Selda Ekiz

- Jeg kjenner litt på det biologiske presset

TV-profil Selda Ekiz (35) er lei av å få spørsmål om hvorfor hun ikke har fått barn ennå.

SELDA EKIZ: Den populære programlederen åpner opp om barndommen preget av to kulturer, presset om å utvide familien og den nye skuespillerjobben i KK. FOTO: Astrid Waller
SELDA EKIZ: Den populære programlederen åpner opp om barndommen preget av to kulturer, presset om å utvide familien og den nye skuespillerjobben i KK. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Norsk-ish-aktuelle Selda Ekiz (35) vokste opp i Sande i Vestfold, som mellomste datter av de to tyrkiske innvandrerne Gulistan og Aziz, som kom til Norge på 70-tallet.

Da Selda vokste opp spilte hun i korps med lillesøsteren Pinar og var grytidlig opp hver 17. mai for å skape god stemning i nabolaget - hun på trommer og lillesøsteren på fløyte. Selda får fremdeles tårer i øynene når hun hører nasjonalsangen.

BARNDOM: Selda med lillesøsteren Pinar. FOTO: Privat
BARNDOM: Selda med lillesøsteren Pinar. FOTO: Privat Vis mer

Familien Ekiz, som hadde fått bygget sitt eget Block Watne-hus tidlig på 80-tallet, kopierte blant annet rask tradisjonen med juletre i stua.

Hun definerer ikke seg selv som muslim, og sier at hun kommer fra en veldig lite konservativ og religiøs familie.

- Jul var noe man lærte gjennom skolen, og det gjorde inntrykk. Jeg minnes en påske da vi bønnfalte mamma om å få påskeegg, som alle de andre barna.

FORELDRENE: Selda med foreldrene Aziz og Gulistan i Tyrkia 2015. De kom til Norge på 70-tallet. FOTO: Privat
FORELDRENE: Selda med foreldrene Aziz og Gulistan i Tyrkia 2015. De kom til Norge på 70-tallet. FOTO: Privat Vis mer

- All motgang bygger karakter

Men moren, som «jobbet livet av seg som renholder», som Selda beskriver det som, mente at påskeegg var for dyrt.

- Året etter fikk vi likevel påskeegg, som mamma sikkert hadde kjøpt på salg. «Hvorfor skal dere ha påskeegg?» lurte mamma på. «Fordi det var kult og vi vil gjemme dem akkurat som de norske barna gjør!». Men påskeeggene var tomme, rett og slett fordi at vi ikke visste at de skulle fylles opp med godteri, sier Selda og ler igjen.

Vi møter henne en solfylt, krisp høstdag, og Selda har bestilt en av sine favoritter; nemlig vaffel med brunost.

- Jeg har alltid tenkt på at det å være flerkulturell er en positiv ting, og som utelukkende har tilført noe ekstra til meg og min personlighet. Ja, man kan ha blitt mobbet og man kan ha opplevd motgang fordi man må ha hemmelig nummer, men all motgang bygger karakter, sier hun og river av et vaffelhjerte.

Da Selda var liten opplevde hun og familien at ukjente folk kunne ringe på fasttelefonen, uten å gi seg til kjenne. Det var storesøsteren Nil som tok imot samtalen fordi foreldrene ikke var stødige i norsk.

I den andre enden haglet de rasistiske glosene.

- Det må ha vært tøft for en åtteåring å høre de tingene der, sier Selda i dag.

Ferdig med sin egen mobbehistorie

Familien Ekiz opplevde også at folk kastet stein gjennom vinduene i Block Watne-huset. En gang fersket Selda og faren steinkasteren, og fulgte etter personen. Det viste seg at det var noen barn fra nabolaget.

- Det var barn som gjorde det, og jeg vet ikke om de visste hva de gjorde en gang. Men det var skummelt for alle i familien.

DEN GANG DA: Selda Ekiz i henholdsvis førsteklasse og sjetteklasse. FOTO: Privat
DEN GANG DA: Selda Ekiz i henholdsvis førsteklasse og sjetteklasse. FOTO: Privat Vis mer

Hun opplever også at folk har en tendens til å dra opp mobbehistorien fra barndommen i tide og utide; noe hun selv føler seg ferdig med.

- Den var den oppveksten jeg hadde, og det var andre som ble mobba og andre som ikke ble det. Det er mange som blir veldig påvirket av det, jeg er mer sånn: «Jeg ble det, men det var ikke alltid at jeg en gang skjønte at jeg ble det». Man skal ikke dvele for mye ved ting, og bitterhet gjør en selv bare vondt, og er noe jeg ikke gidder å bruke tid å energi på, sier hun ærlig.

Heldigvis besto ikke venneflokken og nabolaget bare av folk som bidro til å lage negativ stemning.

- Vi hadde også veldig mange fine folk og naboer rundt oss, som for eksempel ga foreldrene mine jobber og som lot oss arve klær og ski.

- Vi var veldig fattige

Med én fot i den tyrkiske kulturen og én i den norske, opplevde Selda og søstrene å stå i spagat mellom to kulturer som krevde sitt. Nå, to tiår senere, føler hun at hun hadde en annen type barneoppdragelse enn den de norske vennene vokste opp med.

- Foreldrene mine var strenge da vi var små, men jeg har i ettertid skjønt at det ikke bare handlet om at de var tyrkiske og derfor strenge, men at vi var veldig fattige, og det var noe jeg ikke helt så den gangen.

Der andre i omgangskretsen dro på kino eller brukte penger på andre ting, fikk Selda og søstrene som regel ikke det de pekte på.

- Vi hadde ikke like god råd som alle de andre, rett og slett. Det at vi ikke fikk lov til å gå på kino, var ikke fordi at de var strenge, muslimske foreldre, men fordi vi ikke hadde råd. At mamma ikke kunne kjøpe Donald-blad hver uke til oss, var ikke fordi hun ikke har gått på skole og hater alle som kan lese, det var fordi hun vasket ræva av seg og tenkte at de tyve kronene kunne vi spare til noe annet, sier Selda ærlig.

ÅPEN: - Foreldrene mine var strenge da vi var små, men jeg har i ettertid skjønt at det ikke bare handlet om at de var tyrkiske, sier Selda til KK. FOTO: Astrid Waller
ÅPEN: - Foreldrene mine var strenge da vi var små, men jeg har i ettertid skjønt at det ikke bare handlet om at de var tyrkiske, sier Selda til KK. FOTO: Astrid Waller Vis mer

- Jeg tar med meg min norske kjæreste hjem uten noe stress

Men til tross for en til dels streng oppvekst da de var små, har foreldrene med tiden myknet opp.

- Nå føler jeg ikke at de er det lenger. Jeg tar med meg min norske kjæreste hjem uten noe stress, for eksempel, selv om jeg er litt nervøs for om de kommer til å skjønne hverandre. De snakker jo fremdeles litt dårlig norsk, sier Selda.

Høsten 2019 ble det kjent at hun hadde funnet lykken med Fredrikstadmannen Alf Martin Kollen Evensen (38).

- Foreldrene dine har vært støttende med tanke på at du har funnet deg en norsk kjæreste?

- Nå er de det, ja, sier hun og drar på det.

- Men i en ideell verden hadde det nok for dem vært perfekt om jeg for femten år siden hadde funnet meg en tyrkisk mann, og at de hadde vært besteforeldre nå.

KJÆRESTEN: I fjor høst ble det kjent at Selda Ekiz hadde blitt sammen med den tre år eldre Fredrikstadmannen Alf Martin Kollen Evensen.
KJÆRESTEN: I fjor høst ble det kjent at Selda Ekiz hadde blitt sammen med den tre år eldre Fredrikstadmannen Alf Martin Kollen Evensen. Vis mer

Selv om hun ikke er med på den tankegangen, har hun forståelse for at foreldrene har det synspunktet.

- Det er jo litt trist at jeg etter hvert kommer til å få en unge som kanskje ikke snakker så godt tyrkisk, noe som gjør at foreldrene mine og barnet kanskje ikke kommuniserer så bra med hverandre.

Hver gang hun er hjemme på besøk hos sin tyrkiske familie, kommer spørsmålet om når hun skal etablere seg og få barn opp.

- «Hvorfor har ikke du fått barn ennå, Selda?», hører jeg hver gang jeg er hjemme. Det synes jeg er irriterende, og det hender at jeg blir skikkelig sinna og sier at jeg kommer til å gå om de ikke slutter. Jeg klarer ikke å lage barn nå for dem, liksom, sier Selda og børster bort vaffelsmuler fra fanget med en irritert mine.

MOR OG DATTER: Seldas mor Gulistan drømmer om at mellomste datter skal utvide familien. Ifølge Selda er ikke det utenkelig at det kan skje i fremtiden. FOTO: Privat
MOR OG DATTER: Seldas mor Gulistan drømmer om at mellomste datter skal utvide familien. Ifølge Selda er ikke det utenkelig at det kan skje i fremtiden. FOTO: Privat Vis mer

Men samtidig kjenner hun likevel på at ting er annerledes nå som hun er i midten av trettiårene, sammenlignet med da hun var yngre.

- Når man er i begynnelsen av 20-årene er det vanskelig å forestille seg den biologiske klokken, men når man har bikket 35 da kan man kjenne litt på det. Plutselig har man venninner som er på sin tredje unge, liksom.

- Jeg tror jeg hadde følt meg ganske tom

Selda ler sin karakteristiske latter, til tross for det noe alvorlige temaet.

- Jeg kan kjenne litt på det biologiske presset om at man kanskje burde etablere seg og få laget en unge snart. Jeg synes det er fint med familie og barn, og foreldrene mine begynner å dra på årene nå, så jeg har lyst til at barna mine skal oppleve besteforeldrene sine.

KAMELON: I NRK-programmet «Smarter på 10 minutter» gir Selda Ekiz deg de gode historiene fra vitenskapens verden. Hun er også kjent fra «Newton» og «Alle mot 1» - og er denne høsten aktuell som skuespiller i NRK-serien «Norsk-ish». FOTO: NRK
KAMELON: I NRK-programmet «Smarter på 10 minutter» gir Selda Ekiz deg de gode historiene fra vitenskapens verden. Hun er også kjent fra «Newton» og «Alle mot 1» - og er denne høsten aktuell som skuespiller i NRK-serien «Norsk-ish». FOTO: NRK Vis mer

Selda er likevel fornøyd med valgene hun har tatt i livet, som har gjort at hun kan skilte med å være fysiker, programleder, stand up-komiker og nå skuespiller.

- Jeg tror jeg personlig hadde følt meg ganske tom om jeg hadde fått barn tidlig, og ikke satset på fysikken som jeg hadde veldig lyst til å studere. At jeg holdt på med stand up da jeg gjorde det, og ikke takket nei til Newton-jobben, fordi jeg måtte fokusere på familien.

- Jeg har hatt en kjempefin karriere, men det kan jo være fint å ha noen å fortelle det til også da, sier hun og smiler lurt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer