«Pørni»-aktuelle Henriette Steenstrup

- Jeg tror at dagens foreldre gjør litt for mye for barna sine

Henriette Steenstrup (47) skulle ønske at hun var litt mer som Pørni.

«PØRNI»: 27. februar kommer andre sesong av «Pørni». Henriette Steenstrup. Henriette Steenstrup er veldig spent på mottakelsen. Foto: Ida Bergersen
«PØRNI»: 27. februar kommer andre sesong av «Pørni». Henriette Steenstrup. Henriette Steenstrup er veldig spent på mottakelsen. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

27. februar er det premiere på andre sesong av den folkekjære TV-serien «Pørni». Henriette Steenstrup (47), som er både skaper og hovedrolleinnehaver i serien, møter KK for å ta en prat om den nye sesongen. Det går slag i slag denne dagen.

- Jeg har et intervju nå, så jeg må legge på, sier hun i telefonen, før hun legger den bort, og unnskylder seg for å ha gått noen minutter over tiden.

- Det er litt hektisk i dag, sier hun med et smil.

Henriette er vant til å jobbe mye, og tempoet er høyt: Det blir ikke så mye tid til å slappe av. I disse dager er hun nemlig godt i gang med å spille inn sesong tre av «Pørni».

- Hvor henter du inspirasjon fra?

- Livet sjøl. Rollene i «Pørni» er ikke basert på enkeltpersoner, men observasjoner, opplevelser, setninger, ting jeg leser, og så videre. Jeg ønsket å skape karakterer som føles ekte, derfor henter jeg mye inspirasjon fra alt som skjer i livet.

SKAL FØLES EKTE: Henriette forteller at det kun er med veldig gode skuespillere i «Pørni». Foto: Viaplay
SKAL FØLES EKTE: Henriette forteller at det kun er med veldig gode skuespillere i «Pørni». Foto: Viaplay Vis mer

Fascinert av ungdommen

Henriette har to barn selv, Ebba (15) og Billy (11), men hun har også flere barn og tenåringer i livet sitt som hun er veldig glad i.

- De er veldig morsomme, og jeg henter mye inspirasjon fra dem.

Hun trekker frem et eksempel fra en av scenene i sesong to, hvor eldstedatteren til Pørni skal til Argentina, og tenker at hun kommer like langt ved å lære seg portugisisk, som spansk, selv om hun skal til et spansktalende land.

- Jeg har en niese som studerer medisin, og er dritsmart. Men da hun skulle til Argentina hadde hun pakket badetøy, uten å tenke over hvilken årstid det var. Hun ante ikke at det var vinter på den tiden. Det er ikke alltid tenåringer tenker over sånne ting. Det er jo veldig sjarmerende – jeg blir så fascinert av unge folk, sier hun entusiastisk.

En hyllest til ektemannen

I serien blir vi blant annet kjent med «kommune-Bjørnar», som Pørni forelsker seg i. Henriette har tidligere uttalt at Bjørnar-karakteren er en hyllest til mannen hennes.

- Alle som ser på «Pørni» elsker kommune-Bjørnar. Han er en fyr du vil ha i livet ditt. Han er trygg på seg selv, trygg på maskuliniteten sin, en du kan snakke med om alt, som tåler og rommer alt. Rett og slett en bra mann.

KOMMUNE-BJØRNAR: Henriette forteller at alle elsker kommune-Bjørnar. Foto: Viaplay
KOMMUNE-BJØRNAR: Henriette forteller at alle elsker kommune-Bjørnar. Foto: Viaplay Vis mer

Hun er opptatt av at serien skal gi folk troen på at de kan finne kjærlighet i voksen alder. Noe hun selv har opplevd.

- Men samtidig: Pørni skal vare i tre sesonger, så det kan ikke følge mitt løp. Jeg fant en slags kommune-Bjørnar, og giftet meg med han, men om Pørni gjør det samme, er serien over. Pørni sitt liv kan ikke være så lett. Det må være litt styr, sier hun med et lurt smil.

Eksmannen er med i serien

Henriette var gift med skuespiller Fridtjov Såheim i mange år, men de skilte seg i 2016. De skilte lag som gode venner, og de har fortsatt en god tone. Fridtjov er blant annet med i «Pørni».

- Hva er grunnen til at du ønsket å ha med han?

- Fordi han er en kjempegod skuespiller. Det er så enkelt som det, sier Henriette, og ler godt.

- Var du redd for å forbli alene, da du ble singel?

- Jeg var ikke så opptatt av å møte noen, så jeg var ikke redd for det. Sannheten er at jeg ikke rakk å være singel lenge nok til at jeg ble det, sier hun, og ler litt, før hun fortsetter:

- Det var en veldig riktig avgjørelse. Folk bruker ofte lang tid på å gå fra hverandre, og vi var veldig ferdige med oss. Det har vært veldig ukomplisert. Og jeg vil gjerne si at det finnes drøssevis av bra, single folk i min alder. Så de må bare finne hverandre.

Prøvde å spleise mannen med venninnen

Henriette prøvde jo selv å spleise en singel venninne med en bra kar hun tilfeldigvis møtte på. Og den mannen, Rune Assmann, er nå hennes ektemann.

Hun har tidligere fortalt til KK hvordan de møttes – det høres ut som en romantisk komedie: Rune tryna på sykkel foran Henriette, og hun stormet til for å se at det gikk bra med han. Men hun valgte altså å spleise ham med sin single venninne. Likevel ble det Henriette og Rune til slutt.

FANT HVERANDRE. Rune Assmann og Henriette Steenstrup. Foto: Privat/Instagram
FANT HVERANDRE. Rune Assmann og Henriette Steenstrup. Foto: Privat/Instagram Vis mer

- Har du en tendens til å sette andres behov foran dine?

Hun tenker seg om en liten stund.

- Hvordan skal man svare på det? Jeg er selvopptatt jeg, altså, men jeg er jo for eksempel veldig opptatt av at barna mine skal ha det bra. Jeg strekker med langt for barna mine, som alle andre foreldre gjør.

Mye press på foreldre

- Du har tidligere sagt at du skulle ønske du var mer som Pørni?

- Ja, Pørni er mye mer… hun er en altruist, liksom. Jeg lager film, TV og underholdning, mens Pørni jobber for å gjøre verden til et bedre sted. I alle fall for de hun jobber med. Og så er hun litt tøffere enn meg. Hun tør å ta de vanskelige samtalene, og er ikke konfliktsky.

LITT TØFFERE: Henriette forteller at Pørni er litt tøffere enn hun selv er. Foto: Viaplay
LITT TØFFERE: Henriette forteller at Pørni er litt tøffere enn hun selv er. Foto: Viaplay Vis mer

Henriette forteller at Pørni også er en strengere som mor, enn det hun selv er.

- Jeg tror at dagens foreldre kanskje gjør litt for mye for barna sine. Da jeg var liten fikk vi utforske mer på egenhånd, og være mer selvstendige. Jeg tror at dagens foreldre ikke lar barna prøve og feile, i like stor grad. Jeg blander meg nok litt for mye i hva barna mine driver med, sier hun.

Henriette tror at en del foreldre føler på et press om å strekke til på alle mulige områder.

- Mine foreldre så ikke alle mine håndballkamper, for eksempel. Jeg husker ikke det som noe traumatisk. Nærmere tvert imot – jeg ble litt stresset om de kom og så på. Men de var på en del kamper, altså, understreker hun.

Alltid ønsket å bli skuespiller

Henriette har gått med en drøm om å bli skuespiller helt fra hun var liten.

UNG HENRIETTE: Drømmen om å bli skuespiller har vært til stede i mange år. Foto: Privat
UNG HENRIETTE: Drømmen om å bli skuespiller har vært til stede i mange år. Foto: Privat Vis mer

- Jeg visste at det var det jeg ville. Men det var ikke noe press. Det var annerledes å være barn da jeg var ung. Nå begynner man med karriereveiledning i syvende klasse, mens vi kunne gå rundt og surre på Blindern i fire år, hoppe av studiet, og så gjøre noe annet. Dagens unge lever under et helt annet press.

Henriette har fått svært mange gode tilbakemeldinger på første sesong av «Pørni» – noe som betyr mye for henne.

- Jeg blir ekstra rørt av de som skriver noe personlig. Enten at de har opplevd å miste noen for ikke så lenge siden, og kjenner seg igjen i ønsket om å ville ringe eller sende snap til personen. Det kan kanskje høres ut som en søkt idé, men det fungerer, og jeg tror det er fordi ønsket om å snakke med de man har mistet er veldig sterkt. Det har truffet veldig bra hos folk som har opplevd noe tilsvarende, sier hun, og legger til:

- Og så blir jeg veldig rørt av unge folk som digger Pørni, og får lyst til å ringe moren sin etter å ha sett på serien.

- Kjempestressa

- Er du redd for mottakelsen på sesong to?

- 100 prosent kjempestressa! Men jeg er veldig stolt av sesongen, og synes den har blitt veldig fin. Men man vet jo aldri – noen kan bli skuffet. Målet er at folk skal bli glad og oppløftet av den.

Vi vet at sesong tre er under produksjon, men når Henriette får spørsmål om det blir flere sesonger, er hun nølende.

- Jeg har ikke helt bestemt meg ennå. Utfordringen er at jeg har laget et univers med karakterer som folk har blitt glad i, og ønsker å følge videre. Men jeg vil ikke gjenta meg selv, eller gi seerne følelsen av at det er noe de har sett før. Jeg må finne den balansen, og sørge for at det blir avsluttet på en verdig måte.

I TANKEBOKSEN: Henriette har ennå ikke bestemt seg for om sesong tre skal bli den siste i Pørni-serien. Foto: Ida Bergersen
I TANKEBOKSEN: Henriette har ennå ikke bestemt seg for om sesong tre skal bli den siste i Pørni-serien. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer