«Heimebane» sesong 2:

- Jeg skjønner ikke hvorfor folk tror at kvinner ikke har kompetansen som kreves for å kunne trene et herrelandslag

«Heimebane»-skuespiller John Carew hyller kvinner i fotballsporten.

BANEBRYTENDE SERIE: Sesong én av «Heimebane» satte i gang en diskusjon om kvinner i fotballen. I sesong to, som har premiere i februar, omhandler tematikken blant annet homofili i fotballsporten. Her med skuespillerne Ane Dahl Torp og John Carew, som har sentrale roller i serien. FOTO: NTB Scanpix
BANEBRYTENDE SERIE: Sesong én av «Heimebane» satte i gang en diskusjon om kvinner i fotballen. I sesong to, som har premiere i februar, omhandler tematikken blant annet homofili i fotballsporten. Her med skuespillerne Ane Dahl Torp og John Carew, som har sentrale roller i serien. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 17. februar kommer sesong to av den populære dramaserien «Heimebane» på NRK1, og i rollen som Helena Mikkelsen, fotballtrener for det fiktive eliteserielaget Varg IL, møter vi skuespiller Ane Dahl Torp (43).

John Carew (39) har rollen som fotballspiller Michael Ellingsen - og Carew har som kjent selv gjort karriere som proffspiller for lag som Vålerenga, Rosenborg, Aston Villa og West Ham United (for å nevne noen).

Sesong én bidro til en offentlig debatt om kvinner i fotballsporten, ettersom karakteren Helena Mikkelsen er Norges første kvinnelige trener for et herrelag på elitenivå - noe som aldri tidligere har skjedd i virkeligheten.

Under et presseevent i forbindelse med promotering av «Heimebane», sesong to, sa John Carew til KK at han synes det er veldig bra at det er blitt en debatt om kvinner i fotballen, og han ikke kan se noen grunn til at det ikke skal finnes flere kvinner på trenersiden i fotballen, enn det gjør i dag (Dagbladet skrev i fjor vår om Julie Voktor Pedersen som er den andre kvinnen som trener et herrelag i 3.divisjon. Den første er Eline Torneus, som trener Skjervøy i samme avdeling).

- Jeg skjønner ikke hvorfor folk tror at kvinner ikke har kompetansen som tilsier at de skal kunne gjøre det. De kan kanskje til og med gi det en ny dimensjon, fordi kvinner og menn jo er forskjellig på noen områder - både følelsesmessig og tankemessig. Kanskje de til og med kan bidra med ny kreativitet, som en mann ikke kan klare å gi. Jeg er veldig stor fan av kvinnelige trenere og kvinnelige ledere, forklarer Carew.

HYLLER KVINNER I FOTBALLEN: Tidligere proffspiller John Carew, som spiller i dramaserien Heimebane, forteller til KK at han er stor fan av kvinnelige trenere og kvinnelige ledere. Her fra presseeventet på Ullevål i februar. FOTO: NTB Scanpix
HYLLER KVINNER I FOTBALLEN: Tidligere proffspiller John Carew, som spiller i dramaserien Heimebane, forteller til KK at han er stor fan av kvinnelige trenere og kvinnelige ledere. Her fra presseeventet på Ullevål i februar. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Han trekker frem jurist og tidligere landslagsspiller Lise Klaveness (37), som også er fotballkommentator og direktør i avdelingen for elitefotball i Norges Fotballforbund, som et godt eksempel på en kvinne med teft i fotballmiljøet. (PSST: I fjor ble Lise Klaveness kåret til «Årets banebryter» i KK)

- Lise er den flinkeste personen jeg har jobbet sammen med i et TV-studio noen gang. Både den fotballfaglige kompetansen og formidlingsevnen er unik. Jeg jobbet sammen med henne i studio under VM-finalen, og det var en fryd å sitte og høre på henne, og å sparre med henne om fotball. Det er selvfølgelig en liten del av det, men det sier litt om at kvinner også kan, påpeker Carew.

- Hva tror du at er grunnen til at det er en slik machokultur i fotballsporten?

- Det ligger nok i historien til fotballen. Hvordan det har vært siden det begynte, fra at kvinner ikke hadde lov til å spille fotball, til at de sakte, men sikkert er blitt akseptert på fotballbanen. Siden det ligger så langt tilbake, tar det langt tid å få de holdningene ut av systemet vårt. Men i og med at vi tar det opp nå, blir det forhåpentligvis annerledes for de neste generasjonene som kommer. I tillegg blir jo folk oppdratt annerledes nå enn før, for vi blir jo ikke født med fordommer. Det er noe som blir prentet inn i hodet vårt senere. Vi blir formet av barndommen vår, det som skjer rundt oss og miljøet. Så de neste generasjonene, de kan vi gjøre noe med, sier han optimistisk.

LES OGSÅ: Ane Dahl Torp vil skjerme sine barns oppvekst for «likes»

Pinlig berørt av twerke-stunt under Ballon d’Or

Det er bare to måneder siden den norske fotballspilleren Ada Hegerberg (23), som spiller i 1.divisjon for franske Olympique Lyonnais, vant den gjeve utmerkelsen Ballon d’Or - også kjent som Gullballen - i Paris, og dermed ble den første kvinnelige vinneren i kåringens 62 år lange historie. Men det man (dessverre) kanskje husker aller best, Per øyeblikket da hun ble spurt av den franske dj'en Martin Solveig om å «twerke» på scenen.

Dét er et øyeblikk John Carew minnes som en ekstremt pinlig og flau affære.

- Ada Hegerberg er rå som tok det slik hun gjorde det - med et smil. Jeg ble rimelig flau på dj'ens vegne. Det var utrolig pinlig. At det skjer på den arenaen nå - jeg skjønner ikke at det er mulig. Nei, det var bare veldig, veldig flaut, sier Carew oppgitt.

PINLIG ØYEBLIKK: I desember mottok den norske fotballspilleren Ada Hegerberg utmerkelsen Ballon d’Or - også kjent som Gullballen - i Paris. John Carew minnes øyeblikket, da den franske dj'en Martin Solveig ba Hegerberg om å twerke på scenen, som en ekstremt pinlig og flau affære. FOTO: NTB Scanpix
PINLIG ØYEBLIKK: I desember mottok den norske fotballspilleren Ada Hegerberg utmerkelsen Ballon d’Or - også kjent som Gullballen - i Paris. John Carew minnes øyeblikket, da den franske dj'en Martin Solveig ba Hegerberg om å twerke på scenen, som en ekstremt pinlig og flau affære. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Han er enig i at fotballsporten preges av en såkalt machokultur, men poengterer at det ikke nødvendigvis er gjeldende for all type sport. Han håper at «Heimebane» kan ha bidratt til å øke bevisstheten til folk - til tross for at han mener at vi har en lang vei å gå for å få helt bukt med fordommene.

- Med tanke på det å få en kvinne inn i herrefotballen på toppnivå - der er det mange fortsatt mange fordommer å ta tak i. «Heimebane» har gjort at folk nå sitter og diskuterer det, og at tematikken er blitt belyst. Det setter forhåpentligvis i gang et eller annet, men av hundre steg, så er det bare ett steg som er tatt, mener han.

- Merker du noen forskjell på deg selv fra da du var aktiv fotballspiller, med tanke på holdninger til kvinner i fotballen?

- Jeg har aldri hatt noen tanker om at en kvinne ikke har kunne trene et herrelag. Jeg har tenkt at det ville være utfordrende og vanskelig, for jeg vet hvordan det er i en garderobe, og det ville ha krevd mye og vært tøft til å begynne med for en kvinne. Men jeg har aldri vært i tvil om at en kvinne kunne klare det, og jeg tror at en kvinne har mer enn nok kompetanse og faglig kunnskap til å trene et topplag, sier han og legger til:

- Men jeg vet også at i en garderobe, uansett hvordan vi vrir og vender på det, med 22 unge fotballspillere med stort ego og forskjellig syn på ting, så vil en kvinne møte mange utfordringer. Når ting begynner å gå trått, så vil det komme reaksjoner i retning at det er en kvinnelig trener. Det er en komplisert verden, men jeg håper at det kommer til å bli vanna ut.

Skuespiller Marian Saastad Ottesen (43) spiller den nye karakteren Petronella Nagell-Schmith i sesong to, og også hun mener det var på tide at den offentlige debatten om kvinner i fotball er blitt satt på agendaen.

- Jeg tror det har betydd enormt mye at man kan se en sånn type karakter som Helena Mikkelsen i en TV-serie. Det har hatt mye større ringvirkninger enn man kanskje hadde forstilt seg. Det er så viktig, også for unge jenter som spiller fotball, og som sitter hjemme og ser denne serien, at det ikke bare blir speilet gjennom menn, sier hun til KK.

SESONG 2: Vi møtte Heimebane-skuespillerne under et pressetreff på Ullevål i begynnelsen av februar. Foran fra venstre: Marian Saastad Ottesen, Ane Dahl Torp, Axel Bøyum, Emma Bones og Bendik Mauseth. Bak fra venstre: Ole Christoffer Ertvaag, Morten Svartveit, John Carew og Ståle Remøy Pettersen. FOTO: NTB Scanpix
SESONG 2: Vi møtte Heimebane-skuespillerne under et pressetreff på Ullevål i begynnelsen av februar. Foran fra venstre: Marian Saastad Ottesen, Ane Dahl Torp, Axel Bøyum, Emma Bones og Bendik Mauseth. Bak fra venstre: Ole Christoffer Ertvaag, Morten Svartveit, John Carew og Ståle Remøy Pettersen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Ada Hegerberg til KK: - Jeg liker ikke å si kvinnefotball. Det er veldig befriende når skillene oppheves

Den nye sesongen tar opp homofili i fotballsporten: - Nesten viktigere å ta tak i, enn temaet «kvinner i fotballen»

I sesong to av «Heimebane» blir homofili i fotballsporten tatt opp som tematikk, og John Carew mener at også her har man en lang vei å gå.

- Det er jo noen innad i sporten som har kommet ut av skapet, for det vil jo alltid være noen fotballspillere, basketballspillere eller mennesker i andre type sportsgrener som er homofile. Men reaksjonene på det hittil har vært blanda. Selv om det nok har vært godt for dem å komme ut, og de har fått støtte, så er det fremdeles en lang vei å gå. Jeg tror at det er noen homofile fotballspillere der ute som holder det inne og ikke tør å komme ut med det, og jeg tror det ville vært godt for dem å føle den tryggheten om de kan komme ut av skapet. En serie som det her, hvor de tar opp nettopp denne tematikken, vil få folk til å diskutere og å snakke om det.

- Hvorfor tror du det er så vanskelig å være en homofil fotballspiller og komme ut av skapet?

- Det er ikke så lett for meg å svare på det, men hvis man ser på hvordan garderobemiljøet er, så tror jeg det er vanskelig for en kar å komme ut der og si det høyt. Jeg tror han vil føle at det er skremmende at kompisgjengen hans, som han har med å gjøre hver eneste dag og som han går «i krigen med», vil se annerledes på ham. Så han tør kanskje ikke å gjøre det. Jeg vet ikke.

Han påpeker at da er det resten av gruppas ansvar å jobbe med seg selv.

- Men jeg tror ikke det er så lett. Jeg tror ikke det er noe de vil klare å løse nå i 2019. Men forhåpentligvis, om noen år, så vil det ikke være rart for en gjeng med ungdommer at den ene kompisen er homofil. Forhåpentligvis kan «Heimebane» være med å åpne de dørene der. Litt i alle fall, sier med forhåpning i stemmen.

SERIESKAPER: Johan Fasting er mannen bak Heimebane. FOTO: NTB Scanpix
SERIESKAPER: Johan Fasting er mannen bak Heimebane. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Serieskaperen Johan Fasting sier til KK at det nesten er viktigere å ta tak i homofili-tematikken, som sesong to bærer preg av, enn temaet «kvinner i fotballen».

- For kvinner i fotballen er i alle fall en samtale som vi har begynt på. Mens samtalen om homofili i fotballen fortsatt er veldig stille. Man snakker litt om det i korridorene, men den foregår ikke på en veldig konstruktiv måte. Jeg tror det kommer til å skje endringer der også. Jeg tør ikke ha noen forventninger om at sesong 2 av «Heimebane» kan bidra til det, men vi håper jo at vi kan være en del av samtalen her også.

Han poengterer at med tanke på tematikken om kvinner i fotballen var det en del ting de gjorde hvor de eksplisitt håpet på å skape en debatt, mens homofili-tematikken er en del mer sensitiv.

- Så her har ikke ambisjonen vår vært å provosere til noen samtale, eller være et innlegg i debatten, men mer det at vi prøver å behandle situasjonen emosjonelt. Ved å behandle den emosjonelt kan man kanskje også skape mer empati, og mer bevissthet hos publikum rundt denne problemstillingen - og gjennom fiksjonen kan man oppfordre til empati, så kanskje man på den måten kan komme ett skritt videre, sier Fasting.

LES OGSÅ: Hvor går grensen mellom flørting og trakassering?

Hadde premiere mens #Metoo-debatten var på sitt heteste

Fasting forklarer at det fra første stund var en intensjon for ham som serieskaper å sette fordommer mot kvinner i fotballen på dagsorden.

- Men ikke bare i fotballen, egentlig - målet var å kunne bruke fotballen som en arena til å kunne fortelle noe som var mer universelt. Disse tingene Helena Mikkelsen opplever i fotballverden, skal kunne være relevant for de som sitter og ser på - både kvinner og menn. Det var en ambisjon fra starten av, og er en tematikk som jeg personlig er veldig opptatt av, sier han til KK.

Han forklarer at det alltid har vært planen med «Heimebane», at den skal kunne bidra til en offentlig samtale som kan ta disse problemstillingene et hakk videre. Da sesong én ble sluppet våren 2018 var #Metoo-debatten på sitt aller heteste.

- Vi var i tiden, egentlig litt tilfeldig, da vi hadde premiere. Da var det åpenbart flere enn oss som følte at det var på tide å ta tak i disse tingene, så det var positivt at offentligheten tok det ett skritt videre, ved å snakke om ting som man tidligere ikke hadde snakket om. At man gikk bort fra bildet om at kvinnefientlighet bare er menn med hetter som skriker skjellsord etter damer på gata, men at det er veldig mye mer, og lagt mer komplekse problemstillinger, enn som så, forklarer Fasting.

- Hva tenker du om at du har klart å skape en offentlig debatt med serien din?

- Jeg er glad for at drama engasjerer, og at vi får folk til å forstår hva det er vi ønsker å snakke om, og tar den samtalen videre. Da har man lykkes i å nå ut med budskapet sitt. Men i første rekker ønsket vi jo å lage et emosjonelt og underholdende drama, men jeg tror at drama blir desto mer engasjerende hvis publikum også føler at det som serien handler om er relevant for dem og den verden de lever i, mener serieskaperen.

SETTER DAGSORDEN: - Jeg synes det er stas å være en del av noe som ikke bare er underholdning, sier Heimebane-skuespiller Ane Dahl Torp til KK. FOTO: NTB Scanpix
SETTER DAGSORDEN: - Jeg synes det er stas å være en del av noe som ikke bare er underholdning, sier Heimebane-skuespiller Ane Dahl Torp til KK. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Skuespiller Ane Dahl Torp (43) sier til KK at hun har opplevd å møte folk på butikken som etter å ha sett serien har endret syn på sine egne holdninger til kvinner i fotballen.

- Før sesong én av «Heimebane» var det at et kvinne trente et lag i toppfotballen, noe som folk syntes hørtes rart ut. Jeg har møtt på folk i ettertid som har sagt at de ikke trodde det var mulig med en kvinnelig trener for et herrelag, men nå som de har sett serien så er det ikke rart lenger, og dét er en veldig stor ting!, sier Ane entusiastisk og legger til:

- Nå er det tvert imot slik at folk synes det er rart at det ikke finnes noen kvinner som trener på toppnivå. Det er jo ekstremt positivt!

- Hvordan har det vært for deg som skuespiller å ta på deg en rolle som er med på å sette dagsorden?

- Det er veldig stort å få være med på noe som får en spesiell standing, selvfølgelig, men det aller morsomste for meg er jo å få lov til å ta del i det universet. Det å få være Helena Mikkelsen - det er så gøy! Uansett hvordan det slår an utad, så er det det aller viktigste for meg. Det er jo Johan og de som lager serien, som skaper tematikken - det er ikke meg, jeg er bare med på det - men jeg synes det er stas å være en del av noe som ikke bare er underholdning.

LES OGSÅ: Dating: Er det virkelig et problem om hun tjener mest?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer