Prinsesse Diana

- Jeg kan med hundre prosent sikkerhet si at hun ikke var gravid

Vi gir deg svarene på spørsmålene vi fremdeles lurer på om prinsesse Diana og tiden før den fatale ulykken.

PRINSESSE DIANA DØD: Tobarnsmoren prinsesse Diana av Wales ble bare 36 år. Den 31. august 1997 omkom hun som følge av en bilulykke i Paris. Foto: NTB Scanpix
PRINSESSE DIANA DØD: Tobarnsmoren prinsesse Diana av Wales ble bare 36 år. Den 31. august 1997 omkom hun som følge av en bilulykke i Paris. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år er det 20 år siden prinsesse Diana av Wales omkom i en bilulykke i Paris. Den verdensberømte tobarnsmoren ble bare 36 år, og i tiden etter den fatale ulykken begynte konspirasjonsteoriene rundt prinsessen og hennes daværende kjæreste Dodi Fayed, som også omkom i ulykken, å svirre. (PSST: Slik var prinsesse Dianas siste måneder)

Dodis far, multimilliardæren Mohamed Al-Fayed (88), satte fart i spekulasjonene ved å hevde offentlig at Dodi hadde kjøpt forlovelsesring til Diana kort tid før ulykken, at prinsessen var gravid med sitt tredje barn, samt at ulykken var et bestillingsverk i regi av medlemmer fra det britiske kongehuset og Secret Intelligence Service (kjent som MI6). Dette kommer frem i den omfattende politirapporten «The Operation Paget inquiry report into the allegation of conspiracy to murder: Diana, Princess of Wales and Emad El Din Mohamed Abdel Moneim Fayed» utført av The Metropolitan Police Service (MPS) i London i perioden 2004-2006.

«Mohamed Al-Fayed hevder at det britiske kongehuset ikke kunne akseptere at en egyptisk muslim kunne bli stefaren til den fremtidige kongen av England», står det i rapporten.

LES OGSÅ: Livvakten Trevor Rees-Jones var den eneste som overlevde dødsulykken i Paris hvor prinsesse Diana omkom

DE SISTE MINUTTENE: Prinsesse Diana i armkroken på kjæresten Dodi Fayed ett minutt før de skal kjøre fra Hotel Ritz til Fayeds leilighet. Her i samtale med sjåfør Henri Paul. Fire minutter senere er alle tre døde. Bildet er tatt fra hotellets overvåkningskamera. Foto:  Foto: NTB Scanpix
DE SISTE MINUTTENE: Prinsesse Diana i armkroken på kjæresten Dodi Fayed ett minutt før de skal kjøre fra Hotel Ritz til Fayeds leilighet. Her i samtale med sjåfør Henri Paul. Fire minutter senere er alle tre døde. Bildet er tatt fra hotellets overvåkningskamera. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fant ring i Dodis leilighet

Ifølge The Guardian hadde Dodi Fayed kjøpt en ring til 11 000 pund (som i dag utgjør rundt 117 000 norske kroner) på den luksuriøse smykkeforretningen Repossi i Paris dagen før den fatale ulykken. Overvåkningsbilder har i ettertid vist at Dodi var innom smykkeforretningen, men at han forlot butikken uten en ring, men med en brosjyre. Senere viser det seg at Claude Roulet, assistent ved Hotel Ritz, dro innom Repossi for å plukke opp en pose fra butikken som han senere leverte til suiten hvor Dodi og Diana bodde i under Ritz-oppholdet. 

Det ble senere funnet en ring i Dodis leilighet med den franske inskripsjonen «Dis-moi Oui» («Si ja til meg» på norsk) og en kvittering som viste datoen 30. august 1997 - altså dagen før paret omkom i bilulykken. Den samme ringen skal paret angivelig også ha sett på under en ferietur til Monte Carlo i Monaco noen uker tidligere. 

LES OGSÅ: Dianas tidligere elsker James Hewitt avviser nok en gang ryktene som har svirret i en årrekke

SPEKULASJONER: Dodis far, multimilliardæren Mohamed Al-Fayed hevder den dag i dag at Diana og Dodi var forlovet, at prinsessen var gravid med sitt tredje barn, samt at ulykken var et bestillingsverk i regi av medlemmer fra det britiske kongehuset og Secret Intelligence Service (kjent som MI6). Foto:  Foto: NTB Scanpix
SPEKULASJONER: Dodis far, multimilliardæren Mohamed Al-Fayed hevder den dag i dag at Diana og Dodi var forlovet, at prinsessen var gravid med sitt tredje barn, samt at ulykken var et bestillingsverk i regi av medlemmer fra det britiske kongehuset og Secret Intelligence Service (kjent som MI6). Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Prins William hadde ingen kjennskap til at hans mor var forlovet

I politirapporten kommer det frem at ingen av prinsessens nærmeste familiemedlemmer eller venner hadde hørt noe fra prinsessen om verken en ring eller forlovelse. 

«Prins William hadde ingen kjennskap til at hans mor, prinsessen av Wales, var forlovet med Dodi Fayed», står det i politirapporten.

Heller ikke prinsessens eldre søster, Lady Sarah McCorquodale (62), som snakket med Diana siste gang fredag 29. august 1997, hadde hørt noe om at lillesøsteren var blitt forlovet. 

- Jeg er blitt spurt om Diana noen gang snakket med meg om at hun kom til å komme med en kunngjøring av noe slag. Jeg kan ikke huske at hun fortalte meg det, men om hun hadde planer om dette og følte at hun ikke kunne snakke med meg om det akkurat der og da hadde hun allikevel sagt: «Jeg har noe å fortelle deg når jeg kommer tilbake». Hun sa aldri noe sånt, og jeg anser meg selv som hennes nærmeste fortrolige ettersom vi deler samme blod og fordi jeg kan holde på en hemmelighet. (...) Med tanke på fremtidsplaner så snakket Diana om å flytte til Amerika eller Frankrike, men dette var kun alternativer. Hun hadde sett at vår bror, Charles, hadde flyktet utenlands for å komme seg unna paparazziene og dette appellerte til henne, har Lady Sarah McCorquodale forklart til politietterforskerne.

LES OGSÅ: Selger hemmelige bryllupsbilder av Diana

DIANAS STORESØSTER: Lady Sarah McCorquodale snakket med lillesøsteren Diana siste gang fredag 29. august 1997. Hun hadde hørt noe om at lillesøsteren var blitt forlovet eller var gravid. Dette bildet er tatt av McCorquodale og prins Charles i Paris bare noen timer etter at prinsessen var gått bort. Foto:  Foto: NTB Scanpix
DIANAS STORESØSTER: Lady Sarah McCorquodale snakket med lillesøsteren Diana siste gang fredag 29. august 1997. Hun hadde hørt noe om at lillesøsteren var blitt forlovet eller var gravid. Dette bildet er tatt av McCorquodale og prins Charles i Paris bare noen timer etter at prinsessen var gått bort. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hva ringen egentlig mente får vi mest sannsynlig aldri vite, og dersom planeten overlever i tusen nye år er jeg sikker på at folk fremdeles kommer til å spekulere i hva den egentlig betydde

- Hun ikke var så tilfreds med at han skulle kjøpe en ring til henne

Dianas gode venninne Rosa Monckton (63) hadde feriert med prinsessen i Hellas et par uker før dødsfallet, og hadde heller aldri hørt noe om en forestående forlovelse mellom Diana og forretningsmannen Dodi Fayed. 

- Under ferieturen til Hellas snakket Diana og jeg om gavene Dodi hadde kjøpt til henne, og hun sa at Dodi hadde funnet en ring han ønsket å gi henne. Men hun ikke var så tilfreds med at han skulle kjøpe en ring til henne, og sa at hun kom til å bære den på høyre hånd (i England er det vanlig bære forlovelsesringen på venstre hånd). (...) I pressen ble det rapportert om at Diana kom til å komme med en kunngjøring etter ferien med Dodi, men jeg har absolutt ingen anelse om hva dette eventuelt dreide seg om. Jeg har ingen grunn til å tro at dette handlet om at hun skulle gifte seg. (...) Om Diana skulle kunngjøre at hun hadde planer om å gifte seg, hadde hun fortalt meg dette over telefonen. Hun hadde ikke ventet til hun var tilbake fra ferie. Jeg snakket med Diana for siste gang onsdagen før hun døde, sa Monckton til politietterforskerne.

I forbindelse med en pressekonferanse holdt på Harrods (eid av Mohamed Al-Fayed) 5. september 1997 forklarte Harrods' pressetalsmann Michael Cole følgende:

- Det er ganske tydelig at forholdet var oppriktig ment fra begge sider, og Mr. Al-Fayed har bedt meg om å gi dere et par detaljer. Vi lekket ikke nyheten om ringen som Dodi ga prinsessen bare timer før de omkom. Hva ringen egentlig mente får vi mest sannsynlig aldri vite, og dersom planeten overlever tusen nye år er jeg sikker på at folk fremdeles kommer til å spekulere i hva den egentlig betydde. 

LES OGSÅ: Prinsesse Sofia ble gravid igjen bare åtte måneder etter at hun fødte prins Alexander

- De fortalte meg om graviditeten bare noen dager før de omkom

Mohamed Al-Fayed står fast på at Dodi og Diana ringte ham og fortalte at de skulle bli foreldre bare dager før de døde. I et intervju med den amerikanske reporteren Daphne Barak i 2006 fortalte Al-Fayed at prinsessen var få uker på vei.

PÅ KJÆRLIGHETSFERIE: Dette bildet er tatt ni dager før prinsesse Diana og kjæresten Dodi Fayed omkom i den fatale bilulykken i Paris. Her i St.Tropez på den franske riviera. Foto:  Foto: NTB Scanpix
PÅ KJÆRLIGHETSFERIE: Dette bildet er tatt ni dager før prinsesse Diana og kjæresten Dodi Fayed omkom i den fatale bilulykken i Paris. Her i St.Tropez på den franske riviera. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hun var lykkelig. Han skulle kunnegjøre forlovelsen, hadde kjøpt forlovelsesring, og alt gikk den riktige veien. (...) Det var bare gått to, fire eller fem uker. (...) De fortalte meg om graviditeten bare noen dager før de omkom.

I den omfattende politirapporten kommer det frem at det franske politiet ikke utførte svangerskapstest på stedet etter ulykken, og heller ikke under obduksjonen ble det testet for mulig graviditet. Obduksjonen ble først utført av den franske patologen Lecomte i Paris 31. august 1997, og senere samme dag i England Dr. Robert Chapman.

«Hun fikk behandling på stedet og underveis til sykehuset Pitié-Salpêtrière hvor hun fikk utført livreddende behandling. Ingen graviditetstest ble utført på noe tidspunkt under behandlingen. Det var ingen relevant grunn til å utføre en slik test», står det i rapporten.

LES OGSÅ: - Prinsesse Diana redefinerte den kongelige stilen

På oppfordring fra Operation Paget (som utførte den omfattende politirapporten i perioden 2004-2006) har patologen Dr. Richard Shepherd etterrettelig gått gjennom medisinske bevis og rapporter, og han hevder følgende:

«Det finnes ingen patologiske bevis som støtter teorien om en graviditet.»

Men ifølge politirapporten var allikevel testene som ble gjort i forbindelse med obduksjonen ikke representative ettersom prinsessen hadde fått blodoverføring under den livreddende operasjonen etter ulykken. Politiet har i ettertid derfor testet blodet som ble funnet på gulvet i Mercedesen som prinsessen og Dodi satt i da de omkom, og ifølge LGC Forensics-testene viste blodet ingen antydning til innhold av graviditetshormonet hCG.

«Operation Paget har i tillegg samlet inn detaljerte bevis fra prinsessens leger, familie og nære venner i tillegg til de som har ytt personlige tjenester til prinsessen i dagene og ukene før prinsessens dødsfall. Ingen av hennes venner hadde kjennskap til at hun var gravid, og flere av dem mente at hun ville ha sagt det til dem om hun hadde vært det. (...) Deres beviser støtter teorien om at hun ikke var gravid. Bevisene de har kommet opp med har for øvrig vært av en så personlig og intim karakter, at de ikke er gjengitt i denne rapporten».

LES OGSÅ: Her er Diana-plaggene vi elsker

MISTET SIN MOR: Prinsesse Diana etterlater seg sønnene prins William og prins Harry, som hun fikk med eksmannen prins Charles. Dette bildet er tatt under begravelsen i London den 6. september 1997.  Foto:  Foto: NTB Scanpix
MISTET SIN MOR: Prinsesse Diana etterlater seg sønnene prins William og prins Harry, som hun fikk med eksmannen prins Charles. Dette bildet er tatt under begravelsen i London den 6. september 1997. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dersom det allikevel er tilfelle at hun var gravid var hun definitivt ikke klar over det selv

En av de som hadde nær omgang med Diana og Dodi før dødsulykken var Myriah Daniels, en holistisk healer, som var om bord på yachten «Jonikal» i forbindelse med parets ferietur på den franske og italienske riviera i midten av august 1997. Hun hadde dessuten kjent Dodi siden 80-tallet, og fungert som hans personlige healer.

- Jeg er blitt spurt om hvorvidt Diana var gravid eller ikke, og jeg kan med hundre prosent sikkerhet si at hun ikke var gravid. Jeg skal forklare hvorfor jeg er sikker på dette. For det første så fortalte hun meg personlig at hun ikke var gravid. For det andre, når man har så mange års erfaring med kvinnekroppen som det jeg har er det lett å se indikasjonene som tilsier om en kvinne er svanger eller ei. Det er helt usannsynlig at Diana ville ha tillatt meg å gi henne en så intensiv massasjebehandling på mageområdet dersom hun trodde at hun var gravid, forklarer Myriah Daniels i politirapporten, og legger til:

Hun sa at dette var sjokkerende og misvisende. Hun var tydelig irritert over at avisene fant opp disse tingene om henne

- Dersom det allikevel er tilfelle at hun var gravid var hun definitivt ikke klar over det selv. (...) Underveis på turen fikk vi fakset over kopier av nyhetsartikler, og enkelte ganger gikk noen fra crewet i land for å kjøpe aviser. Det var spesielt én dag Diana kom til meg og var oppriktig irritert. Hun sa oppgitt: «Nå skriver de at jeg er gravid!», og refererte til en overskrift i en avis hun akkurat hadde lest. Hun sa at dette var sjokkerende og misvisende. Hun var tydelig irritert over at avisene fant opp disse tingene om henne. 

LES OGSÅ: 9 ganger hertuginne Kate så skremmende lik ut prinsesse Diana

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer