Sex Education. Foto: NTB.
GOD KJEMI: Mackey og Butterfield har god kjemi i det virkelige liv - akkurat som på skjermen som Maeve og Otis. Fra første sesong av Sex Education. Foto: NTB. Vis mer

Særlig skryter hun av motparten sin Asa Butterfield (som spiller Otis). På tross av at han har vokst opp i skuespillerverdenen, forteller Mackey at han er alt annet enn hva man kanskje skulle forventet. Hun kan fortelle at han ikke er «en bortskjemt, stereotypisk drittsekk-type på selv om han vokste opp som skuespiller».

- Han er så avslappet og så omsorgsfull mot andre. Han er typen som bare elsker å høre på musikk og være tullete hele tiden. Asa er virkelig herlig å være rundt!

Ikke så rart de fleste av oss heier på Otis og Maeve, kanskje? Kjemien er der, enten kameraene ruller eller ikke.

- Maeve er en veldig ekte person

Mackey legger heller ikke skjul på at det er stas å spille Maeve. Hun beskriver dem som motsatte typer, men at Maeve likevel er en karakter som hun selv har lært mye av.

- Det høres veldig klisjé ut, men jeg har lært mye av å spille Maeve! Jeg var alltid mer sjenert enn hun er, så jeg tror jeg har lært hvordan være mer selvsikker og bry meg mindre om hva folk synes. Det tror jeg er bra, innrømmer hun.

Mackey setter også pris på at den tredje sesongen tillater oss å bli enda mer kjent med Maeve.

ÅPNER SEG: I sesong 3 får vi se mer av Maeve - og også av vennskapet mellom Maeve og Aimee, spilt av Aimee Lou Wood. Foto: Sam Taylor/NETFLIX © 2020
ÅPNER SEG: I sesong 3 får vi se mer av Maeve - og også av vennskapet mellom Maeve og Aimee, spilt av Aimee Lou Wood. Foto: Sam Taylor/NETFLIX © 2020 Vis mer

- En todimensjonal karakter er kjedelig. Om hun bare skal være hun sterke, punkete jenta på skolen er det ingen som liker det. Jeg liker ikke det selv, forteller Mackey.

- Det er skikkelig fint å få se henne åpne seg litt mer, og for eksempel tillate seg selv å være morsom eller sjenert, eller ha øyeblikk av tvil.

Maeves karakter er populær blant fansen, og Mackey tror at det har med nettopp dette å gjøre: at hun oppfattes som en veldig ekte person.

- Hun er ikke en åpenbar karakter, om det gir mening. Hun kan gå gjennom mye forskjellig som gjør henne mangfoldig og spennende og morsom og irriterende og en hel masse forskjellige ting. Forhåpentligvis gjør det at folk ser på henne som noe ekte.

Maeves sterke personlighet var blant det som gjorde Mackey interessert i manuset til å begynne med.

- Hun er så no bullshit, og det liker jeg. Hun tripper ikke rundt hva spørsmålet om hva som er rett og galt, og hun er den hun er. Om folk liker det er det fint, hvis ikke; fuck'em! Jeg tror det er bra å ha den typen dristighet.

LÆRERIKT: Mackey forteller at hun blant annet har lært seg å bry seg mindre om hva andre tenker ved å spille Maeve. FOTO: NTB.
LÆRERIKT: Mackey forteller at hun blant annet har lært seg å bry seg mindre om hva andre tenker ved å spille Maeve. FOTO: NTB. Vis mer

- Jeg husker ikke min egen seksualundervisning

Noe av det viktige med Sex Education - og antageligvis også en av grunnene til at serien har blitt så populær - er det faktum at serien jo faktisk funker som seksualundervising. Kanskje spesielt for dem som ellers har utilstrekkelig tilgang på informasjon og undervisning om sex - noe Mackey selv kan kjenne seg igjen i.

- Jeg husker ikke min egen seksualundervisning, og det sier jo sitt. Jeg kan ikke huske å noen sinne ha blitt vist hvordan tre på et kondom på en agurk eller noe lignende.

- Jeg husker biologi- og naturfagstimer, jeg husker å ha snakket om kjønnsdeler. Men ikke noe mer! Jeg gikk ikke på spesielt moderne eller progressive skoler, så det betyr også at seksualundervisningen jeg fikk var den samme som alle andre fikk. Det vil si; ingenting.

Mackey understreker hvor glad hun er for at Sex Education bidrar til å gi seerne verktøy. Hun sammenligner det med noe tilnærmet en katalog, hvor man faktisk kan ta for seg temaene og handlingen i hver episode.

- Det er egentlig nesten så du kan velge en episode og vise den i timen, og så snakke om det: «hva synes du om dette?» Jeg elsker tanken om at serien kan brukes som et verktøy i undervisning. Serien har definitivt denne praktiske siden ved seg, sier Mackey.

BETRYGGENDE: Hverdagen til ungdommene på Mordale handler om sex, seksualitet, kropp, press og familieliv. Det fokuseres på at det er greit å være seg selv. FOTO: Sam Taylor/NETFLIX © 2020
BETRYGGENDE: Hverdagen til ungdommene på Mordale handler om sex, seksualitet, kropp, press og familieliv. Det fokuseres på at det er greit å være seg selv. FOTO: Sam Taylor/NETFLIX © 2020 Vis mer

- Jeg tror serien gir folk muligheten til å være autentiske, til å eksistere i sin egen helhet. Å lære hva dette betyr for akkurat dem, i stedet for å prøve å passe inn i noen andre sin boks.

Mackey mener at det å ha kunnskap om kroppen og om hvordan kroppen funker er oppbyggende og viktig. Det samme gjelder kunnskap om både lyst og mangel på lyst.

- Alle disse tingene er OK uansett!

Avvist fra drømmeskolen

Da Mackey landet rollen som Maeve, ga det karrieren hennes en kick-start. Sterke, følsomme Maeve som karakter blir uten tvil godt mottatt - men selv ble Mackey faktisk avvist fra teaterskolen da hun flyttet til London for å studere.

- Jeg kom ikke inn. Jeg kom helt til siste runde, og jeg kom inn på ventelisten til den skolen jeg ville inn på, og som jeg elsket, forteller Mackey.

Hun aksepterte raskt at det ikke var meant to be. Hun stolte på at noe annet kom til å skje, bare hun fortsatte å jobbe hardt.

- Sannheten er, for å være helt ærlig, at jeg ikke hadde råd. Jeg hadde ingen penger, og det var ingen mulige stipend heller, fordi jeg allerede hadde gått på Universitet. Så teknisk sett hadde jeg måttet fundraise meg gjennom hele studiet, og jeg tenkte jo: "Det blir litt vel mye...".

At det ordnet seg, er ganske åpenbart. Etter et år med ukentlige skuespill-timer, fikk hun beskjed av læreren sin at han syntes hun var klar til å begynne å jobbe. Og det gikk som de håpet.

- En av de han introduserte meg for er agenten min i dag. Alt skjedde fordi jeg jobbet med han.

AVVIST: 25-åringen ble avvisst fra teaterskolen, men takket være skuespillæreren hennes fikk hun seg en agent. FOTO: NTB/JOEL SAGET/AFP
AVVIST: 25-åringen ble avvisst fra teaterskolen, men takket være skuespillæreren hennes fikk hun seg en agent. FOTO: NTB/JOEL SAGET/AFP Vis mer

- Det fikk meg også til å innse at det ikke nødvendigvis er sånn at man gå på teaterskole for å klare å få jobber. Jeg tror det er en god erfaring for veldig mange, men i ettertid innser jeg at jeg kanskje ikke trengte det like mye som jeg trodde.

Heller ikke nå stresser Mackey med karriere. Hun kan røpe at hun er med i en film som kommer ut i slutten av året, og at hun har takket ja til et prosjekt i starten av neste år. Utenom og etter Sex Education, tror hun det blir mer av film generelt: flere franske filmer, og flere uavhengige filmer.

I tillegg har hun alltid vært interessert i historie, så videre drømmer hun om å få spille historiske karakterer.

- Jeg er skikkelig tiltrukket av ulike kvinnelige karakterer fra historien. I oppveksten var det noe som interesserte meg, og jeg kunne ønske jeg visste mer om dem - så jeg tror det er litt i den retningen jeg er på vei akkurat nå.

Likevel har hun ikke noen spesifikke karakterer hun drømmer om å få spille.

- Jeg tenker faktisk at drømmekarakterene allerede er gjort, de hører til andre og jeg ønsker ikke nødvendigvis å spille disse på nytt. Jeg tror det hadde vært best å gjøre en nyere karakter eller noen fra moderne historie.

OVER TIL FILM: Mackey har et par filmprosjekter på gang, og drømmer om mer historiske roller. FOTO: NTB
OVER TIL FILM: Mackey har et par filmprosjekter på gang, og drømmer om mer historiske roller. FOTO: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer