UNNI ASKELAND: - Jeg er inne i en tredje livsfase, sier den utstillingsaktuelle kunstneren til KK.no. Foto: Anne Vesaas
UNNI ASKELAND: - Jeg er inne i en tredje livsfase, sier den utstillingsaktuelle kunstneren til KK.no. Foto: Anne Vesaas Vis mer

Showbiz

- Jeg kan kjenne på skammen jeg også, men det er da jeg føler jeg nærmer meg noe bra

Ny utstilling. Nye overskrifter. Når Unni Askeland maler selvportrett med vibrator blir det kanskje ikke bråk, men i alle fall litt ståhei.

Publisert

- Det bildet der er alt annet enn komisk. Det er rått ærlig, sier Unni Askeland kontant.

Vi står ved selvportrettet «Selvportrett som singel» som unektelig tiltrekker seg umiddelbar oppmerksomhet, og mest sannsynlig vil framkalle et og annet knis. I alle fall fra en ubevandret galleribesøkende med lav impulskontroll. For bildet av Unni, med en lys lilla dildo i høyre hånd, bare bryster og et nonneaktig slør over hodet har en effekt på folk. Men det er slett ikke laget for å være morsomt.

- Denne utstillingen handler om alt som blir borte, på et vis. Om det forgjengelige, sier hun til KK.no.

UNNI ASKELAND: Foran maleriet "Selvportrett som singel". - Jeg er inne i en tredje livsfase, sier kunstneren til kk.no. Foto: Foto: Anne Vesaas
UNNI ASKELAND: Foran maleriet "Selvportrett som singel". - Jeg er inne i en tredje livsfase, sier kunstneren til kk.no. Foto: Foto: Anne Vesaas Vis mer

- Snakker vi om det ytre her?

- Nei, faktisk ikke. Det er bare en liten del av det. Det handler om at vi skal dø.

Unni Askeland er en av få kunstnere som blir omfavnet av tabloidpressen. Selv tolv års kunstutdannelse og utstillinger i inn- og utland, har en tendens til å komme i skyggen av at bestekompisen er Ari Behn. Vi har sett henne naken før. Vi har fått detaljer om skilsmissen, både i media og gjennom kunsten. Med 40 000 treff på Google, platinablondt hår og røde lepper bryter Askeland med en del forestillinger de fleste måtte ha om en billedkunstner på 54 år.

LES OGSÅ: Derfor ble prinsesse Märtha stylet av Maria Mena

9. februar er det åpningsfest for utstillingen «er jeg fin nok for deg» på Galleri Fineart i Oslo. Christian Ringnes skal holde tale. Jada, Ari kommer. Og ja, det vil være bilder som vekker pressens oppmerksomhet. Hva vil hun med denne utstillingen?

- Jeg vil at folk skal sette seg ned og puste. Bli en stund. Reflektere over hva de ser. 

Tittelen «er jeg fin nok for deg» er en tvetydig tittel ifølge Unni. Den rommer noe mer enn det som handler om hva andre måtte tenke om hvordan du ser ut.

- Tittelen er ikke ment å være et spørsmål om jeg fortsatt ser bra ut, det er ikke så banalt, forklarer Unni, mens hun tar oss med på en «sneak peak» før den store vernissasjen. 

LES OGSÅ: Ari Behn: Kvinner og menn søker det samme - kjærlighet

UTSTILLING: Utstillingen «er jeg fin nok for deg» åpner 9. februar på Galleri Fineart i Oslo.
UTSTILLING: Utstillingen «er jeg fin nok for deg» åpner 9. februar på Galleri Fineart i Oslo. Vis mer

Kjærlighet - i alle former

- Jeg har ikke snakket med så mange journalister ennå, så jeg må tenke litt ekstra når jeg skal si noe om utstillingen, jeg kommer rett fra intens produksjon, og masse barnepass. Jeg har hatt barnebarnet på besøk i mange dager, forklarer Unni mens hun vurderer om bildene henger riktig på galleriveggen.

Atelieret ligger på Jessheim, selv er Unni bosatt i en stor sveitservilla på Kløfta, med fast følge av en katt og en mops. Hun har fire barn, og fire barnebarn som hun ofte passer.

- Det er hektisk, men jeg elsker det! Du vet en treåring, du kan ikke slippe dem av syne et sekund. Men jeg er veldig familiekjær. Kjærlighet, det er ikke bare den klassiske kjærligheten mellom to mennesker, sier Unni og avbryter seg selv:

- Det er også kjærligheten til venner og familie.

Utstillingen er inspirert av 1600-tallsforfatteren John Milton, og verket «Det tapte paradis». Her er syndefall, engleopprør og skapelsen tema. Det dukker opp en englevinge i et av Unnis bilder også. Og mye Unni. Det er selfie-estetikk, og noe som kan se ut som ensomhet. Det er tårer, hotellrom og kroppen til Unni i ulike positurer. Noen ganger poserende. Andre ganger hverdagslig.

- Det er jo kunst da, ikke nakenhet for å være naken. Jeg kan kjenne på skammen jeg også, men det er da jeg føler jeg nærmer meg noe bra. Hvis det oppleves som påtrengende, vel da vil jeg være enda mer påtrengende neste gang, sier Unni da vi beveger oss forbi flere lerreter med naken Unni. Og et sitat fra den svenske forfatteren Per Olov Enquist. «En dag ska vi dö. Men alla andra dagar ska vi leva».

LES OGSÅ: Munch + Mieke Bal = hot, hjerteskjærende og høyaktuelt

Ny livsfase

- Jeg vil si jeg inne i en tredje livsfase. Den første var preget at at jeg fikk fire barn før jeg var 28. Den andre fasen var livet mitt med Sverre som var mer preget av mer rock'n'roll, og nå er jeg nok inne i den tredje, der jeg er singel. Det var fælt i begynnelsen, men nå føles det bra. Jeg trodde ikke at det skulle være så deilig å være singel! 

Apropos menn. 

- Han her er fra en internettbesettelse jeg hadde, forklarer Unni om maleriet av en ung mann med tøffe solbriller og filmstjernelook.

- Vi kommuniserte i ukevis på nettet, og var så opptatt av at vi skulle møtes. Når vi til syvende og sist fikk det til så var det....

- En skuffelse?

- Nei, ikke en skuffelse. Mer som... En følelse av ensomhet, kanskje? Han var ikke den jeg trodde. Det ble ikke sånn vi hadde sett for oss. Og sånn er det jo ofte. Men han er en veldig spennende type altså. Det er mulig han kommer og ser utstillingen, også. Det kommer til å bli veldig mange mennesker her.

Unni stopper og trekker pusten. 

- Jeg lever alene, jeg jobber alene og jeg trives veldig godt med det. Men jeg er selvsagt alltid åpen for å møte menn, sier hun og ler.

Vi stopper foran utstillingens største maleri.  

- Dette bildet oppsummerer i grunn hele utstillingen, ser du tittelen? spør Unni. 

- Serendipity, har jeg kalt det. Det ordet kan vel best oversettes som en hyggelig overraskelse på norsk. Og slik føler jeg at denne livsfasen er. En hyggelig overraskelse.

Utstillingen «er jeg fin nok for deg» åpner 9. februar på Galleri Fineart i Oslo, og varer fram til 19. februar. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer