Trude Mostue:

- Jeg raste opp foran skolen med den nye sportsbilen og spurte læreren «husker du meg?»

Trude Mostue åpner opp om tiden hvor ingen trodde at hun kunne bli noe.

TRUDE MOSTUE: Annenhver uke bor minstejenta hos henne, men de andre ukene er det bare Trude og katten Birger i huset ved sjøkanten. Foto: Beth-Kajsa Elveos
TRUDE MOSTUE: Annenhver uke bor minstejenta hos henne, men de andre ukene er det bare Trude og katten Birger i huset ved sjøkanten. Foto: Beth-Kajsa Elveos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minnet sitter som spikret i Trude: Et team av dyrleger har kommet for å sjekke opp en bjørnefamilie som ligger i siste del av vinterdvalen. I et tau blir en ung kvinne heist ned i hiet. Det blonde håret er stramt knyttet og pulsen hamrer - for hun vet at det er en sjanse for at bamsen kan våkne.

Hun skal gi bjørnen en bedøvelsessprøyte, slik at teamet trygt kan sjekke at alt står bra til med mor og barn. Hun innrømmer nå, mens hun forteller om det, at hun var livredd på det tidspunktet.

Trude Mostue tenker tilbake på en over 20 år lang karriere som veterinær. Det har vært litt av hvert. Men til tross for status som kjendisveterinær, deltager i store BBC-, NRK-, TV2-produksjoner og ikke minst doktorgrad, er det ikke alltid slik at folk trodde hun kom til å bli noe her i verden.

- Det har jo blitt noen år som dyrlege. Det er med skrekkblandet fryd at jeg tenker på at jeg har vært dyrlege i over 20 år nå. Så det sitter mye kunnskap.

Hun har vært dyrlege på så mange måter. Alt fra landsbydyrlege, klinikk-dyrlege, til eier av klinikk.

- Jeg har vært veterinær på TV, for ville dyr i Afrika og nå er jeg inne i tek-verdenen, så nå håndterer jeg dyr på en helt annen måte, forteller hun.

Ja, det har vært en lang og eventyrlig reise frem til her hun sitter og snakker med KK i dag, på Ormøya, i 32 varmegrader.

HILSTE PÅ DRONNINGEN: Med kjendisstatus i England var norske Trude Mostue plutselig en av dem som befant seg på fest med selveste Dronning Elisabeth. Her bilde fra en middag i den britiske ambassadeboligen i Oslo hvor også Kong Harald var til stede. FOTO: Knut Fjeldstad / NTB / POOL
HILSTE PÅ DRONNINGEN: Med kjendisstatus i England var norske Trude Mostue plutselig en av dem som befant seg på fest med selveste Dronning Elisabeth. Her bilde fra en middag i den britiske ambassadeboligen i Oslo hvor også Kong Harald var til stede. FOTO: Knut Fjeldstad / NTB / POOL Vis mer

«Husker du meg?»

Oslojenta, Trude Mostue var i begynnelsen av tyveårene da hun pakket kofferten og flyttet til Bristol i England for å studere til å bli dyrlege. Det var hennes barndomsdrøm, og den hadde hun tenkt å oppnå. Men på plass på universitetet skjønte hun fort at hun var en en såkalt "underdog".

De andre studentene var flere år yngre enn henne, måten å undervise på var mye strengere enn hva hun var vant med fra Norge og hun var heller ikke så god i engelsk. Hun hadde på følelsen at ingen trodde hun kom til å klare utdanningen. Selv ikke lærerne på studiet. Trude var jo den blonde, blide budeien fra Norge. Skulle nå hun greie dette?

Jo, hun gjorde det. Hun ble god i engelsk, jobbet hardt og måtte ta opp noen eksamener. Men besto til slutt alt og kunne kalle seg veterinær.

Så i 1996, mens hun fortsatt studerte, fikk hun spørsmålet som skulle endre på alt: Om hun ville være med i dokumentarserien «Veterinærene» (Vet School) og i 2002 fikk hele England se henne jobbe med dyr i serien «Vets in Practice». Plutselig var hun kjendis i England, en av de mest kjente dyrlegene i landet og ble voldsomt populær. Og hun kan fortsatt minnes sin første ordentlige lønning.

- Da kjøpte meg en sportsbil. Og da raste jeg med bilen inn på plassen foran skolen jeg hadde studert ved, sørget for å stoppe utenfor kontoret til den læreren som hadde ment at jeg aldri kom til å lykkes som veterinær og sa: Husker du meg?

Den blonde hårmanken danser rundt ansiktet hennes mens hun ler av minnet. Latteren har alltid sittet løst hos henne.

GRAVID: Trude Mostue sju og en halv måned på vei med sitt første barn i 2002. FOTO: NTB
GRAVID: Trude Mostue sju og en halv måned på vei med sitt første barn i 2002. FOTO: NTB Vis mer

Noe naturlig

Karrieren skjøt fart og hun hadde mer enn nok å ta seg til. Derfor tok Trude aldri helt stilling til om hun skulle ha barn. Det var før hun møtte en litt eldre, engelskmann som gjerne ønsket seg barn, at temaet kom på bane. Selv var hun 36 på det tidspunktet og tenkte at tiden var moden. Så fikk hun tre barn på nesten like mange år: Datteren Frøya Molly i 2002, sønnen Erik Delme i 2003 og Hilda Nelly i 2005.

De hektiske årene med små barn var likevel noe hun tok med knusende ro.

- Det høres kanskje litt rart ut, men jeg fulgte en bok til punkt å prikke. Leggetid, spising og alt var i henhold til den. Det å ha disse rutinene gjorde at jeg følte meg mer avslappet som mor.

Men forholdet til mannen varte ikke. I 2006 flyttet hun hjem til Norge igjen. Men hennes berømmelse hadde også nådd det kalde nord da de britiske veterinærprogrammene hadde blitt sendt på norsk TV også. Hun ble «God morgen Norges» egen kjendis-dyrlege. I tillegg var hun å se i NRK og startet sin egen dyreklinikk. Derfra var veien kort til realityserier som «Farmen» og «Skal vi danse.»

Så ble det kjent at dyrlegen hadde funnet kjærligheten på nytt. Med han fikk hun sitt fjerde barn i en alder av 43 år, datteren Celine Felicia i 2011.

OPTIMIST: Trude Mostue beskriver seg selv som optimist, som ikke liker å krangle. Foto: Beth-Kajsa Elveos
OPTIMIST: Trude Mostue beskriver seg selv som optimist, som ikke liker å krangle. Foto: Beth-Kajsa Elveos Vis mer

Men hvordan har det vært etter at barna er blitt større? De tre eldste er så å si voksne mens yngstedatteren bor halve tiden hos faren og halve hos Trude. Med langt mindre ståk og styr i huset- kjenner hun på et tomrom?

- Nei, jeg gjør ikke det. Klart jeg savner dem, men det er også noe naturlig i det at de blir større og står på egne bein. Jeg var jo så å si alenemor en lang stund, før jeg ble samboer igjen, så vi har et tett forhold. Og barna kan nok kjenne på at jeg er litt barnslig av og til.

For hun beskriver seg selv som en evig optimist, en som er vanskelig å krangle med fordi hun rett og slett ikke liker det. Og det er ikke så vanskelig å tro på, ettersom Trudes smil stadig glimter under solhatten.

Friere tøyler

Nå har hun funnet roen på Ormøya i Oslo, der hun har sjøen rett utenfor vinduene. Her treffer hun kunder digitalt, skriver bøker og koser med katten, Birger.

Som det mellomste barnet i en flokk på tre, vokste hun opp på Siggerud i Oslo.

- Føler du at du er et typisk mellomste barn?

- Ja, smiler hun og fortsetter:

- Jeg ble kanskje litt «glemt» og derfor hadde jeg friere tøyler. Kanskje er det også derfor jeg hadde utferdstrang og ville til England, selv om ikke alle trodde jeg ville klare det.

Men relasjonen til familien er sterk. Og kanskje spesielt til moren på over 80 år som hun snakker med nesten hver dag.

- Mamma er veldig opptatt av at jeg må finne meg en mann, siden jeg begynner å bli så gammel, ler hun.

Og når det kommer til dating, ønsker hun ikke å snakke så mye om det. Men hun innrømmer at det finnes noen i hennes liv som hun liker veldig godt

Ny karrierevei

To år før pandemien ønsket hun å finne en annen type jobb- gjøre noe litt annet. Trude kom over et svensk firma som hadde lansert en app hvor man kunne kontakte dyrlegene direkte. Det er noe hun alltid hadde tenkt ville vært smart, så da hun derfor så en stillingsutlysning hos firmaet, søkte hun med en gang.

- Jeg skjønte fort at det var mye vanskeligere enn jeg trodde, for man må ta veldig raske avgjørelser og lære meg nye måter å tolke dyrene på. Jeg tror at med den tunge kunnskapen jeg sitter med i bunn, kan gjøre ganske gode vurderinger på den måten. Men det kan jo være vanskelig å forstå hvorfor en hund er slapp. Det kan jo være alt fra magedreining til at det er for varmt, forteller hun ivrig og fortsetter:

- Så nå gjør jeg begge deler, jeg har timer med kunder og jeg jobber med konseptet, appen og hovedkvarteret i Sverige. Og kursing for samarbeidspartnere- så det er en annen, morsom måte å jobbe som veterinær på.

Det var også denne jobben som inspirerte henne til å skrive boken «Hundemanual», der går hun nærmere inn i de vanligste spørsmålene om hundehelse.

- Med den type jobb jeg har nå, så får jeg får jeg veldig fort en oversikt over hva som er de vanligste problemene. Så tenkte jeg at jeg skulle gjøre det i skriftlig form, forteller hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer