Tunnelen

- Jeg pratet med ham om det jeg bare snakker med venninner om

Ylva Fuglerud og Thorbjørn Harr spiller nok en gang far og datter på film.

«TUNNELEN»: I tunnelen spiller Ylva Fuglerud og Thorbjørn Harr far og datter som blir utsatt for en ulykke. Noen scener var vanskeligere enn andre. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne romjulen er det duket for en skikkelig actionfylt katastrofefilm på norsk kino, når spillefilmen Tunnelen har premiere andre juledag.

Det er Thorbjørn Harr (45) og 17-åringen Ylva Fuglerud som spiller far og datter Stein og Elise. De har et relativt anstrengt forhold etter at kona og moren døde som følge av sykdom noen år tidligere.

Når en lastebil kolliderer i tunnelen i nærheten av den lille bygda de bor i mens folk er på vei hjem for å feire jul, må brannmann Stein steppe inn. Det han ikke vet, er at datteren Elise, som har bestemt seg for å rømme til hovedstaden for julefeiring hos mormoren, sitter fanget i tunnelen.

Klarer han å redde datteren ut av branninfernoet før det er for sent?

KONFLIKT: Far og datter Stein og Elise sliter med å takle hverandres sorgreaksjon i filmen Tunnelen. FOTO: Nordisk film Distribusjon/Nordisk film Production
KONFLIKT: Far og datter Stein og Elise sliter med å takle hverandres sorgreaksjon i filmen Tunnelen. FOTO: Nordisk film Distribusjon/Nordisk film Production Vis mer

Har fått tips og råd om barneoppdragelse av Ylva

Det er ikke første gang Thorbjørn og Ylva spiller i en far-datter-relasjon. I TV-serien Kielergata, fra 2018, spilte de stefar og stedatter. Men de sier til KK at de merker at relasjonen de har i spillefilmen Tunnelen stikker dypere enn første gang de spilte mot hverandre - både på skjermen og på privaten.

Thorbjørn sier at han merker stor forskjell på Ylva nå, sammenlignet med da hun var 15 år og spilte i Kielergata.

- Man blir eldre fortere i denne fasen av livet. Fra man er 15 til man blir 17, er det jo nesten et helt liv i forskjell. Det merkes, men kjernen hennes er den samme, forklarer Thorbjørn til KK.

Han har brukt sin 28 år yngre kollega flittig for å få tips og råd om hvordan håndtere sine egne barn. Thorbjørn er gift med arktiekt Tai Victoria Grung, og sammen har de to sønner og én datter.

- Ylva er et par år eldre enn mine barn, så jeg har fått litt tips og råd om potensielle fallgruver fra henne. Når det har vært helt krise, har jeg spurt henne om hva jeg burde gjøre og ikke gjøre, sier Thorbjørn.

- Hvilke råd er det du har søkt Ylva om?

- Det har vært et par viktige ting som jeg har snakket med henne om, som jeg har plukket opp og tenkt at det er sånn jeg skal gjøre det, og sånn jeg ikke skal gjøre det. Det går på hvordan man løser forskjellige konflikter. Det har vært fantastisk å ha en sparringspartner som ikke har noe ansvar, men som likevel kan komme med ideer og innspill, sier Thorbjørn til KK.

DRAMA: Ylva Fuglerud og Thorbjørn Harr spiller far og datter i spenningsfilmen Tunnelen, som har premiere andre juledag. FOTO: Nordisk film Distribusjon/Nordisk film Production
DRAMA: Ylva Fuglerud og Thorbjørn Harr spiller far og datter i spenningsfilmen Tunnelen, som har premiere andre juledag. FOTO: Nordisk film Distribusjon/Nordisk film Production Vis mer

Også Ylva har brukt skuespillerkollegaen flittig under innspilling. Ettersom filminnspillingen varte i et halvt år, og var langt utenfor byen der Ylva bor, ble Thorbjørn en naturlig samtalepartner også for henne.

- Jeg snakker aldri med voksne om ungdomsproblemer, og siden jeg ikke hadde tilgang på venninnene mine på settet ble Thorbjørn å regne som en av dem. Jeg har snakket med ham om ting som jeg egentlig bare snakker med venninnene mine om. Og jeg har kommet til Thorbjørn med ting som jeg aldri ville ha sagt til mine egne foreldre, forklarer Ylva.

Hun synes at noen av de beste sidene med skuespillerkollegaen er at han både er morsom - og kritisk.

- Han kan være veldig kritisk på områder som jeg absolutt ikke er. Jeg kan for eksempel påstå at noe er en konspirasjonsteori, men da klikker han og ber meg om å ta det litt med ro.

- Ja, da kan jeg bli litt streng, supplerer Thorbjørn og ler.

- Mammaen min er astrolog og faren min elsker fantasy, så jeg lever i en slags «tulleverden». Jeg husker at jeg snakket med Thorbjørn om astrologi, og spurte hvilket stjernetegn han er født i, og da sa han snegle. Den syntes jeg var fin - både kritisk og morsomt, sier Ylva.

- Jeg har aldri kjent døden på nært holdt

Begge to ser på det som en trygghet og styrke at kjemien dem i mellom er så god, ettersom flere av scenene er relativt sårbare.

- Tunnelen er en actionfylt katastrofefilm, men samtidig er historien vår så utrolig viktig. De prøver å finne tilbake til hverandre etter morens dødsfall, og den ene forstår ikke måten den andre sørger på. Historien er så sterk og viktig, og gjør filmen til noe mer enn bare en actionfilm, forklarer Thorbjørn.

- Hvilke scener var de vanskeligste å spille inn, Ylva?

- Det å sitte på knærne og grine, det var vanskelig. Jeg har aldri kjent døden på nært holdt eller at folk man er glad i er i fare, så å sitte der og klare å finne en måte å få det frem på, det var nesten umulig.

Thorbjørn presiserer at det som er fint med hans og Ylvas relasjon, er at de tør å stole på at de kan legge alt i fanget til den andre underveis i innspillingen.

- Det er en scene i filmen der vi oppi all action som foregår, praktisk talt tar farvel med hverandre, og det var ganske vanskelig å gå fra skikkelig action til en så nær og personlig scene. Derfor er det ganske viktig at man føler at man ikke må ta noen hensyn eller holde igjen, fordi man er usikker på hvordan den andre skal reagere. Man må legge hele sjelen sin i spillet, forklarer han.

- Har dere selv opplevd noe dramatisk med tanke på bilkjøring eller på veien?

- Jeg har heldigvis aldri vært i en ordentlig solid ulykke med bil, men det har vært et par ganger hvor det har vært nære på, sier Thorbjørn.

OPPDRAG: Stein (Thorbjørn Haar) må trå til når ulykken rammer i den lille bygda. FOTO: Nordisk film Distribusjon/Nordisk film Production
OPPDRAG: Stein (Thorbjørn Haar) må trå til når ulykken rammer i den lille bygda. FOTO: Nordisk film Distribusjon/Nordisk film Production Vis mer

Han har et klart minne fra barndommen der han og faren kjørte forbi et ulykkessted, kort tid etter at ulykken hadde inntruffet.

- Faren min ba meg om å se vekk, men jeg gjorde jo selvfølgelig ikke det. Og det jeg så sitter klistret på netthinnen. Men heldigvis har jeg ingen ekte tunnelbrann-opplevelser.

- Det skjedde en ekte tunnelbrannulykke mens vi spilte inn filmen, og det føltes veldig spesielt. Men heldigvis var det ingen som omkom, minnes Ylva.

Tunnelen har norgespremiere 26. desember 2019.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer