Brooke Shields

- Jeg ser på min egen 11-åring og tenker; jeg ville ikke tillatt det

Som 11-12-åring spilte hun prostituert i «Pretty Baby», så fulgte «Den blå lagune» med sine naturlige elskov. Brooke Shields (54) tror ikke noen av filmene ville blitt laget i dag.

<strong>DEN BLÅ LAGUNE:</strong> I 1980 kom denne filmen ut, som ble spilt inn på Fiji. Brooke Shileds fylte 15 det året filmen ble vist på kino. FOTO: NTB Scanpix
DEN BLÅ LAGUNE: I 1980 kom denne filmen ut, som ble spilt inn på Fiji. Brooke Shileds fylte 15 det året filmen ble vist på kino. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hun er kjent for de naturlige øyenbryna, for utallige Vogue-cover (det første som 14-åring), for en dristig Calvin Klein-reklame (mer om den senere) – men mest kjent er hun for sin rolle i Den blå lagune. Filmen fra 1980 om de to usedvanlig vakre og nesten nakne tenåringene som er alene på en tropisk øy, og ja, hva som skjer i dette tropiske paradiset kan man jo lett tenke seg til.

Filmen vant priser, men Brookes mor, som også var hennes manager, fikk massiv kritikk for å ha latt sin datter blottlegge seg på denne måten. Hvordan kunne det skje? Vi må tilbake til barselstiden for å finne svaret.

Bare noen dager gammel, fikk nemlig lille Brooke sin fremtid beskrevet av sin nybakte mor, Teri Shields, som skal ha sagt: «Hun er det vakreste barnet, og jeg skal hjelpe henne med å bygge en karriere.» Teri var da alene med ansvaret for Brooke, da forholdet med faren, Francis Alexander Shields, allerede var over.

Som sagt så gjort. Allerede før fylte ett år medvirket Brooke i en reklamefilm for Ivory Soap. Men det var først med rollen som prostituert i Louis Malles film om et bordell i New Orleans at kritikken begynte å hagle. Mot moren, som oftest parerte med: Har du sett filmen? Hun mente nemlig at filmen var av høy kunstnerisk kvalitet.

<strong>PRETTY BABY:</strong> Brooke Shields var bare 11-12 år da hun spilte prostituert i filmen Pretty Baby. FOTO: NTB Scanpix
PRETTY BABY: Brooke Shields var bare 11-12 år da hun spilte prostituert i filmen Pretty Baby. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Beste kreative prosjektet

I et intervju med Vanity Fair 40 år etterpå, sier Brooke seg enig:

- Det var det beste kreative prosjektet jeg har vært assosiert med, og de beste folka jeg noen gang har vært velsignet nok til å få jobbe med.

Men i et intervju med magasinet Porter Edit samme år, sier hun at filmen trolig ikke ville blitt laget nå, etter metoo-bevegelsen.

- Jeg tror ikke Pretty Baby ville blitt laget i dag, og jeg tror ikke Endless Love eller The Blue Lagoon ville blitt laget heller. Men de var faktisk vanilje sammenlignet med pornoen du nå kan finne overalt.

<strong>TROPISK ØY:</strong> De to ungdommene var alene på en tropisk øy i filmen Den Blå Lagune. FOTO: Scanpix.
TROPISK ØY: De to ungdommene var alene på en tropisk øy i filmen Den Blå Lagune. FOTO: Scanpix. Vis mer

Moren til Brooke skal ha sagt at hun gjorde hva hun kunne for å beskytte den unge tenåringen mot kommentarene rundt filmene. Hun skal også ha protestert mot de lange arbeidsdagene, opp mot 14 timer, som datteren måtte stå i.

- Jeg var et naivt barn

Senere kom det frem i Brookes biografi, There was a little girl, at Teri skal ha vært både alkoholisert og grenseløs. Selv sa Brooke dette til USA Today da boka ble lansert, etter morens død:

- Kjærligheten vår var så intens. Mamma kom foran alt annet. Jeg så på henne som en gud, jeg trodde hun kunne forandre været. Det var oss to mot verden.

I samme intervju understreker hun hvor uskyldig hun var da de omstridte filmene ble laget:

- Jeg var et naivt og uskyldig barn. Jeg var ikke Lolita. Jeg hadde ingen forståelse av min egen seksualitet.

<strong>ENEBARN:</strong> Brooke Shields vokste opp på Upper East side på Manhattan, som enebarn av alenemoren Teri Shields. FOTO: NTB Scanpix
ENEBARN: Brooke Shields vokste opp på Upper East side på Manhattan, som enebarn av alenemoren Teri Shields. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Så for Brooke skal det mest opprivende med de første filmene ha vært å skilles fra crewet, spesielt etter Pretty Baby-innspillingen.

- Jeg husker at jeg satt på et fly og bare gråt, det er en type hjertesorg som bare kan ramme en 11-åring. Settet føltes som en familie … og en dag er det bare over. Jeg hadde ikke lyst å føle det slik igjen noen gang, sa hun til Vanity fair.

Pretty Baby ble nominert til Palme d`Or i Cannes, og Brooke reiste dit, men hatet oppstyret på filmfestivalen, hun var jo tross alt bare et barn – men allerede etablert som Americas sweetheart.

<strong>GODE VENNER:</strong> Kort tid etter filmdebuten, møtte Brooke den åtte år eldre Michael Jackson, de gikk ut sammen i mange år, men hun insisterer på at de var i et vennskapelig forhold. FOTO: Scanpix
GODE VENNER: Kort tid etter filmdebuten, møtte Brooke den åtte år eldre Michael Jackson, de gikk ut sammen i mange år, men hun insisterer på at de var i et vennskapelig forhold. FOTO: Scanpix Vis mer

Samtidig hjemme på Upper East side i New York skal enebarnet Brooke ha strevd med at mor kunne forlate henne for å gå ut og drikke, og på et tidspunkt tok Brooke opp kontakten med sin italiensk-ættede far som gjorde det bra i businessverdenen på Manhattan.

Nå hadde verden for alvor fått øynene opp for Brookes billedskjønne ansikt, og allerede som 14-åring var hun på forsiden av Vogue, som den yngste covermodellen noensinne.

To år senere poserte hun i jeansreklamen for Calvin Klein, hvor hun uttalte den berømte setningen: Do you know what comes between me and my Calvins? Nothing.

Reklamen ble svært omstridt, men Brooke som i voksen alder aldri har mistet regien på eget offentlig liv, gjorde en ny Calvin-reklame 37 år senere. Da for hvit bikini, og på egen Instagram-konto tittelert med: Reunited with #MyCalvins. Responsen var overveldende positiv.

- Vi bør ikke bare se 15-årige kropper. Jeg vil ikke ha en 15-årings kropp. Jeg vil ikke se ut som en liten gutt, kommenterte Brooke selv. Som innrømte at bildene hadde krevd en god del forsakelse i forkant.

- Jeg sluttet med både øl og vin, og begynte å trene tre ganger i uka, og ja, jeg var også sulten, sa hun til Porter Edit i fjor.

Studerte på Princeton

Men hvordan kom Brooke seg videre fra rollen som tenårings- og barnestjerne? Nøkkelen, mener hun selv, var utdanning. En nøkkel hun vil videreføre til egne døtre Grier (12) og Rowan (15). Etter å ha blitt verdenskjent, tok Brooke tok en grad i språk (blant annet fransk) på Princeton University, mens hun fortsatte å jobbe som modell og skuespiller.

- Hadde jeg ikke hatt min intellektuelle side, ville jeg vært mye mer sårbar overfor en industri som er alt annet enn lojal, har hun sagt i flere intervjuer.

<strong>STUDENT:</strong> Brooke studerte språk på Princeton University, og er her på et sjeldent bilde sammen med både sin mor og sin far. FOTO: Scanpix
STUDENT: Brooke studerte språk på Princeton University, og er her på et sjeldent bilde sammen med både sin mor og sin far. FOTO: Scanpix Vis mer

På 80-tallet gikk Brooke ut med åtte år eldre Michael Jackson, et forhold hun beskrev som en platonisk juvel under Jacksons minneseremoni. Brooke har hatt romantiske forhold til både Liam Neeson og Dean Cain.

I 1997 giftet 32 år gamle Brooke seg med tennisstjernen Andre Agassi, men ekteskapet sprakk etter to år, angivelig mye på grunn av Agassis stoffproblemer. I samme periode kuttet hun ut sin mor som manager, et brudd hun har definert som helt nødvendig både for karrieren og for sin personlige utvikling.

Brooke sammen med Andre Agassi som hun var gift med i to år. FOTO: Scanpix
Brooke sammen med Andre Agassi som hun var gift med i to år. FOTO: Scanpix Vis mer

Det var i 2001 at Brooke giftet seg med mannen hun i dag deler et fireetasjes townhouse i Greenwich village med. Filmprodusenten Chris Henchy. Han feiret min kvinnelighet, og jeg trengte det, har Brooke sagt om Chris.

Paret hadde ønsket seg barn i flere år før Rowan kom i 2003. Brookes far hadde dødd kort tid før, og for Brooke ble barselstiden mørk, da en tung fødselsdepresjon kom som kastet på henne. Hun skrev boka «Down came the rain», og var åpen, blant annet på Oprah show, om at hun hadde hatt tung depresjon og selvmordstanker, men at terapi og medisiner hadde hjulpet henne.

<strong>LYKKELIG PAR:</strong> I 2001 giftet Brooke seg med mannen hun dag fortsatt er gift med. FOTO: Scanpix
LYKKELIG PAR: I 2001 giftet Brooke seg med mannen hun dag fortsatt er gift med. FOTO: Scanpix Vis mer

Tom Cruise, av alle, blandet seg inn i debatten, og hevdet at medisiner burde unngås, og at mye kunne fikses med vitaminer. Brooke parerte Cruise med at han kanskje burde holde seg til «fighting aliens».

Da datteren Grier kom tre år senere, var Brooke bedre forberedt. Nå lever familien på fire sammen i the village, med franske dører som kan åpnes rett ut til en bakhage med fuglesang – midt på Manhattan. Sommeren tilbringes i The Hamptons, hvor hun og døtrene ikke sjelden går turer langs stranda for å plukke søppel.

Brooke har spilt i flerfoldige oppsetninger på Broadway og nesten 40 filmer, samt i utallige TV-produksjoner. Nå er begge døtrene hennes eldre enn hun var da hun begynte å jobbe.

- Mine døtre er langt mer modne enn hva jeg var. De er mye mer komfortable i sin egen kropp. De er like sta som meg, og har samme indre styrke, men de har klart å tilpasse seg mye bedre enn hva jeg klarte. Det gjør meg så utrolig sjalu. Men igjen, jeg har jo laget dem, har hun sagt i et intervju med Independent online.

<strong>DØTRENE:</strong> Mor på skøyteisen sammen med døtrene Grier (t.v) og Rowan. Døtrene er nå 13 og 16 år. FOTO: Scanpix
DØTRENE: Mor på skøyteisen sammen med døtrene Grier (t.v) og Rowan. Døtrene er nå 13 og 16 år. FOTO: Scanpix Vis mer

Men da Vanity Fair i 2018 spurte Brooke om hun ville latt døtrene spilt i Pretty Baby, var svaret dette:

- I dagens samfunn, med sosiale medier og farene som følger med... Og bare ved å være en mor, som ser på sin 11-åring, så innser jeg at jeg ikke ville tillat det.

<strong>VOKSEN:</strong> Over 40 år etter filmdebuten, er Brooke fortsatt i bransjen. FOTO: Scanpix
VOKSEN: Over 40 år etter filmdebuten, er Brooke fortsatt i bransjen. FOTO: Scanpix Vis mer

Likevel, har Brooke Shields vært tydelig på at hun ikke klandrer moren Teri for å ha latt henne spille i disse to filmene, som tross alt ble store kassasuksesser.

- Jeg har mer problemer med at hun lot noen lage en Brooke Shields-dukke og et sminkehode med mitt fjes, sa Brooke til USA Today da hun ga ut biografien om et langt liv i rampelyset og en helt usedvanlig karriere.

En karriere som startet med en 11-12-årig jente som spilte i en film om et tema hun åpenbart ikke hadde noen forutsetninger for å forstå, men likevel ble Americas sweetheart.

( Kilder: Vanity fair 2018, PorterEdit 2018, Independent online, Wikipedia, Social life magazine, USA today, femalefirst )

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer