«Game of Thrones»:

- Jeg ser for meg at tronen overtas av en kvinne

Vi har tatt en prat med «Game of Thrones»-regissør Jeremy Podeswa. NB! Saken inneholder spoilere fra tidligere sesonger.

STERKE KVINNESKIKKELSER: «Game of Thrones»-regissør Jeremy Podeswa hyller kvinnenerollene i den populære fantacy-serien. Her er Daenerys Targaryen (spilt av Emilia Clarke). FOTO: HBO
STERKE KVINNESKIKKELSER: «Game of Thrones»-regissør Jeremy Podeswa hyller kvinnenerollene i den populære fantacy-serien. Her er Daenerys Targaryen (spilt av Emilia Clarke). FOTO: HBO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av september gjestet den kanadiske filmregissøren Jeremy Podeswa (55) Nordiske Seriedager som ble avholdt i Oslo. Han har regissert flere episoder av den populære fantacy-serien «Game of Thrones» (til info: han har ikke vært regissør på sesong åtte som kommer i 2019), og var til stede for å snakke om arbeidet han tidligere har gjort på serien. Til neste år kommer åttende sesong - som blir seriens aller siste.

Da filmjournalist Vegard Larsen i NRK tok ham imot på scenen, introduserte han Jeremy Podeswa som mannen som brakte karakteren Jon Snow (spilt av Kit Harington) tilbake til livet. Regissøren tror at nettopp det at man ikke vet hvem som overlever, eller hvem som dør, er det som gjør at serien er blitt en suksess.

REGISSØR: Kanadiske Jeremy Podeswa har regissert flere episoder av den populære fantacy-serien «Game of Thrones». FOTO: NTB Scanpix
REGISSØR: Kanadiske Jeremy Podeswa har regissert flere episoder av den populære fantacy-serien «Game of Thrones». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Det er et konstant element av spenning, når man ikke aner hva som kan skje i serien. Hvem overlever, og hvem dør? Ned Stark (spilt av Sean Bean) skulle i utgangspunktet være hovedkarakteren i serien helt til slutten, men plutselig tok de livet av ham mot slutten av første sesong. Det fikk en til å tenke at ALT kan skje, og at ingen er trygge.

- Men vi har jo også sett at man kan gjenopplive karakterer - og jeg personlig fikk Jon Snow «back to life» - så det gir jo det hele et ekstra lag av spenning.

Til publikum fortalte Podeswa også at det blant skuespillerne oppsto en viss spenning med tanke på om karakteren de portretterer kom til å overleve sesongen eller ikke.

- De får ikke vite noe om hva som kommer til å skje med karakteren før innspillingen av sesonger er i gang. Jeg har drept et par karakterer selv, og det er jo alltid litt trist. Jeg visste ingenting om Jon Snows skjebne før manuset kom ut, og da måtte jeg holde det for meg selv veldig lenge. Jeg fortalte det virkelig ikke til én eneste person. Ikke partner, ikke familie, ikke venner - ingen. Det var helt galskap, og det er da man virkelig innser hvor stort «Game of Thrones» er blitt. Over hele verden ble det diskutert om Jon Snow virkelig var død eller ikke.

LES OGSÅ: Derfor ELSKER vi Jon Snow!

- Rundt meg prøvde alle å fiske etter svar

KK tok en prat med regissøren, som også har regissert TV-serier som «Six Feet Under», «Dexter», «Boardwalk Empire» og «Handmaid's Tale», etter samtalen på Nordiske Seriedager. Til KK forteller han at han syntes Jon Snow-scenen var spesielt spennende å filme.

- Helt fra scenens start ønsket jeg at seeren skulle undre seg over om Jon Snow faktisk kom til å komme tilbake eller ikke. Det var en scene full av spenning og drama. Jeg er veldig tilfreds med hvordan det hele endte.

- Hvor lenge måtte du holde på hemmeligheten om Jon Snows skjebne?

- Fra jeg leste manus til episoden faktisk ble sendt var vel rundt tre kvart år, så jeg måtte holde på hemmeligheten en god stund. Rundt meg prøvde alle å fiske etter svar på om han kom til å komme tilbake eller ikke, men jeg klarte å holde meg, sier han og ler.

POPULÆR SERIE: I 2019 kommer åttende og siste sesong av «Game of Thrones». Her er Daenerys Targaryen (spilt av Emilia Clarke) i samtale med Jon Snow (spilt av Kit Harington). Bildet er fra sesong 3. FOTO: HBO
POPULÆR SERIE: I 2019 kommer åttende og siste sesong av «Game of Thrones». Her er Daenerys Targaryen (spilt av Emilia Clarke) i samtale med Jon Snow (spilt av Kit Harington). Bildet er fra sesong 3. FOTO: HBO Vis mer

Jeremy Podeswa synes det er vanskelig å svare på hva som både var hans favorittscene å regissere og hvilken karakter han liker aller best, men han trekker frem de kvinnelige karakterene og hvordan utviklingen deres har vært.

- Karakterene har virkelig vokst i løpet av disse årene, og spesielt de kvinnelige skuespillerne. Mange av dem var svært unge da serien hadde premiere i 2011, og ikke bare har de vokst fysisk, men også psykisk, intellektuelt og emosjonelt. I de siste sesongene føler jeg at de kvinnelige karakterene i serien har tatt over mer og mer, og det har vært en veldig interessant utvikling. De har alle vært en del av sin egen personlige reise, sier han til KK.

Han hyller også samholdet både på settet og i kulissene.

- Jeg har ikke opplevd noen divanykker, og alle har vært veldig opptatt av at man utgjør et team som står sterkt sammen. Det har vært en sterk følelse av kameratskap og det har ikke vært noe hierarki i kulissene, forklarer han.

Podeswa påpeker at han ikke har hatt noe med den avsluttende sesongen å gjøre, men at han gleder seg til å se resultatet. Selv holder han en liten knapp på damene.

- Jeg kan se for meg 20 forskjellige avslutninger. For eksempel at Daenerys overtar tronen, eller at Arya gjør det. Av en eller annen grunn ser jeg for meg at den blir tatt over av en kvinne. Men jeg aner ikke. Kanskje det ikke finnes noen Iron Throne i det hele tatt? sier han og smiler lurt.

Se flere bilder av kvinnene i serien under:

Sesong åtte av «Game of Thrones», som altså er den avsluttende sesongen, har premiere i 2019.

LES OGSÅ: Slik ser «Game of Thrones»-skuespillerne egentlig ut!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer