Fra bølle til bestevenn

- Jeg tenkte nei, nei, nei… enda en hund som ikke vil kjøre bil!

Sondre Hole Nielsen (29) - far til «Zlatan» - har skaffet seg ny hund. Denne gangen skulle han gjøre alt riktig, men ...

FRA BØLLE TIL BESTEVENN: Zlatan og Sondre ble publikumsfavoritter i fjor. I år skaffet de seg et nytt familiemedlem. Foto: Privat
FRA BØLLE TIL BESTEVENN: Zlatan og Sondre ble publikumsfavoritter i fjor. I år skaffet de seg et nytt familiemedlem. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Sondre Hole Nielsen (29) og Zlatan ble manges favoritter da de deltok i programmet «Fra bølle til bestevenn» i fjor. De ble til og med nominert til Gullruten, i kategorien «Årets nye deltaker».

Mye har skjedd siden den gang – i sommer fikk de nemlig et nytt familiemedlem.

- Zimba er bare syv måneder gammel, men han er en fantastisk hund. Så grei og enkel å ha med å gjøre – jeg er så stolt av han! Det har gått over all forventning: Zlatan tok ham godt imot, og de har blitt skikkelig kompiser, sier Sondre, som unnskylder at han var sen med å svare på telefonen, da Zlatan og Zimba brukte han som lekeplass.

Tidligere har Zlatan lagt all sin energi på kjæresten sin, bamsen Berit. Sondre var litt spent på om det ville oppstå et trekantdrama.

- Zimba har prøvd seg litt på Berit, og da tar jeg henne bort. Jeg er livredd for at han skal få de samme tendensene som Zlatan – det skal jeg ikke ha noe av. Han får ikke sin egen bamse, sier Sondre, som har lært mye av sine egne feil som førstegangs-hundeeier.

KUNNE BLITT TREKANTDRAMA: Zlatan er ekstremt glad i Berit. Foto: Privat
KUNNE BLITT TREKANTDRAMA: Zlatan er ekstremt glad i Berit. Foto: Privat Vis mer

En ny start

Som fersk hundeeier er det ikke så lett å vite hvordan man skal oppdra hunden – noe Sondre smertelig fikk erfare, med Zlatan som tisset over alt, og hatet å kjøre bil.

- Jeg må ærlig innrømme at det var en av grunnene til at jeg skaffet meg en ny hund. Jeg ville bevise overfor meg selv at dersom jeg fikk muligheten igjen, skulle jeg bevise at jeg virkelig får det til. Og det har jeg klart å bevise nå.

Sondre tok fem uker ferie i sommer, og brukte all sin tid på hundeoppdragelse.

- Jeg har gitt 100 prosent i hele sommer. Vi har trent og trent, og brukt masse tid på sosialisering. Det har vært en god sommer for hundene, sier han.

Overgangen fra én til to hunder har vært stor – det er ekstra krevende å få tak i hundepass, og det hender at en av hundene vil sove, mens den andre vil leke. Men alt i alt synes Sondre at det er positivt.

- Det er veldig bra for dem å være to – spesielt når jeg er borte, da har de alltid selskap i hverandre. Jeg merker at Zlatan nå er mye tryggere hjemme når jeg ikke er der, fordi han har selskap. Hundetrener Maren sier at hun anbefaler å ha to hunder, så da stoler jeg på det.

GODE VENNER: Zlatan har blitt tryggere alene hjemme, sammen med Zimba. Foto: Privat
GODE VENNER: Zlatan har blitt tryggere alene hjemme, sammen med Zimba. Foto: Privat Vis mer

- Ble skikkelig stressa

Den største utfordringen Sondre har hatt med Zimba, har nok en gang vært tissing innendørs.

- Jeg ble skikkelig stressa! Jeg bestilte veterinærtime da han var fire måneder, på grunn av det, sier Sondre, og utdyper:

- Det viste seg at Zimba bare var litt sen med å bli stueren. Jeg fikk utrolig mange gode tips fra Maren. Zlatan tisset inne fordi han var nervøs, mens Zimba gjorde det fordi han er litt vimsete – han kunne glemme seg litt og tisse mens han lekte. Men nå er han 100 prosent stueren.

STRESSA: Sondre var redd han skulle få samme problem nok en gang, men Zimba var bare litt sent ute med å bli stueren. Foto: Privat
STRESSA: Sondre var redd han skulle få samme problem nok en gang, men Zimba var bare litt sent ute med å bli stueren. Foto: Privat Vis mer

Sondre ble også bekymret da han hentet Zimba og skulle ta han med hjem. Kjøreturen fra Stord til hjembyen Bergen, på halvannen time, besto av masse piping fra Zimba.

- Jeg tenkte nei, nei, nei… enda en hund som ikke vil kjøre bil! Men det var nok bare fordi han savnet mor og søsken. Nå slapper han godt av og sover under bilturer – det er ikke noe problem. Jeg tror også det har en slags beroligende effekt på Zlatan.

Gikk grundig til verks

- Tenkte du lenge på å få en til hund?

Sondre svarer overbevisende ja, før han begynner å le og korrigerer seg selv:

- Nei, jeg er jo veldig spontan. Men jeg tenkte på det et halvt års tid, og denne gangen brukte jeg mye tid på å bestemme meg for rase, og finne en god oppdretter. Jeg besøkte ulike oppdrettere, og gikk grundig til verks, sier han fornøyd.

- Hvorfor falt valget på spansk vannhund?

- På grunn av den fantastiske oppdretteren jeg traff på Fitjar (Stord). Oppdretteren er godt kjent for sine gode kull, og rasen er helt fantastisk. Zimba kan brukes til alt, både sommer og vinter – han elsker å bade, og liker å være med på skitur. Og så er det en veldig fin familiehund, skryter Sondre.

FØRSTE MØTE: Sondre skryter av Zimba, som allerede har blitt en veloppdragen hund. Foto: Privat
FØRSTE MØTE: Sondre skryter av Zimba, som allerede har blitt en veloppdragen hund. Foto: Privat Vis mer

Zimba mer uredd enn Zlatan, og enda mer aktiv. I likhet med sin lille storebror, er han veldig glad i kos.

Ikke like bortskjemt

Julen skal tilbringes i Bergen, og på hytta på Geilo.

- Vi skal kose oss på skiturer, og så skal far på afterski. Nå som corona endelig er borte, må jeg ta igjen det tapte, sier Sondre, og ler godt.

Sondre er ikke fremmed for å kjøpe gaver til sine firbeinte barn, men da KK ringer en liten stund før jul, innrømmer han at han ikke har kjøpt julegaver til dem ennå.

- Er Zimba like bortskjemt som Zlatan?

- Han kommer til å få like mye ting som Zlatan, men han får ikke like fri tilgang til sofaen og sånt. Der har jeg satt grenser tidlig. Så Zlatan er nok litt mer bortskjemt, sier han med en latter.

Gått utover datinglivet

- Frister det å skaffe seg en hund nummer tre?

- Nei, det blir ikke flere. Da må jeg i så fall få meg en kjæreste som har hund fra før, sier Sondre, som røper at han har noen «smågreier» på gang, men at det ikke er noe fast.

- Det har vært så travelt med valpetid, så det har gått litt utover datinglivet. Hundene kommer først, sier han med en liten latter.

TIDKREVENDE: Sondre har brukt hele sommeren på Zlatan og Zimba. Foto: Privat
TIDKREVENDE: Sondre har brukt hele sommeren på Zlatan og Zimba. Foto: Privat Vis mer

Comeback

Til alles store glede kan Sondre meddele at han og Zlatan kommer til å få mer skjermtid på nyåret, men hva det er, kan han ikke røpe helt ennå.

- Det blir et lite comeback, noe som er veldig kjekt, sier han lurt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer