Aksel Hennie

- Jeg trives med det livet jeg har nå

Den norske skuespilleren lover at vi aldri kommer til å miste ham til Hollywood.

AKSEL HENNIE: Den norske skuespilleren Aksel Hennie gjør suksess både i Norge og i Hollywood - men forteller til KK.no at han aldri kommer til å slutte å lage film i Norge. Nå er han aktuell i NRK-serien «Nobel». Foto: NTB Scanpix
AKSEL HENNIE: Den norske skuespilleren Aksel Hennie gjør suksess både i Norge og i Hollywood - men forteller til KK.no at han aldri kommer til å slutte å lage film i Norge. Nå er han aktuell i NRK-serien «Nobel». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aksel Hennie blir litt blyg når KK.nos utsendte hevder at han er Norges største skuespiller, men sannheten er jo at den 40 år gamle Oslo-gutten (ja, han titulerer seg selv gutt) nettopp har gjort det mange skuespillere drømmer om (men aldri oppnår) - suksess både i eget land og i det store utland. 

Nå er han aktuell i NRK-serien «Nobel», hvor handlingen er satt til Afghanistan, men vi blir også med som flue på veggen når soldatene fra Forsvarets Spesialkommando (FSK) vender hjem. I serien portretterer Hennie den fiktive løytnanten Erling Riiser, og KK.no møtte den aktuelle TV-stjernen i forbindelse med pressevisning av «Nobel» på Cinemateket i Oslo noen dager før premieren på serien.

LES OGSÅ: Camilla vil kle opp Aksel Hennie

EKTEPAR: I «Nobel» spiller Aksel Hennie FSK-løytnant Erling Riiser som er gift med Johanne Riiser, sekretariatsleder i Utenriksdepartementet. Hun portretteres av den svenske skuespilleren Tuva Novotny. Foto: Eirik Evjen for Monster Scripted // NRK
EKTEPAR: I «Nobel» spiller Aksel Hennie FSK-løytnant Erling Riiser som er gift med Johanne Riiser, sekretariatsleder i Utenriksdepartementet. Hun portretteres av den svenske skuespilleren Tuva Novotny. Foto: Eirik Evjen for Monster Scripted // NRK Vis mer

- Jeg er en veldig sosial familie- og venneperson, som er veldig glad i menneskene i omgivelsene mine. Altså, jeg har absolutt venner andre steder i verden også – men det å være nærme familien min, vennene mine og ikke minst kulturen min er jo spesielt viktig for meg. Jeg trives med det livet jeg har nå. Jeg har en base i Norge, hvor jeg har muligheten til å reise og arbeide ute.

- Så vi kommer ikke å miste deg til Hollywood?

- Haha, nei. Og jeg kommer heller ikke til å miste meg sjæl til det. Jeg tror det er viktig. Jeg er en norsk gutt som er opptatt av det norske publikum.

- Hvordan er det når du er på store Hollywood-produksjoner sammenlignet med det du opplever her hjemme i Norge?

MØTTE KK.NO: Aksel Hennie slo av en prat med KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad i forbindelse med pressevisningen av de to første episodene av «Nobel» i midten av september. Foto:  FOTO: KK.no
MØTTE KK.NO: Aksel Hennie slo av en prat med KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad i forbindelse med pressevisningen av de to første episodene av «Nobel» i midten av september. Foto: FOTO: KK.no Vis mer

- Arbeidet med Hollywood-prosjekter er ikke så annerledes. Folk ønsker det samme. Man ønsker å formidle historier. De største forskjellene handler om økonomi. En film som i Norge koster 50 millioner kroner å lage, koster 150 millioner dollar i statene. Norsk film-miljø er ikke like økonomidrevet, det er mer kreativitetsdrevet, og det kjenner man jo litt på. En regissør i Norge har mer å si enn en produsent, hvor det er veldig motsatt i statene. Det trenger ikke nødvendigvis en skuespiller å kjenne så mye på. Jeg trives med denne dualiteten, at jeg kan gjøre forskjellige ting. Jeg tror jeg hadde savnet det ene om jeg ikke hadde hatt muligheten til å gjøre det andre, sier han til KK.no.

- Jeg prøver alt jeg kan å ikke vise «finger’n» til folk, jeg

Det er ingen hemmelighet at Aksel Hennie var en del av et svært tøft ungdomsmiljø, og på spørsmål fra KK.no om suksessen han nå gjør som skuespiller er en måte for ham å vise «finger'n» til de som ikke hadde troen på ham, eller trodde på at han kom til å utrette noe, svarer han ydmykt:

- Jeg er vokst opp med en ekstremt forståelsesfull og støttende familie, og jeg prøver alt jeg kan å ikke vise «finger’n» til folk, jeg. Jeg tenker at det er viktigere for meg å glede meg over de tingene jeg får til, enn å glede meg over andres uriktige antakelser. Jeg klyper meg selv i armen, og prøver å være til stede i det som jeg opplever som en sinnsykt kul reise. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg får lov til å holde på med det jeg driver med, og er ekstremt ydmyk overfor andre som ikke får det til.

LES OGSÅ: Sjekk hvilken «SKAM»-skuespiller som dukker opp i ny film!

- Jeg har en ekstremt sterk viljestyrke

Aksel Hennie har spilt i filmer som «Max Manus» (2008), «Hodejegerne» (2011), «Pioner» (2013), «Hercules» (2014) og «The Martian» (2015) som alle har krevd forskjellig fysikk, og i et «Skavlan»-intervju fortalte han nylig at han må gå ned et sted mellom 10 og 15 kilo for rollen i den kommende Hollywood-produksjonen «God Particle».

Til KK.no forteller han hvordan han motiverer seg for slike krevende livsstilsendringer:

- Jeg har en ekstremt sterk viljestyrke som gjør at det ikke er noe alternativ for meg å ikke få til en ting som jeg ikke setter meg fore. Kroppen vår er elastisk, og med gode verktøy, oppfølging og kunnskap så kan de fleste få til det meste. Om det handler å gå opp eller ned i vekt, eller bygge muskler – det krever viljestyrke. Men husk at jeg forholder meg til disse diettene og treningsoppleggene for en kort periode, det er ikke noe som er en vedvarende hverdag for meg, og det gjør det enklere.

VENDER HJEM: «Nobel» er et moderne krigsdrama med Aksel Hennie i hovedrollen. I birollene finner vi blant andre Odd-Magnus Williamson (t.v.) og Mads Sjøgård Pettersen (nr. 2 til v.) Foto: Eirik Evjen for Monster Scripted // NRK
VENDER HJEM: «Nobel» er et moderne krigsdrama med Aksel Hennie i hovedrollen. I birollene finner vi blant andre Odd-Magnus Williamson (t.v.) og Mads Sjøgård Pettersen (nr. 2 til v.) Foto: Eirik Evjen for Monster Scripted // NRK Vis mer

- Jeg lever ikke i den virkeligheten 

Også spesialsoldatrollen i «Nobel» krevde forberedelser i forkant av innspillingen - både fysisk og mentalt:

- Det har vært mye researcharbeid i forkant. Jeg har prøvd å tilegne meg så mye informasjon som overhode mulig. Det har vært mye fysisk trening, men også mental trening. Det har vært helt avgjørende for serien å ha førstehåndskunnskap, så vi har hatt med oss en tidligere operatør i FSK, som har avsluttet engasjementet sitt og derfor har hatt mulighet til å kunne være så åpen rundt det arbeidet som mulig. Vi har både fysisk trent med denne personen, men også hatt mulighet til å få forståelsen som de gutta har, sier han og fortsetter: 

- Norges spesialstyrker er en av verdens mest anerkjente spesialstyrker, og det handler også om at de har en kulturforståelse som går parallelt med det at de er topptrent og kapable til å utføre handlinger i krig. Den kulturelle forståelsen deres og konfliktintellektet de har må jeg på en måte forstå, og det har tatt tid å sette seg inn i. 

- Har du lært noe nytt?

- Ja, masse! Jeg lever jo ikke i den virkeligheten. Den militære skarpe virkeligheten som de lever i når de er utstasjonert er de veldig, veldig langt unna den virkeligheten som vi lever i, og det å komme nært et sånt miljø det har vært ekstremt lærerikt.

«Nobel» har premiere på NRK1 søndag 25. september klokken 21:10.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer