Mina og meg

- Jeg skjønte at livet med ham ville bli spennende, ukomplisert og gøyalt!

Fire år etter frieriet giftet Mina og meg-ekteparet Alexander og Kristin seg. Og frieriet, ja det skjedde selvfølgelig på en fjelltopp.

MINA OG MEG: Alexander Read og Kristin Victoria Tunheim Read er et svært aktivt ektepar, og elsker å ta med sine to døtre på tur. Paret er aktuelle i TV-serien Mina og meg på TV 2. FOTO: Privat

MINA OG MEG: Alexander Read og Kristin Victoria Tunheim Read er et svært aktivt ektepar, og elsker å ta med sine to døtre på tur. Paret er aktuelle i TV-serien Mina og meg på TV 2. FOTO: Privat

Vis mer
Publisert

En liten jente i rosa vinterjakke stabber seg fremover i stiv kuling. Alt rundt henne er kritthvitt, og snøflakene pisker henne lett i ansiktet.

Heldigvis er femåringen Mina Floriana Read (5) godt kamuflert med solide skibriller, hals, lue og hette.

- Kom igjen, Daddy! roper hun entusiastisk i sterk motvind.

Pappa Alexander Read (40) følger henne hakk i hæl, og kommer med oppmuntrende ord.

FINNMARKSVIDDA PÅ TVERS: Da Mina Floriana Read var fem år la hun ut på langtur med faren Alexander i 24 dager, for å gjennomføre turen Vardø til Alta med ski på beina. FOTO: Alexander Read / TV 2
FINNMARKSVIDDA PÅ TVERS: Da Mina Floriana Read var fem år la hun ut på langtur med faren Alexander i 24 dager, for å gjennomføre turen Vardø til Alta med ski på beina. FOTO: Alexander Read / TV 2 Vis mer

I november hadde den fem episoder lange TV-serien Mina og meg premiere på TV 2, og her følger vi med på den strabasiøse ferden far og datter la ut på tidlig vinter 2021. 400 kilometer skulle de to legge bak seg i form av en skitur over Finnmarksvidda, fra Vardø til Alta.

Kvalitetstid og naturopplevelser

Hjemme i Maridalen i Oslo satt mamma Kristin Victoria Tunheim Read (37) og lillesøster Lilje Olava (2) og ventet spent på hvordan turen, som skulle ta 24 dager, kom til å bli for pappa og storesøster.

BABY NUMMER TRE: En høygravid Kristin på rød løper med ektemannen Alexander Read under Gullruten i Bergen i mai 2022. FOTO: Eivind Senneset/TV 2
BABY NUMMER TRE: En høygravid Kristin på rød løper med ektemannen Alexander Read under Gullruten i Bergen i mai 2022. FOTO: Eivind Senneset/TV 2 Vis mer

Til KK forteller Kristin at Mina Floriana har dratt på ekspedisjoner med pappa Alexander siden hun var liten, og at dette har gjort at hun er blitt vant til det at hun og datteren er borte fra hverandre innimellom.

- Jeg visste jeg kom til å savne henne, samtidig som det er fint å tenke på all den gode kvalitetstiden og alle de gode naturopplevelsene hun kom til å få med Alexander ute på vidda, forklarer Kristin.

- Var du redd for at noe kunne gå galt?

- Jeg vet at Alexander vurderer alle mulige sikkerhetstiltak før de drar ut på ekspedisjoner. Han klistrer opp kart på veggen med planlagt rute, og kontakter mange kjentfolk i området for å danne seg et best mulig bilde av terrenget og de lokale forhold.

I NATUREN: - Alle småbarnsforeldre kjenner seg vel igjen i at hele familien blir mer fornøyde dersom man, på et eller annet vis, kommer seg ut, sier Kristin til KK. FOTO: Privat
I NATUREN: - Alle småbarnsforeldre kjenner seg vel igjen i at hele familien blir mer fornøyde dersom man, på et eller annet vis, kommer seg ut, sier Kristin til KK. FOTO: Privat Vis mer

Kristin påpeker at Alexander er fjellvant, og at dersom været blir vanskelig stoler hun på at samboeren klarer å få opp teltet og grave dem ned i tide.

- De årene han hadde i Kystjegerkommandoen kommer godt med. Jeg har også en GPS-tracker hvor jeg kan følge med på hvor langt de har kommet, og når han ikke har mobildekning sender han satelittmelding hvor det står: «Alt OK fra oss, vi elsker dere», forklarer hun videre.

Fortrolig forhold

Da Mina var to år la far og datter ut på sin første langtur sammen - og da fikk turen navnet Mina og meg- Nordryggen i barnepulk, og gikk langs den nesten 130 mil lange norsk-svenske fjellkjeden, populært kalt Nordryggen, som strekker seg fra Agder i sør til Finnmark i nord.

Den turen varte i hele 57 dager, og far og datter gjennomførte med glans. Det er ingen tvil om at Mina og Alexander har et spesielt far-og- datter-bånd, og jenta som nå er blitt seks år har et fortrolig forhold til sin energiske far.

FIRERBANDEN: Familien på fire er ofte på turer i friluft. Her fra et idyllisk øyeblikk med en nyfisket torsk. FOTO: Privat
FIRERBANDEN: Familien på fire er ofte på turer i friluft. Her fra et idyllisk øyeblikk med en nyfisket torsk. FOTO: Privat Vis mer

Alexander Read har både militær og sivil utdannelse, og har jobbet både for Kystjegerkommandoen og Røde Kors.

- Hvordan har det vært for deg å se turen til Mina og Alexander i ettertid, og de utfordringene de møtte på underveis?

- Jeg synes at Teddy TV har gjort en skikkelig god jobb med å lage en koselig serie, ved å sette sammen filmingen som Alexander gjorde underveis. Jeg er stolt av å se at datteren min er blitt en skikkelig tøffing, som er god til å sette ord på følelsene sine! sier Kristin til KK.

Også mamma Kristin er imponert over hvor godt eldstedatteren takler vær og vind.

- Samtidig som det er spennende å følge samtalene de to har om turen, livet generelt og oss der hjemme. Det er også artig å se hvordan samspillet mellom de to blir på tur og hvordan problemer må løses litt annerledes, og ofte på en bedre måte, på en ekspedisjon enn hvordan man ville gjort det hjemme, påpeker Kristin.

Jobber som lege

Tobarnsmoren Kristin Victoria Tunheim Read er utdannet lege, og jobber som lege i spesialisering innen gastroenterologisk kirurgi.

- Jeg kan ikke tenke meg noen bedre jobb, men den innebærer litt flere arbeidstimer enn standard 38 timers uker. Da er det en stor fordel at jeg har en mann som er eventyrer og har lyst til å finne på artige ting med barna - også når jeg ikke har anledning til å være med, sier hun ærlig.

- Har du like mye energi som Alexander?

- Ja, det vil jeg si! Jeg forsøker å bruke mest mulig av fritiden på å finne på morsomme ting med familien. Jeg jobber mye, sover lite og har samtidig overskudd igjen.

Naturlig nok møttes det sporty paret under en hyttetur med felles venner på sørlandsperlen Tromøya sommeren 2011. Et par dager etter at hytteturen var over, tok Alexander kontakt med Kristin via epost.

- Han hadde funnet frem til jobbmailen min og spurte om jeg ville være med ut på date. Jeg skjønte fort at livet med ham ville bli spennende, ukomplisert og gøyalt. Og jeg falt pladask!

FJELLTOPP: Alexander Read fridde på toppen av Ryggjehøe, en 2000 meters topp i Jotunheimen, i 2017. Fire år senere ble de gift. FOTO: Privat
FJELLTOPP: Alexander Read fridde på toppen av Ryggjehøe, en 2000 meters topp i Jotunheimen, i 2017. Fire år senere ble de gift. FOTO: Privat Vis mer

Utover høsten deltok de to sammen i bryllup til venner, og det tok ikke lang tid før de var et par.

- Vi ble enige om å definere oss som et par etter å ha gjennomgått noen pinlige hilserunder sånn cirka midtveis i et bryllup den samme høsten.

Og frieriet, ja det skjedde naturlig nok på en fjelltopp.

- Han ventet til jeg klarte å stabbe meg til toppen av Ryggjehøe, en 2000 meters topp i Jotunheimen med latterlige mengder steinrøys, før han omsider fridde i 2017. Vi hadde et koselig koronabryllup i våres, forteller Kristin.

- Ut ifra bildene på sosiale medier å dømme kan de se ut til at dere bare er ute i friluft – gjør dere noe annet som familie enn å være ute på tur?

- Alle småbarnsforeldre kjenner seg vel igjen i at hele familien blir mer fornøyde dersom man, på et eller annet vis, kommer seg ut. Vi bor jo midt i marka, og i helgene er det veldig enkelt å ta på seg turklær og traske ut fra døren hjemme og ut i skogen.

På sommeren kan familien gjerne ta sykkel eller sparkesykkel bort til den lokale badeplassen, eller så stikker de til sjøen for å seile.

- Av og til koser vi oss bare i hagen. På vinteren blir turskoene gjerne erstattet med ski eller skøyter.

NÆRTUR: Mamma Kristin med packraft'en på ryggen og døtrene Mina Floriana (foran) og Lilje Olava. FOTO: Privat
NÆRTUR: Mamma Kristin med packraft'en på ryggen og døtrene Mina Floriana (foran) og Lilje Olava. FOTO: Privat Vis mer

På grunn av covid-pandemien har de to døtrene knapt opplevd kulturtilbud som teater, kino, konserter, museer og restauranter.

- Så det skal vi prøve å få til mer av fremover! Vi er selvfølgelig også inne og leker, men TV får barna kun lov til å se på noen dager i uken.

- Kunne du tenke deg å legge ut på en lignende ekspedisjon selv, som Mina og Alexander har gjennomført?

- Tja. Akkurat de drøyeste vinterturene kan de ha for seg selv, sier hun og ler.

- De andre sesongene er jeg veldig mye mer positiv til! Da jeg var yngre var jeg på mange backpackingturer i utlandet, og telttur er jo litt samme konseptet. Du går ikke lei fordi du flytter deg fra sted til sted, og det skjer noe nytt hver dag.

Mina Floriana og Lilje Olava er bare seks og to år, men likevel har familien allerede rukket å legge ut på mange eventyr sammen som familie.

- Blant annet har vi syklet fra Isfjorden til Beitostølen via Rondane, vi har gått fra Tafjordfjellene med Mina Floriana i bæremeis og Lilje Olava i magen, vi har syklet og teltet i fem uker fra Steinkjær til Bodø med barna i sykkelvogn, og vi har padlet oss igjennom Nordmarka.

Det er ingen tvil om at de to jentene går en spennende fremtid i møte!

Under Gullruten i Bergen i mai 2022 var Mina og meg nominert i kategorien «Beste karakterdrevne dokumentarserie», side om side med «Märtha», «Team Ingebrigtsen» og «Hodet i klemme», og Alexander Read dukket opp på rød løper med sin høygravide kone Kristin.

Om ikke lenge blir de foreldre til nok en liten jente.

- Det kommer nok en jente inn i Read-familien, så det blir veldig koselig! sa en vordende trebarnsfar til Rød Løper i Bergen.

Til høsten kommer programmet «Mina, Lilje og meg», der yngstemann på tre år får bli med storesøster og pappa på tur i 17 dager - og om noen år er det nok en tredje liten jente som får være med sin sporty far og søstre på eventyr!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer